بعد از حاشیه های چند ماهه اخیر در مورد برگزاری کنکور در این ایام کرونایی، برگزاری آزمون امسال باز هم با حاشیه های فراوانی مواجه بود. حاشیه ای از جنس لو رفتن سوالات تا انتقادهای فراوانی که به عدم رعایت پروتکل های بهداشتی می شود.
به گزارش مرور نیوز، انگار قرار نیست حاشیه های جنجالی کنکور ۹۹ به این زودی ها به اتمام برسد. بعد از چالش هایی که در مورد خطرات احتمالی ناشی از برگزاری کنکور در این ایام کرونایی به پا شد و همچنین داد و ستد آشکار سوالات کنکور در برخی از سایت ها؛ خود برگزاری آزمون هم با جنجالی روبرو شد که بعد از گذشت چند روز هنوز دامان سازمان سنجش را رها نکرده است. روز اول برگزاری کنکور و در حالیکه تازه بخش عمومی کنکور هنر به پایان رسیده بود به ناگهان تصاویری در فضای مجازی منتشر شد که در واقع همان سوال های دفترچه آزمون در حال برگزاری بودند. این تصاویر چنان با سرعت در فضای مجازی منتشر شد که در کمتر از یک ساعت به موجی نگران کننده برای والدین نگران و کنکوری های مضطرب بدل شد. موجی حاکی از اینکه نکند سوالات کنکور 99 واقعا لو رفته باشد. این نگرانی و تماس های بیش از حد والدین با سازمان سنجش آنچنان زیاد بود که بالاخره چند ساعت بعد این سخنگوی این سازمان را وادار به واکنش کرد.
فاطمه زرین آمیزی در واکنش به انتشار تصاویری از سئوالات آزمون کنکور که در فضای مجازی منتشر شده است، گفت: صحت این عکسها در این سازمان در حال بررسی است.
وی ضمن بیان این مطلب در واکنش به انتشار تصاویری از سئوالات آزمون امروز که در شبکههای مجازی پخش شده است، اظهار کرد: در حال حاضر صحت یا عدم صحت این عکسها توسط حفاظت سازمان سنجش آموزش کشور در دست بررسی است و نتیجه آن را اطلاع رسانی خواهیم کرد.
با این حال سایر مسئولان سازمان سنجش در ابتدا هر کدام به نوعی تلاش می کردند تا این تصاویر را جعلی و لو رفتن سوالات را غیرممکن اعلام کنند. علی خاکی صدیق، معاون آموزشی وزیر علوم تحقیقات و فناوری یکی از همین مسئولان بود که در این مورد گفت: ۲۴ سال پیش طراح سوال کنکور بودم و با سازمان سنجش همکاری میکردم اما میدانم که از آن زمان تاکنون لو رفتن سوالات کنکور اصلاّ امکان پذیر نیست.
او در ادامه تاکید کرد: از نظر امنیتی امکان لو رفتن سوالات وجود ندارد و آنچه که در این باره در فضای مجازی پخش میشود شایعه بوده و بیشتر این عکس ها جعلی است.
معاون آموزشی وزیر علوم ادامه داد: داوطلبان و خانوادهها اصلا نگران نباشند، سازمان سنجش دارای تجربهای بیش از ۵۰ سال است و داوطلبان به این مسائل توجهی نکنند.
به گفته معاون وزیر علوم، داوطلبان اگر هم به موردی درباره لو رفتن سوالات کنکور برخورد میکنند باید به سازمان سنجش مراجعه کنند؛ این سازمان هم برای تمام این مسائل پاسخ دارد.
ابراهیم خدایی رئیس سازمان سنجش آموزش کشور نیز در تلاشی در همین جهت و در واکنش به شائبه لو رفتن سوالات کنکور گفت: سوالات نهایی کنکور دوم مرداد چاپ شده، اما افرادی هستند که جهت کلاهبرداری حتی در اسفند ماه هم سوالات کنکور را می فروشند. پس از کنکور مشخص خواهد شد که آیا سوالات لو رفته یا خیر.
اولین اعتراف
اما این انکارها تنها چند ساعت دوام آورد. چرا که بعد از چند ساعت سخنگوی سازمان سنجش اعتراف کرد که این شایعات صحت دارد. با این وجود وی روایت عجیبی را از شیوه لو رفتن سوالات کنکور بیان کرد. فاطمه زرین آمیزی در این زمینه گفت: یکی از داوطلبان گروه آزمایشی هنر در آزمون صبح؛ موفق به بردن گوشی همراه خود به جلسه آزمون شد و بخشی از سئولات این آزمون را در شبکههای اجتماعی منتشر کرد. این داوطلب در بیمارستان طالقانی آزمون میداد که با سوءاستفاده از احساسات عوامل اجرایی و شرایط کرونایی خود توانسته بود بعد از پایان آزمون دروس عمومی از سئوالات عکس بگیرد و منتشر کند.
وی ادامه داد: این اقدام پس از پایان کنکور عمومی صورت گرفته و فرد متخلف دستگیر و تحویل مراجع قضایی شد. گرچه با توجه به اظهارات وی، این فرد قصد تقلب نداشته و فقط هدفش بیشتر؛ موضوع القای لو رفتن سوالات کنکور با توجه به وضعیت موجود بوده است.
به گفته وی؛ مجازات پیشبینی شده در قانون شامل جزای نقدی از ۱۰ میلیون ریال تا یک میلیارد ریال یا حبس از یک ماه تا پنج سال یا هر دو مجازات است.
اما ماجرا به همین جا ختم نشد و در روز دوم کنکور سراسری نیز در حالیکه هنوز ساعتی از شروع کنکور سراسری داوطلبان گروه علوم انسانی و گروه علوم ریاضی نگذشته بود که در فضای مجازی تصویر صفحات دفترچه های کنکور منتشر شد و این صفحات مدعی شدند که سوالات کنکور لو رفته است.
این تصاویر باعث شد تا برای بار دیگر سازمان سنحش وادار به واکنش در مورد آنها شود. سخنگوی سازمان سنجش آموزش کشور درباره تصاویری که برای بار دوم در فضای مجازی منتشر و در آنها ادعا شده است که سوالات لو رفته است، گفت: حفاظت آزمون سازمان سنجش آموزش کشور با همکاری دستگاههای امنیتی و انتظامی در استانهای فارس و یکی از استانهای غربی دو تیم را دستگیر کردند که برای ارسال عکس از حوزههای امتحانی برنامهریزی کرده بودند.
او بیان کرد: در تهران نیز دو نفر شناسایی شدهاند که به زودی دستگیر خواهند شد. براساس بررسیهای به عمل آمده اصولاً هدف این افراد از ارسال عکس، تقلب نیست بلکه القای شبهه در آزمون است.
حاشیه بعد از حاشیه
حاشیه های این دو روز در مورد برگزاری کنکور درحالی ادامه دارد که داوطلبان کنکور و منتقدان برگزاری آن؛ همچنان در فضای مجازی از عدم رعایت پروتکل های بهداشتی در جلسات برگزاری آزمون امسال خبر می دهند. گرچه وزارت بهداشت تاکنون واکنشی نسبت به این اظهارات نداشته است. از سویی برخی از کارشناسان و منتقدان برگزاری کنکور بر این باورند که سناریوی لو رفتن سوالات در واقع یک اقدام در پس پرده از سوی کارترهای مافیای کنکور است تا آخرین تلاش خود را برای ضربه زدن و زیر سوال بردن کنکور به کار برده باشند.
با توجه به پیشرفت تکنولوژی و در دسترس بودن گوشی های هوشمند در بین دانش آموزان سازمان سنجش باید فکری به حال جلوگیری از سو استفاده از این تکنولوژی انجام می داد مخصوصا در زمانی که در کنکور هنر با انتشار تصاویر سوالات کنکور در فضای مجازی مواجه شده بود. این انتشار سوالات در فضای مجازی می تواند باعث اجحاف در حق دانش آموزانی شود که سال ها تلاش کرده اند تا بتوانند بر صندلی دلخواه خود در دانشگاه تکیه بزنند، چرا که همانگونه که شخصی توانسته از سولات عکس بگیرید هستند اشخاصی که گوشی همراه خود را به داخل برده و با توجه به انتشار عکس های سوالات امکان تقلب در این آزمون را برای خود فراهم دیده اند. هرچند مسوولان سازمان سنجش با دید عدم تقلب به ماجرای سوالات می نگرند اما نباید با نگاهی ساده لوحانه تقلب در آزمون سراسری را به پشت گوش انداخت و صورت مساله را پاک کرد. البته موضوع لو رفتن سوالات کنکور هر ساله خبرساز می شد اما این بار با انتشار گسترده تصاویر سوالات آزمون شک و شبهه ای در این اتفاق باقی نماند. حال باید دید مسوولان مرتبط باز هم با صحبت های نامرتبط از این موضوع خواهند گذشت یا این بار به طور جد به موضوع لو رفتن سوالات کنکور ورود خواهند کرد؟ موضوع چگونگی ورود گوشی های همراه به سالن های برگزار کننده کنکور سراسری موضوع دیگری است که باید مورد بررسی قرار بگیرد و راه هایی برای جلوگیری از حادث شدن مجدد این اتفاقات پیش بینی شود. در نهایت سوال اصلی در این زمینه این است که آیا برگزاری کنکور برای ورود به دانشگاه به آخر راه خود نرسیده است و زور مافیای کنکور برای ادامه برگزاری این آزمون تا کجا خواهد بود.