وزیر آموزش و پرورش که تا همین یک ماه قبل اعلام می کرد به خاطر حفظ جان دانش آموزان؛ کلاس های درس در شهرهای با وضعیت قرمز به صورت غیرحضوری برگزار می شود، با چرخشی ناگهانی رسما خبر از بازگشایی حضوری مدارس از ۱۵ شهریور داد.

به گزارش مرور نیوز، در شرایطی که وزیر آموزش و پرورش حدود یکماه قبل طی ابلاغیه ای اعلام کرد که  کلاس های درس و مدارس در شهرهای با وضعیت قرمز از لحاظ انتشار کرونا، به صورت مجازی برگزار خواهد شد، این بار در جلسه هیات دولت وزیر آموزش و پرورش به یکباره، رسما اعلام کرد که از روز شنبه ۱۵ شهریور مدارس به صورت حضوری بازگشایی خواهند شد و باید تمامی دانش آموزان به صورت حضوری در مدارس حاضر باشد. این درحالی است که وزارت بهداشت و ستاد ملی کرونا تاکنون موضع گیری خاصی در این زمینه نکرده اند و روزه سکوت گرفته اند!

آغاز یک سناریو

در این مورد در دهه دوم مرداد ماه وزارت آموزش و پرورش اعلام کرد که با وجودی که بسیاری از خانواده‌ها دغدغه حضور همه دانش آموزان در مدرسه از ۱۵ شهریور با توجه به شیوع کرونا را دارند در این زمینه آموزش و پرورش تابع تصمیم ستاد ملی مبارزه با کرونا است. جریان آموزش شروع خواهد شد و یا به صورت حضوری خواهد بود و یا به شکل ترکیبی حضوری مجازی این آموزش ارائه خواهد شد.

بازگشایی مدارس قطعاً با نظر ستاد ملی مبارزه با کرونا و با در نظر گرفتن وضعیت استان‌ها انجام می‌شود و در صورتی که وضعیت استانی سفید باشد، مدارس در آنجا به صورت عادی و با رعایت پروتکل‌های بهداشتی بازگشایی می‌شود؛ در صورتی که استانی در وضعیت زرد یا هشدار قرار گرفته باشد نیز مدارس به صورت نیمه حضوری و حداقل سه روز در هفته تشکیل می‌شود؛ اما مدیر روابط عمومی آموزش و پرورش استان تهران درباره شیوه برگزاری کلاس ها در سال تحصیلی آینده می گوید: در صورتی که استانی در وضعیت قرمز قرار داشته باشد، کلاس‌های درس در آنجا به صورت مجازی برگزار می‌شود.

درباره حضوری یا غیرحضوری بودن کلاس ها در سال آینده نمی توانیم قاطعانه نظری را اعلام کنیم. ما با توجه به قرمز بودن شرایط یا جز آن، سناریوهای مختلفی را برای سال آینده پیش بینی کرده ایم. در حالت عادی و شرایط سفید، مدارس باز خواهند بود، اما این حالت احتمال ضعیفی دارد.

محسن حاجی‌میرزایی ، وزیر آموزش و پرورش اما باز هم در برنامه های مختلف دوباره بر این شیوه جدید بازگشایی مدارس تاکید کرده بود. به عنوان مثال وی در حاشیه مراسم تجلیل از عوامل تولید برنامه مدرسه تلویزیونی ایران در جمع خبرنگاران گفت: محتوای آموزشی دروس برای شبکه شاد آماده شده است و با اضافه شدن به محتوای سال گذشته، مجموعه کامل از تولیدات برنامه آموزشی را داریم و گام بزرگ در جهت عدالت آموزشی است.

وی در خصوص آغاز سال تحصیلی گفت: از ۱۵ شهریور سال تحصیلی جدید آغاز می‌شود و متناسب با وضعیت هر منطقه‌ای و بر اساس پروتکل‌هایی که وزارت بهداشت اعلام می‌کند، اقدام می‌شود تا آنجایی که بتوانیم به صورت حضوری و اگر نتوانیم از طریق آموزش تلویزیونی، رادیویی، «شبکه شاد» و توزیع بسته آموزشی، آموزش دانش‌آموزان را دنبال کنیم.

حتی همین چند روز قبل ؛ رضوان حکیم‌ زاده، معاون  آموزش ابتدایی این وزارتخانه بار دیگر تاکید کرده بود: برای هر یک از استان ها وضعیت سفید، قرمز و زرد تعریف شده است. وضعیت سفید شامل عشایر  و مناطق روستایی می شود و دانش آموز مشکلی برای رفتن به مدرسه ندارد. در وضعیت زرد آموزش‌ها به شکل ترکیبی در قالب حضوری و غیر حضوری انجام می شود و در وضعیت قرمز نیز آموزش به شکل از راه دور، الکترونیکی و با استفاده از ظرفیت فضای مجازی  است.

حتی آقای وزیر! در نشست خبری چند روز قبل خود با تغییر موضعی اندک نسبت به اظهارات قبلی خود گفت: در ۳۵ درصد مدارس ما که تعدادشان کمتر از ۵۰ دانش آموز است و می توانند با رعایت پروتکل های بهداشتی فاصله را رعایت کنند، کلاس ها طبق روال عادی برقرار است.

وی افزود: اما در مورد بقیه مدارس، بحث آموزش حضوری منتفی نیست و اصل بر حضوری بودن آموزش ها است. درباره ۶۵ درصد مدارس باقی مانده باید گفت در جایی که تعداد دانش آموزان به گونه ای باشد که رعایت فاصله ممکن نباشد ناگزیر هستیم کلاس ها را حضوری برگزار کنیم اما در قالب گروه بندی های متفاوت که برخی روزهای فرد و برخی روزهای زوج به مدرسه بیایند.

وی در پاسخ به پرسشی درباره حضور کلاس اولی ها در مدرسه نیز گفت: کلاس اولی ها اهمیت ویژه ای برای ما  دارند و تاکید ما بر این است که حتی اگر شده به صورت محدود و دونفر دونفر حتما باید به همراه خانواده به مدرسه بروند و با معلم خود آشنا شوند. جریان آموزشی اتکای بیشتری بر حضور در کلاس ها دارد.

تیرخلاص

این سخنان گرچه در همین مدت کوتاه با موجی از واکنش ها و انتقادهای تند والدین دانش آموزان مخالف با این تصمیم آموزش و پرورش همراه بود اما، با این حال محسن حاجی‌‌میرزایی وزیر آموزش و پرورش بعد از ارایه گزارشی در مورد بازگشایی مدارس در جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران با تغییر موضعی آشکار نسبت به مواضع قبلی خود درباره برگزاری مدارس به صورت حضوری اینبار قاطعانه گفت: مدارس کشور از روز ۱۵ شهریور بازگشایی و کلاس‌ها به صورت حضوری برگزار می‌شود، چراکه هنوز در ابتدای سال معلمان با دانش‌آموزان آشنا نیستند و هر فعالیتی مستلزم ارتباط اولیه است و هیچ آموزشی نمی‌تواند جایگزین آموزش حضوری شود.

وزیر آموزش و پرورش با تاکید بر اینکه تمام  مدارس کشور به صورت حضوری فعالیت خود را آغاز می‌کنند، تصریح کرد: در هر مدرسه‌ای که تعداد دانش‌آموزان کلاس کم باشد و پروتکل‌ها را رعایت کنند مطابق سال گذشته آموزش را ادامه می‌دهد، اما در مدارسی که تعداد دانش آموزانش در کلاس بیش از حد پروتکل باشد، اجازه به مدیریت داده‌ایم که دانش‌آموزان را گروه‌بندی کنند و بخشی از دانش‌آموزان روز زوج و بخشی روز فرد به مدرسه بروند تا پروتکل‌ها رعایت شود. تاکید ما نیز این است که آموزش دانش آموزان به صورت حضوری باشد.

حاجی‌میرزایی با اشاره به آموزش غیرحضوری دانش‌آموزان گفت: در مدت زمانی که دانش‌آموزان به دلیل رعایت پروتکل‌ها در مدرسه نیستند نیز آموزش به صورت غیرحضوری است. آموزش‌های غیرحضوری نیز در درجه اول از طریق تلویزیون انجام می‌شود و آموزش تمام دوره‌های تحصیلی و تمام دروس از طریق شبکه‌های مختلف ارائه خواهد شد و سامانه شاد نیز به عنوان یک ابزار تعاملی در خدمت دانش آموزان است.

وی ادامه داد: با دستور رییس‌جمهور استفاده از سامانه شاد برای دانش‌آموزان رایگان است، برخی از خانواده‌ها این نگرانی را دارند، در منطقه‌ای که زندگی می‌کنند اینترنت نیست یا برخی دانش آموزان دسترسی به ابزار هوشمند ندارند ما اعلام می‌کنیم که کسی لازم نیست ابزار هوشمند تهیه کرده و در سامانه شاد فعالیت کند بلکه می‌توانند از طریق تلویزیون آموزش‌ها را دنبال کنند در مناطقی که تلویزیون نیز در دسترس نباشد، ما متعهد هستیم به همه دانش‌آموزان آموزش لازم را ارائه کنیم.

وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه پروتکل‌های اعلام شده برای مناطق قرمز است، تصریح کرد: خیلی از شهرها قرمز است، اما کسب و کار و رفت و آمد مردم جریان دارد مدرسه از این قاعده مستثنی نیست و آموزش باید جریان داشته باشد. همانطور هم که دیدیم با همین پروتکل‌ها عزاداری‌ها برگزار شد. اگر در آموزش دانش‌آموزان وقفه‌ای ایجاد شود به دانش‌آموزان و جامعه خسارت وارد می‌شود و آثار روانی بدی دارد.

حاجی‌میرزایی درباره رعایت پروتکل‌ها توسط دانش‌آموزان گفت: ما نیازمند کمک جدی خانواده‌ها هستیم دانش آموز از لحظه‌ای که از منزل حرکت می‌کند باید پروتکل‌ها را رعایت کند در مدرسه نیز باید پروتکل‌هایی را رعایت کرده و در هنگام بازگشت به منزل نیز باید مواردی را رعایت کند.خانواده‌ها در اجرای این پروتکل‌ها کمک کنند و هم مدرسه، معلمان و مدیران باید دقت و مراقبت داشته باشند. دانش‌آموزان نیز باید توانایی‌هایشان را در مراقبت از خود افزایش دهند. در موارد دیگر نیز ما شاهد هستیم وقتی بچه‌ها با مقررات آشنا می‌شوند در مواردی از بزرگسالان نیز مراقبت می‌کنند.

وی تاکید کرد: ما دورنمایی از کرونا نداریم اگر قرار باشد آموزش با اختلال همراه باشد فرصت‌های زندگی دانش‌آموزان تباه می‌شود، بنابراین باید کار آموزش ادامه یابد. این تصمیم نیز تصمیم ستاد ملی کرونا است و هر تغییری که لازم باشد با ستاد ملی کرونا است. اگر در یک منطقه‌ای با شیوع گسترده مواجه شویم و وزارت بهداشت حضور افراد را ممنوع کند در آن مناطق مدارس را تعطیل می‌کنیم.

این سخنان اما از همان دقایق اولیه انتشار از سوی والدین دانش آموزان در فضای مجازی با واکنش ها و مخالفت ها و انتقادهای تندی همراه بود. بطوریکه بسیاری از والدین در فضای مجازی اعلام می کردند که حقیقتا از حضور فرزندشان در سر کلاس ترس و واهمه دارند و حتی گروهی دیگر پا را از این نیز فراتر گذاشته و اعلام کرده بودند که حاضر نیستند فرزندانشان را به مدرسه بفرستند!

سکوت معنا دار!

این اظهارات در حالی صورت گرفته که وزارت بهداشت و ستاد ملی کرونا همچنان در برابر این خبر سکوت کرده اند و تنها اظهار نظر منتشر شده وزارت بهداشت در مورد بازگشایی مدارس به سخنان آقای وزیر بر می گردد که روز قبل از برگزاری جلسه هیات دولت ، با بیان جملاتی مشابه با جملاتی که در مورد سختگیری های این وزارتخانه در خصوص برگزاری مراسم محرم، کنکور، اجرای طرح ترافیک و.... قبلا گفته بود – و البته هیچ گاه به عمل نزدیک هم نشده بود! – اعلام کرد: آموزش ما در سال جدید؛ آمیزه ای از آموزش از راه دور و حضوری خواهد بود آنهم به شکلی که دانش آموزان فضای مدرسه را حس کنند. با وزیر آموزش و پرورش که به شدت از تصمیمات ستاد ملی کرونا و وزارت بهداشت پیروی می‌کند و در توسعه زیرساخت‌های آموزش مجازی به ویژه سامانه شاد، کار کرده امروز – سه شنبه - جلسه‌ای داریم و در این جلسه در مورد مدارس و سال تحصیلی جدید، بررسی‌های لازم را انجام خواهیم داد.

وزیر بهداشت تاکید کرد: مردم بدانند که اگر کوچک‌ترین آسیبی را متوجه فرزندان این سرزمین ببینیم، اولین کسی که اعلام می‌کند و از تشکیل هر گردهمایی ممانعت می‌کند، ما خواهیم بود و خوشبختانه وزارت آموزش و پرورش نیز حمایت خواهد کرد.

جالب اینجاست که سمیه سادات لاری ، سخنگوی این وزارتخانه نیز که گویا از تصمیم آموزش و پرورش برای برگزاری حضوری تمامی کلاس ها خبر ندارد چند ساعت بعد از برگزاری جلسه هیات دولت در گفتگویی با یکی از رسانه ها با اشاره به نشست اخیر وزرای بهداشت و آموزش و پروش گفت: سعی شده است که کلاس ها به صورت حضوری و نیمه حضوری و ترکیب این دو در کشور با توجه به وضعیت رنگ بندی استان ها شکل بگیرد!

با این تفاصیل به نظر می رسد  نه تنها وزارت بهداشت  و ستاد ملی کرونا، باز هم از در برابر یکی دیگر از تصمیمات هیات دولت شوک زده شده اند، که هنوز موضع گیری خاصی در این زمینه نکرده اند. گرچه از حوادث مشابه در طول ماه‌های گذشته اینگونه به نظر می رسد که بر خلاف ادعاهای وزیر بهداشت، بعید است که وی بخواهد روی حرف رییس خود یعنی حسن روحانی حرفی بزند و مخالفتی بکند چرا که می داند در این صورت بعید نیست وی نیز مانند شهردار تهران، از حضور در جلسات هیات دولت منع شود! با این وجود اینکه چرا وزیر آموزش و پرورش چنین چرخش موضع آشکاری را داشته و یا اینکه آیا این تصمیم به خاطر فشار روسای بالادست وی در هیات دولت بوده یا خیر؟ سوالاتی است که باید آنها را در سطرهای مصاحبه های حاجی میرزایی در مصاحبه های رسانه ای بعد از برکناری اش از سمت وزارت جستجو کرد!