پژوهشگران نام یک گیاه تازه کشف شده را به یاد و افتخار محیطبان شهید سعید پرهام، نامگذاری و ثبت کردند.
به گزارش مرور نیوز، پژوهشگران گروه گیاهشناسی پژوهشکده علوم گیاهی دانشگاه فردوسی مشهد در طی سفرهای تحقیقاتی در منطقه حفاظتشده گلول و سرانی و مناطق مجاور آن در شهرستان شیروان (استان خراسان شمالی)، نمونههایی از پیازهای وحشی را جمعآوری کردند که پس از بررسیها و مطالعات همهجانبه مشخص شد که گونهای ناشناخته و جدید از جنس Allium است.
پژوهشگران نام این گیاه تازهکشفشده را به یاد و افتخار محیطبان شهید سعید پرهام، Allium parhamii (پیاز پرهامی) نامگذاری و ثبت کردند.
شهید پرهام، از محیطبانان خدوم خراسان شمالی، در تاریخ دهم آذرماه سال 1389 در حین انجام وظایف سازمانی و حفاظت از ذخایر طبیعی میهن در منطقه حفاظتشده گلول و سرانی به ضرب گلوله شکارچیان متجاوز به شهادت رسید.
بررسیهای ریختشناسی، ریزساختار سطح بذر به وسیله میکروسکوپ الکترونی و همچنین مطالعات کروموزومی نشان داد که این گونه جدید از گونههای خویشاوند نزدیک خود کاملاً متمایز است.
پیاز پرهامی به گروهی از پیازهای کوهی تعلق دارد که بر اساس قرابتهای تبارشناختی به کمک توالیهای ژنی در DNA آنها، از نزدیکترین خویشاوندان پیازهای زینتی هستند.
همچنین این گونه بر اساس معیارهای اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت، در گروه «در خطر بحرانی» طبقهبندی شده است. رویشگاه طبیعی این گیاه در ذخیرهگاه زیستکره کپهداغ واقع شده است که یکی از نقاط حساس تنوع زیستی گیاهی در شمال شرق ایران محسوب میشود و حفاظت از ذخایر طبیعی این مناطق از درجه اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
مقاله علمی این اکتشاف که بخشی از نتایج پژوهشهای مریم بهروزیان پژوهشگر پسادکتری پژوهشکده علوم گیاهی به سرپرستی فرشید معماریانی است، در مجله تخصصی گیاهشناسی Phytotaxa به نام بهروزیان و معماریان و جوهرچی به چاپ رسیده است و تصویر روی جلد شماره 538 این مجله نیز به عکسی از گونه جدید Allium parhamii مزین شده است.
مدیر کل دفتر موزه ملی تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست ضمن ارج نهادن به این موضوع مراتب سپاسگزاری خود را برای این اقدام ارزشمند که نشانگر قدرشناسی از مجاهدت و فداکاری محیط بانان خدوم کشور است، تقدیم این بزرگواران می دارد و امیدوار است جامعه علمی و دانشگاهی کشورمات به عنوان همراهان همیشگی سازمان حفاظت محیط زیست در راه تحقق اهداف محیط زیست و حفاظت از ذخایر ژنتیکی و سرمایه های ملی این مرز و بوم، همواره در جوامع علمی ملی و بین المللی بدرخشند.