در چند ماه اخیر به دلیل کاهش آمار کرونا و به تبع آن مرگ و میر، آمار استفاده از ماسک در جامعه کاهش یافت و همین امر سبب شد امسال زودتر از سال های گذشته شاهد موج جدیدی از ویروس آنفلوآنزا در کشور باشیم.

به گزارش مرور نیوز، این روزها با تغییر فصل و سرد شدن تدریجی هوا ابتلا به بیماری‌های ویروسی از جمله آنفلوآنزا و سرماخوردگی و به دنبال آن کرونا افزایش یافته است. آنفلوانزا یک بیماری شدید تنفسی است که عامل آن ویروس آنفلوانزا است.

در چند ماه اخیر به دلیل کاهش آمار کرونا و به تبع آن مرگ و میر، آمار استفاده از ماسک در جامعه کاهش یافت و همین امر سبب شد امسال زودتر از سال های گذشته شاهد موج جدیدی از ویروس آنفلوآنزا در کشور باشیم.

 

ویروس آنفلوآنزا چگونه منتقل می‌شود؟

سرفه، عطسه، دست دادن، روبوسی، دست زدن به سطوح آلوده، تماس دست آلوده با اشیاء و محیط، انتقال از طریق مدفوع به اثبات نرسیده اما احتمال انتقال از این طریق وجود دارد؛ پس لازم است مادران حتما پس از تعویض پوشک کودک ، دستهای خود را بشویند.

 

لزوم استفاده از واکسن آنفلوآنزا برای پیشگیری

 گفتنی است، افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای، افراد چاق، مبتلایان به بیماری‌های قلبی، ریوی، کبدی، کلیوی، افراد سیگاری و افرادی که داروهای سرکوب‌کننده ایمنی مصرف می‌کنند باید واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنند.

 

آنفلوآنزا و سرماخوردگی چه تفاوت‌هایی دارند؟

آنفولانزا در اثر ورود ویروس به بدن رخ می‌دهد و علائم بیماری در آن بسیار شدیدتر از سرماخوردگی است، معمولاً فرد مبتلا به آنفولانزا با مشکل تنفسی به دلیل التهاب ریه مواجه می‌شود و نیاز به مصرف آنتی بیوتیک‌های قوی و دوره درمان طولانی‌تر دارد. اما علائم سرماخوردگی عبارت است از عطسه، سرفه، گرفتگی بینی، خستگی، سردرد و تب که معمولاً ظرف چند روز با استراحت و مصرف آنتی بیوتیک‌های ضعیف درمان می‌شود و فرد می‌تواند به کارهای روزانه خود رسیدگی کند.

هر شخص مبتلا به آنفلوانزا ممکن است تمام علائم آنفلوانزا را هم زمان نداشته باشد. برخی افراد مبتلا به آنفلوانزا تب نخواهند داشت. اکثر افراد مبتلا به آنفلوانزا حتی بدون مراجعه به پزشک یا مصرف دارو بهبود می‌یابند.

 

علائم کلی بیماری آنفلوآنزا

 

  •     دردهای عضلانی مانند: کمر درد
  •     تب و لرز (دمای بدن بالای 38 درجه شود)
  •     کسلی و بیحالی
  •     سرفه (ممکن است دارای خلط باشد)
  •     سرفه‌های خشک از سینه
  •     مشکل در خواب
  •     کاهش اشتها
  •     اسهال یا شکم درد
  •     گلودرد
  •     درد سینه
  •     آبریزش بینی
  •     آفت دهان
  •     تهوع و استفراغ
  •     تغییر در صدا

این علائم می‌توانند شدید تر یا ضعیف تر باشند. آنفولانزا ممکن است علائم ناشناخته‌ای هم داشته باشد. علایمی که پس از دو روز از ابتلا بروز کرده و در کمتر از 1 هفته رفع می‌شوند. سرفه کردن می‌تواند تا 2 هفته بعد از بیماری نیز ادامه پیدا کند. تهوع و استفراغ در کودکان متداول است اما در بزرگسالان کمتر دیده می‌شود.

 

چه مدت یک شخص مبتلا به آنفلوآنزا می تواند به افراد دیگر ویروس را انتقال دهد؟

اکثر افراد مبتلا ممکن است از یک روز قبل از بروز عوارض تا 5 الی 7 روز بعد از ظهور علائم، آنفلوانزا را شیوع دهند. افراد به شدت بیمار یا کودکان خردسال ممکن است آنفلوانزا را به مدت بیشتری شیوع دهند.

 

از تجویز بی رویه آنتی بیوتیک‌ها خودداری شود

دبیر کمیته علمی کشوری کرونا با بیان اینکه نباید بی رویه آنتی بیوتیک مصرف کرد گفت: پزشکان و متخصصان توجه داشته باشند که از تجویز بی رویه آنتی بیوتیک‌ها به خصوص آزیترومایسین باتوجه به فصل سرما و شیوع عفونت‌های ویروسی از جمله آنفلوآنزا، خودداری کنند؛ چون آنتی بیوتیک‌ها تاثیر بسزایی در بهبود شرایط این بیماران ندارند و از سوی دیگر، این تجویز و مصرف بی رویه باعث ایجاد مقاومت‌های آنتی بیوتیکی و عوارض در برخی بیماران می‌شود.

 

17 روش برای مقابله و درمان آنفلوآنزا

1. در خانه بمانید

آنفلوآنزا یک بیماری فوق‌العاده مسری است و به سرعت پراکنده می‌شود. بنابراین بیش از حد عاشق کار کردن نباشید و چند روزی از کارکردن صرف نظر کنید. اگر فرزند شما به آنفلوآنزا مبتلا شده، او را تا بهبودی کامل از رفتن به مدرسه باز دارید.

2. استراحت کنید

3. مایعات بنوشید

به خصوص زمانی که تب دارید، مصرف مایعات اهمیت دارد. چرا که در این زمان خطر کم آب شدن بدن جدی است. مصرف آب چغندر و هویج که هر دو از نظر ویتامین‌ها و املاح غنی‌اند توصیه می‌‎شود.

4. با نظر پزشک، مسکن مصرف کنید

برای رفع تب، سردرد و درد بدن که اغلب با آنفولانزا همراهند، می‌توان از مسکن‌هایی نظیر آسپیرین، استامینوفن و ایبوپروفن کمک گرفت. هر چهار ساعت 2 قرص مسکن مصرف کنید. از آنجا که علائم آنفولانزا بیشتر عصرها و شب‌ها به اوج خود می‌رسند، باید مسکن را درست در این مواقع مصرف نمود.

به کودکان آسپرین ندهید!

5. غرغره با آب نمک

یک گلوی ملتهب و تحریک شده آماده و مستعد پذیرفتن آنفلوآنزا است. با شستشوی گلو با آب نمک، تمام ترشحاتی که در گلو تجمع کرده‌اند با آب نمک بشویید. با این کار به بهبود گلو و جلوگیری از بروز مشکلات بعدی کمک می‌کنید.

6. مرطوب نگه‌داشتن هوا

استفاده از دستگاه بخور در صورت داشتن تنگی نفس و احتقان بینی بسیار مفید است.

7. نرم نگه‌داشتن بینی

اگر بینی خود را به کرَات تخلیه کرده باشید، احتمالاً آن که زخم شده باشد زیاد است. بنابراین برای جلوگیری از تحریک بینی مرتباً آن را با مواد نرم کننده، نرم نگه دارید.

8. گرم نگه‌داشتن عضلات

یکی از علایم آنفلوآنزا احساس درد در عضلات و خستگی است. عضلات را گرم نگه دارید و به کمک یک تشکچه حرارتی از درد آن‌ها کم کنید.

9. گرم نگه‌داشتن پاها

در صورت داشتن احتقان بینی یا سردرد، فرو بردن پاها در آب داغ می‌تواند موثر باشد.

10. نفس کشیدن در هوای تمیز

11. مالیدن و ماساژ پشت

ماساژ پشت و کمر باعث فعال شدن سیستم ایمنی جهت مبارزه با بیماری می‌شود و در عین حال به فرد احساس آرامش و راحتی می‌دهد.

12. خوردن غذاهای کم حجم و سبک

هنگامی که آنفلوآنزا به اوج خود می‌رسد، معمولاً فرد اشتهای خود را از دست می‌دهد. اما زمانی که اشتها کمی بهتر می‌شود و فرد آمادگی جایگزین کردن غذاهای جامد را با غذاهای آبکی و مایعات پیدا می‌کند، بهتر است بیشتر از غذاهای نشاسته‌ای و کم مزه استفاده شود. این قبیل غذاها عبارتند از:

13. زنجبیل بخورید

زنجبیل ضد باکتری، ضد التهاب، آنتی‌اکسیدان و تسکین دهنده درد است. با یک برش زنجبیل تازه و مقدار آب لیموترش و آب دمنوش درست کنید.

14. چای سبز و کمک به درمان آنفولانزا

چای سبز حاوی 6 آنتی‌اکسیدان مختلف است به همین دلیل یک ضدسرطان و ضد سکته مغزی و قلبی قوی است و سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند. شاید به همین دلیل یکی از مفیدترین نوشیدنی‌ها برای سلامت بدن و البته برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا است.

15. از سرکه سیب استفاده کنید

سرکه‌ سیب یک ماده‌ی کاملا طبیعی برای درمان گلودرد است. سرکه سیب سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و یک ضد میکروب و ضد باکتری قوی است. یک‌چهارم فنجان سرکه‌ سیب را با همین مقدار آب گرم ترکیب کنید و آن را قرقره کنید. سرکه سیب فضای اطراف گلو را اسیدی می‌کند و همین امر سبب می‌شود میکروب‌های عامل سرماخوردگی از بین بروند.

16. استفاده از روغن پونه کوهی

17. استفاده از بخور اکالیپتوس

بخار اکالیپتوس می‌تواند باعث کاهش گرفتگی بینی و حتی سرفه شود. برای این کار کافی است 5 الی 10 قطره از عصاره و یا روغن اکالیپتوس را درون یک ظرف محتوی آب جوش بریزید و اجازه دهید تا قطرات اکالیپتوس یک دقیقه در آن جوش بخورند و سپس با احتیاط ظرف آب جوش را روی زمین گذاشته و با استفاده از یک حوله صورت خود را روی آن بگیرد و چند دقیقه‌ای با بینی زیر آن نفس بکشید.

 

کلام آخر

باید بدانید اگر هرگونه علائمی از آنفلوآنزا را در خودتان یا اطرافیان‌تان مشاهده کردید، حتماً برای درمان سریعاً به پزشک مراجعه کنید. زیرا در ساعات اولیه بیماری، درمان آنفلوآنزا بسیار موثر است.