معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در مورد گرد خاک خوزستان اظهار کرد: دولت برای این مسئله برنامه های زیادی داشته، از مهمترین آنها احیای تالاب ها بوده است، تالاب هورالعظیم از یک منطقه خشکی که کانون گرد و غبار بوده تبدیل به تالاب شده است.

به گزارش مرور نیوز، معصومه ابتکار در یک برنامه رادیویی با اشاره به اینکه در برنامه‌ریزی‌های سازمان محیط زیست، تالاب به عنوان هدف گذاری اصلی بوده است، گفت: در حال حاضر قانون ارزیابی زیست محیطی را با جدیت تمام، با نگاهی کاملا علمی و با ظرفیت سازی و فرآیندی دقیق و موشکافانه اجرا می کنیم.

وی مخاطرات زیست محیطی را عاملی برای ایجاد نا امنی در جامعه دانست و گفت: افراد جامعه احساس می کنند از ناحیه آلودگی ها و تخریب ها، زندگی آنها به مخاطره افتاده، آینده آنها و فرزندان شان و نسل های آینده هم دچار مخاطره شده است، البته این یک مخاطره جهانی است. این مخاطره حتی می تواند دلیلی برای جنگ باشد که خود جنگ نیز یک ناامنی است.

رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست به مهمترین تصمیمی که طی چهار سال گذشته برای محیط زیست کشور اتخاذ کرده اشاره و عنوان کرد: مهمترین تصمیم این بود که باید سعی می کردیم همه سیاست گذاران در ابعاد مختلف را قانع کنیم که مساله محیط زیست، تهدید جدی است و باید در اولویت قرار بگیرد و باید روندهای گذشته را بازنگری کنیم از جمله الگوی مصرف آب در ایران باید بازنگری شود و در بخش کشاورزی باید الگوی کنونی کشت و برداشت از منابع آب را تغییر دهیم، همچنین باید جلوی آلودگی آب و هوا را بگیریم.

وی مهمترین شاخص زیست بومی در رابطه با آب را تالاب برشمرد و گفت: تالاب انتهای رودخانه است و یک چرخه هیدرولوژیک را بین خانه، آب های زیرزمینی و تالاب برقرار می کند و اگر رودخانه سالم باشد آب های زیرزمینی و تالاب هم می توانند سالم باشند و چرخه را به وجود بیاورند.

وی با ذکر اینکه در برنامه ریزی های سازمان محیط زیست، تالاب به عنوان هدف گذاری اصلی بوده است، بیان داشت: در این دوره تالاب ها به چند دلیل آسیب دیده اند از جمله طرح های مدیریت یا سد سازی یا انتقال منابع آب بوده و بعضا بدون توجه به رعایت الزامات ارزیابی زیست محیطی بوده و الان قانون ارزیابی زیست محیطی را با جدیت تمام و با نگاهی کاملا علمی و با ظرفیت سازی و با فرآیندی دقیق و موشکافانه داریم اجرا می کنیم.

ابتکار افزود: مهمترین بخشی که از منابع آبی کشور استفاده می کند، بخش کشاورزی است متاسفانه کماکان راندمان بخش کشاورزی بسیار پایین است گرچه کارهای خیلی خوبی در این دولت شده ولی ما هنوز خیلی عقب هستیم.

وی در رابطه با ضرورت توجه به دام و مرتع خصوصا در داخل مناطق حفاظت شده گفت: یکی از شاخصه هایی که داریم برای زیست بوم های حساس و ارزشمند بحث مناطق حفاظت شده است ما تقریبا 11 درصد از خاک های ایران را تحت عنوان پارک های ملی، مناطق حفاظت شده، پناهگاه های حیات وحش و آثار طبیعی ملی حفاظت می کنیم و اینها دارای شرایط ویژه است.

وی با اظهار به اینکه دولت یازدهم توجه ویژه ای به جنگل ها داشته است، گفت: سازمان حفاظت محیط زیست تقریبا پیگیر اجرای مصوبه ای بود که در اواخر سال 92 داشتیم و بعد از آن سازمان با پیگیری ها و رایزنی ها برای افزایش واردات چوب، کاهش برداشت از ذخایر طبیعت، محدود شدن طرح های بهره برداری از جنگل پیگیری های زیادی را داشته ایم و مصوبات زیادی را در دولت داشتیم تا بتوانیم جنگل ها را به عنوان یکی از ذخایر فوق العاده ارزشمند حفظ کنیم.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به انرژی های جایگزین اشاره کرد و گفت: بیش از 20 سال است که دفتر طرح تغییر اقلیم را در سازمان داریم و از زمانی که کنوانسیون تغییر اقلیم شکل گرفت و پروتکل کیوتو به امضا رسید. سازمان حفاظت محیط زیست در زمینه مسایل مربوط به انرژی، بهینه سازی الگوهای مصرف انرژی و توجه به انرژی های نو مطالعات زیادی انجام داده است.

وی با ابراز تاسف از اینکه در دنیا مخصوصا در هفتاد سال گذشته شاهد انقراض 50 درصد از گونه های پستانداران هستیم، بیان داشت: این روند بسیار نگران کننده است. در کشور با گونه های زیستی بسیار بالایی که داریم، به طور کامل گونه های در معرض تهدید را شناسایی کرده ایم و تقریبا برای 10 گونه برنامه اجرایی مشخص، مدون و ابلاغ شده داریم از جمله مهمترین آنها یوزپلنگ آسیایی است و سعی کرده ایم فرهنگ سازی کنیم.

ابتکار با اشاره به فعالیت بخش خصوصی در این زمینه گفت: یکی از جلوه های مشارکت بخش خصوصی برای حفاظت از حیات وحش و محیط زیست، بیمه شدن یوزپلنگ ایرانی است. به این مفهوم که اگر به گله دامی ، یوز پلنگ یا پلنگ حمله کند و دام از بین برود، خسارت آن دام را بیمه پراخت می کند. بیمه دانا و بیمه ملت ارائه دهندگان این نوع بیمه هستند.

وی با اشاره به آلودگی هوا به اقدامات دولت در این خصوص پرداخت و بیان داشت: دولت یازدهم برای آلودگی هوا، خصوصا در مورد آلودگی هوای ناشی از احتراق، سوخت و خودروها گام های بسیار موثری را برداشته است، برنامه جامعی که تدوین و اصلاح شد و شهر به شهر برنامه های خودش را برای کاهش آلودگی هوا اصلاح و بازنگری کرد. در سطح ملی نیز برنامه کاهش آلودگی هوا مصوب شده است.

وی افزود: مهمترین فصل این برنامه به ارتقای کیفیت سوخت و کیفیت خودروها مربوط است و از اواخر سال 92 بنزین های آلوده و پتروشیمی از چرخه تولید حذف شد و این تهدید جدی برای سلامت مردم بود. از مصوبات مهم دولت یازدهم می توان به ارتقای استاندارد خودروها به استاندارد یورو 4، حذف موتور سیکلت کاربراتوری از چرخه تولید و اینکه خودروهای سنگین را مکلف کنیم تا استاندارد یورو 5 را اجرا کنند و از فیلتر دوده استفاده کنند، نام برد.

رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست به گرد و خاک استان های مختلف پرداخت و گفت: دولت برای این مسئله برنامه های زیادی را داشته است و از مهمترین آنها احیای تالاب ها بوده است مثلا از مهمترین کارهایی که در خوزستان انجام شده احیای تالاب هورالعظیم بوده است که از یک منطقه خشکی که کانون گرد و غبار بوده تبدیل به تالاب شده است. البته کارهای زیادی مانده است تا در این خصوص صورت پذیرد.