
این روزها یکی از سوژههای حوادث روزنامهها آسیبهای اجتماعی و خیانت است، به طوری که کارشناسان معتقد هستند خیانت در جامعه ایران افزایش یافته، این درحالیست که آمار رسمی در این باره وجود ندارد، آیا این اتفاق دغدغه جدی برای جامعه ایران است؟
به گزارش مرور نیوز، شنیدهها حاکی بر این است که خیانت در جامعه ایران افزایش یافته، اما هیچ گونه آماری رسمی در این باره وجود ندارد، این در حالی است که جامعهشناسان و روانشناسان معتقد هستند که خیانت زناشویی در ایران در دهه اخیر افزایش چشمگیری داشته است.
آمارهای جسته و گریخته تا حدی ماجرا را روشن کردهاند. در نخستین همایش علوم اجتماعی ایران که در سال 94 برگزار شد، جامعهشناسان درباره خیانت به عنوان یکی از عوامل اصلی طلاق هشدار دادند. همچنین مدیر کل بهزیستی خراسان شمالی در همان سال گفته بود که بیشترین پروندههای ارجاعی طلاق به مراکز کاهش طلاق اداره بهزیستی در زمینه درخواست طلاق توافقی آنهم به دلیل خیانت بودهاست.
خیانت؛ بیشترین پروندههای ارجاعی طلاق
تحقیقات جسته گریختهای در سال 94 در زمینه آمار خیانت که سرانجامش به طلاق رسیده، صورت گرفته است.همچنین در نخستین همایش علوم اجتماعی ایران با رویکرد آسیب شناسی طلاق که دی ماه 94 برگزار شد، اعلام شد: یکی از علتهای اصلی این طلاقها خیانت بوده و در این زمنیه هشدار داده شد. یکی دیگراز گزارشهای رسمی مربوط به آمار طلاق سال 94 مربوط به استان خراسان شمالی بوده است که مدیر کل بهزیستی خراسان شمالی از آن پرده برداری کرد. رضا الله وردی گفته بود بیشترین پروندههای ارجاعی طلاق به مراکز کاهش طلاق تحت نظارت اداره کل بهزیستی استان در زمینه درخواست طلاق توافقی بوده که خیانت در صدر عوامل اقدام به طلاق توافقی میان زوجین در استان قرار گرفته است.
وی همچنین گفته بود در سال 92 بیشترین علت درخواست طلاق توافقی در استان اعتیاد و در سال گذشته نیز خیانت عامل اصلی درخواست طلاقهای توافقی بوده است اما هنوز تحلیل پروندههای طلاق در سال 94 نهایی نشده است.
خیانت 90 درصد مردان به زنانشان
از طرفی مصطفی اقلیما رییس انجمن مددکاران اجتماعی ایران ادعا کرده بود 90 درصد مردان به زنانشان خیانت میکنند و این خیانت پس از 40 سالگی به اوج خود میرسد.
افسر افشارنادری جامعهشناس نیز معتقد است اینکه چند جامعهشناس، روانشناس و مشاور بگویند خیانت زیاد شده بیمعناست، چرا که هیچ آمار قاطع و رسمی و سراسری در اینباره وجود ندارد.
در میان نقطهنظرهای مختلف برخی دیگر از حرفهای کارشناسانه نیز به افزایش خیانت زنان به مردان در سالهای اخیر اشاره کردند. آنها معتقدند هرچند که آمار موثق و اعلامشده در اینباره وجود ندارد، اما مشاهده میدانی و موارد طلاق رسمی یا عاطفی افزایش آمار طلاق را تایید میکند.
خیانت در ایران افزایش یافته است
در اینباره مهدی مسلمیفر روان شناس از جمله روانشناسانی است که معتقد است خیانت به طرز چشمگیری در جامعه ایران افزایش پیدا کردهاست. همچنین علاوه بر افزایش خیانت در جامعه ایران ما شاهد تنوع در اشکال خیانت در جامعه ایرانی بودهایم. در واقع بسیاری اوقات نیز افراد معنای خیانت را تغییر میدهند و آن را با واژههایی مانند صحبتکردن یا مشورت گرفتن پاکسازی میکنند.
وی با اشاره به تعریف خیانت زناشویی معتقد است در تعاریف شرعی ما موضوعی مانند صیغه چنین تعریف شده که لزوما همسر نباید در جریان آن قرار بگیرد. بنابراین میبینیم که خیانت مفهومی چند بعدی است که از فردی به فرد و از فرهنگی به فرهنگ دیگر برمیگردد. در برخی خانوادهها روابط با جنس مخالف در غالب معاشرت وجود دارد، اما همین معاشرت در برخی خانوادههای دیگر و در غالب روابط اجتماعی نوعی از خیانت محسوب میشود.
وی در اینباره تشریح کرد: بنا بر متغیرها، این شکل از خیانت در سالهای اخیر افزایشی چشمگیر داشتهاست، چرا از افزایش خیانت حرف میزنیم، به این دلیل که امروز افرادی که به کلینیکهای روانشناسی مراجعه میکنند در رابطه با رابطه واقعیاشان با فرد دیگر راحتتر سخن میگویند تا مثلا درباره یک موضوع خصوصی زناشویی مانند طلاق جنسی.
مهدی مسلمیفر همچنین با اشاره به افزایش خیانت در میان زنان گفت: مثلا در گذشته اگر این مردان ایرانی بودند که بیشترین خیانت را انجام میدادند، امروز این مسئله به زنان نیز کشیده شده و اینکه این رابطه به دایره زنان متاهل رسیده دیگر کمیاب نیست و مثل قبل موضوعی حاد تلقی نمیشود. امروز ما شاهد این هستیم که پیشنهاد رابطه بسیار راحتتر از گذشته به زنان متاهل داده میشود.
خیانت، معلول است نه علت
علی جنادله جامعه شناس و استادیار دانشگاه علامه طباطبایی نیز درباره خیانت و ارتباط آن با شبکههای اجتماعی میگوید: خیانت خودش معلول است نه علت و اینکه بخواهیم آن را تنها به شبکههای اجتماعی و ماهوارهای نسبت بدهیم این هم ناقص دیدن این اتفاق است. به نظر من باید ابتدا به این نگاه کنیم که چقدر دو طرف نیازهای عاطفی و جنسی همدیگر را برآورده میکنند و چقدر درک مشترکی بین دو فرد وجود دارد و چقدر مهارتهای زندگی آموزش داده شده است. دانش و بهداشت روابط زناشویی بسیار مهم است.
تغیر سبک زندگی یکی از دلایل افزایش خیانت در ایران
مسلمیفر میگوید: گذار جامعه ایران از یک جامعه سنتی به جامعهای مدرن، مشکلات زیادی داشته؛ هرچند سن افراد و نیازهای جامعه امروز ما تغییر کرده، اما درواقع قطار این جامعه هیچ تغییری نداشته و نتوانسته نیاز افراد را برطرف کند. همچنین تعامل با فرهنگها و کشورهای دیگر با گسترش ارتباطات و شرایط جهان را دلیل تغییر ذائقه و سلیقه آدمها میداند.
وی در این باره ادامه داد: پس از این تغییرات بود که بسیاری از مردم جامعه ما در واقع تمایل به جدایی از همسر و رفتن به رابطه جدید را داشتند، اما به دلیل مسائل مالی، یا اعتماد به نفس پایین، یا بالا بودن سن و... نمیتوانستند این کار را بکنند. در عین حال نیازها هم مهم بود؛ از مسائل جنسی گرفته تا همدلی و همزبانی. همچنین اقدام برای گرفتن مشاوره از یک روانشناس قبلا کمتر رایج بود و درنتیجه افراد به جای حل مشکلاتشان و به دلیل ناتوانی در جدایی از همسر سابق، رو به رابطهای فرا زناشویی آوردند.
این روانشناس با اشاره به تغییرات اجتماعی و تاثیر آن بر افزایش خیانت اظهار کرد: در دهه گذشته افراد زیادی به تحصیلات دانشگاهی ادامه دادند که منجر به تغییر سطح افراد شد. در میان یک زوج ممکن بود یکی تحصیلات عالی را ادامه دهد و نیازمندیهای جدید پیدا کند و همین منجر شود که افراد نتوانند در ارتباط قبلی نیازشان را رفع کنند.
به طور کلی، به گفته این زوجدرمان، در بررسیهای ما این نوع از ارتباط و در اصطلاح "خیانت" بیش از همه در جامعه ایران در میان افراد 25 تا 40 ساله است که رخ داده و میدهد. به اعتقاد این مشاور همچنین تغییر اشکال خیانت نیز قابل توجه است.
وی معتقد است اگر در گذشته خیانت نیازمند آن بود که حتما ملاقاتی حضوری داشته باشد، امروز به دلیل وجود رسانهها اشکال ارتباط تغییر پیدا کرده و همین منجر شده تا ابزار شروع رابطه فرا زناشویی نیز تسهیل شود که مستلزم حضور نفر نیست.
مسلمیفر با این حال معتقد است که نباید هرنوع رابطه خارج از زناشویی را خیانت بنامیم. در اینباره نیز گفت: البته ما باید به این نکته نیز اشاره کنیم که همه نوع از ارتباط با فرد سوم ارتباطی ناسالم نیست. خیانت را نباید به ارتباط خارج از زناشویی منحصر کنیم. خیلی وقتها دو نفر پارتنرهای کاری، گروهی یا ورزشی یکدیگر هستند، اما به دلیل مسائل فرهنگی و تعصبات این را به شریک زندگی منتقل نمیکنند؛ که نتیجه این خودش نوعی تعارض درون فرد خواهد شد.
این روانشناس میگوید: تجربه من در خانواده-درمانی نشان داده هر اتفاقی که در جامعه میافتد بر روی خانواده اثر دارد و بالعکس. همانطور که در میان یک زوج اختلافها در سالهای اول بیشتر است و پس از 5 سال آمار طلاق پایین میآید و تجربه زن و مرد میشود، در جامعه نیز مشکلات به مرور کمتر خواهد شد. بالانس در جامعه به مرور اتفاق میافتد و افراط و تفریطها کاهش خواهد یافت و جامعه ایران تا چندسال دیگر به شکل واقعی خودش خواهد رسید.
مهدی مسلمیفر نتیجه میگیرد که متاسفانه در حال حاضر با جامعه سانسور زدهای مواجه هستیم. اما اگر واقعیت را پیدا کنیم و برای آن راهکار دهیم مسائلی همچون خیانت نیز به مرور کاهش پیدا خواهد کرد.
کاملترین تعریف را آقای جنادله استاد یار دانشگاه بیان فرمودند اینکه "خیانت معلول است ونه عامل"عامل خیانت دوچیز است اول عامل اقتصادی ، زنی که شوهرش نیازهای مشروع اقتصادی اش را نمی تواند برآورده کند زمینه مناسبی برای خیانت برایش مهیامیشود زنان ما همگی حضرت فاطمه زهر(س)ویا معصوم نیستندوانسانهائی عادی هستندحتی بسیاری از نیازهای روحی وروانی انسانها هم منوط به شرایط اقتصادیست مثل مسافرت رفتن ، تفریحات، هدیه گرفتن خصوصا" در مناسبتها مثل سالروز ازدواج، سالروزتولدوامثالهم عدم برآورداینگونه نیازها که همگی در ارتباط با مشکلات اقتصادی خانواده ها هستنداز نظر من عامل اول خیانت است عامل دوم قوانین ناقص وتبعیض آمیز است واژه خیانت در مورد مردان کاربرد ندارد مرد میتواند به غیر از زن خود رابطه دیگری هم با یک زن مجردداشته باشد درصورت آشکار شدن رابطه هم هیچ جرم وخطری متوجه مرد نیست حداکثر اینستکه میتواند بگوید این زن صیغه من است برای قانون هم قابل پذیرش است وهستند مردان بسیاری که از این نقص قانونی وتبعیض سوءاستفاده میکنندوهمسران این مردان فقط میتوانند تقاضای طلاق کنند همین ، در موارد بسیاربسیار زیادی زنان بدلیل اینکه درصورت طلاق سرنوشت بدتری در انتظارشان است ویا بخاطر فرزندانشان در خواست طلاق نمیکنند وباز تعداد بسیاربسیار زیادی ازهمین زنان علیرغم اینکه میتواند خطر سنگسارو مرگ داشته باشد بفکر تلافی ویا بقول شما خیانت میافتند نتیجه اینکه اولا"درمورد زنان ودرمواردی که فوقا"توضیح داده شد نباید واژه خیانت را بکار بردمگر اینکه چنین عملی برای مردان نیزعینا" خیانت تلقی شودوثانیا"تا مشکلات اقتصادی ونقائص قانونی مرتبط با این موضوع برطرف نشده باشد یک چنین پدیده ای نه تنها باقی میماند بلکه روزبروز گسترده تر نیز خواهد شد