مدیرکل دفتر امور مراکز توانبخشی روزانه سازمان بهزیستی کشور گفت: غربالگری اوتیسم برای کودکان 2 تا پنج سال کشور به صورت اینترنتی از 12 آذر امسال، همزمان با آغاز هفته معلولان شروع می شود.
به گزارش مرور نیوز، زهرا نوع پرست این مطلب را روز دوشنبه در نشست خبری کودکان اوتیسم در سازمان بهزیستی عنوان کرد.
وی افزود: والدین کودکان 2 تا پنج سال از 12 آذرماه امسال با مراجعه به پایگاه اینترنتی سازمان بهزیستی باید به 10 پرسش پاسخ دهند که در صورت مثبت بودن پاسخ سه سئوال یا بیشتر، کودکشان به اختلال اوتیسم مشکوک خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: والدین کودکان مشکوک به اختلال اوتیسم، می توانند برای تست (آزمایش) های رایگان به مراکز روزانه اوتیسم بهزیستی در سراسر کشور مراجعه کنند.
مدیرکل دفتر امور مراکز توانبخشی روزانه سازمان بهزیستی کشور تاکید کرد: اگر ابتلای کودک به اوتیسم قطعیت یابد به متخصصان مربوطه ارجاع می شود.
نوع پرست یادآور شد: امکان ادغام این برنامه غربالگری با برنامه های دیگر وجود دارد و برای انجام مداخلات درمانی حتما به یک کار تیمی نیاز است و فقط یک پزشک نمی تواند به همه امور یک کودک مبتلا به اوتیسم رسیدگی کند.
وی این نکته را هم خاطرنشان کرد که سازمان بهزیستی از سال 88 توجه ویژه ای به مبتلایان اوتیسم دارد و پیش از این نیز غربالگری اوتیسم در پنج استان کشور بصورت آزمایشی اجرا شد و براساس آن میزان شیوع اوتیسم در کشور ، 9 دهم درصد مشخص شد.
این مقام مسئول در بهزیستی کشور تصریح کرد: بودجه خاصی برای اجرای غربالگری اوتیسم نداریم اما آن را اجرا می کنیم.
**اوتیسم چیست؟
مدیرکل دفتر امور مراکز توانبخشی روزانه سازمان بهزیستی کشور، اوتیسم را بیماری ندانست بلکه آن را اختلالی معرفی کرد که علت دقیق و مشخصی ندارد و مادام العمر است اما اگر به موقع تشخیص داده شود از شدت علائم آن کاسته می شود و فرد مبتلا می تواند به فعالیت های اجتماعی بازگردد.
وی، بروز رفتارهای تکراری و اختلال در ارتباطات اجتماعی را 2 مشخصه اصلی اوتیسم برشمرد.
نوع پرست ادامه داد: هر چند علت دقیق اختلال اوتیسم مشخص نیست اما برخی علل ژنتیکی، عوامل محیطی و سابقه داشتن اختلال یادگیری در خانواده به عنوان برخی علل ایجاد کننده آن، مطرح شده که ثابت نشده است.
وی تصریح کرد: اختلال اوتیسم از یک اختلال ارتباطی چشم کودک با والدین آغاز می شود و تا چرخیدن دور اتاق هم می تواند علامت آن باشد؛ به عبارت دیگر اوتیسم، طیف وسیعی از خفیف تا شدید دارد.
**آیا مبتلایان به اوتیسم باهوشند؟
نوع پرست خاطرنشان کرد: همه مبتلایان به اوتیسم، باهوش نیستند و ضریب هوشی آنان اکثرا در حد نرمال (عادی) است ؛ تعداد کمی هم هوش بالاتری دارند؛ برخی از این مبتلایان استعداد خاصی روی یک موضوع مانند موسیقی دارند که باید بتوانیم این استعداد خاص را در آنان شناسایی کنیم.
مدیرکل دفتر امور مراکز توانبخشی روزانه سازمان بهزیستی کشور گفت: 20 درصد مبتلایان به اوتیسم از نظر بهره هوشی یا IQ ، عادی یا بالاتر از عادی و 50 درصد آنان نزدیک به عادی هستند بنابراین اهمیت غربالگری اوتیسم در این است که این بیماری زودتر تشخیص داده شود.
**چرا موارد ابتلا به اوتیسم در حال افزایش است؟
مدیرکل دفتر امور مراکز توانبخشی روزانه سازمان بهزیستی کشور در پاسخ به این سئوال که چرا موارد ابتلا به اوتیسم در حال افزایش است، چنین گفت: میزان شیوع موارد ابتلا به اوتیسم در جهان ظرف 35 سال ، 400 برابر بیشتر شده است که این افزایش به خاطر تشخیص های دقیق تر اختلال یاد شده است.
وی در ادامه افزود: از سوی دیگر با رشد ارتباطات اجتماعی ، اختلالات اجتماعی نیز بیشتر کشف می شوند.
**گلایه های حوزه اوتیسم
مدیرکل دفتر امور مراکز توانبخشی روزانه سازمان بهزیستی کشور اضافه کرد: رشته ای به نام اختلال رشد و تکامل در دانشگاه های کشور وجود ندارد در حالی که از نظر علمی باید افرادی وجود داشته باشند که از نظر تخصصی روی این زمینه کار کنند.
نوع پرست افزود: همچنین در طرح تحول سلامت، خدمات توانبخشی دیده نشده و فقط به فیزیوتراپی پرداخته شده است.
در زمان حاضر 2 هزار و یکصد کودک مبتلا به اوتیسم تحت پوشش سازمان بهزیستی کشورند.