پنج سال از ثبت جهانی «برج قابوس» می‌گذرد و در حالی که طرح توسعه این اثر نیازمند اعتبار است، مدیریت آن با کم لطفی سازمان مدیریت روبه رو شده است.

به گزارش مرورنیوز، گنبد قابوس بن وشمگیر به‌عنوان بلندترین گنبد آجری دنیا و یکی از آثار ارزشمند معماری دوره اسلامی در سال ۱۳۱۰ خورشیدی به شماره ۸۶ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.

۶۹ سال پس از ثبت ملی این بنای ارزشمند، پیشنهاد ثبت جهانی آن مطرح شد و تکمیل پرونده ثبتی آن حدود یک دهه طول کشید تا سرانجام در سال ۱۳۸۹ پرونده مذکور تکمیل و به سازمان فرهنگی- آموزشی یونسکو تحویل شد که خوشبختانه موردپذیرش این نهاد بین‌المللی قرار گرفت.

در شهریورماه ۱۳۹۰ بنای گنبد قابوس از سوی کارشناسان ایکوموس (شورای بین‌المللی بناها و محوطه‌های تاریخی) بازدید میدانی و از فعالیت‌های صورت گرفته برای ثبت بنا بازبینی‌های لازم انجام شد و درنهایت در تیرماه سال ۱۳۹۱ و در سی و ششمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو در سن‌پترزبورگ روسیه، گنبد قابوس گلستان به همراه مسجد جامع اصفهان به ثبت جهانی رسید.

آن زمان مسئولان وعده دادند با ثبت جهانی این بنای تاریخی سده چهارم هجری قمری که در سه کیلومتری بازمانده شهر قدیم جرجان مرکز حکومت آل زیار ساخته‌شده بود و هم‌اکنون بر فراز تپه‌ای در مرکز شهر گنبدکاووس قرار دارد به‌عنوان پایتخت فرهنگی جهان معرفی‌شده و اعتبارات ویژه‌ای از منابع دولتی به آن اختصاص یابد.

پنج سال از آن وعده‌ها گذشت و به نظر می‌رسد نه‌تنها خبری از اعتبارات ویژه نیست بلکه حصارهای کشیده شده در اطراف برج قابوس و در نظر گرفتن ورودی برای بازدید از این اثر دیوار بلندی بین مردم گنبدکاووس با بنای ارزشمند آل زیار کشیده است.

برج قابوس در اولویت اعتباری مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری گلستان بابیان اینکه برج قابوس در اولویت‌های اعتباری ماست، اظهار کرد: پیش‌بینی اعتبار برای برج قابوس انجام‌شده اما با توجه به شرایط اقتصادی و اعتباری دولت مسئولیت تخصیص اعتبار بر عهده سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان است.

ابراهیم کریمی افزود: سال گذشته ۱۸۰ میلیون تومان اعتبار به برج قابوس تخصیص یافت. وی بابیان اینکه اعتبار تخصیصی بخشی برای اجرا و بخشی برای تدوین پلان مدیریتی برج بود، گفت: بااعتبار تخصیصی مطالعات پلان مدیریتی تمام شد و مشاور طرح را تحویل داد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری گلستان ادامه داد: همچنین ۱۸۰ میلیون تومان از اعتبارات پیش‌بینی‌شده برج در سال گذشته، قابل‌انتقال به سال ۹۵ بود، این اعتبار را نگه داشتیم تا با اعتبارات امسال تجمیع شود تا بتوانیم بخش بیشتری از کار را پیش ببریم.

اعتبار پیش‌بینی‌شده تخصیص نیافت وی تصریح کرد: امسال هم ۹۰۰ میلیون تومان اعتبار پیش‌بینی کردیم و در کمیته برنامه‌ریزی شهرستان گنبدکاووس هم مصوب و به سازمان مدیریت اعلام شد.

کریمی خاطرنشان کرد: از این به بعد بر اساس تخصیص اعتبار می‌توانیم کار انجام دهیم و تا این لحظه در حال مبادله موافقت‌نامه با سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی هستیم.

وی اضافه کرد: طبق آخرین اعلام سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان تخصیص امسال ۴۵ درصد است و تاکنون از محل ماده ۱۸۰ شهرستان‌ها تخصیص انجام‌نشده است.

به گفته مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری گلستان طبق اعلام سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان، تخصیص ۴۵ درصد مربوط به پروژه‌های غیر استانی است که از محل فروش نفت تأمین اعتبار می‌شود و به پروژه برج قابوس که محل اعتبار آن ماده ۱۸۰ پیش‌بینی‌شده ارتباط پیدا نمی‌کند.

کریمی یادآور شد: در چنین شرایط و تا زمانی که اعتبار تخصیص نیابد نمی‌توان برنامه‌های برج قابوس را اجرا کرد. هرچند مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری گلستان آب پاکی را روی دست همه می‌ریزد که بدون تخصیص اعتبار نمی‌توان کاری برای برج قابوس انجام داد، اما مدیر پایگاه جهانی گنبد قابوس درعین‌حال که اعتقاد دارد اجرای برنامه‌ها و طرح پلان مدیریتی برج نیازمند اعتبارات ملی و استانی است اما باور دارد نمی‌توان دست رو دست گذاشت و منتظر اعتبارات ماند.

جاوید ایمانیان بابیان اینکه از ابتدای سال تاکنون یک ریال اعتبار اجرایی برای برج قابوس نداشته‌ایم، اظهار کرد: درحالی‌که برای پیشبرد اهداف و راهبردهای کوتاه، میان و بلندمدت پلان مدیریتی برج نیازمند اعتبارات ملی و استانی هستیم اما یکسری از برنامه‌ها را بدون اعتبار هم می‌توانیم پیش ببریم.