همواره تأمین نیاز داخلی به عنوان رسالت اصلی فولاد مبارکه مورد توجه قرار داشته و در آینده نیز خواهد بود. اما در عین حال حضور در بازارهای صادراتی نیز به منظور تأمین منابع ارزی مورد نیاز اجرای طرح های توسعه و همچنین تأمین نیازمندی های تکنولوژیکی به عنوان ضرورتی اجتناب ناپذیر مطرح میباشد.
به گزارش مرور نیوز، فولاد مبارکه با ظرفیت اسمی 2.4 میلیون تن در سال 71 به بهره برداری رسید و از آن زمان تاکنون حدود 90 میلیون تن از انواع محصولات فولادی تخت را تولید نموده که بیش از 82 درصد آن در بازار داخلی عرضه گردیده و در اختیار تولیدکنندگان و صنایع پایین دستی قرار گرفته است، از این رو همواره تأمین نیاز داخلی به عنوان رسالت اصلی فولاد مبارکه مورد توجه قرار داشته و در آینده نیز خواهد بود. اما در عین حال حضور در بازارهای صادراتی نیز به منظور تأمین منابع ارزی مورد نیاز اجرای طرح های توسعه و همچنین تأمین نیازمندی های تکنولوژیکی به عنوان ضرورتی اجتناب ناپذیر مطرح میباشد.
چرا که بر اساس چنین استراتژی و جهت گیریهایی بوده که فولاد مبارکه توانسته طی سال های گذشته با رشد 425 درصدی ظرفیتهای تولید و دستیابی به ظرفیت 10.3 میلیون تنی نقشی پیشرو در توسعه و به ثمر نشاندن ظرفیت های تولید فولاد کشور و به تبع آن رشد و توسعه اقتصادی و صنعتی کشور و شکوفایی صنایع پایین دستی ایفا نمایند. بالاترین نرخ رشد ظرفیتهای تولید فولاد در منطقه، سهم 5 درصدی از تولید ناخالص داخلی بخش صنعت کشور و ایجاد اشتغال مستقیم و غیرمستقیم برای بیش از 350 هزار نفر موید دستاوردهای بزرگ فولاد مبارکه می باشد. به منظور تنویر افکار عمومی و آگاهی یافتن از رویکرد فولاد مبارکه در زمینه تولید محصول و و تأمین هر چه بیشتر بازارهای داخلی موارد ذیل مورد توجه قرار گیرد:
۱.در دو سال گذشته رکود شدید حاکم بر بازار، کاهش شدید تقاضا داخلی فولاد را به همراه داشت به گونهای که تولیدکنندگان فولاد را با بحران جدی مواجه نمود و سبب گردید تا اغلب فولادسازان کشور تقریباً با نیمی از ظرفیت تولید به فعالیت بپردازند و یا حتی برخی نیز به تعطیلی کامل نزدیک شوند. در چنین شرایط دشواری تنها راه جلوگیری از تعطیلی ظرفیت های تولید، عرضه محصولات فولادسازان در بازارهای صادراتی بود که فولاد مبارکه جزو معدود فولادسازان داخلی بود که توانست با تکیه بر توانمندی و قابلیت های کیفی خود حجم صادرات محصولات خود را افزایش دهد و ضمن جلوگیری از بروز خسارات سنگین به این صنعت ملی، طرح های توسعه فولاد کشور را بدون وقفه دنبال نماید. به نتیجه رسیدن یکی از هفت طرح استانی در روزهای اخیر ثمره این رویکرد معقولانه بوده است. با این وجود تأثیر کمبود تقاضای بازار داخل به حدی بود که کل حجم فروش فولاد مبارکه در سال گذشته نسبت به سال قبل از آن حدود ۱۰ درصد کاهش یافت.
۲.با توجه به اینکه شرایط بازار داخلی و صادراتی کاملاً متفاوت میباشد مقایسه قیمت در این دو بازار بدون لحاظ شرایط و روند حاکم بر آنها منجر به نتیجه گیری صحیح و منطقی نخواهد شد. تا پیش از بحران جهانی فولاد و سرازیر شدن مازاد عرضه چین به بازارهای جهانی و دامپینگ صورت گرفته توسط این کشور، محصولات صادراتی فولاد مبارکه طبق مستندات قابل ارائه همواره با قیمتی بیش از قیمت های محصولات داخلی در بازارهای جهانی به فروش رسیده ولی در سال گذشته به دنبال قیمت شکنی چین ، فولاد مبارکه مشابه اغلب صادرکنندگان جهانی فولاد در جهت حفظ حضور خود در این بازار مجبور به تبعیت از روند جهانی قیمت شد چرا که در صورت از دست رفتن بازار صادراتی با توجه به نبود تقاضای داخلی فولاد مبارکه مجبور به کاهش بخشی از ظرفیتهای تولید بود. با این حال تجربه بالای فولاد مبارکه در امر صادرات و حضور مستمر آن در این بازار سبب گردید تا بتواند محصولات خود را در این بازار با سطح قیمتی بالاتر از چین و سایر رقبای منطقه ای نظیر CIS به فروش برساند و هیچگاه اختلاف قیمتی آن با قیمتهای بازار داخلی از محدوده ۱۰ تا ۱۵ درصدی فراتر نرفته و حتی نزدیک قیمت ذکر شده ۱۵۰ دلاری نیز نبوده است. ضمن اینکه اختلاف قیمت فروش داخلی و صادراتی محصولات فولادی در تمامی دنیا امری بدیهی است به طور نمونه کشور چین که بزرگترین صادر کننده محصولات جهانی فولاد است ورقهای صادراتی خود را ۲۰ تا ۳۰ درصد ارزان تر از بازار داخلی به فروش میرساند.
۳. در سال گذشته علاوه بر کاهش مصرف محصولات فولادی در بازار داخل ، افزایش چشمگیر واردات محصولات فولادی تخت (عمدتاً در محدوده تولیدات داخلی)و نبود پوشش تعرفهای مناسب (واردات محصولات تخت در سال ۹۴ حدود ۸۳ درصد بالاتر از دو سال قبل آن بوده است) تولیدکنندگان فولاد را تحت فشار مضاعفی قرار داد. در کنار عوامل فوق افزایش حدود ۲ برابری قیمت مواد اولیه و انرژی نیز عملاً امکان ادامه فعالیت را برای فولادسازان تقریباً غیرممکن ساخت. بر این اساس دولت محترم باهدف جلوگیری از اعمال خسارات بیشتر بر این صنعت مادر (مشابه کلیه کشورهای تولید کننده فولاد در دنیا البته با تأخیر نسبت به سایر کشورها) از ابتدای سال ۹۳ اقدام به اصلاح تعرفهها نمود که به دلیل وجود منافذی نظیر تعرفه ۴ درصدی فولادهای ممزوج و سوء استفاده واردکنندگان از این کد تعرفه جهت واردات که رشد بی سابقه ۱۰۰۰ درصدی آن نسبت به سال قبل را به همراه داشت عملاً تعرفه گذاری مذکور را بی اثر نمود. با پیگیری های فولاد سازان، از ابتدای سال ۹۵ تعرفه ورقهای فولادی ممزوج از ۴ درصد و ضخامت زیر ۳ میلی متر از ۱۰ درصد و سایر ورق ها از ۱۵ درصد به ۲۰ درصد افزایش یافت که با تدبیر صورت گرفته، امکان افزایش تولید و حفظ و تداوم اشتغال صنایع فولاد و به تبع آن صنایع پایین دستی مجدداً احیا گردید. در سنوات گذشته نیز که کاهش شدید قیمتهای جهانی ورق فولادی و نبود تعرفه واردات و همچنین عدم واردات لوله و پروفیل ساختمانی ارزش افزوده بسیار بالایی را متوجه این بخش نموده بود در خوشبینانه ترین وضعیت حدود یک چهارم ظرفیت ادعایی فعال بوده است. با این حال در سال جاری فولاد مبارکه با توجه به افزایش تقاضای داخلی و در راستای حمایت از تولید داخلی حجم صادرات خود را متناسب با تقاضای ایجاد شده داخلی کاهش داده و طی تعاملات صورت گرفته با صنف لوله و پروفیل ساختمانی و توافقات حاصله در مورخ ۲۵/۰۳/۹۵ در حضور مقام عالی وزارت صنعت، معدن و تجارت متعهد گردید ۱.۱ میلیون تن ورق گرم ۳ و زیر ۳ میلیمتر در اختیار تولیدکنندگان لوله و پروفیل قرار دهد، مجدداً با توجه به درخواست سندیکای لوله و پروفیل طی جلسه ای در مورخ ۱۶/۰۶/۹۵ با حضور نمایندگان محترم استان اصفهان آقایان حجت الاسلام موسوی لارگانی و دکتر فولادگر مقرر شد ماهیانه یکصدهزار تن ورق گرم ضخامت ۲ و زیر ۲ میلیمتر مورد نیاز صنف مذکور را تأمین نماید که در این خصوص اقدامات لازم توسط فولاد مبارکه انجام پذیرفته و تا تاریخ ۳۰/۰۷/۹۵ میزان ۸۸۵.۰۰۰ تن محصول برای اعضای آن سندیکا ثبت سفارش و میزان ۷۲۸.۰۰۰ تن تحویل گردیده است، لذا فولاد مبارکه صرفاً در چارچوب توافقات حاصله به انجام کامل تعهدات خود پایبند بوده و آماده پاسخگویی است . فولاد مبارکه جلوگیری از واسطه گری و سفته بازی و رساندن محصول به تولیدکنندگان واقعی متناسب با ظرفیت فعال آنها را رسالت خود میداند. در پایان متذکر میگردد عنوان عبارت خام فروشی هیچ قرابتی با محصولات تولیدی فولاد مبارکه ندارد و ماده خام به مادهای اطلاق میگردد که در فرآیند استخراج هیچ گونه فرآیندی همچون خردایش و جداسازی انجام نشده باشد و ماده معدنی پس از استخراج به همان شکل اولیه به فروش برسد در صورتی که محصولات تولیدی فولاد مبارکه حاصل فرآیند پیچیده ی تبدیل سنگ آهن به انواع ورق های فولادی است که به عنوان کالای واسطه ای مورد مصرف صنایع پایین دستی میباشد.