توقف رشد پول علامت مهمی از کاهش انتظارات تورمی است

رئیس کل بانک مرکزی گفت: توقف رشد «پول» و کاهش رشد دوازده ماهه آن در آذر ماه نسبت به آبان، علامت مهمی از کاهش انتظارات تورمی است.

به گزارش مرور نیوز، عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی با انتشار تصویری در صفحه شخصی اینستاگرامش خود با عنوان «چند نکته در خصوص متغیرهای پولی» نوشت: « امروز، گزارش تحلیلی آذر ماه بانک مرکزی منتشر شد. دو واقعیت آماری قابل توجه در گزارش است:

۱ - رشد ۱۵/۵ درصدی پایه پولی در ۹ ماهه امسال.

۲- توقف رشد «پول» در آذرماه و کاهش ۱۰/۳ درصدی رشد دوازده ماهه این متغیر در آذر ماه نسبت به آبان بود.

چند نکته کلیدی در مورد این آمار قابل اشاره است:

توقف رشد «پول» و کاهش رشد دوازده ماهه آن در آذر ماه نسبت به آبان، علامت مهمی از کاهش انتظارات تورمی است.

کنترل رشد «پایه پولی»، علیرغم شرایط بی سابقه اقتصادی و انتقال بیشتر فشار‌های آن به بانک مرکزی، اگر چه مطلوب بانک مرکزی نیست، اما اولا رشد پایه پولی و نقدینگی باید بر اساس شرایط مورد توجه قرار گیرد و ثانیا، بانک مرکزی باید برای بهبود کنترل رشد متغیر‌های پولی، محدودیت بر رشد ترازنامه بانک‌ها را از دی ماه امسال ابلاغ کرده است تا آنچه که مقدور است جهت کنترل تورم به کار گیرد.

امروزه، مهم‌ترین دست آورد علم اقتصاد در عرصه سیاست‌گذاری، شناخت ریشه‌های تورم و درمان آن است. این مهم، نتیجه سه تغییر مهم و کلیدی بوده است و آن اذعان به اینکه:

۱- سیاست مالی بر اساس یک قاعده مشخص انجام گیرد.

۲- سیاست پولی مستقل و متمرکز بر اهداف قانونی خود باشد.

۳- بانک مرکزی متعهد به هدف کاهش پایدار تورم باشد.

برای تحقق این سه امر، در کشور‌هایی که توفیقات مهمی در مهار و کنترل تورم داشته‌اند، نهاد‌های قانون‌گذار اجازه هرگونه دخالت و سلطه بر سیاست گذاری پولی را از نهاد‌های مختلف گرفته است و به طور مشخص، بانک مرکزی را متولی سیاست پولی کرده و لذا، استقلال بانک مرکزی صورت قانونی و الزام آور به خود گرفته است.»