یک اقتصاددان گفت: بودجه دیگر همچون گذشته سندی برای برآورد دقیق آینده اقتصادی کشور نیست و بیشتر یک گزارش اطلاعاتی از آمارهای مربوط به درآمدها و ساختار هزینههای دولت است.
به گزارش مرور نیوز، یک اقتصاددان درباره وضعیت بودجه ۱۴۰۰ و تاثیر آن بر اقتصاد کشور، گفت: در حال حاضر کمیسیون تلفیق مجلس مامور تغییر بودجه براساس سیاست های مدنظر مجلس است و از آنجایی که به پایان دولت کنونی هم نزدیک می شویم و دولت تنها چند ماه بیشتر این بودجه را اجرا نمی کند، به همین دلیل تغییرات بودجه تنها بر عملکرد دولت بعدی اثر خواهد گذاشت.
علی اکبر نیکواقبال با بیان اینکه اجرای مصوبات مجلس باید از سوی دولت بعدی اجرا شود به همین دلیل اجرای برنامهها و اصلاحات در این دولت چندان مورد توجه قرار نمی گیرد، افزود: از آنجایی که تجربه ثابت کرده بودجه ای که توسط یک دولت تدوین می شود در دولت بعدی اجرا نمی شود، احتمال دارد در سال آینده بودجه ۱۴۰۰ توسط دولت بعدی هم به خوبی اجرا نشود. از این رو به نظر می رسد بخشی از مشکلات اقتصادی سال آینده همچنان باقی می مانند.
اختلافنظرها در سیاست گذاری
او با توجه به اینکه در بودجه ۱۴۰۰ تغییراتی نسبت به بودجه ۱۳۹۹ ایجاد شده افزود: در یکسال اخیر اختلافنظرها در سیاست گذاری به اوج خود رسیده و همواره بر سر اینکه چه تغییراتی در اقتصاد ایران پس از روی کار آمدن جوبایدن به وجود می آید اختلاف نظرهای وجود داشته و برخی پیش بینی کرده اند که وضعیت اقتصادی ایران با تغییر دولت آمریکا بهبود می یابد و برخی خلاف آن را پیش بینی کرده اند و تصمیم جامعی برای سال آینده اتخاذ نشده است، هرچند میزان صادرات نفت در بودجه را بیشتر از سال قبل در نظر گرفته اند.
نیکواقبال با بیان اینکه برخی موافق حل مشکل اقتصاد با اجرای توافقات سیاسی نیستند، اظهار کرد: در ابتدا باید گفت تا وقتی ثبات سیاست گذاری و تصمیم گیری در حل مشکلات سیاسی و اقتصادی وجود ندارد نمی توان پیشبینی کرد تحولات سیاسی بین المللی چه تاثیری بر اقتصاد ایران می گذارد، به عبارت دیگر در شرایط کنونی نمی توان تضمین کرد که افزایش درآمدهای نفتی براساس آنچه در بودجه پیش بینی شده سال آینده محقق خواهد شد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه مهمترین حوزه درآمدزایی کشور صادرات نفت و فرآوردههای نفتی است، گفت: در چند سال اخیر لایحه بودجه به طور کامل محقق نشده و این مساله نشان می دهد که بودجه دیگر همچون گذشته سندی برای برآورد دقیق آینده اقتصادی کشور نیست و بیشتر یک گزارش اطلاعاتی از آمارهای مربوط به درآمدها و ساختار هزینههای دولت است.
بودجه کتابچه ای از اطلاعات اقتصادی
او با تاکید بر اینکه تمام نیروهای متخصص اقتصادی و سیاسی بر تصمیمات کشور تاثیرگذار هستند، تصریح کرد: به طور قطع در زمینه بودجه ریزی می توان گفت اگر برنامه ای اقتصادی درست و کارآمد باشد بدون تعیین تکلیف در بودجه و برنامههای توسعه بازهم به خوبی اجرا می شود، اما در غیر اینصورت بودجه نویسی هم نمی تواند به ضعف برنامه ها کمک کند.
نیکواقبال با بیان اینکه کاهش تورم، ایجاد اشتغال و رشد اقتصادی با لایجه بودجه محقق نمی شود، اظهار کرد: در حال حاضر لایحه بودجه را کتابچه ای از اطلاعات اقتصادی و ... باید در نظر گرفت و نباید تمام اهداف اقتصادی را متکی به آن دانست، از این رو باید توجه داشت که آینده اقتصادی کشور متاثر از تصمیم گیری ها و سیاست گذاری های است که در طول سال اجرا می شود.
این اقتصاددان با تاکید بر اینکه در حال حاضر بودجه سالانه باید راهبردهای کلان را تعیین کند، گفت: در واقع در بودجه باید مشخص شود چه اقداماتی باید اجرا شود و بر چه تصمیمات واقعبینانه استوار شود تا رفع مشکلات اقتصادی همچون رکود، بیکاری و تورم آسانتر شود.