دولت که بدقولی کند دلال به جان گندم‌ها می‌افتد

در اصلاحیه بودجه به دولت اجازه داده شد که ۷ هزار میلیارد تومان از پول خزانه را صرف پرداخت بدهی‌های خرید گندم کنند این در حالی است که بسیاری از دلالان خرید گندم زحمات یک‌ساله کشاورزان را باقیمت پایین‌تر از نرخ تضمینی از کشاورزان می‌خرند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی مرور نیوز؛ در هر زمانی می‌توانیم افرادی را ببینم که با دلال‌بازی‌ها از منافع کشور استفاده می‌کنند و برایشان هیچ‌کسی اهمیتی ندارد چراکه این افراد به دنبال منافع شخصی خود هستند، دلالان گندم تولید داخل را کمی بیش از بهای تضمینی از گندم‌کار می‌خرند و گندم باکیفیت داخل را به خارج می‌فروشند و یا با نرخ پایین‌تر گندم را از گندم کار خریده و با نرخ مشخص به دولت به فروش می رسانند.

از اواسط خردادماه خرید گندم توسط دولت آغاز شد اما کمتر کشاورزی به درآمد حاصل از زحمات یک‌ساله خود رسیده است.

سخنگوی دولت در ارتباط با خرید محصولات کشاورزی از کشاورزان گفت: واردات محصولات کشاورزی به‌مراتب برای ما ارزان‌تر تمام می‌شود ولی ما هیچ‌وقت راضی نمی‌شویم کالای راهبردی گندم را از طریق واردات تأمین کنیم و حاضریم این کالا را به‌صورت گران‌تر ولی از کشاورزان کشورمان بخریم. هرچند این رقم گران نیست و زحمات کشاورزان بیشتر از این‌ها برای ما ارزش دارد.

همچنین دبیر اجرایی بنیاد توانمندسازی گندم ایران توضیح داد: وزارت جهاد کشاورزی مدتی است که اعلام کرده قیمت خرید تضمینی باید هرچه سریع‌تر اعلام شود، البته این وزارتخانه قیمت پیشنهادی اعلام نکرده است؛ به همین سبب ما همراه تشکل‌ها پیشنهاد دادیم یا قیمت طبق نرخ تورم حال حاضر محاسبه گردد و یا ۱۴۰۰ تومان برای آن در نظر گرفته شود.

گندم33

اعلام نشدن قیمت خرید گندم، علاوه بر به هم ریختن برنامه کشت و متضرر شدن کشاورزان، پایداری تولید به‌اندازه این محصول را که در حال حاضر جوابگوی نیاز کشور است به خطر می‌اندازد. بی‌تدبیری برخی مسئولین، دست کشاورزان را روی دستشان گذاشته و محصول یک سال رنج و زحمتشان را به باد می‌دهد.

از طرفی تأکید سیاست‌های اقتصاد مقاومتی بر ضرورت تأمین امنیت غذایی نشان از نقش مؤثر این بخش در مقاوم سازی اقتصاد کشور است. آب و منابع طبیعی نیز به‌عنوان بخش‌های مکمل و پایدارکننده تولید غذا، وظیفه تأمین امنیت غذایی در جامعه را بر دوش می‌کشند. کشاورزی که یک سال با سخت‌ترین شرایط و بدون کوچک‌ترین حمایت از سوی جهاد کشاورزی جانانه در میدان اقتصاد مقاومتی جهاد کرده و محصول خود را به عمل‌آورده  هم‌اکنون اسیر بی‌تدبیری و نبود ابتکار عمل دولت شده است با این روند شاید باید منتظر خشکاندن ریشهٔ کشاورزی کشور باشیم.

برخی کشاورزانی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی مرور نیوز از بی‌برنامگی‌های جهاد کشاورزی در خرید تضمینی گندم و عدم‌حمایت از کشاورزان خبردادند و گفتند: چون سیلوها به دلیل عدم تخلیه گندم سال گذشته ظرفیت لازم برای خرید گندم امسال را ندارند، مجبور هستیم گندم را با هزینهٔ بالا به شهرستان‌های دیگر ارسال کنیم و با توجه به اینکه بسیاری از کشاورزان چون هنوز مطالبات خود را دریافت نکردند.

 همچنین گندم کاران می گویند پول خرج شده خود را می‌خواهند و مجبور می‌شوند به دلال‌ها محصول خود را بفروشند از طرفی که دولت پول گندم کشاورزان را پرداخت نکرده و این مسئله برای آنها مشکل ساز شده است!

گندم 11 (2)

کشاورز دیگری توضیح می‌دهد: دولت تا کنون هیچ پولی به کشاورزان شهرستان توابع اراک نداده است و چون کشاورز پولی دریافت نکرده به تبع پول حمل بار، برداشت و سایر هزینه‌ها هم به دوش آن‌ها سنگینی می‌کند و در این چرخه همه متضرر می‌شوند، ما باید در فصل پاییز گندم بکاریم و تا زمان برداشت یعنی اوایل تیرماه منتظر برداشت محصولش باشیم؛ در این ماه‌ها نیز به آبیاری، استفاده از کود شیمیایی، سم‌پاشی و.... نیاز داریم.

توقف در پرداخت بهای گندم

از ابتدای برداشت این محصول در کشور دولت بهای گندم به کشاورزان را پرداخت نکرده درحالی‌که وعده پرداخت ۲۴ ساعته به کشاورزان داده بود.

کشاورزانی که هنوز نتوانسته‌اند هزینه‌های برداشت گندم امسال را بپردازند باید خود را برای پرداخت هزینه‌های کاشت محصول آماده کنند، از سوی نمایندگان مجلس در خصوص پرداخت پول گندم کشاورزان و سایر کالاهای استراتژیک به دولت تذکرات مکرری داده بود و همچنین در اصلاحیه بودجه به دولت اجازه داده شد که ۷ هزار میلیارد تومان از پول خزانه را صرف پرداخت بدهی‌های خرید گندم کند.

 بسیاری از کشاورزان گندم‌های خود را برداشت کرده و بلاتکلیف هستند، برخی از آن‌ها نیز محصول خود را باقیمت پایین‌تری به دلالان گندم فروخته‌اند.