مشاور اقتصادی دولت گفت: برنامه های اقتصادی دولت یازدهم بلند مدت است تا در آینده نابسامانی ها گریبان مردم را نگیرد و امیدواریم نتیجه این برنامه ریزی ها از سال 97 کاملا نمایانگر شود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی مرورنیوز، مسعود نیلی مشاور اقتصادی رییس جمهوری امروز صبح در اتاق بازرگانی تهران حاضر شد تا هم مهمان ویژه نوزدهمین نشست این اتاق باشد هم اینکه گزارشی از عملکرد اقتصادی دولت یازدهم ارائه دهد و به صحبت های نمایندگان اتاق تهران گوش دهد.
نیلی در ابتدای صحبت هایش به شوک قیمت نفت در سالهای گذشته اشاره کرد و گفت: اطلاعات موجود نشان میدهد که نوسانات قیمت نفت در سالهای گذشته بسیار عمیق و شدید و در نوع خود بیسابقه بوده است. همچنان که دوره افزایش شدید قیمت نفت از سال ۱۹۹۷ تا سال ۲۰۱۲ طولانیترین دوره افزایش قیمت نفت و از سوی دیگر کاهش آن در سال ۲۰۱۴ کوتاهترین دوره کاهش نفت بوده است که این موضوع برای اقتصاد کشورهای صادرکننده بسیار آسیبرسان است. طولانی بودن دوره افزایش قیمت نفت باعث شد که کشورهای واردکننده نفت در جهت ذخیره انرژی تلاش کنند و اقتصاد خود را نسبت به افزایش قیمت نفت مصون کنند. از سویی دیگر کشورهای صادرکننده نفت نیز اقتصاد خود را بیشتر به نفت وابسته کردهاند.
مشاور اقتصادی رئیس جمهور کشورهای صادرکننده نفت را در سه گروه جای داد ابتدا کشورهایی که اقتصادهای متنوع دارند مانند امارات، متحده عربی دوم اقتصادهایی که متنوع نیستند ولی توانستند منابع حاصل از افزایش قیمت نفت در دوران افزایش نفت ذخیره کنند مانند عربستان و اقتصادهایی که متنوع نیستند و نتوانستند منابع موجود را ذخیره کنند مانند ونزوئلا، روسیه و ایران.
نیلی درباره وضعیت نابسامان اقتصادی ونزوئلا گفت: پیشبینی میشود ونزوئلا در سال ۲۰۱۵ رشد منفی هشت درصد و تورم ۴۸۱.۹ درصدی را تجربه کنند. اقتصاد ما هم در دوره افزایش قیمت نفت مانند ونزوئلا اداره شده است، ولی به هرحال مدیریت در دورههای بعد توانسته است شاخصهای اقتصادی را تا حد قابل توجهی کنترل کند.
مشاور اقتصادی رییس جمهوری با اشاره به فرصت های درخشانی که در پسابرجام بوجود آمده است اضافه کرد: اگر بتوانیم در این مرحله اقداماتی مانند تعامل FATF را به خوبی پیش ببریم و بتوانیم با نظام بانکی دنیا ارتباطات لازم را برقرار کنیم در زمینه بانکی خود نیز وضعیت بهتری را نسبت به قبل تجربه خواهیم کرد و این به رونق اقتصادی ما کمک میکند هرچند که نظام بانکی ما با مشکلات دیگری نیز روبهرو است.
مشاور اقتصادی رئیس جمهوری سال ۱۳۹۵ سال بزنگاه تاریخی برای اقتصاد ایران دانست و اظهار کرد: سرنوشت اقتصادی ما در سالهای آینده بابت قیمت امسال چگونه عمل میکند. اگر از این فضا استفاده کنیم در سال ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۷ میتوانیم شاهد رشد قابل توجه اقتصادی باشیم وگرنه در سالهای آتی دوباره با رشدهای پایین روبهرو خواهیم بود و به نظر من مدیریت صحیح در این جریان مهمترین نقش را ایفا میکند.
وی با تاکید بر اینکه اقتصاد ایران از رکود خارج شده گفت: این جمله من تبلیغاتی نیست و طبق علم اقتصاد ما از رکود خارج شدهایم، ولی همچنان رشد اقتصادی که در کشور شاهد آن هستیم رشد پایینی است و این موضوع برای اقتصاد ما جدیتر از رکود است و مدیریت برای تجربه رشدهای قابل توجه بسیار جدیتر از مدیریت برای خروج از رکود است.
نیلی افزود: ولی نباید به گونهای رفتار کنیم که سیاستگذار را به سمت اقدامات کوتاهمدت مثل استفاده از منابع بانک مرکزی برای رشد اقتصادی سوق دهیم، بلکه باید سیاستگذار به گونهای عمل کند که اقداماتاش تاثیرات بلندمدتی بر اقتصاد داشته باشد.
مشاور اقتصادی رئیس جمهور درباره ثبات اقتصاد کلان که در دو سه سال اخیر به وجود آمده است، اظهار کرد: در نتیجه چنین وضعیتی، اقتصاد کشور آرام آرام رونق میگیرد من معتقدم باید از دستاورد کنترل تورم با جدیت محافظت کرد، هیچ کشوری با تورم دو رقمی نتوانسته است رشد با ثبات را تجربه کند. باید مراقب باشیم تا پایه پولی رشد نامناسبی نداشته باشد.
وی همچنین تصریح کرد: اکنون میبینیم که برخی از فعالان بخش خصوصی اظهارنظرهایی میکنند که صحیح نیست و خواهش من این است که در این زمینه دقت بیشتری شود. بعضا دیده میشود که فعالان بخش خصوصی میگویند کنترل تورم باعث از بین رفتن رونق اقتصادی شده است، قطعا شنیدهاید و این ثبات اقتصادی در اقتصاد کلان است که به رشد اقتصادی کمک میکند. کنترل تورم مهمترین عامل ثبات اقتصادی است.
نیلی همچنین به حضور سرمایهگذاری در کشور اشاره کرد و گفت: در سالهای گذشته سرمایهگذاری در ایران منفی بوده است، ولی باید برای تجربه رشد اقتصادی قابل توجه و متناسب در سالهای آینده افزایش سرمایهگذاری در اقتصاد ایران را شاهد باشیم. از این منظر باید بتوانیم از منابع بینالمللی استفاده کنیم و اقتصاد ما در سالهای آتی درونگرا باشد نمیتوانیم به رشد رونق مورد نظر خود در سالهای آینده دست پیدا کنیم در این زمینه نیاز به به وجود آمدن وفاق در بخش خصوصی و دانشگاه در کشور داریم تا ببینیم چهطور میتوانیم در این موارد مهم به اجماع رسیده و تصمیمگیری کنیم.