در حالی که ترکمنستان با سوءاستفاده از سرمای زمستانه هوا، ایران را به قطع گاز برای دریافت ۱.۸میلیارد دلار پول درخواستی خود تهدید کرده است، معاون وزیر نفت قطع گاز ترکمنستان را برابر با تجدید نظر ایران در ارتباطات تجاری خود با این کشور دانست.

به گزارش مرور نیوز، در حالی که اوایل آذرماه سال جاری شاهد افت شدید دمای هوا در کشور به‌خصوص استانهای شمالی بودیم، کشور ترکمنستان صادرات گاز به ایران را کاهش داد که «بیژن زنگنه» وزیر نفت همان زمان این موضوع را تأیید کرده بود.

طی یک ماه گذشته، مذاکراتی بین مقامات دو کشور صورت گرفت اما ترکمنستان با بیان درخواست 1.8 میلیارد دلاری از ایران، خواستار وصول نقدی و سریع این میزان پول شد.

در حالی که ترکمنستان با سوءاستفاده از سرمای زمستانه هوا، ایران را به قطع گاز برای دریافت 1.8 میلیارد دلار پول درخواستی خود تهدید کرده است، معاون وزیر نفت، قطع گاز ترکمنستان را برابر با تجدید نظر ایران در ارتباطات تجاری خود با این کشور دانست.

«حمید رضا عراقی» مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در واکنش به تهدید ترکمنستان برای قطع گاز ایران گفت: اجازه به وجود آمدن بحران در استان‎های شمالی کشور را نخواهیم داد.

وی افزود: ترکمنستان در دولت قبل مقداری طلب از ایران داشته است که هم‌اکنون به‌دلیل این طلب، تهدید به قطع گاز ایران می‌کند.

این مقام مسئول تأکید کرد: به‌طور قطع با تلاش‌هایی که در حال انجام است و با همراهی و کمک مردم، اجازه به وجود آمدن بحران در استان‌های شمالی کشور را نخواهیم داد.

عراقی ادامه داد: ایران در صورت قطع گاز از سوی ترکمنستان در ارتباطات کاری خود با این کشور بازنگری خواهد کرد و در نهایت ضرر نهایی را ترکمنستان خواهد کرد.

معاون وزیر نفت در امور گاز از مذاکره با مقامهای ترکمنستان برای حل این موضوع خبر داد و گفت: امیدواریم ترکمنستان نسبت به اجرای کامل قرارداد و تفاهم‌هایی که داشته‌ایم، اهتمام ورزد.

عراقی تأکید کرد: این در حالی است که ما در سه سال گذشته، همه بدهی خود را پرداخته‎ایم و بقیه موارد باید به‌صورت کارشناسی بررسی و تصمیم گیری شود.

وی به تولید و مصرف 700 میلیون مترمکعب گاز در کشور اشاره کرد و گفت: از این میزان حدود سه درصد آن، یعنی 12 میلیون مترمکعب واردات از ترکمنستان است که خیلی قابل توجه نیست.

عراقی گفت: اگرچه میزان واردات گاز از ترکمنستان ناچیز است اما بخشی از نیازهای ما را در شمال کشور تأمین می‌کند، هرچند که ما از این کشور، امکان دریافت بیشتر گاز را داریم و کماکان تلاش می‌کنیم به‌صورت برد ــ برد ارتباط با این کشور را حفظ کنیم.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در ادامه با بیان اینکه با انجام پروژه‌های جدید گازرسانی، اکنون طول شبکه انتقال و انشعاب کشور به بیش از 300 هزار کیلومتر رسیده است، افزود: 68 درصد روستاها از این نعمت خدادادی بهره‌مند هستند.

طی یک دهه اخیر در هر سال که سرمای هوا در کشور فراگیر می‌شد، مردم در شمال کشور با افت فشار و قطعی‌های گاز روبه‌رو شدند. این مسئله که امید آن می‌رفت با افزایش ظرفیت‌های تولید گاز کشور در میدان گازی پارس جنوبی، در سال 95 تکرار نشود، اما باز هم تکرار شد.

همواره در سالهای اخیر برای جبران کمبود فشار گاز در شهرهای شمالی کشور در فصل سرما، حدود 15 تا 25 میلیون مترمکعب در روز گاز از ترکمنستان وارد ایران می‌شود. این کشور آسیایی که از سال 1385 تاکنون بارها بر سر قیمت گاز صادراتی به ایران دبه درآورده، سرمای هوا و در مضیقه قرار گرفتن مردم شمال کشورمان را بهترین فرصت برای اعمال فشار به ایران با هدف افزایش قیمت گاز می‌داند و در برخی سالها نیز به‌منظور تأمین گاز داخلی خود، بدون پایبندی به اصول قراردادی با ایران، میزان صادرات گاز به ایران را کاهش می‌دهد.

در سال 86 که شاهد فاجعه مرگ برخی هموطنانمان در شمال کشور ناشی از سرمای هوا و حوادثی که در نبود گاز برای مردم رخ داد، بودیم؛ قطع و کاهش گاز وارداتی از سوی ترکمنستان نقش حیاتی در بروز این فاجعه داشت. بعد از این سال مسئولان کشورمان تلاش کردند با مذاکره با مسئولان این کشور، مشکل کاهش گاز وارداتی از ترکمنستان را در فصل سرما برطرف کنند. در قیمت گاز در چند مرحله بازنگری شد و حتی قراردادهایی بیش از یک میلیارد دلار با ترکمنستان در سالهای اخیر منعقد شد تا با صدور کالا و خدمات فنی و مهندسی به این کشور و توسعه روابط تجاری، واردات گاز از این کشور روند پایدارتری به خود بگیرد.