معاون برنامهریزی نظارت و هماهنگی اقتصادی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور گفت: شفافسازی گردش و توزیع کالا در داخل کشور راهکار امسال این ستاد برای مقابله با قاچاق در حوزه اصناف است.
به گزارش مرور نیوز، سیدعلیرضا گلستانی زاده روز شنبه در نشست با اصناف استان سمنان در سالن مدیریت بحران استانداری، گفت: برنامه کلان این ستاد در سال 96 شفاف سازی گردش کالا در سطح عرضه، انضباط بخشی به عرضه کالای خارجی در سطح عرضه و مسولیت پذیری اتحادیه ها و دستگاه ها در امر مبارزه با قاچاق کالا و ارز در سطح عرضه است.
وی یادآور شد: در بحث مقابله با قاچاق از مبادی پیش رو تا سطح عرضه در پنج مرحله با پدیده کالای قاچاق روبرو هستیم که برای هر بخش باید برنامه ریزی ویژه داشته باشیم و به اندازه سهم هر بخش با قاچاق مقابله شود.
گلستانی زاده با بیان اینکه در زمان حاضر در کشور سه میلیون واحد صنفی فعال داریم، و سهم اصناف از تولید ناخالص داخلی 17 تا 19 درصد است، افزود: 6 میلیون و 150 هزار نفر شاغلان کشور در این بخش فعالند و بیش از 90 درصد محصولات تولیدی کشور و 70 درصد کالاهای وارداتی توسط واحد های صنفی توزیع می شود.
معاون برنامهریزی نظارت و هماهنگی اقتصادی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور با اشاره به چالش های اساسی در مقابله با قاچاق کالا و ارز، گفت: شفاف نبودن گردش کالا در نظام تجاری کشور، فقدان فرهنگ سازی مصرف کالای ایرانی ، قبح قاچاق و مصرف کالای قاچاق، نبود ساماندهی واحد های صنفی به خاطر تعدد رسته ها، اتحادیه ها و واحدهای صنفی فاقد پروانه کسب، تضاد منافع در راهبردهای برخی انجمن های تولیدی و اتحادیه های وارد کننده و عملکرد 2 گانه در این خصوص، نبود اهتمام لازم اتحادیه ها در امر مبارزه با قاچاق کالا در اغلب نقاط کشور، ارایه خدمات دولتی یکسان آب و برق و گاز به اصناف دارای پروانه و فاقد پروانه، ارایه خدمات پس از فروش به برخی از کالای قاچاق، ضعف در نظارت و بازرسی، نامناسب بودن ساختارها در دستگاه های مسوول، فقدان امکان تشخیص کالای قاچاق از کالای غیرقاچاق در سطح عرضه و فقدان شناسایی انبارها و مراکز نگهداری، از جمله چالش های مقابله با قاچاق کالا در بخش توزیع در کشور است.
وی سیاست ها و رویکرد های ستاد مبارزه با قاچاق کالا در سطح عرضه را شفاف سازی و انضباط بخشی عرضه کالاها در بازار و فضای مجازی، استفاده حداکثری و هدفمند از ظرفیت اتحادیه ها و اصناف و توسعه مسوولیت پذیری آنان در امر جلوگیری از قاچاق فروشی و نگهداری کالای قاچاق برشمرد.
معاون برنامهریزی نظارت و هماهنگی اقتصادی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور گفت: خودکنترلی توسط اتحادیه ها و اتاق های اصناف، افزایش خطر عرضه کالای قاچاق در بازار، تقدم مبارزه نرم افزاری به سخت افزاری در سطح عرضه، آگاهی بخشی به مردم پیرامون مضرات خرید و مصرف کالای قاچاق در سطح عرضه، اصلاح الگوی مصرف و تقبیح قاچاق و منع خرید کالای قاچاق، تقویت نظارت و بازرسی در سطح عرضه دیگر برنامه این ستاد برای امسال است.
در دولت یازدهم حجم کشفیات قاچاق نسبت به کل قاچاق از یک درصد در سال 92 به حدود 30 درصد در سال 95 افزایش یافت، انهدام کالاهای کشف شده قاچاق در سال 95 به ارزش 67.3 میلیارد تومان نسبت به سال 94 به ارزش 15 میلیارد تومان در کشور 359 درصد افزایش یافته است.
در سه ماه اول سال96، کشف کالای قاچاق استان سمنان با رشد 13 درصدی به سه میلیارد و 600 میلیون تومان رسید.