رئیس سازمان امور عشایر کشور گفت: سال گذشته اعطای ۵۷ میلیارد تومان وام بلاعوض برای تشکلهای عشایری را در برنامهها داشتیم که تنها شش میلیارد تومان آن تاکنون محقق شده است که در این میان بسیاری از مشکلان جامعه عشایری فقط مختص خوزستان است و در دیگر استانها این مشکلات را نداریم یا در سطح کمتری با این مشکلات روبرو هستیم.
به گزارش مرور نیوز، کرمعلی قندالی در نشست شورای عشایر استان خوزستان با اشاره به تشکیل مجدد شورای عشایر خوزستان پس از سالها اظهار کرد: با توجه به گستردگی عشایر خوزستان و شاخصبودن عشایر این استان، تا قبل از کوچ این عشایر به ییلاق شورای عشایر خوزستان باید یکبار دیگر برگزار شود.
وی به گزارشات ارائه شده در خصوص وضعیت آموزش و پرورش عشایر و زیرساختهای عشایری در این جلسه از سوی مدیران متولی اشاره کرد و افزود: این گزارشات در برگیرنده مشکلات و واقعیاتی است که بسیاری از این مشکلات فقط در خوزستان وجود دارد و جامعه عشایر استانهای دیگر یا این مشکلات را ندارند یا در سطح کمتری با اینگونه مشکلات مواجه هستند.
قندالی دسترسی به راه عشایری را یکی از مشکلات عمده عشایر استان خوزستان دانست و در خصوص علل آن خاطرنشان کرد: راههای بسیار صعبالعبور و صخرهای در این استان وجود دارد و این مشکل به علت گستردگی و پراکندگی عشایر خوزستان از عمده مشکلات جامعه عشایری استان محسوب میشود. بنابراین سعی کردیم اعتبارات را تا جایی که امکان دارد، به حوزه راه اختصاص دهیم.
وی با بیان اینکه مسائل و مشکلات عشایر واقعاً نیاز به کمک همه ما دارد، عنوان کرد: نقش تشکیل شورای عشایری چه در سطح ملی و استانی و چه در سطح محلی این است که تمام دستگاههای اجرایی را در خصوص مسائل جامعه عشایری به عنوان جامعهای که در کشور به رسمیت شناخته شده، پای کار بیاورد.
رئیس سازمان امور عشایر کشور بیان کرد: واقعیت این است که دولت با تمام قوا برای بخش عشایر پای کار آمده است. در حوزه آموزش و پرورش عشایر واقعاً گرفتاریهای عجیب و غریبی داریم و البته این چالش فقط مختص خوزستان نیست. انشاءالله با تصویب مصوبه مردادماه شورای عالی عشایر کشور در هیأت دولت، ابلاغ این مصوبه به دستگاههای مربوطه و اجرای آن بسیاری از چالشهای جامعه عشایری در کشور حل شود.
قندالی، موضوع اعطای تسهیلات کمبهره به عشایر را از دیگر موضوعات در دست پیگیری دانست و گفت: این موضوع را بهجد پیگیری میکنیم و از استاندار خوزستان نیز استدعا میشود که در این زمینه کمک کند. در سال ۱۳۹۴ و به دنبال تلاشهایی که شد ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار از ستاد مدیریت بحران جهت اعطای تسهیلات چهار درصد به عشایر با دوره بازپرداخت پنج ساله، دریافت کردیم و سهم خوزستان از این رقم بسیار کم و حدود شش میلیارد تومان بود. ما حاضریم در سطح ملی مجدداً سهم دیگری از این اعتبارات به خوزستان اختصاص یابد.
وی با اشاره به تصویب یک دستورالعمل در گردشگری ویژه جامعه عشایری در شورای عالی عشایر کشور اظهار کرد: تأکیدات سازمان امور عشایر کشور و سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در خصوص این حوزه بسیار مشخص است و باید این دستورالعمل و دیگر اقدامات، اجرایی شوند.
قندالی بیان کرد: همچنین موضوع ناوگان ترابری عشایر چه برای تأمین آب و چه برای خدماترسانی به مناطق عشایری از موضوعاتی است که هم اکنون پیگیری میکنیم و انشاءالله حدود ۲۱۰ دستگاه خودرو تا شش ماه آینده تأمین خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه تشکلهای عشایری بسیار پیشروتر از بسیاری از دیگر تشکلهای کشور هستند، تصریح کرد: در تشکلهای عشایری حتی گاه تکتک اعضای خانوار عضو فعال تشکلهای عشایری هستند و باید با اقداماتی تشکلهای عشایری را توانمند و منابع لازم را برای آنها فراهم کنیم.
وی افزود: سال گذشته اعطای ۵۷ میلیارد تومان وام بلاعوض برای تشکلهای عشایری را در برنامهها داشتیم که تنها شش میلیارد تومان آن تاکنون محقق شده است. به هر میزان که استاندار خوزستان به تشکلهای عشایری استان کمک کند، حاضریم دو برابر آن رقم را به تشکلهای عشایری این استان کمک کنیم.
رئیس سازمان امور عشایر کشور گفت: ۹۸ درصد جمعیت عشایر ایران دارای دفترچه بیمه سلامت هستند، اما مشکلات حوزه بهداشت عشایر عدیده است.و همچنین در حوزه فرهنگ عشایر نیز بینهایت مشکل وجود دارد و زیرساختهای عشایری نیز دارای مشکلات خاص خود است.
قندالی شورای عشایر را فرصتی بسیار مغتنم دانست و تصریح کرد: باید از این فرصت بسیار بزرگ و مغتنم برای پاک کردن زنگار سختیها و گرفتاریها از چهره عشایر استفاده کرد. ۱.۸ درصد جمعیت کشور را عشایر تشکیل میدهند اما ۲۵ درصد تولید گوشت قرمز، ۳۵ درصد صنایع دستی و ۳۸ درصد حفظ منابع طبیعی به عشایر اختصاص دارد.
وی خاطرنشان کرد: عشایر کشور در ۱۵ نقطه جغرافیایی به عنوان پدافند غیرعامل زندگی میکنند و این امر بیانگر استقرار امنیت، وجود کار و تلاش در این نقاط است. از هر نگاهی اعم از امنیتی، عقلی و ... که بخواهیم جامعه عشایری را ببینیم، این جامعه مستحق ارائه خدمات استد و ما حتی یک ریال معوقه از وامهایی که تاکنون به جامعه عشایری پرداخت کردهایم نداریم. از شخص استاندار خوزستان نیز تا دیگر مدیران، همه باید به جامعه عشایری خدمت کنیم.