تلاش دولت انگلیس برای حل نگرانی‌های بانکی برای تجارت با ایران

مقامات دولتی انگلیس با اشاره به رشد تجارت میان این کشور و ایران، تاکید کردند عدم تمایل بانکهای بزرگ غربی برای همکاری، مانع بزرگی بر سر راه توسعه روابط میان دو کشور به شمار می رود که باید حل شود.

به گزارش مرورنیوز، باز زمان رفع تحریم‌های بانکی بین المللی در ژانویه، ایران تنها با شمار معدودی از بانک‌های کوچک همکاری داشته زیرا تحریم‌های آمریکا علیه تهران باقی مانده‌اند و موسسات خارجی بزرگ نگران جریمه‌های احتمالی هستند.

بانک‌ها پس از اینکه بانک «بی ان پی پاریبای فرانسه» به دلیل نقض تحریمهای ایران در سال ۲۰۱۲ به پرداخت حدود ۹ میلیارد دلار جریمه محکوم شد، نسبت به جریمه های آمریکا نگران مانده اند.

وام دهندگان بزرگ جهانی از جمله «اچ اس بی سی» بارها اعلام کرده اند قصد همکاری جدید در معاملات مربوط به ایران را ندارند و این پرسش را مطرح کرده‌اند که چرا در حالی‌که همکاری بانک‌های آمریکایی با ایران ممنوع است، آمریکا آن‌ها را به چنین کاری تشویق می کند.

برایان فاکس، وزیر بازرگانی انگلیس اظهار کرد: روابط ایران و انگلیس از زمان بازگشایی سفارت این کشور در تهران در سال گذشته، بهبود پیدا کرده و این کشور به دنبال رای به خروج از عضویت اتحادیه اروپا، برای گسترش روابط تجاری با ایران تلاش خواهد کرد.

وی در کنفرانس «سیتی اند فایننشیال گلوبال» در لندن اظهار کرد: شرکتهای انگلیسی به تدریج اما با اشتیاق فزاینده همکاری با ایران را مجددا آغاز می کنند و نخستین نشانه های تجارت رو به رشد میان ایران و انگلیس مشاهده می‌شود.

وی در ادامه افزود: نگرانی‌های مستمر بخش بانکی درباره تسهیل پرداخت یا فراهم کردن خدمات مالی به معنای آن است که مزایای رفع تحریم‌ها هنوز به طور کامل محقق نشده است و حل این مشکلات، به عنوان اولویت برای این دولت به شمار می رود.

نورمان لامونت، فرستاده بازرگانی انگلیس به ایران و وزیر دارایی سابق این کشور هم اظهار کرد: بن بست در خصوص پیشرفت دسترسی بانکی به ایران کاملا نامطلوب است.

دولت باراک اوباما، رییس جمهور آمریکا تلاش کرده روابط تجاری بین المللی گسترده‌تر با ایران را تشویق کند اما همچنان مشارکت شرکت‌های آمریکایی در تجارت با ایران را محدود نگه داشته و معاملات دلاری با ایران از طریق سیستم مالی آمریکا را ممنوع کرده است.

به گفته وزیر بازرگانی انگلیس، دولت انگلیس با بخش بانکی برای یافتن راه حلی برای پرداخت پول معاملات ایرانی همکاری می کند و انگلیس در موقعیت مناسبی قرار دارد تا به مدرنیزه شدن بانک‌های خصوصی ایرانی کمک کند.

جیل تامسون، نایب رییس واحد تحریم‌ها و فاینانس غیرقانونی در وزارت بازرگانی انگلیس در این باره اظهار کرد: اگرچه پیشرفت‌هایی حاصل شده اما این مسئله اندکی زمان خواهد برد تا مزایای کامل رفع تحریمها محقق شود.

حمید بعیدی نژاد، سفیر ایران در انگلیس هم عنوان کرد مشکلات بانکی برای ایران زحمت زیادی ایجاد کرده و عملکرد آمریکا مایوس کننده بوده است.

جان کری، وزیر خارجه آمریکا ماه‌ها شرکت‌ها و بانکهای غیرآمریکایی را به تجارت با ایران تشویق کرده است اما اذعان کرده پیچیدگی‌هایی برای تجارت با ایران وجود دارد.

دولت اوباما ماه گذشته دستورالعمل مربوط به تحریم‌های ایران را به روز کرد که تحت آن، بانکهای غیرآمریکایی می‌توانند با استفاده از دلار با ایران تجارت کنند به شرط اینکه این معاملات از طریق موسسات مالی در آمریکا انجام نگیرد.

به گفته جاستین واکر، مدیر جرایم مالی در انجمن بانکداران انگلیس که نماینده این صنعت است، تحریم‌های اولیه آمریکا به قوت خود باقی مانده‌اند و نمی‌توانند نادیده گرفته شوند.