وزیر جهادکشاورزی اعتراف کرد نمی توانستیم به صادرات گسترده محصولات کشاورزی که منجر به افزایش قیمت این محصولات در بازار داخل شد، بی تفاوت باشیم. در مورد ممنوعیت صادرات محصولات کشاورزی عجولانه تصمیم گرفتیم.
به گزارش مرور نیوز، محمود حجتی، وزیر جهادکشاورزی، در جلسه صبحانه کاری با اعضای اتاق بازرگانی ایران در واکنش به مباحث مطرح شده در این جلسه، مبنی بر اینکه ممنوعیت ناگهانی صادرات محصولات کشاورزی طی هفته های گذشته اقدام درستی نبوده است، گفت: ما ٥ میلیون تن تولید گوجه فرنگی در کشور داریم که امسال طی دو الی سه ماه نزدیک به یک میلیون تن گوجه و رب آن از کشور صادر شد، آیا این اتفاق نیازمند عکس العمل بود یا خیر؟
وی افزود:قبول داریم ممنوعیت صادرات تصمیم عجولانه ای بود. اما بهرحال این مساله نیازمند واکنش بود چراکه ما نمی توانستیم شرایط را رها کنیم، ما مسئول هستیم. اگر این روند ادامه می یافت اتفاقات خوبی رخ نمی داد. در این صورت رسانه های داخلی، خارجی، مجازی و غیرمجازی ایجاد وحشت می کردند و روان مردم را بهم می ریختند.
وزیر جهادکشاورزی با بیان اینکه وضعیت ذخایر کالاهای استراتژیک خوب است و مشکلی نداریم، گفت: ٨٠ میلیون نفر می خواهند از محصول گوجه استفاده کنند، البته عده ای از تصمیم ممنوعیت صادرات گوجه فرنگی آسیب دیدند ولی حتی اگر تصمیم درست هم می گرفتیم باز عده ای آسیب می دیدند.
وزیر جهاد کشاورزی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه ما مدعی نیستیم که هرآنچه فکر می کنیم درست و آنچه انجام می دهیم بی عیب و نقص است، اظهار داشت: سرنوشت همه ما یکی است و ما همه در یک کشتی نشسته ایم بنابراین نباید طوری اظهار نظر کنیم که فقط منافع خودمان را در نظر داشته باشیم.
حجتی با اشاره به اینکه شرایط خاصی در مملکت ایجاد شده و این شرایط در روند کارها اختلال ایجاد می کند، گفت: این اختلال فقط مربوط به بخش خصوصی نیست و حتی بخش دولتی نیز درگیر شده است. ما می گوییم در جنگ اقتصادی سختی هستیم و دوران دشواری را پشت سر می گذاریم. بنابراین مقرراتی که بر خود ما حکومتی ها نیز ناظر است تحت تأثیر این مسائل، پس و پیش می شود.
برداشت بی رویه از سفرههای آب زیرزمینی
وزیر جهاد کشاورزی در بخش دیگری از سخنان خود بااشاره به مشکلات مطرح شده در زمینه آب در کشور گفت: در دنیا بیشترین میزان آب شیرین برای کشاورزی مصرف می شود. آیا شما جایی را سراغ دارید که این آب برای بخش دیگری مصرف شود؟ ضمن اینکه کشاورز ایرانی بیشتر از کشاورزان همه دنیا قدر آب را می داند و تنها ۱۰ الی ۱۵ درصد کشاورز استثنا در این زمینه داریم که به بحث آب بی تفاوت هستند و تاریخ نیز این مسئله را نشان داده است.
وی ادامه داد: ممکن است در دهه های اخیر به دلیل پول نفت، رفاه و واردات بی رویه، ما بی تفاوت، تنبل و کم توجه شده باشیم اما به طور کلی همواره این مسئله مورد توجه قرار داشته است.
حجتی با بیان اینکه متأسفانه با برداشت بی رویه از سفره های آب زیرزمینی مواجه هستیم، گفت: ۶۱۰ دشت در کشور داریم که در هر دشت باید طبق فرمول خاص آن عمل شود؛ همه ذینفعان باید در این زمینه تصمیم بگیرند و براساس این فرمول عمل کنند.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: در طول ۵ سال گذشته حدود ۶ درصد افزایش بهره وری سالانه در حوزه آب داشته ایم. در سال ۹۶ حدود ۹ هزار میلیارد تومان در مزرعه در بخش آب و خاک سرمایه گذاری شد.
افزایش تولید در برخی محصولات کشاورزی
حجتی با اشاره به توفیقات حاصل شده در زمینه تولید محصولات کشاورزی اضافه کرد: ما در تولید گندم با یک میلیون تن افزایش مواجه بودیم و امسال ۹.۵ میلیون تن گندم از کشاورزان خریداری کردیم که این عدد در سال گذشته ۸.۵ میلیون تن بود. همچنین تولید شکر در سال جاری، دو میلیون تن را رد کرد. ضمن اینکه تولید کلزا در دو سال گذشته ۶۰ هزار تن بود اما امسال ۳۴۰ هزار تن کلزا تولید کرده ایم.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه میزان بارش ها در کشور ما یک سوم متوسط جهانی است، تأکید کرد: ۹۰ درصد تولید محصولات کشاورزی کشور، آبی است در حالی که در دنیا ۳۵ درصد تولید محصولات کشاورزی آبی است و ۶۵ درصد آن دیم است. بنابراین اگر ما بخواهیم کشاورزی و تولید پایدار بماند باید به پایداری منابع آب توجه کنیم.
وی افزود: اما این مسئله به معنای این نیست که قیمت آب را برای کشاورز گران کنیم. من در این زمینه بحث دارم چرا که ما باید به کشاورزان کمک کنیم و آنان را راهنمایی کنیم تا آب را به بهترین نحو استفاده کنند. در تمام دنیا نیز به همین صورت است و بخش کشاورزی با یارانه های مستقیم و غیر مستقیم حمایت می شود.
حجتی با اشاره به اینکه باید سفره های آب زیرزمینی حفظ شود گفت: واردات آب مجازی نیز در دستور کار دولت بوده و آمار و ارقام این مسئله را نشان می دهد. به عنوان مثال ذرت علوفه ای در داخل تولید می شود اما ذرت دانه ای را وارد می کنیم و سیاست آن ابلاغ شده است.
وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: اصرار بر این است که ذرت دانه ای در چارچوب کشت فراسرزمینی تهیه شود تا ارزش افزوده برای ایران و ایرانی داشته باشد.
بازار ارز داخلی به ارز وارداتی احتاج دارد
حجتی در بخش دیگری از سخنان خود در واکنش به مباحث مطرح شده درباره پیمان سپاری ارزی گفت: مملکت به ارز احتیاج دارد و اگر ارز صادراتی وارد کشور نشود، با محدودیت مواجه می شویم و کار تولید با اختلال مواجه می شود.
وی با اشاره به اینکه بنده مشکلات اجرایی در این زمینه را قبول دارم، گفت: این شرایط بر دولت تحمیل شده و دولت تا آخرین لحظات تمام تلاش خود را کرد تا بر آن فائق آید.
وی اضافه کرد: بانک مرکزی می گوید توان تامین ارز مورد نیاز را ندارد و پیمان سپاری باید انجام شود.
وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: محصولات کشاورزی با صرف هزینه در کشور تولید می شود و طبیعی است که وقتی صادرات انجام می شود، انتظار می رود این سرمایه به کشور برگردد. هم اکنون به این نتیجه رسیده ایم که سرکوب نرخ ارز نتایج منفی داشته و باید اجازه داده می شد به مرور و همراه با افزایش حقوق رشد کند.
قاچاق دو میلیون دام از کشور به حاشیه خلیج فارس
حجتی با بیان اینکه ما بیشترین جمعیت دام را در منطقه داریم، گفت: طبع مصرف گوشت قرمز در کشور ما به صورت گرم است و مردم تمایلی به مصرف گوشت یخ زده ندارند. برخی واردکنندگان که گوشت منجمد از استرالیا وارد کرده بودند دچار زیان شدند و نتوانستند آن را بفروشند.
وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: برنامه ریزی برای تولید دام های پربازده انجام شده ضمن اینکه یکی از مشکلات ما این است که چوپانی سنتی در کشور رو به کاهش است. به عنوان مثال کسانی که در مریوان چوپانی می کردند، الان به کوله بری مشغول شده اند که این امر آثار سوئی به دنبال دارد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ۲ میلیون راس دام به صورت قاچاق از کشور خارج می شود، گفت: اینها سرمایه ملی هستند که از غرب، شمال غرب و از جنوب به کشورهای حاشیه خلیج فارس می روند.
وی افزود: مسئله قاچاق در برخی نقاط فاجعه آفریده است. زعفران ما به کشور افغانستان قاچاق و از آنجا صادر می شود که حتی تصور این مسئله نیز وحشتناک است اما متاسفانه بستر آن وجود دارد.
به گفته حجتی، قاچاق زعفران از مرزهای شرقی کار بسیار آسانی است و اینها گرفتاری هایی است که ما با آن مواجهیم و باید برای رفع آنها چاره ای بیندیشیم.