دانشجویان پیام نور تا سقف ۲۰ میلیون تومان تسهیلات قرض ‌الحسنه می‌گیرند

دانشجویان دانشگاه پیام نور تا سقف ۲۰ میلیون تومان و کارمندان و اعضای هیئت علمی این دانشگاه تا سقف ۳۰ میلیون تومان می‌توانند از تسهیلات قرض‌الحسنه بانک مهر ایران استفاده کنند.

به گزارش خبرگزاری موج به نقل از روابط عمومی بانک قرض الحسنه مهر ایران، مراسم انعقاد تفاهم‌نامه بین این بانک و دانشگاه پیام نور با موضوع اعطای تسهیلات قرض‌الحسنه در چارچوب طرح «کالاکارت» به دانشجویان دانشگاه پیام نور برگزار شد.

در این جلسه مرتضی اکبری، مدیرعامل بانک مهر ایران، دکتر محمدرضا زمانی رئیس دانشگاه پیام نور و جمعی از مدیران دو سازمان حضور داشتند.

در ابتدای این مراسم اکبری اظهار کرد: برای بانک مهر ایران افتخاری است که برای تداوم خدمات قرض‌الحسنه، تفاهم نامه دوم را با دانشگاه پیام نور امضا کند تا ارائه خدمت و تسهیلات قرض‌الحسنه به دانشجویان را گسترش دهیم.

وی یادآوری کرد: از اواسط سال گذشته موضوعی که برای بانک حائز اهمیت بود، بالا رفتن هزینه خانوارها در حوزه‌های مختلف بود. فروشندگان کالا و خدمات انتظار دارند کالا و خدمات خود را در بازار بفروشند، اما متقاضیان به علت قیمت بالای این کالاها و خدمات، امکان خرید آن‌ها را ندارند. در طرح کالاکارت که برای حمایت از تولید داخلی است، فروشنده در قالب عقد قرض‌الحسنه به صورت اقساطی ۶ماهه، ۹ ماهه و یک ساله کالای خود را می‌فروشد و نرخ کارمزد آن نیز تنها ۲ تا ۴ درصد است.

اکبری اظهار کرد: تفاوت کالاکارت بانک مهر ایران با طرح‌های مشابه بانک‌های دیگر در نرخ کارمزد است. برخی بانک‌ها بیش از ۱۶ درصد سود می‌گیرند، اما این کارت سودی ندارد و تنها ۲ تا ۴ درصد کارمزد به آن تعلق می‌گیرد. هدف این است که هزینه خانوارها را کاهش دهیم. بانک مهر ایران افتخار داشته در سال گذشته به بیش از دو میلیون و ۳۰۰هزار نفر تسهیلات پرداخت کند و پیش‌بینی می‌کنیم در سال جاری نیز به سه میلیون نفر تسهیلات قرض‌الحسنه پرداخت کنیم. در ۶ ماهه امسال به یک میلیون و دویست هزار نفر تسهیلات پرداخت کردیم که بخشی از آن در راستای حمایت از کالا و خدمات ایرانی بوده و ۵۰۰هزا نفر از کالاکارت استفاده کرده‌اند.

نسبت مطالبات غیرجاری بانک مهر ایران کمتر از یک درصد است

مدیرعامل بانک مهر ایران این‌طور ادامه داد: از ویژگی‌های خوب بانک مهر ایران این است که هر چند تعداد تسهیلات بانک از ۵۰۰هزار به سه میلیون فقره رسیده، اما نسبت مطالبات غیرجاری آن همچنان زیر یک درصد باقی مانده است.

اکبری با بیان اینکه یکی از حوزه‌هایی که در سال‌های اخیر وارد شدیم، حوزه آموزش عالی بود، اظهار کرد: در همین راستا با صندوق رفاه دانشجویی تفاهم‌نامه همکاری امضا کردیم. سال قبل نیز با دانشگاه پیام نور برای پرداخت شهریه دانشجویان تفاهم‌نامه‌ای امضا کردیم.

وی در همین رابطه افزود: با توجه به شیوع بیماری کرونا و اینکه بسیاری از کلاس‌ها به‌صورت مجازی برگزار می‌شود، برخی دانشجویان امکان خرید وسایل کمک آموزشی مانند لپ‌تاپ و تبلت را ندارند. بانک مهر ایران در همکاری دوم با دانشگاه پیام نور، تمهیداتی در نظر گرفته که دانشجویان بتوانند این وسایل را با کالاکارت یک ساله خریداری کنند.

جزئیات کالاکارت دانشجویان پیام نور

اکبری درباره جزئیات این طرح گفت: تسهیلاتی که از این طریق پرداخت می‌شود مربوط به فروشندگان مشخص و کالاهای مشخص برای خرید وسایل کمک آموزشی است. برای کارکنان دانشگاه شامل کالاهای مختلف مانند لوازم خانگی نیز می‌شود. سقف کالاکارت برای دانشجویان تا سقف ۲۰ میلیون و برای کارکنان تا سقف ۳۰ میلیون تومان و نرخ کارمزد دو تا چهار درصد ارائه خواهد شد.

مدیرعامل بانک مهر ایران اظهار کرد: امیدوارم امکاناتی که بانک در این مسیر آماده کرده بتواند پاسخگوی بخشی از نیازهای دانشجویان باشد. هر چقدر اقساط به موقع پرداخت شود، به بانک مهر ایران کمک می‌شود کتاه خدمات خود را گسترش دهد و بتواند افراد بیشتری را پوشش دهد.

اکبری در بخش دیگری از سخنان خود ضمن تشکر از فعالان رسانه‌ای گفت: اصحاب رسانه همواره یار و یاور بانک مهر ایران بوده‌اند. بخشی از گسترش فعالیت‌ها و خدمات بانک به‌علت همراهی اصحاب رسانه است.

پیشنهاد افزایش سقف تسهیلات قرض‌الحسنه تا ۵۰ میلیون تومان

اکبری در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران درباره افزایش سقف وام قرض الحسنه از سوی بانک مرکزی از ۲۰ به ۳۰ میلیون تومان، گفت: این عدد سه سال پیش از ۱۵ به ۲۰ میلیون تومان رسید و در سه سال گذشته تغییری نداشت. با عنایت به تورمی که در جامعه وجود داشته، حتی مبلغ ۳۰ میلیون تومانی نیز نیاز بخش‌هایی از جامعه را پاسخ نمی‌دهد. پیشنهاد ما ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان بود. ولی علت اینکه بانک مرکزی افزایش سقف وام قرض‌الحسنه را محدود می‌کند این است که این مبالغ به افراد بیشتری تخصیص یابد. با این حال، اگر مبلغ تسهیلات کم باشد، اقبال مردم به بانک‌های قرض‌الحسنه به‌مرور از بین می‌رود. مردم زمانی حاضرند منابع خود را نزد بانک‌های قرض‌الحسنه بگذارند که نیازهایشان با دریافت تسهیلات قرض‌الحسنه پاسخ داده شود.

مدیرعامل بانک مهر ایران یادآوری کرد: ۱۰۰ درصد منابع این بانک مردمی است. در عین حال باید در نظر گرفت که تجهیز منابع تابعی از مصرف منابع است. اگر تسهیلات بانک خرد باشد و نیازی از کسی برطرف نکند، سپرده‌گذاری نیز کاهش می‌یابد.

اکبری افزود: پیشنهاد ما این بود که سقف تسهیلات قرض‌الحسنه بین ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان باشد و برای بخش اشتغال تا ۱۰۰ میلیون تومان پرداخت شود. اگر تسهیلات قرض‌الحسنه بتواند نیازهای مردم را پوشش دهد، قطعاً خیلی از منابع سایر بانک‌ها نزد بانک‌های قرض‌الحسنه منتقل می‌شود.

وی در بخش دیگری از سخنان خود، اظهار کرد: نسبت مصارف به منابع بانک ۹۳ درصد است. یعنی با احتساب نرخ ۱۰ درصدی سپرده قانونی، بانک مهر ایران تمام منابع ممکن به‌علاوه سه درصد از منابع سهامداران را در قالب تسهیلات قرض‌الحسنه پرداخت کرده است.

رقابت دشوار بانک‌های قرض‌الحسنه با بانک‌های تجاری

اکبری اضافه کرد: بانک‌های قرض‌الحسنه یک مشکل اساسنامه‌ای دارند و اینکه فعالیت‌های بانکی آن‌ها به پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه محدود شده و اجازه سرمایه‌گذاری به آن‌ها داده نمی‌شود. خیلی از شرکت‌ها انتظار دریافت خدمات دارند، اما ابزارهای لازم در اختیار بانک‌های قرض‌الحسنه نیست. چهار ابزار بانک‌های تجاری از جمله پرداخت نرخ سود، تسهیلات کلان، اعتبار اسنادی و ضمانت‌نامه‌ها و همچنین قرض گرفتن از سایر بانک‌ها در اختیار بانک‌های قرض‌الحسنه قرار ندارد.

مدیرعامل بانک مهر ایران تأکید کرد: اداره بانک‌های قرض‌الحسنه در شرایط تورمی کار بسیار دشواری است. اعتماد مردم به‌همراه فعالیت مطلوب کارکنان باعث شده در ۶ ماه گذشته ۱۵هزار میلیارد تومان در چارچوب یک میلیون و ۲۰۰هزار فقره تسهیلات پرداخت شود. خیلی از مردم گردش وجوهشان نزد بانک‌های تجاری است، اما سودی نمی‌گیرند. اگر همان منابع به بانک‌های قرض‌الحسنه وارد شود، انقلابی در حوزه تسهیلات قرض‌الحسنه رخ خواهد داد.

اکبری گفت: آثار مالی عدم دریافت سه قسط برای بانک ۴هزار میلیارد تومان بود که دریافت آن ۳۰ ماه به تعویق افتاد و باعث شد امکان پرداخت تسهیلات از سوی بانک محدود شود. اگر تورم نبود و اقساط به تعویق نمی‌افتاد می‌توانستیم در سال جاری به ۴ میلیون نفر تسهیلات دهیم. با این همه، اکنون نیز تا پایان سال به ۲.۵ تا سه میلیون نفر تسهیلات می‌دهیم.

تسهیلات قرض‌الحسنه برای خرید وسایل کمک آموزشی

در بخش دیگری از مراسم زمانی، رئیس دانشگاه پیام نور گفت: این دانشگاه بزرگترین دانشگاه دولتی کشور محسوب می‌شود، با خانواده‌ای شامل ۴هزار عضو هیئت علمی، ۱۰هزار کارمند و ۴۰۰هزار دانشجو. بخشی از هزینه‌های تحصیل را دانشجویان به‌صورت شهریه پرداخت می‌کنند. از سال گذشته با توجه به مسائل اقتصادی که در کشور وجود داشت، تلاش کردیم بخشی از این هزینه را تأمین کنیم و بار مالی که روی دوش دانشجویان بود، کاهش دهیم. در سال قبل تعداد قابل ملاحظه‌ای از دانشجویان از تسهیلات بانک مهر ایران که تا سقف ۲۰ میلیون تومان اعطا می‌شد، برای پرداخت شهریه استفاده کردند.

وی اضافه کرد: امسال همان تفاهم‌نامه تجدید می‌شود و دانشجویان همچنان می‌توانند از این تسهیلات برای پرداخت شهریه خود استفاده کنند. همچنین کالاکارتی برای دانشجویان در نظر گرفته شده که بتوانند لوازم الکترونیکی مورد نیاز خود را تهیه کنند. با شروع بیماری کرونا، دانشگاه پیام نور آموزش‌های خود را به سرعت به سمت الکترونیکی شدن پیش برد.

زمانی گفت: در برخی مناطق دسترسی دانشجویان به دستگاه‌های مورد نیاز برای اینکه بتوانند از این آموزش‌ها استفاده کنند، محدود بود. با کالاکارتی که بانک مهر ایران ارائه می‌دهد، دانشجویان می‌توانند وسایلی را که نیاز دارند، مانند لپ‌تاپ، تبلت و.... از فروشگاه‌های طرف قرارداد خریداری کنند و با کارمزدی بین ۲ تا ۴ درصد و با اقساط یک ساله آن‌ها را پرداخت کنند.

رئیس دانشگاه پیام نور این‌طور ادامه داد: بخش دوم تفاهم‌نامه که نسبت به سال قبل جدید است، کالاکارتی است که تا سقف ۳۰ میلیون تومان برای کارمندان و اعضای هیئت علمی دانشگاه پیام نور در نظر گرفته شده و کارمزد آن ۲ تا ۴ درصد و بازپرداخت آن نیز یک ساله است. این تفاهم‌نامه کل خانواده دانشگاه پیام نور را شامل می‌شود.