سرویس بین الملل- بشار اسد رئیس جمهور سوریه که غرب و برخی کشورهای وابسته منطقه از جمله عربستان در صدد سرنگونی اش بودند و به همت مردم سوریه ناکام ماندند، به تشریح و بررسی آخرین تحولات منطقه پرداخت.
به گزارش خبرنگار سرویس بین الملل مرور نیوز به نقل از خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، وی که در گفت و گو با فصلنامه مطالعات سیاست خارجی تهران شرکت کرده بود، گفت: روابط بین آل سعود و رژیم صهیونیستی طی بیش از 5 دهه ادامه داشته و آنچه که امروز در جریان است، فقط فرایند انتقال این روابط از وضعیت پنهانی به علنی است.
بشار اسد با بیان اینکه اقدامات عربستان سعودی در منطقه تأثیر چندانی بر جهان اسلام نخواهد گذاشت، خاطرنشان کرد: یکی از نخستین نتایج همکاری سعودی – اسرائیلی جنگ سال 67 به هدف ضربه زدن به عبدالناصر در آن زمان بود.
وی افزود: (در گذشته) ضروری نبود که ملاقات ها (بین عربستان و رژیم صهیونیستی) به صورت مستقیم باشد، و شاید این همکاری با درخواست آمریکا و یا درخواست عربستان سعودی از آمریکاییها صورت می گرفت.
بشار اسد تأکید کرد: روش های مختلفی برای این ارتباط (عربستان با رژیم صهیونیستی) وجود داشت، ولی هماهنگی به صورت عملی، در همین چارچوب بود؛ ابتکار صلح عربی سال 2002 که ملک عبدالله آن را مطرح کرد، در همان چارچوب بود. طرح ملک فهد در سال 1981 به هدف خارج کردن مقاومت فلسطین از لبنان، نیز در همان چارچوب مطرح شد. تنها تفاوت این است که کاری که قبلا علنی نبوده و یا به صورت مستقیم انجام نمیشد، اکنون علنی و مستقیم شده است.
بشار اسد اظهار داشت: نخبگان در گذشته آل سعود را خادم حرمین میدانستند، درحالیکه واقعیت این است که سعودی ها خادم حرمین نیستند بلکه خادم حرمی هستند که آن را بزرگتر می دانند، که همان آمریکا است.
وی افزود: عربستان ضد اسرائیل نبوده که اکنون تغییر کند و با اسرائیل همراه شود؛ بلکه حقیقت این است که عربستان از اعلام این موضوع شرم داشت، ولی اکنون آن را علنی کرده است.
بشار اسد خاطرنشان کرد: نخستین سؤالی که باید از مسلمانانی که معتقد هستند آل سعود خادم حرمین است پرسید، این است که آل سعود در قبال مسجد الاقصی چه میکند؟ و چگونه با اسرائیل روابط برقرار میکند درحالیکه این رژیم در هر فرصتی به دنبال تخریب پایههای آن است، تا این مسجد فرو بریزد و به جای آن معبد هیکل را بسازد.
بشار اسد تأکید کرد: عربستان هیچ کاری نکرده است و حتی یک بار ضد اسرائیل موضع گیری نکرده است؛ واقعیت این است .. البته علنی شدن این موضوع، مثبت است زیرا آن دسته از مسلمانان که آل سعود را خادم حرمین میدانند به واقعیت پی میبرند.
وی افزود: اگر قبلا این موضوع را مطرح می کردیم به ما میگفتند که صحبتهای شما درست نیست و آنها خادم حرمین هستند، ولی اکنون دیگر نمیتوان این موضوع را انکار کرد.
بشار اسد در پاسخ به این سؤال که گفته می شود برخی برای فرسایش قدرت عربستان، این کشور را گرفتار جنگ یمن کرده اند، اظهار داشت: استفاده از واژه گرفتار کردن در این موضوع دقیق نیست؛ گرفتار کردن درمورد افرادی به کار می رود که دارای عقل و استقلال نظر هستند، و با اطلاعات اشتباه آنان را قانع میکنند که کاری را انجام دهند، ولی هنگامیکه درباره عربستان و ترکیه سخن می گوییم، باید درنظر داشته باشیم که این دو کشور تابع آمریکا هستند؛ آمریکا دستور می دهد و آنها اجرا میکنند.
وی افزود: ترکیه چندین سال است که می خواهد در سوریه دخالت کند ولی به او اجازه نمی دهند، ولی اکنون وارد جرابلس شده زیرا به این کشور مجوز ورود دادند.
بشار اسد گفت: گفتگو با گروههای مسلح تروریستی را به این شرط می پذیرد، که خون ریزی در سوریه را متوقف کنند.
وی با اشاره به بیداری و آگاهی مردم سوریه پس از گذشت بیش از 5 سال از بحران این کشور، خاطرنشان کرد: ارتش سوریه بدون حمایت مردم نمیتواند علیه تروریسم بجنگد.
بشاراسد درخصوص طرفهایی که می توانند در آینده سوریه حضور و مشارکت داشته باشند، گفت: این طرفها باید به سرزمین ایمان داشته باشند و این امر مستلزم آن است که وابسته به طرف های دیگر و یا مزدور نباشند، آنها نباید از تروریسم حمایت کنند و دست به سلاح برده و مردم را بکشند و کشور را ویران کنند.
بشار اسد، بحران سوریه را "توطئهای از خارج" دانست که به نفع تروریستها است و هیچ ارتباطی با اصلاح امور این کشور و یا دیگر مسائل ندارد.
رئیس جمهور سوریه با بیان اینکه نابودی تروریسم در سوریه ملتهای دنیا را از پیامدهای آن مصون نگه میدارد؛ تحولات این کشور را در نقشه سیاسی دنیا مؤثر دانست و گفت، اگر سوریه پیروز شود، با قدرت بیشتری به عرصه پا خواهد گذاشت و موضوع استقلال بیش از گذشته در بین کشورها مطرح خواهد شد، و این همان چیزی است که غرب از آن هراسان است.
بشار اسد خاطرنشان کرد، آمریکا به هدف تقویت پروژه خود برای سیطره بر دنیا جنگهایی را به راه انداخته است، و هر کشوری را که با آن مخالفت می کند هدف قرار میدهد.
بشار اسد با تقدیر از حمایت های جمهوری اسلامی ایران گفت: برادران ایرانی ما از همان نخستین روزهای پیروزی انقلاب اسلامی در کنار سوریه و در یک سنگر ایستادند؛ همان طور که سوریه نیز هنگامی که علیه ایران توطئه کردند و جنگ ظالمانهای را با تحریک صدام ضد ایران به راه انداختند، در کنار این کشور ایستاد.
بشار اسد در بخش دیگری از اظهاراتش تأکید کرد: نقش ایران در پایداری و مقاومت سوریه بسیار اساسی بوده است، و همه از این موضوع اطلاع دارند.
وی یکی از دلایل پایداری و ایستادگی سوریه را تکیه بر دوستان و به ویژه جمهوری اسلامی ایران دانست و خاطرنشان کرد: مشکلات کنونی ایران ارتباطی به موضوع هستهای ندارد، بلکه به دلیل ایستادگی در کنار سوریه و در کنار حق است.
بشار اسد تأکید کرد که غرب از سوریه می خواست از محور مقاومت دور شود و از حمایت از ملت فلسطین دست بکشد و در مسیر طرحهای صلح (با رژیم صهیونیستی) گام بردارد.
رئیس جمهور سوریه با بیان اینکه مشکل غرب با دولت سوریه به دلیل مسائل داخلی نبوده است، خاطرنشان کرد: اگر آنان با مسائل داخلی مشکل داشتند چرا به اقدامات تحریک آمیز علیه دولت عربستان دست نزدند؛ درحالیکه وضعیت عربستان و سوریه در هیچ زمینهای قابل مقایسه نیست.