به گزارش مرور نیوز، «سلطنبای ایجیگیتاف» کارشناس مسائل اقتصادی قرقیزستان در میزگردی با موضوع «وضعیت فعلی اقتصاد قرقیزستان و مجموعه اقدامات برای توسعه» گفت: سازمانهای مالی بینالمللی صنعتی قرقیزستان را نابود کردند.
وی اظهار داشت: ورود به سازمان تجارت جهانی و صندوق بینالمللی پول پس از فروپاشی شوروی صنعت قرقیزستان را نابود کرد.
ایجیگیتاف ادامه داد: قرقیزستان با صنعت نسبتا قوی به قلمروی حملونقل تبدیل شده که با پیوستن به اتحادیه اقتصادی اوراسیا ابزار درآمد کشور یعنی حملونقل را از دست میدهد.
این کارشناس گفت: سازمانهای مالی اهداف قرقیزستان در تولید محصولات صادراتی را ندیدند در حالی که بازارهای داخلی پر از کالاهای خارجی بود و تولیدکنندگان قرقیزی هم بازار داخلی را از دست دادند و هم نتوانستند در بخش صادرات موفق شوند.
ایجیگیتاف افزود: سازمانهای مذکور در قالب شرایط ورود، نظارت دولت بر اقتصاد ملی و آزادی کامل آن را اعمال کردند.
این کارشناس گفت: وجود وامهای بزرگ و فرضی قرقیزستان یک عامل فشار برای نفوذ در فرایندهای داخلی این کشور است و میتوان گفت نمایندگان این سازمانهای کنترل بانک ملی قرقیزستان را به دست گرفتند.
وی با اشاره به آمار تصریح کرد: اگر به شاخصهای اصلی در بازههای مختلف زمانی نگاه شاهد رکود خواهیم بود.
ایجیگیتاف گفت: کشورهای غربی با اینکه استقلال قرقیزستان را به رسمیت شناختند اما با کشیدن این کشور به سمت سیستمهای مالی بینالمللی، منافع خود را مد نظر قرار دادند.
این کارشناس تصریح کرد: در سال 1970 صنعت 70 درصد، کشاروزی 19 درصد و بخشهای درگیر 11 درصد تولیدات ناخالص داخلی را تشکیل میدادند.
وی افزود: در آستانه فروپاشی شوروی در سال 1991 شاخصها متوازن شدند و صنعت 30 درصد، کشاورزی 35 و بخشهای دیگر 25 درصد تولیدات ناخالص داخلی را تشکیل دادند.
ایجیگیتاف گفت: بر طبق آخرین آمار در سال 2016 صنعت 17 درصد، کشاورزی 13 درصد، خدمات 50 درصد و بخشهای دیگر 20 درصد تولیدات ناخالص داخلی را تشکیل دادند.
این کارشناس عنوان کرد: به دلیل تأثیر اقتصاد آزاد و غیروابسته درآمدهای افراد ثروتمند افزایش و ذخایر مردم عادی کاهش پیدا کرد.
ایجیگیتاف خاطرنشان کرد: با وجود این عوامل معلوم میشود که غرب نسبت به قرقیزستان سیاست استعماری خود را ادامه میدهد.
وی افزود: با خرابی اقتصاد قرقیزستان که پایه و اساس همه کشورها است بیثباتی در حوزههای سیاسیت، اجتماعی، افراطگرایی و تشدید مسائل امنیتی رخ داد و 2 انقلاب رنگی نه به دلیل وجود بحران سیاسی بلکه رشد مشکلات اقتصادی اتفاق افتادند.
کارشناس مسائل اقتصادی قرقیزستان اظهار داشت: اما برای توسعه اقتصاد دیر نیست و به عنوان اولین گام باید نفوذ سازمانهای مالی بینالمللی را کاهش داد و سپس نظارت را بر عهده دولت قرقیزستان قرار داد.
وی گفت: سیستم فعلی اقتصاد کشور به خرابی سیستم مالی، کاهش درآمد شهروندان، نابودی صنعت و رکود در همه بخشهای زندگی شهروندان منجر شد.
اجیگیتاف ادامه داد: ترانزیت کالاهای چین به قزاقستان، روسیه و ازبکستان یکی از بزرگترین ابزارهای درآمد قرقیزستان محسوب میشود که با پیوستن به اتحادیه اوراسیا شهروندان این کشور درآمد ترانزیتی خود را از دست داده و با موج جدید بیکاری و جرم و جنایت مواجه شد.
«جمعه قادراکینیف» دیگر کارشناس مسائل اقتصادی قرقیزستان با اشاره به شاخصهای اقتصادی قرقیزستان، گفت: آزادی اقتصاد از دولت به عواقب ناخوشایندی منجر شد و نمیتوان درباره اشتباهات یک دولت معین از جمله «الماسبک آتمامبایف» رئیس جمهور فعلی قرقیزستان صحبت کرد چون مشکل در سیستم اقتصاد آزاد است.
وی ادامه داد: در حال حاضر شاخصهای رشد اقتصادی تاجیکستان بهتر از قرقیزستان است.
قادراکینیف گفت: کشورهای آسیای مرکزی پس از فروپاشی شوروی نه تنها اقتصاد ملی خود را آزاد نگذاشتند بلکه تحت نظارت قوی قرار دادند و امروز در مقایسه با قرقیزستان موفقیت آنها قابل مشاهده است.
این کارشناس در پایان تصریح کرد: قرقیزستان طی 25 سال به خودکفایی نرسید و هنوز نیازمند کمکهای مالی است و تا وقتی که نفوذ سازمانهای مالی بینالمللی حذف نشوند نباید منتظر رشد اقتصادی باشیم.