گسترش همکاری‌های علمی مرکز منطقه‌ای علوم با اتحادیه دانشگاه‌های خصوصی افغانستان

مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری (RICeST) و اتحادیه دانشگاه‌های خصوصی افغانستان (APUIHEA) تفاهم‌نامه همکاری‌های علمی امضا کردند.

به گزارش مرور نیوز، این تفاهم‌نامه همکاری‌ با  حضور محمدجواد دهقانی، رییس مرکز منطقه‌ای و دکتر ارشاد سرپرست اتحادیه دانشگاه‌های خصوصی افغانستان به امضا رسیده است.

 محمدجواد دهقانی، رییس مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری گفت: هدف ما در مرکز منطقه‌ای قرار دادن اطلاعات به صورت کاملا آزاد در اختیار جامعه بوده و در پی آن هستیم که با تقویت زیرساخت امکان خدمات‌رسانی به کشورهای همسایه را بیش از پیش فراهم آوریم.

در این دیدار دکتر ذاکر حسین ارشاد، سرپرست اتحادیه به معرفی خدمات و امکانات آموزشی و پژوهشی 127 دانشگاه خصوصی افغانستان پرداخت و زمینه همکاری‌های مشترک علمی بویژه در جهت گسترش منابع علمی را تشریح کرد.

وی ضمن تاکید بر اهمیت و ارزش منابع تحقیقاتی و آموزشی موجود در مرکز منطقه‌ای و ISC اعلام کرد: دسترسی به این منابع به ویژه در حوزه علوم پزشکی و بهداشت، فرصتی بی نظیر برای دانشگاه‌ها و دانشجویان دانشگاه‌های خصوصی افغانستان است.

 محمد شفیق علوی، معاون ارتباطات اتحادیه دانشگاه‌های خصوصی افغانستان تاکید کرد: دانشگاه‌های خصوصی افغانستان نیاز به فراگیری روش توسعه پژوهش دارند که به طور حتم همکاری مرکز منطقه‌ای و ISC، در این خصوص مؤثر خواهند بود.

وی افزود: بعد از انعقاد تفاهم‌نامه، یک دفتر مرکز منطقه‌ای در افغانستان تاسیس خواهد شد تا زمینه را برای سایر اتحادیه‌های دانشگاهی افغانستان برای پیشرفت و افزایش دانش و پژوهش فراهم کند.

سپس دکتر محمدرضا صالحی، معاون پژوهشی مرکز منطقه‌ای اطلاع رسانی علوم و فناوری و دکتر صفاهیه مدیر پژوهشی این سازمان به معرفی خدمات ملی و بین‌المللی و همچنین دستاوردهای قابل توجه مرکز منطقه‌ای در طی سال‌های اخیر پرداخته و رشد میزان مدارک علمی نمایه شده در حوزه‌های مختلف موضوعی را به تصویر کشیدند و تعداد مجلات و منابع علمی مربوط به کشور افغانستان را ارائه کردند.

در ادامه، علی گزنی، معاون پژوهش و فناوری ISC، به معرفی پایگاه‌ها و خدمات ملی و بین‌المللی ISC در حوزه‌های مختلف علم‌سنجی و رتبه‌بندی دانشگاه‌ها پرداخته و جایگاه دانشگاه‌های افغانستان و نقاط قوت و ضعف آن‌ها را در رتبه‌بندی ISC تشریح کرد.

 ذاکر حسین ارشاد، سرپرست اتحادیه، دسترسی محققان دانشگاه‌های خصوصی افغانستان به اطلاعات آکادمیک مرکز منطقه ای و ISC جهت همگام شدن با آخرین تحقیقات منتشر شده در نشریات معتبر، شناسایی پراستنادترین نویسندگان در هر حوزه علمی، تعیین جایگاه علمی دانشگاه‌های افغانستان در مقایسه با سایر کشورها جهت اتخاذ سیاست‌های صحیح علمی در دانشگاه‌ها را خواستار شد. درخواست نمایه‌سازی نشریات دانشگاه‌های خصوصی افغانستان از دیگر درخواست‌های مقامات این دانشگاه‌ها بود که از سوی مرکز منطقه‌ای و ISC  پذیرفته شد.

در پایان این دیدار،  تفاهم‌نامه همکاری میان مرکز منطقه‌ای اطلاع رسانی علوم و فناوری و اتحادیه دانشگاه‌های خصوصی افغانستان  در زمینه تاسیس شاخه مرکز منطقه‌ای در این دانشگاه‌ها، در اختیارگذاری پایگاه‌های تمام متن مقالات فارسی جهت بهره‌گیری توسط پژوهشگران و محققان زبان فارسی، شرق‌شناسان، ایران‌شناسان و همچنین کرسی‌های زبان فارسی، برگزاری کارگاه، سمینار، کنفرانس و جلسات مشترک و در نهایت تبادل انتشارات علمی خود از قبیل کتاب، مجله، گزارش‌های فنی و پژوهشی، پایان‌نامه‌ها و غیره، بمنظور حصول اهداف پژوهشی و آموزشی توسط دکتر محمد جواد دهقانی رییس مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری و دکتر ذاکر حسین ارشاد، سرپرست اتحادیه دانشگاه‌های خصوصی افغانستان امضا شد.

بر اساس اعلام روابط عمومی مرکز منطقه‌ای اطلاع رسانی علوم و فناوری (RICeST)، این مرکز با هدف تامین مدارک علمی مورد نیاز اعضای هیأت علمی، پژوهشگران و دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه‌ها و مؤسسات پژوهشی ایران و کشورهای منطقه پایه‌گذاری شده است.

 از جمله فعالیت‌های مهم مرکز منطقه‌ای می‌توان به برقراری نظام مبادله الکترونیکی اطلاعات بین پژوهشگران ایرانی و کشورهای منطقه، تأسیس انواع پایگاه‌های اطلاعاتی، انتشار گزارش‌های پژوهشی، نشریات علمی و کتاب‌های فارسی و غیر فارسی، حمایت از پژوهش‌های داخلی و منطقه‌ای در حوزه‌های علوم و فناوری، برقراری ارتباط و همکاری علمی با بخش‌های صنعتی، خدماتی و آموزشی برای شناسایی نیازها و تأمین اطلاعات مورد نیاز آنها اشاره کرد.

در این مراسم رؤسا و معاونین چندین دانشگاه خصوصی افغانستان از جمله دکتر محمد شفیق علوی معاون ارتباطات اتحادیه دانشگاه‌های خصوصی افغانستان، دکتر محمد حنیف عرفانی رییس دانشگاه آسیا، رییس نمایندگی اتحادیه در زون غرب افغانستان، دکتر محمدناصر عطایی رییس دانشگاه جامی، دکتر عبدالحمید حمید معاون آموزشی دانشگاه غالب، دکتر مضفر خاوری معاون آموزشی دانشگاه ابن سینا، دکتر ذبیح‌الله افرا معاون دانشگاه رنا، دکتر عبدالجبار سهیل وزیری معاون دانشگاه ازهر، دکتر موسوی رییس دانشگاه خاتم‌النبیین به عنوان نمایندگان دانشگاه‌های خصوصی و اعضای اتحادیه دانشگاه‌های خصوصی حضور داشتند.