رئیس جمهور گفت: نظام ما روی رفراندوم است و پایه اصلی آن رفراندوم است و آن همه پرسی اول بود که تعیین کرد نظام ما جمهوری اسلامی است.
به گزارش مرور نیوز، حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی رئیس جمهور در همایش استانداران و فرمانداران سراسر کشور با تسلیت به مناسبت ایام فاطمیه گفت: حضرت فاطمه (س) الگوی بزرگ برای همه زنان جامعه و الگوی تقوا، ایستادگی، مقاومت و بیان حق در مقطع بسیار سخت و مشکل و همچنین دفاع از اسلام و آزادی بود و همه افتخار میکنیم که محبت خاندان رسالت و اهل بیت و اصحاب ایشان در دل ما جای گرفته است.
وی با بیان اینکه اساس دین عشق و محبت نسبت به خدا، پیامبران و ائمه و صالحان است، خاطرنشان کرد: قلب ما باید با خدا و خاندان رسالت پیوندی قلبی برقرار کند؛ چرا که احترام واقعی همان محبت است.
رئیس جمهور با اشاره به برگزاری مراسمهای مذهبی در جمهوری اسلامی ایران گفت: خدای متعال نعمتی بزرگ در جمهوری اسلامی به ما عنایت کرده و مردم در همه ایام خاص از جمله عاشورا، اربعین، ماه رمضان و ایام فاطمیه عشق به خدا و پیامبر و ائمه خدا (ع) را نشان میدهند. این مسیر میتواند مسیر هدایت ما باشد و اگر حب و عشق ما به خدا و پیامبر و اهل بیت واقعی باشد، ما را از محبت و متاع کوچک باز میدارد.
روحانی با قرائت آیاتی از کلام الله مجید با اشاره به برگزاری انتخابات مختلف در کشور، اظهار کرد: قرآن به ما میگوید که شما (انسانها) را وسلیه آزمایش همدیگر قرار دادیم؛ کاندیداهای انتخابات وسلیه آزمایش برای هیاتهای اجرایی هستند؛ هیاتهای اجرایی وسلیه آزمایش برای هیاتهای نظارت و همه وسلیه آزمایش برای شورای نگهبان و همه وسلیهای برای آزمایش در روز انتخابات هستند.
وی با بیان اینکه در این زمان خدا از ما میپرسد که آیا در این آزمایش بزرگ صبر، ایستادگی و شکیبایی و تعقل دارید؟ خاطرنشان کرد: شرایط امروز کشور با همیشه متفاوت است؛ الان در آستانه سی و هفتمین انتخابات ملی هستیم و نخستین انتخابات در فروردین ماه سال 58 و با یک همه پرسی و رفراندم آغاز شد.
روحانی با اشاره به اظهارات برخی درباره موضوع رفراندم افزود: برخی از کلمه رفراندم خوششان نمیآید؛ این در حالیست که پایه انتخابات ما از رفراندم شروع شده و نظام ما روی رفراندم بنا شده است و آن همه پرسی اول بود که تعیین کرد نظام ما جمهوری اسلامی است و همان همهپرسی به ما گفت که اسلامیت و جمهوریت را مورد نظر قرار دهیم.
* همه باید پاسدار اسلامیت و جمهوریت نظام باشیم
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه همه باید پاسدار اسلامیت و جمهوریت نظام باشیم، گفت: پاسداری از جمهوریت یعنی پاسداری از ولایت عامه، نظر و خواست مردم؛ ما به همین رای دادیم و نظام ما از دهم و یازدهم فروردین سال 58 آغاز شد. اتفاقا یکی از پایههای قانون اساسی ما نیز همهپرسی است و این قانون بعد از انتخابات اعضای خبرگان قانون اساسی مجددا با رفراندم تبدیل به قانون اساسی شد، در بازنگری نیز مجددا با همه پرسی و رفراندم تبدیل به قانون اساسی کشور شد.
* اخیرا برخی نسبت به کلمه همه پرسی حساسیت پیدا کردهاند
وی با بیان این که اخیرا برخی نسبت به کلمه همه پرسی حساسیت پیدا کردهاند، اضافه کرد: برخی از حساسیتها نه به اندازه ویروس کرونا اما خطرناک است و ما باید مواظب باشیم این بیماری سرایت نکند و نظر دیگری نسبت به این اصل مهم و اساسی که در کشور و قانون اساسی ما وجود دارد، پیدا نکنیم.
رئیس جمهور تصریح کرد: قانون اساسی پایه کار ماست و مشروعیت همه ما بدون استثنا از قانون اساسی است و مشروعیت قانون اساسی و همه قوانین و مقررات نیز از آرای مردم است.
* بگذارید روز انتخابات هم همه با هم باشیم
روحانی خاطرنشان کرد: یادمان نرود روز مشکل همه باید با هم باشیم. بگذارید روز انتخابات هم همه با هم باشیم. مجری انتخابات و مجری قانون، وزارت کشور، استانداران و فرمانداران هستند. یادمان نرود یک دستگاه مجری انتخابات است، یک گروه هم نظارت می کنند که خلافی نشود؛ حالا بالعکس شده است. ناظر شد مجری و مجری شد لجستیک.
وی بیان کرد: ما بیاییم پاسدار «جمهوریت» هم باشیم. کلمه جمهوریت در قانون اساسی ما هست. ما باید پاسدار اسلامیت و جمهوریت باشیم.
وی با بیان این که همه باید از اسلام، جمهوریت، ایران و قانون اساسی مان به خوبی دفاع کنیم، ادامه داد: امروز روزی ساده در کشور ما نیست بلکه دو سال است که ما در شدیدترین و سخت ترین فشارهای اقتصادی، سیاسی و تبلیغاتی قرار گرفتهایم و همه می دانند شاید کشورهای مختلف اعم از دوستان و کسانی که رابطه خیلی خوبی با ما ندارند و چه کسانی که با ما دشمنی دارند که البته کشورهای محدود هستند همه فکر میکردند که ما چند ماه بیشتر نمیتوانیم دوام بیاوریم.
* به اندازه امروز مردم ما در فشار نبودند
وی خاطر نشان کرد: فشاری که امروز روی ملت ما وجود دارد از هر زمان دیگری بیشتر است؛ ما در گذشته تحریم داشتیم و با مشکلات مختلف نیز مواجه بودهایم، اما به اندازه امروز مردم ما در فشار نبودند. امروز کار مردم و خدمت گزاران مردم در همه سطوح کاری قابل تقدیر است و جای سپاس دارد این که امروز مشاهده میکنیم در شرایط سخت فعلی در سال 98 به جز یک ماه که با یک پرش در نرخ تورم مواجه بودیم یعنی آذر ماه در ماههای دیگر مسیر کاهش تورمی را طی کردهایم.
روحانی با اشاره به اجرای تصمیم شورای هماهنگی سران سه قوه در خصوص افزایش قیمت و سهمیه بندی بنزین در کشور از ماه آذر خاطرنشان کرد: من بارها در دولت گفته بودم که این اتفاق (افزایش نرخ تورم) فقط یک ماه خواهد بود و امروز بانک مرکزی و مرکز آمار اعلام کردهاند که تورم دی ماه کاهش یافته است؛ مرکز آمار اعلام کرده که تورم دی ماه 0.8 درصد است و بانک مرکزی اعلام کرده تورم این ماه نزدیک به یک بوده است؛ بنابراین ما مجددا به روند کاهشی خود در نرخ تورم بازگشتهایم.
رئیس جمهور با بیان این که انشاءالله در سال جاری رشد اقتصادی کشور بدون نفت منفی نخواهد بود، اظهار کرد: خیلی مهم است ملتی که تحت فشارهای بسیار قرار گرفته در حال بازگرداندن شرایط به شرایط قابل قبول است؛ نمیخواهم بگویم که شرایط مطلوبی حاکم است و اتفاقا در جلسه دیروز شورای هماهنگی اقتصادی بحث بسیار مهم و مفصلی مطرح شد و کارشناسان فراز و نشیب وضعیت ما از ابتدای انقلاب تا به امروز را گزارش کردند. بر اساس این آمار و ارقام که روز گذشته در جلسه روسای سه قوه مطرح شد نشان داده شد که در سالهای اخیر در دو سال 93 و 95 وضع کشور خیلی خوب شده است. این سالها وضعیت کاملا متفاوت است و همه شاخصهای کشور از جمله امید مردم، حضور آنها و نشاطشان افزایش یافته است. آماری که روز گذشته ارائه شد آماری صرفا اقتصادی بود، اما کاملا از آن متوجه میشویم که این آمار به چه معناست.
وی خاطرنشان کرد: در سال 93 شرایط بسیار مناسبی برای مردم ایجاد و حرکت خوبی انجام شد. سال 95 نیز برای ما سال استثنایی بود و در آن سال با رشد اقتصادی 12.5 درصد در دنیا رتبه نخست را در رشد اقتصادی کسب کردیم. علت آن نیز معلوم است.
روحانی در ادامه صحبتهای خود با اشاره به آغاز مخالفتهای برخی کشورها از جمله رژیم صهیونیستی و ایالات متحده آمریکا با برجام از سال 95 اظهار کرد: چرا عدهای تروریست جهانی مانند کاخ سفید و صهیونیسم و برخی ارتجاع عرب که آنها را همراهی میکنند شروع به تخریب کردند و تصمیم گرفتند که برجام را ترور کنند و چرا به سمت برجام تیراندازی کردند؟ چون در سال 94 برجام اجرایی شد و در سال 95 ایران بالاترین رشد اقتصادی را پیدا کرد و همه شرکتها به ایران آمدند و سرمایه گذاریها آغاز شد و تحرک بزرگی در کشور صورت گرفت و بسیاری از طرحهای که متوقف شده بود، به حرکت درآمد.
وی با طرح این پرسش که چرا اسرائیل و ترامپ تصمیم گرفتند با کمک عربستان دست به دست هم بدهند تا برجام را ترور کند تصریح کرد: آنها (اسرائیل، ترامپ و عربستان) دیدند که برجام باعث رشد و حرکت ایران در منطقه و ارتقای جایگاه این کشور در کل منطقه شده است.
روحانی با اشاره به دیدار یکی از مقامات کشورهای منطقه با وی و گفتوگوهای رد و بدل شده در این دیدار، اظهار کرد: در سفر اولم به نیویورک یکی از سران کشورهای منطقه به دیدار من آمده بود. من به او گفتم که شنیدم دوستان شما شب از ناراحتی تا صبح خوابشان نبرده بود، او گفت خیر، این خبر درست نیست. همه آنها نه تنها که شب تا صبح خوابشان نبرده بود بلکه همه مریض شدند و یک هفته در بستر بیماری افتاده بودند و زندگیشان به هم خورده بود. این بدان معناست که یک تلفن میتواند عدهای را در منطقه مریض کند. وقتی قدرت مردم و حضور آنها و همچنین نشاطشان وجود داشته باشد مشاهده میکنیم که چه دستاوردهایی به همراه خواهد داشت.
رئیس جمهور با اشاره به اقدام ایالات متحده آمریکا در به شهادت رساندن سپهبد پاسدار شهید قاسم سلیمانی، گفت: این که ترامپ ابتدا برجام را ترور میکند و سپس سردار عزیز ما سلیمانی را ترور میکند و سپس میخواهد رفاه و وحدت مردم و سپس آسایش آنها و انسجام ملی ما را ترور کند همه یک مسیر است؛ اینها میخواهند به دنیا بگویند که ایران یک جزیره تنها و منزوی است و میخواهند دور ایران را یک دیوار همیشگی بکشند و ما را از دنیا جدا کند؛ در این شرایط ما نباید بگذاریم این گونه بسته شود و هر کسی در هر جا به ناروا و غلط ما را از دنیا، منطقه، دنیای اسلام و دوستانمان جدا میکند باید فردا پیش مردم پاسخگو باشد؛ ما باید مسئولیت پذیر و پاسخگو باشیم.
* مگر می شود روابط بانکی ایران با دنیا قطع شود
وی با اشاره به برخی مخالفتها در روند اجرای لوایح مربوط به FATF در کشور، تصریح کرد: نمیشود قانون و مقرراتی را که دولت آن را تصویب کرده و به عنوان لایحه به مجلس داده و مجلس نیز به عنوان نماینده ملت آن را تصویب کرده بین زمین و آسمان بماند و بعد روابط ما با دنیا دچار مشکل شود؛ مگر میشود روابط بانکی ایران با دنیا قطع شود و به هم بریزد؟ چه کسی در این کشور تصمیم میگیرد.
روحانی ادامه داد: دولت به صورت لایحه قوانین مربوطه را تصویب کرده و مجلس نیز آنها را به تصویب رسانده و رهبری با صراحت میگویند که با لوایح دولت مشکلی ندارند؛ باید (مخالفان FAFT ) توضیح دهند و نمیشود با شعار و چهار تا حرف در فضای مجازی و حقیقی و رسانه ها منافع ملی را زیر پا بگذاریم.
رئیس جمهور با تاکید بر این که همه باید پای منافع ملی بایستیم، افزود: نباید بگذاریم تروریستهای کاخ سفید موفق شوند؛ اینها دارند رابطه ایران را با بانکهای جهان ترور میکنند و ما باید حواسمان باشد؛ اینها در حال ترور اعتماد مردم به نظام هستند.
* فردی بگوید به انتخابات اعتمادی ندارد، حرف خطرناکی است
وی با بیان این که انتخابات به ویژه انتخابات مجلس بسیار مهم است اما اعتماد مردم و سرمایه اجتماعی مهمتر از انتخابات است، اظهار کرد: زمانی که فردی میخواهد در انتخابات بنا به دلایلی شرکت نکند؛ موضوع متفاوتی است اما وقتی فردی میگوید به انتخابات اعتمادی ندارد، حرف خطرناکی است. باید به مردم اعتماد بدهیم و به آنها بگویم که نظام ما نظامی تک حزبی و کمونیستی نیست. باید به مردم بگوییم که ما نظام شاه نیستیم و فقط حزب رستاخیر و کمونیست نداریم بلکه ما نظامی چند حزبی هستیم و احزاب آزاد هستند. در دولت تدبیر و امید دست افراد باز شده و هر کسی که خواسته مجوز تاسیس حزب گرفته و میگیرد و خانه احزاب فعال شده است.
روحانی با تاکید بر این که ما تک حزبی نیستیم خاطر نشان کرد: باید حواسمان به آنهایی که میخواهند اعتماد مردم را ترور کنند جمع باشد. امروز در شرایط بسیار حساسی قرار گرفتیم و نباید بگذاریم آمریکا پیروز شود و انشاءالله ملتمان و انسجام وحدتمان نمیگذارند چنین اتفاقی بیفتد.
* با صندوق رای قهر نکنیم
وی گفت: از تمام ملت ایران اعم از مردان و زنان و جوانان و پیران و روستاییان و شهریان و همه اقوام و مذاهب خواهش میکنم که امروز روزی است که باید پای صندوقهای رای برویم، ولو اینکه ناراحت هستیم و گله داریم و ممکن است در زندگیمان مشکلاتی باشد و بدانیم در جای دقیق عمل نشده است؛ با صندوق رای قهر نکنیم ولو این که در تهران 30 کاندیدایی، کاندیدای کمتری داشته باشیم یا در جایی که 6 کاندیدا دارند، 4 کاندیدا داشته باشیم. اگر در انتخابات مردم نقصی و ایرادی دیدند خواهش میکنم که در روز انتخابات یعنی دوم اسنفد ماه که روزی تاریخی است کاری نکنیم که صندوقهای ما خلوت باشد و بگذاریم همه پای صندوقهای رای بیایند.
رییس جمهور در ادامه صحبتهای خود اظهار کرد: به استانداران، فرمانداران و عوامل برگزاری انتخابات توصیه کردم که با استفاده از روابطی که با هیاتهای نظارت دارند گفتوگوهایی انجام دهند تا مشارکت در انتخابات افزایش یابد.
* نقص الان ما روی رقابت است
وی خاطرنشان کرد: من نیز اقداماتی در این زمینه انجام دادهام و نامههایی را که لازم بوده نوشته و مصلحت ندیدم که این نامهها را منتشر کنم. همه باید تلاش کنیم رقابتی بودن را در انتخابات ایجاد کنیم؛ چرا که نقص الان ما روی رقابت است. امیدواریم این رقابتها را اصلاح کنیم.
روحانی تصریح کرد: باید بگذاریم همه گروهها بیایند و نمیشود که نهادهای اصلی و قانونی یعنی چهار رکنی که باید بگویند فردی صالح است یا نیست گزارشهای درست بدهند، اما یکی را بفرستند سر کوچهای و مشخص نباشد که او با چه کسی صحبت کرده و چه گفته و بر اساس گزارش او صلاحیت فردی را بررسی کرد؛ مگر میشود با چنین روشی کشور را اداره کرد؟ اگر میخواهیم با در خانهها کار را درست کنیم پس باید این دستگاهها (چهار مرجع استعلام صلاحیت افراد) را تعطیل کنیم؛ ما برای چه وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی و وزارت دادگستری را داریم؟ به جای آنها میتوانیم به در خانه افراد برویم و از همسایههای او سوال بپرسیم.
رییس جمهور خاطرنشان کرد: در انتخابات قبل فردی به من گفت من صد درصد برای کاندیداتوری در انتخابات تایید میشوم، چون همه همسایهها را دیدهام و قبلا نیز به بهانهای مختلف به آنها کادو دادهام و همه از من تعریف میکنند.
روحانی با طرح این پرسش که آیا انتخاباتی که باید از قبل برویم به همسایهها کادو بدهیم تا صلاحیتمان تایید شود، انتخابات است؟ گفت: نباید بگذاریم رقابت از حالتی که قانون تعیین کرده خارج شود؛ من خواهش میکنم که ملاک همه ما قانون باشد. وزارت کشور، شورای نگهبان، مجلس شورای اسلامی و دستگاههای مختلف هیچ کدام بالاتر از قانون نیستند و همه باید بر مبنای قانون حرکت کنند.
به گزارش ایسنا، حسن روحانی در بخشی دیگر از صحبتهای خود در همایش استانداران و فرمانداران کشور با بیان اینکه استانداران و فرمانداران مسئولیت بزرگی بر عهده دارند و امانتدار مردم هستند، اظهار کرد: همه اختیارات ما (مسئولان) از جانب مردم به صورت امانت در دست ماست و ما باید این امانت را به صورت سالم به بعدی تحویل دهیم.
وی با اشاره به وضعیت کشور از ابتدای سال و مواجهه با حوادث گوناگون خاطرنشان کرد: همانطور که استانداران، فرمانداران و مسئولان دستگاههای اجرایی طی دو سال گذشته با تمام توان خود کاری کردند که کشور با وجود فشارها روی پای خود بایستند، امروز مسئولیت مضاعفی به عنوان مردم بر عهده دارند. رای مردم به صندوقهای آراء امانتهایی هستند که از جانب مردم در دست ما قرار گرفتند.
* شکل فعلی که صندوقهای آرا دارند را نمیپذیرم
رییس جمهور با انتقاد از برگزار نشدن انتخابات پیشرو به صورت تماما الکترونیکی، ادامه داد: من شکل فعلی که صندوقهای آرا دارند را نمیپذیرم؛ گرچه دیگر چارهای نیست، اما بارها و در دورههای مختلف به وزیر کشور تاکید کردم که انتخابات را به صورت تماما الکترونیک برگزار کند، اما این اتفاق نیفتاد. این در حالیست که در افغانستان انتخابات به صورت تماما الکترونیکی برگزار میشود.
وی ادامه داد: این چه روندی است که ما ابتدا باید نام فرد مورد نظر خود را روی برگه بنویسیم و آن را به صندوق بیندازیم و در مرحله بعد هر برگه را فردی بخواند و دیگری علامت بزند و سپس بخواهیم این علامتها را تجمیع کنیم. در این پروسه ممکن است برخی اشکالاتی رخ دهد و در مرحله تجمیع باید توجه زیادی شود. در خیلی از انتخاباتها ما در مرحله تجمیع با مشکلاتی مواجه شدیم.
روحانی با تاکید بر اینکه باید بگذاریم انتخابات به صورت تماما الکترونیکی برگزار شود و مردم نیز خیالشان راحت شود، اظهار کرد: امروز مسئولان باید با دقت، عملکرد و مصاحبههای خود خیال مردم را راحت کنند.
رییس جمهور با بیان اینکه در انتخابات گذشته امنیت خوبی حاکم بوده است، خاطرنشان کرد: نباید بگذاریم اختلاف و دعوا ایجاد شود و مسائل قومی پیش بیاید. اگر امروز موردی وجود دارد که ممکن است مشکل قومی ایجاد کند از الان باید استانداران و فرماندهان به مسئولان بالاتر بگویند و اگر باید افراد بیشتری تایید شوند تایید شوند، نگذاریم اختلاف و دعوا ایجاد شود.
* مجلس هم برای شما باشد، نوش جانتان
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود خطاب به بعضی جریانات حاکم بر برخی دستگاهها، گفت: شماها که در جلسات خصوصی و اتاقهای فکر خود میگویید مجلس بعدی صد در صد برای ما است؛ خوب الحمدالله؛ اگر مجلس بعدی برای شماست دیگر چرا اینقدر غصه میخورید؟ بگذارید لااقل مشارکت شکل بگیرد و رقابت بالا برود و مجلس هم برای شما باشد نوش جانتان. ما مشکلی با این داستان نداریم.
رییس جمهور تاکید کرد: بگذاریم امنیت حاصل و رقابتها شکل بگیرد و انتخابات سالم باشد و همه تلاش کنیم تا مشارکت را بالا ببریم. همیشه مشارکت در انتخابهای مجلس معمولا میان 50 تا 70 درصد بوده است نگذاریم این مشارکت حداقل شود بلکه باید بگذاریم این مشارکت در حداکثر آراء باشد.
روحانی در پایان با بیان اینکه باید افزایش مشارکت و رقابت را یک وظیفه بدانیم، خاطرنشان کرد: باید در مردم نشاط را ایجاد کنیم و 22 بهمنماه بسیار خوب و 2 اسفندماه باشکوهی داشته باشیم و انشاءالله خدا از ما راضی باشد و بتوانیم از جمهوریت و اسلامیت نظام حفاظت کنیم.