سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: نمیتوانیم به بهانه تروریسم حاکمیت کشورها را نقض کنیم و یکطرفه ورود کنیم. هر گونه مشارکت در این مبارزه باید با اطلاع و مجوز دولت مرکزی باشد.
به گزارش مرور نیوز، بهرام قاسمی در نشست خبری هفتگی خود با اصحاب رسانه با ابراز تسلیت به جامعه رسانهای کشور بخاطر درگذشت زندهیاد رضا رستمی، به سوالهای مختلف خبرنگاران پاسخ داد.
موضع ایران در قبال رفتار ترکیه در عراق
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی در مورد مواضع ترکیه درباره عراق و سوریه، متذکر شد: بحث تروریسم و مقابله با آن در منطقه بسیار مهم است. هر دولتی که میتواند با تروریسم مقابله کند، کار درستی است ولی مقابله قبول نیست و نمیتوانیم به بهانه تروریسم حاکمیت کشورها را نقض کنیم و یکطرفه ورود کنیم. هر گونه مشارکت در این مبارزه باید با اطلاع و مجوز دولت مرکزی باشد.
از مصوبه یونسکو در مورد سجدالاقصی استقبال کردیم
خبرنگاری در مورد موضع ایران در قبال مصوبه یونسکو درباره مسجد الاقصی پرسید که قاسمی توضیح داد: ما از این مصوبه استقبال کردیم و آن را به حق میدانیم. بار دیگر آشکار شد که مردم فلسطین از حقوق خود محروم هستند. متاسفانه در جهان اسلام شاهدیم به دلایل مختلف توجه لازم به فلسطین کمرنگ شده و این از منویات شوم رژیم صهیونیستی است که سعی میکند با تفرقه و نفاق و اختلاف مسئله فلسطین را کمرنگ کند که جای تاسف دارد. امیدوارم جهان اسلام به خود بیاید و در برابر این توطیههای شوم مقابله کند.
توضیح در مورد سفر روحانی به ارمنستان
خبرنگار دیگری در مورد سفر روحانی به ارمنستان پرسید که قاسمی این گونه پاسخ داد: روابط تهران با کشورهای شمالی و از جمله باکو و ایروان روابط خوبی است و تلاش میکنیم روابط و همکاریها افزایش یابد.
او ادامه داد: ارمنستان جایگاه ویژهای برای ما دارد. تنها همسایه غیرمسلمان ماست که روابط ویژهای میطلبد. رفت و آمد مستمر و منظمی وجود دارد. امیدوارم سفر آقای روحانی زودتر صورت بگیرد تا گامهای بلندی برداشته شود چراکه ما اشتراکات خوبی داریم. البته ما این مناسبات با آذربایجان را هم داریم که امیدواریم با ارمنستان هم انجام شود. قبلا از آقای روحانی دعوت شده بود. امیدوارم بزودی این دعوت صورت بگیرد تا گام بلندی در روابط در روابط برداشته شود.
توضیح در مورد هدایای طرفهای مذاکره به یکدیگر
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد هدیه ظریف به جان کری گفت: اخباری درباره هدیه ظریف به کری منتشر شده است. در رفت و آمدهای سیاسی معمولا هدایایی مبادله میشود؛ هم در سطوح عالی و هم پایین. این هدایا براساس فرهنگ مناطق و کشورهاست، از کتاب تا صنایع دستی. در حین مذاکرات هستهای که در مقاطع حساسی بود.
او ادامه داد: مسائل پیچیدهای در بحث فنی میان ما و طرف مقابل بود که طرف مقابل ادعا میکرد مباحثات ما دقیق نیست. این هدایا در اکثر موارد ارزش مادی ندارد بلکه در جهان امروز حرکتی است که پیامهایی دارد و با دادن هدیه یک پیامی را منتقل میکند. ما سنت هدیه دادن را داشتهایم. اقای ظریف کتابی از اثار آقای فرشچیان را در نظر میگیرند تا به اقای کری بدهند. کتاب را میدهند توصیحاتی را میدهند و میگویند این تصاویر تابلوهای آقای فرشچیان است. ایشان به کری میگویند وقتی آقای فرشچیان میخواهد توصیحاتی درباره تابلو به بازدیدکنندگان بدهد ممکن است از ذرهبین استفاده کند تا ظرافت نشان دهد. ایشان ادامه می دهد ایران در خیلی مسائل دقیق و محاسبهگر هستند. این حرکت موثر بود و طرف دقیق مجاب میشود که محاسبات فنی ایران دقیق است. هدیه دادن و رد و بدل کتاب امر مرسومی است که ارزش مادی ندارد ولی تاثیر معنوی بسیاری دارد.
توضیح در مورد خبر ایمیل ظریف به جان کری
خبرنگاری در مورد ادعای گاردین درباره ایمیل ظریف به کری پرسید که سخنگوی وزارت خارجه گفت: در جایگاهی نیست که خبرش را تایید و تکذیب کنم. ممکن است که اخبار واقعیت نداشته باشد ولی براساس ذهنیت درستی باشد. ما علاقه داشتم اجلاس لوزان تنوع بیشتزی داشته باشد تا با ابعاد مختلف توجه بیشتری داشته باشند تا ثمربخشی بیشتری داشته باشد. ما علاقه به حضور کشورهای بیشتری داشتیم که به حصور مصر عراق و در لحظات آخر اردن انجامید. رایزنیهایی انجام شد. تصمیمگیری خاص نداشت ولی اینکه کشورها توانستند دور یک میز باشند و نظرات خود را بیان کنند گام موثری است؛ هرچند که تجربه نشان میدهد که این اجلاس نمیتواند با سرعت بسیار به نتیجهای برسد.
سفیر ترکیه برای توضیح مسائل به وزارت امور خارجه آمد
او در پایخ به این سوال که «سفیر ترکیه برای توصیح موضع ترکیه به وزارت امور خارجه آمده یا احضار شده» گفت: روی لغات تاکید نکنیم ولی تایید میکنم سفیر ترکیه ساعاتی بسیاری به وزارت امور خارجه آمده و درباره روابط دوجانبه سوریه و خلیج فارس صحبت شده است. مسائلی وجود داشت که قرار شد سوالات آنها را به آنکارا بگویند و پاسخها را به ما بدهند. توضیحاتی درباره مواضع مورد سوال ما داده شد.
سفر مقامهای اروپایی به تهران
رئیس مرکز رسانهای دستگاه دیپلماسی وزارت خارجه در مورد سفر مقامات اروپایی به تهران اینگونه توضیح داد: ما با کشورهای اروپایی مناسبات خوبی داشتهایم و با اکثر آنها مشکلی نداشتهایم. بهغیر از سالهای تحریم روابط خوب بوده است. با لغو تحریمها رایزنیها را ادامه خواهیم داد. چند هیات اروپایی در روزهای قبل و امروز در تهران بوده و هستند. الان ۴ هیات اروپایی به تهران هستند. کمیسر پناهجویان اروپا در تهران است و سفرهایی به کرمان برای همکاری داشتند. وزیر محیط زیست هلند و راه آلمان در تهران بودند. چند هیات پارلمانی نیز در تهران هستند.
سفر روحانی به ارمنستان به مسئله قرهباغ ارتباطی ندارد
خبرنگاری با اشاره به نقش وابتکار ایران برای حل بحران قرهباغ، پرسید آیا در سفر روحانی به ایروان در این باره رایزنی میشود؟ که قاسمی گفت: روابط ما با آذربایجان و ارمنستان روابط خوبی است و از قدمت تاریخی برخودار است. نگاه ارامنه دنیا به ایران نگاه مثبتی است. این مساله ظرفیت خوبی ایجاد میکند. اولین کشوری بودیم که به عنوان میانجی وارد بحران شدیم و توانستیم موجب آتشبس شویم هر چند مواصع کارشکنانه برخی کشورها مانع تداوم آن شد. در سفر روحانی درباره مسایل دوجانبه همکاری منطقه گفتگو خواهیم کرد و فکر نمیکنم ددر این باره ورود نخواهیم داشت. بحث میانجیگری مطرح نیست ولی امیدواریم این معضل چه زودتر حل شود.
تلاش برای راهاندازی دفاتر حفاظت منافع ایران و کانادا
خبرنگار دیگری در مورد آخرین تحولات در مناسبات ایران و کانادا پرسید که سخنگوی دستگاه دیپلماسی اینگونه توضیح داد: مذاکرات کارشناسی طرفین ادامه دارد و امیدواریم با حل مسایل کوچک باقیمانده امیدواریم در وهله اول به داشتن دفاتر حفاظت منافع توافق کنیم و در صورتی که به این مرحله برسیم امکان برداشته شدن گام برای برقراری روابط سیاسی برداشته شود و موضوعات سیاسی و حقوقی حل شود.
امیدوارم با توجه به اهمیت جایگاه ایران برای اوتاوا و میزان ایرانیان بالا در کانادا، گام مثبتی بردارند و با برداشتن هر گام ما نیز گامهایی برداریم.