وزارتخانه های کشور در صدر پاسخگویی در سامانه انتشار و دسترسی آزاد اطلاعات

شمار دستگاه‌های اجرایی بخش های دولتی و خصوصی پیوسته به سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات به 131 دستگاه رسید و با اینکه این روند سیر صعودی گرفته، اما حضور زیرمجموعه‌های 2 قوه مقننه و قضائیه در این سامانه بسیار کمرنگ است.

به گزارش مرور نیوز، با نگاهی به سامانه رونمایی شده انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات و بر اساس آمار موجود در این سامانه، همه 31 استانداری سراسر کشور به این سامانه وصل شده و در زمینه پاسخگوئی به درخواست‌ها و شکایات فعال هستند، این در حالیست که تنها یک شهرداری (شهرداری کرج) از کل شهرداری‌های سراسر کشور به سامانه وصل شده است.

همچنین بر اساس آمارهای موجود، از 349 زیر مجموعه قوه مجریه تنها 80 دستگاه، از 10زیر مجموعه قوه مقننه تنها یک مجموعه و از 12 زیر مجموعه قوه قضائیه تنها یک بخش در سامانه فعال شده اند.

در مجموع تا 9 دی ماه (امروز)، تعداد یک هزار و 133 درخواست در سامانه ثبت شده که 974 درخواست از سوی سازمان ها و نهادهای متصل به سامانه پاسخ داده شده است.

میانگین پاسخگوئی دستگاه های متصل به سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات به درخواست ها و شکایات در سامانه 86 درصد است که در این میان، وزارتخانه های «کشور» با 98 درصد پاسخگوئی، «امور اقتصاد و دارائی» با 96 درصد، «کار، تعاون و رفاه اجتماعی» با 100 درصد پاسخگوئی و «بانک مرکزی» با 99 درصد پاسخگوئی به نسبت تعداد درخواستها در صدر دستگاه های پاسخگو قرار دارند.

همچنین در مقابل، حدود 94 شکایت در سامانه ثبت شده که به 51 مورد آن پاسخ داده شده است و مابقی نیز در حال بررسی و پیگیری است.

اعضای جدید سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات

وزارت ورزش و جوانان، معاونت امور مجلس ریاست جمهوری، شهرداری کرج و بانک های آینده، گردشگری، توسعه صادرات ایران و سینا طی هفته گذشته به سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات متصل شده اند.

بانکها و موسسات اعتباری در میان دستگاههای متصل به سامانه، حضوری تقریبا فعال داشته و انتظار می رود در آینده ای نزدیک این تعداد افزایش یافته و روند صعودی به خود بگیرد تا در سالی که مزین به شعار «اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال» نامگذاری شده است بتوان دستگاههای اجرایی کشور نیز همراه و همگام علاوه بر فعالیت در بخش های تولیدی و اداری و... در زمینه پاسخگویی و ارائه اطلاعات نیز به افکار عمومی و مردم فعال باشند.

علاقه مندان ، دستگاههای اجرایی بخش های دولتی و خصوصی و همچنین مخاطبان می توانند برای اطلاع از وضعیت پاسخگوئی دستگاههای اجرایی متصل به سامانه به http://foia.iran.gov.ir/web/guest/organs و http://foia.iran.gov.ir/web/guest/-12 مراجعه کنند.

در راستای اجرای قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات این سامانه، در 17 تیرماه 96 با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزیر ارتباطات رونمایی و کار خود را آغاز کرد.

مطابق سیاست‌های عمومی دولت، همزمان و حتی پیش از ابلاغ آخرین آیین‌نامه این قانون، جهت‌گیری پورتال‌های دستگاه‌ها به سمت انتشار اطلاعات تغییر کرده است اما پذیرش درخواست «دسترسی به اطلاعات» عملاً پس از این شروع ‌شده است.

ماده یک آیین‌نامه اجرایی ماده (8) قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات آورده است: هر شخص حقیقی یا حقوقی ایرانی می‌تواند درخواست خود برای دسترسی به اطلاعات را به صورت برخط از طریق درگاه الکترونیک حقیقی با ثبت‌نام در سامانه به نشانی foia.iran.gov.ir و ایجاد حساب کاربری، پیشخوان دولت الکترونیک، پست یا مراجعه حضوری به واحد اطلاع‌رسانی مؤسسه درخواست‌شونده، تسلیم کند.

همچنین ٢٩ آذرماه ١٣٩٥، منشور 120 ماده ای حقوق شهروندی در همایش «قانون اساسی و حقوق ملت» رونمایی شد.

منشور حقوق شهروندی سرلوحه سیاست داخلی دولت دوازدهم است و رئیس‌جمهوری هم خود را مکلف کرده است که هر ساله گزارش پیشرفت‌ها و راهکارهای رفع موانع تحقق حقوق شهروندی را به ملت ارائه دهد و در صورت نیاز، منشور را روزآمد کند.