طی مراسمی که عصر دیروز (یکشنبه 29 آذر 94) در تالار وحدت برگزار شد، برگزیدگان نهمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» معرفی و مورد تقدیر واقع شدند.
به گزارش خبرنگار مرور نیوز، در این مراسم که با حضور دکتر حجتالله ایوبی، سیّدمحمدمهدی طباطبایینژاد، استاد محمدرضا اصلانی، منوچهر طیاب، حسین ترابی، حبیب ایلبیگی، علیرضا تابش، داریوش ارجمند، محمد آفریده، فرید فرخندهکیش، امیر تاجیک و... برگزار شد، برگزیدگان بخشهای مختلف این رویداد مورد تقدیر قرار گرفتند.
سید محمد مهدی طباطبایینژاد دبیر جشنوارهی سینما حقیقت در بخش ابتدایی این مراسم گفت: جشنواره سینما حقیقت دومین دههی فعالیتاش را در شرایطی آغاز میکند که سینمای مستند ایران، دیگر یک سینمای منزوی نیست بلکه بخش جدی و مهم سینمای ایران است.
او افزود: اعتلای این سینما محصول خلاقیت مستندسازان است، جشنواره حقیقت در آغاز با شعار «مستند برای همه» تلاش کرد که مستند را از فضای محفلی خارج کند و امروز خوشحال هستیم که با تمسک به فرمایش حضرت علی (ع) آینهای زلال از جامعه، فرهنگ و تمدن ایران باشیم.
مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی با تبریک به برگزیدگان جشنواره، در عین حال به آنهایی که به این رویداد فیلم دادند ولی به جشنواره راه نیافتند هم تبریک گفت و ادامه داد که حضورشان به این جشن رونق داده است.
حجت الله ایوبی با حضور در این مراسم ضمن سخنانی با اشاره به اینکه برای عذرخواهی حضوری به مراسم آمده چرا که عازم سفر است و نمیتواند تا پایان مراسم حضور داشته باشد، ادامه داد: من آمدهام تشکر کنم! برای شبهای خوبی که در جشنواره رقم زدید و اینکه نشان دادید که سینمای مستند یک واقعیت و حقیقت است.
رئیس سازمان سینمایی وزارت ارشاد افزود: سینمای مستند راه و جای خود را باز کرده و باید به فکر این باشیم که مشکلات این سینما را حل کنیم.
او با تشکر از دست اندرکاران جشنواره و فضای احترام آمیز آن ادامه داد: اگرچه حمایتهای مالی حداقلی بوده ولی با روی باز و در این فضای محترم و خوب کارها پیش رفته است. یادمان نرفته که چند سال قبل مستندسازی داشت به اتهام تبدیل میشد و امروز یک افتخار این است که مستندسازان از بین پول و شهرت، مستندسازی را به عنوان یک راه سخت و دشوار انتخاب کردند.
ایوبی گفت:سال اخر این دوره از دولت و این دوره از مدیران است.البته هیچ وقت از مدیران نگفتم ولی حیفم میآید که نگویم اگر ظرفیت اکران 2 برابر و میزان تماشاگران و استقبال از فیلمها چند برابر شده بخشی از آن به تلاش سینماگران و بخشی دیگر به تلاش مدیران مربوط بوده است.
وی با اشاره به حبیب ایل بیگی (مدیر ادارهی نظارت و ارزشیابی) و تشکر ویژه از او گفت: ما نمیتوانیم خیلی پشت پردهها را توضیح دهیم و باید سکوت کنیم ولی میبینم که چقدر تحمل میکنند تا دوستان رنجهای کمتری را تحمل کنند.
ایوبی اضافه کرد: این آخرین جشنواره حقیقت، اولین دوره دولت تدبیر و امید است و ان شالله دوره بعد هر کسی بود سینمای مستند را به عنوان یک حقیقت و واقعیت به رسمیت بشناسد، مخصوصا این صنف که 600 عضو دارد.
رئیس سازمان سینمایی در پایان با اشاره به حضور حیدریان به عنوان مشاور عالی وزیر فرهنگ گفت: بازگشت ایشان را به جمع سینما تبریک میگویم و برای بنده قوت قلبی است که در این فرصت باقی مانده کارهای خوبی انجام بدهیم.
برگزیدگان این جشنواره در بخشهای مختلف عبارتند از:
* محیط زیست و بحران آب:
- ضمن تقدیر از تهیهکننده و کارگردان مستند مادرکشی (محمد شکیبانیا و کمیل سوهانی)، لوح تقدیر و سکه بهار آزادی از سوی سازمان حفاظت محیط زیست به رضا فرهمند و کمیل سهیلی (آزادی)، فتحالله امیری (اشک سیاه)، علیرضا دهقان (اوسیا) و کتی جهانگیری (شکارچی) اهدا شد.
* هنر و تجربه
- تندیس «هنر و تجربه» و مبلغ 80 میلیون ریال به «لقمان خالدی» کارگردان فیلم «فصل هَرَس» اهدا شد
* جایزه بینالمللی شهید آوینی
* بخش مستند کوتاه:
- دیپلم افتخار و مبلغ 50 میلیون ریال به «اصغر بختیاری» کارگردان فیلم «نشانی»
* بخش مستند نیمهبلند
- دیپلم افتخار به «محمدعلی رخشانی» کارگردان فیلم «نسل سوم»
- تندیس شهید آوینی، دیپلم افتخار و مبلغ 50 میلیون ریال به «داریا لیپکو» کارگردان فیلم «وضعیت ذهن» از کشور لهستان
- تندیس شهید آوینی، دیپلم افتخار و مبلغ 80 میلیون ریال به «محسن اسلامزاده» کارگردان فیلم «تنها میان طالبان»
* بخش مستند بلند
- دیپلم افتخار به «ماجد نیسی» کارگردان فیلم «پرچم سیاه»
- دیپلم افتخار به «بهروز نورانیپور» کارگردان فیلم «A157»
- تندیس شهید آوینی، دیپلم افتخار و مبلغ 120 میلیون ریال به «مهدی قربانپور» کارگردان فیلم «زمناکو»
* بهترین فیلم
- تندیس شهید آوینی، دیپلم افتخار و مبلغ 120 میلیون ریال به «مهدی جعفری» تهیهکننده و کارگردان فیلم «نام و نشان» اهدا شد.
* برگزیدگان نهمین جشنواره بینالمللی سینماحقیقت
* مسابقه بینالملل
- مستند کوتاه و نیمهبلند
- تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 2000 دلار به «فرانچسکو دوُنجیووانی» کارگردان فیلم مستند نیمهبلند «جیانو» از ایتالیا؛ بعنوان جایزه ویژه هیات داوران
- تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 3000 دلار به «حمید جعفری» کارگردان فیلم مستند کوتاه «بَرد» از ایران
- تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 4000 دلار به «مارتین سولا» کارگردان فیلم مستند نیمهبلند «خانواده چچنی» از آرژانتین
- مستند بلند
- تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 2000 دلار به «بهروز نورانیپور» کارگردان فیلم مستند بلند «A157» از ایران؛ بعنوان جایزه ویژه هیات داوران
- تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 5000 دلار به «جین مو یونگ» کارگردان فیلم مستند بلند «عشق من؛ از آن رودخانه مگذر» از کرهجنوبی
* مسابقه ملی
- پژوهش
- تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 70 میلیون ریال بصورت مشترک به «مهران پورمندان» پژوهشگر فیلم «یک موسیقیدان فرانسوی در دربار قاجار» و «کمیل سوهانی» پژوهشگر فیلم مستند «مادرکشی»
- تصویربرداری
- تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 50 میلیون ریال به «محمد حدادی» تصویربردار فیلم «رویاهای دم صبح»
- صدابرداری یا صداگذاری
- تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 50 میلیون ریال به «نوید سالاریمقدم» صداگذار فیلم «پل»
- تدوین
- تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 50 میلیون ریال به «محدثه گلچینعارفی» تدوینگر فیلم «پل»
- نویسنده یا گوینده گفتار متن
- تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 50 میلیون ریال به «مهدی بوستانی شهربابکی» نویسنده گفتار متن فیلم «بلا نسبت شما»
- آهنگسازی
- تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 50 میلیون ریال به «افشین عزیزی» آهنگساز فیلم «رویاهای دم صبح»
- کارگردانی مستند کوتاه
- دیپلم افتخار جشنواره و جایزه نقدی 50 میلیون ریالی "فیلمنت" به «حمید جعفری» کارگردان فیلم «بَرد»
- تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 80 میلیون ریال به «هایده مرادی» کارگردان فیلم «قارلی داملار»
- کارگردانی مستند نیمه بلند
- دیپلم افتخار جشنواره و جایزه نقدی 50 میلیون ریالی "فیلمنت" به «امیرحسین نوروزی» کارگردان فیلم «پل»
- تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 100 میلیون ریال به «حجت طاهری» کارگردان فیلم «زندگی در خور موسی»
- کارگردانی مستند بلند
- دیپلم افتخار جشنواره و جایزه نقدی 50 میلیون ریالی "فیلمنت" به «مریمالسادات مؤمنزاده» کارگردان فیلم «زمستان فصل آخر»
- تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 120 میلیون ریال بصورت مشترک به «مهرداد اسکویی» کارگردان فیلم «رویاهای دم صبح» و «لقمان خالدی» کارگردان فیلم «فصل هَرَس»
- جایزه ویژه هیات داوران
- ضمن تقدیر از «فاطمه موسوی» کارگردان «میراث من آواز»؛ تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 60 میلیون ریال به «هانیه یوسفیان» کارگردان فیلم «پدر» اهدا شد.
- جایزه ویژه دبیر جشنواره
- تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 70 میلیون ریال به «فرشاد اکتسابی» کارگردان فیلم «همراه با فرات»
- بهترین فیلم (تهیهکننده)
- نشان فیروزه سینماحقیقت، تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ 140 میلیون ریال به «مهدی شامحمدی» تهیهکننده فیلم «فصل هَرَس» اهدا شد.
به این ترتیب، فیلمهای مستند «فصل هَرَس»، «رویاهای دم صبح» و «پل» با کسب سه جایزه از جشنواره بینالمللی سینماحقیقت رکورددار شدند و A157 و بَرد هم با دو عنوان جایزه در رتبه دوم جای گرفتند.
در اواسط این مراسم، «علی زندوکیلی» با همراهی پیانوی «سامان احتشامی» به اجرای دو قطعه موسیقی پرداختند که مورد استقبال حضار قرار گرفت.
در پایان نیز رنگهایی که برگزیدگان جشنواره روی یک بوم نقاشی میپاشیدند، توسط اعضای هیات داوران و مسئولان امضاء شد و به رؤیت تماشاگران درآمد.