حقیقت‌شناس: نبود مکان مناسب برای برگزاری جشنواره یک ضعف بزرگ است

دبیر هنری نهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر تاکید کرد: نبود مکان مناسب برای ارائه هنرهای تجسمی یکی از علت‌های ضعف این جشنواره است که باعث شده آثار زیادی به این دوره از جشنواره راه نیابد.

به گزارش مرور نیوز، نشست خبری نهمین جشنواره بین‌المللی تجسمی فجر (دوشنبه 13 دی‌) در موزه هنرهای معاصر برگزار شد. 

در این نشست کلیات محورها در مورد نهمین دوره جشنواره عنوان شد. رویکرد اصلی این جشنواره بنا به تاکید «مجتبی آقایی» دبیرکل جشنواره هنرهای تجسمی فجر، هنر میان‌رشته‌ای مطرح شد. 

براین اساس قرار است آثار این دوره براساس خود اثر بررسی شود و همچنین قرار است آثار مرزبندی هنری نداشته باشد. البته این موضوع در نشست به چالش کشیده شد و باید دید آیا وعده‌های داده شده از سوی دبیران این جشنواره در نهمین دوره تحقق خواهد یافت؟

مجتبی آقایی تصریح کرد: هنرهای تجسمی به لحاظ کثرت هنرمندان و رشته‌های هنری از همه هنرها متمایز است. پس رویکرد اصلی استفاده از تمام ظرفیتهای هنرهای تجسمی است. 

وی افزود: دوره گذشته شاهد حضور جوانان مستعدی در این زمینه بودیم در این دوره اساتیدی که سالهای گذشته نیز به تولید اثر میان‌رشته‌ای پرداختند هم شرکت کردند. 

دبیرکل جشنواره هنرهای تجسمی فجر در مورد آمار و ارقام دوره نهم جشنواره گفت: 13 هزار تقاضا برای حضور در این جشنواره داشتیم که از میان آنها ایده 1700 اثر انتخاب شد. در مرحله بعد داوری آثار 124 اثر به بخش نهایی داوری راه یافت که قرار است شانزدهم دی‌ماه نسخه اصلی اثر برای دبیرخانه ارسال شود. 

وی تصریح کرد: در بخش بین‌الملل از 47 کشور تقاضای حضور داشتیم که با رایزنی‌های انجام شده احتمالا آثار هنرمندان دو کشور برزیل و اسپانیا در این بخش به نمایش درخواهد آمد. 

آقایی افزود: احتمالا از میان این 124 اثر تعدادی اثر کنار گذاشته خواهد شد و آثار نهایی از باقیمانده این آثار در موزه هنرهای معاصر چیده خواهد شد. 

دبیرکل جشنواره هنرهای تجسمی فجر در مورد مکانهای برگزاری جشنواره نهم اعلام کرد: بخش آثار اصلی، بخش میهمانان و مدعوین در موزه هنرهای معاصر و بخش بین‌الملل و پیشکسوتان در فرهنگسرای نیاوران برپا خواهد شد. 

وی همچنین با اشاره به بخش‌های جانبی جشنواره تجسمی فجر گفت: روال سنتی همنشینی در هنر باید به هم‌افزایی تبدیل شود و مرزهای میان رشته‌ها از بین برود. در واقع امروزه نمی‌توان هنر تجسمی را در قالب چند رشته خاص مطرح کرد. بنابراین همایشی به نام «خوانش هنر» در هفته سوم بهمن در موزه خواهیم داشت.

همان طور که پیشتر اعلام شد یک شورای هنری مرکب از نمایندگان رشته‌های هنری مرحله انتخاب آثار را برعهده داشتند و قرار است داوری آثار توسط تیم 7 نفره‌ای متشکل از 5 نفر از شورای انتخاب و 2 داور خارجی انجام شود. 

آقایی در مورد اتفاقات ویژه افتتاحیه و اختتامیه جشنواره نهم گفت: در افتتاحیه معرفی فعالان و حامیان رشته هنری یک سال گذشته را خواهیم داشت. همچنین معرفی مفاخر هنرهای تجسمی تقدیر و اهدای طوبای زرین از برنامه‌های ویژه اختتامیه این دوره خواهد بود.

وی افزود: افراد منتخب برای مفاخر هنرهای تجسمی 9 نفر هستند که قرار است به شکل مبسوط و هنرمندانه از آنها تجلیل شود و نشان تجسمی دریافت کنند. 

لازم به ذکر است آقایی از پاسخ به سوال خبرنگاران در مورد نام تقدیر شوندگان خودداری کرد. 

دبیرکل جشنواره هنرهای تجسمی فجر وقتی آثار منتخب بررسی می‌شد دیدیم که آثار آئینه‌ای تمام قد از معضلات حال حاضر جامعه است. این اتفاق که بدون هیچ سفارشی انجام شده است نشان دغدغه هنرمندان تجسمی و به روز بودن آن است. 

«جمشید حقیقت‌شناس» دبیر هنری جشنواره هنرهای تجسمی فجر تصریح کرد: سال گذشته 3 درصد از هنرمندان تجسمی در این رویداد شرکت کردند و امسال این مشارکت به 9 درصد رسیده است که این باعث افتخار است و امیدواریم روزی 81 درصد باقیمانده را نیز جذب این رویداد کنیم. 

دبیر هنری جشنواره هنرهای تجسمی فجر نبود مکان مناسب برای ارائه هنرهای تجسمی را یکی از علت‌های ضعف این جشنواره دانست که باعث شده آثار زیادی به این دوره از جشنواره راه نیابد. 

وی در مورد بخش های اضافه شده به دوره نهم جشنواره گفت: فضای چندرسانه‌ای، ویدئو‌آرت و پرفورمنس‌آرت وارد جشنواره شده است اما از طرفی بخش فیلم از این دوره جشنواره حذف شده است.

حقیقت‌شناس در مورد علت حذف بخش فیلم توضیح داد: بخش فیلم در سال گذشته بازخورد کمی داشته است و بودجه زیادی را به خود اختصاص داده است. در این دوره تصمیم به جایگزینی بخشهایی مانند ویدئو‌آرت گرفته‌ایم و قرار است بودجه فیلم در بخشهای اصلی جشنواره خرج شود. 

دبیر هنری جشنواره هنرهای تجسمی فجر در مورد هزینه‌ها و جوایز جشنواره گفت: امسال یک میلیون تومان برای کمک هزینه ورود اثر به جشنواره در نظر گرفته شده است همچنین در بخش جوایز نیز جوایز سال گذشته بیشتر شده است. 

حقیقت‌شناس تاکید کرد: ملاک انتخاب آثار تاثیرگذاری بیشتر در مخاطب بوده و صرف هنری بودن برای آثار دلیل انتخاب نبوده است. 

دبیر هنری جشنواره هنرهای تجسمی فجر تفکیک آثار انتخاب شده را چنین مطرح کرد: 50 اثر از تهران، 65 اثر از شهرستان ها و 10 اثر از سایر کشورها که در این میان برزیل و بلژیک بیشترین تعداد اثر را در بخش بین‌المللی داشتند. 

«مجتبی آقایی» دبیرکل جشنواره هنرهای تجسمی فجر در مورد مستندسازی جشنواره امسال تصریح کرد: به دلیل حضور هنرهایی مثل ویدئوآرت و عدم امکان تولید کتابچه جشنواره امسال به صورت مالتی‌مدیا مستندسازی می‌شود که بتوان ارائه خوبی از بخشهای جدید در خدمت مخاطبان قرار داد. 

لازم به ذکر است افتتاح این جشنواره سوم بهمن و اختتامیه آن سی‌ام بهمن در تالار وحدت خواهد بود.