مهدی شفیعی مدیر کل هنرهای نمایشی در این مراسم ، افتتاح پردیس تئاتر مستقل مشهد را اتفاقی خجسته خواند و تأکید کرد مقوله اقتصاد فرهنگ و هنر باید به ادبیات مسئولان سیاسی و اقتصادی راه یابد.

به گزارش مرور نیوز، مهدی شفیعی، به همراه ارمغان بهداروند مدیرعامل انجمن هنرهای نمایشی ایران و پیمان شریعتی، مدیر مجموعه تئاتر شهر تهران، درباره تأسیس تئاتر مستقل به وسیله بخش خصوصی در مشهد گفت: بحث تماشاخانه‌های خصوصی به این شکل، بحث چند سال اخیر است که با بهره‌گیری از ظرفیت‌های قانونی مؤسسات تک منظوره تخصصی متقاضیان می‌توانند در امر تولید و اجرای تئاتر فعالیت کنند.

وی با اشاره به این نکته که گردآوری و چاپ مستندات تئاتر کشور از ضرورت‌های تشکیل نهاد بزرگ تئاتر کشور است، به چاپ کتاب اول تئاتر پرداخته و ادامه داد: در حال حاضر بر اساس مستندات دقیقی که در کتاب اول تئاتر گرد آوردی شده، 65 دانشکده تئاتری در کشور فعال است. علاوه بر این، آموزشگاه‌های آزاد و مراکز آموزشی هنرهای نمایشی نیز آمار بالایی را به خود اختصاص داده‌اند. طبیعتاً خروجی سالانه همین مراکز رقمی بالاتر از 2 هزار فارغ التحصیل در مقاطع مختلف طی این سال‌ها و سال‌های آینده خواهد بود.

شفیعی ادامه داد: منطقی است وقتی این همه مراکز آموزشی ایجاد شده است و اتفاقاً بر ضرورت وجود هنر تئاتر، تقویت آن و توجه روزافزون به این هنر در جامعه معاصر اتفاق نظر وجود دارد، قطعاً باید زمینه را برای فعالیت هنرمندان و عرضه آثار آنان و افزایش دایره مخاطبان این هنر تأثیرگذار ایجاد کرد و در برنامه مدیریت توسعه‌نگر به این امر نیز توجه شود.

مدیر کل هنرهای نمایشی با ابراز تأسف از اینکه در سال‌های گذشته متناسب با افزایش این کمیت، رشد زیربناها وسخت‌افزارهای هنر تئاتر آن‌گونه که مدنظر همه ماست صورت نگرفته، تأکید کرد: این ضرورت وجود دارد که برای این موضوع برنامه‌ریزی داشته باشیم. یک برنامه بلندمدت و میان‌مدت در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ساخت تالارهای نمایشی در سطح کشور وجود دارد که با نگاه دقیق و برنامه محور جناب آقای دکترصالحی امیری، قطعاً سرعت بیشتری خواهد گرفت.

وی اشاره کرد که با توجه به تأکید وزیر محترم در ابتدای سال و دیدار نوروزی حمایت و تقویت زیرساخت‌ها و مشارکت در ساخت پلاتوهای نمایشی در استان‌های کشور در اولویت برنامه‌های پیش‌روست .

شفیعی گفت: خوشبختانه در چند سال اخیر با بهره‌گیری از ظرفیت خوب قانونی مؤسسات فرهنگی هنری و مؤسسات تک‌منظوره هنرهای نمایشی تماشاخانه‌های خصوصی توسط فارغ‌التحصیلان و فعالان تئاتر ایجاد شده که این اماکن در کوتاه مدت توانسته‌اند بخش عمده‌ای از کمبود فضاهای اجرا - مشخصاً در تهران - را مرتفع کنند. نزدیک به 22موسسه تک‌منظوره نمایشی در تهران، مشخصاً به فعالیت تولید و اجرا تحت عنوان تماشاخانه خصوصی مبادرت کردند و در حال حاضر بیش از 2400 صندلی به تماشاخانه های تهران اضافه کرده‌اند. علاوه بر این مجموعه‌های خاوران و صبا که مربوط به نهادهای دولتی و غیردولتی هستند هم خوشبختانه فعال شده‌اند و این ظرفیت باعث شده که در تهران بین 90 تا 120 نمایش هر شب روی صحنه باشد که اتفاق خوبی است و به نسبت سال 91 رشدی نزدیک به چهار برابری یافته است.

وی افزایش صندلی‌های تئاتر را زمینه‌ساز گسترده تر شدن دایره مخاطب تئاتر و افزایش تأثیرگذاری اجتماعی با هدف کاهش آسیب‌ها و ایجاد فضای با نشاط در جامعه است دانست و از راه‌اندازی یک سالن خصوصی در شهر مشهد که همیشه پیش‌قراول همه استان‌ها در اتفاقات خوب فرهنگی و هنری بوده ابراز خوشحالی کرد.

مدیر کل هنرهای نمایشی با توجه به نامگذاری دو سال اخیر و توجه بزرگان نظام به مقوله اقتصاد گفت: قالباً وقتی صحبت از کارآفرینی، بهبود فضای کسب و کار، تولید، اشتغال و رشد اقتصادی می شود اذهان به سمت تولید با محور صنعت می‌رود؛ اما مقوله اقتصاد فرهنگ و هنر مقوله‌ای به نسبت جدید در کشور ماست و ضروری است که این مقوله مسئله شود، در باره آن بحث شود، به ادبیات مسئولان سیاسی و اقتصادی راه یابد و این مستلزم آن است که اهالی فرهنگ و هنر به آن بپردازند.

مهدی شفیعی ادامه داد: معمولاً وقتی یک مسئول دولتی درباره اقتصاد فرهنگ و هنر سخن می‌گوید، اذهان شنوندگان به این سو می‌رود که ظاهراً قرار است که نقش حمایتی دولت به معنای مجموعه حاکمیت کم شود. نه، من معتقدم دولت باید از هنر و مشخصاً هنر تئاتر حمایت کند و این کار را می کند. حمایت مستقیم از گروه‌های تئاتر و به صورت غیرمستقیم از طریق ارائه مکان‌های اجرا، کمک به تبلیغات و کمک‌هایی از این دست است.

وی تأکید کرد: هر چند می‌توان در مورد کاستی‌های این حمایت‌ها نیز سخن گفت .البته ضروری است که دولت را فقط قوه مجریه ندید؛ حتی نهادهای غیردولتی مثل شهرداری‌ها، حوزه هنری و هلال احمر هم شایسته است که ورود کنند به عرصه حمایت از تئاتر و در موارد زیادی هم انصافاً ورود کرده‌اند.

وی با بیان این مطلب که تأسیس یک تماشاخانه صرفاً ایجاد یک کسب و کار برای گروهی که آن را راه‌اندازی کرده‌اند نیست، بیان کرد: اینجا یک مکان است برای اجرای برنامه‌های نمایشی. از رونق اجراهای نمایشی در این تماشاخانه به جز متولیان آن، گروه‌های نمایشی و هنرمندان نیز منتفع می‌شوند. این که فعالیت اقتصادی و راه‌اندازی کسب و کار، به ویژه توسط قشر تحصیل کرده، صرفاً به فعالیت‌های صنعتی و خدماتی مشهور ختم نمی‌شود. این آن چیزی است که باید برجسته‌سازی شود نزد افکار عمومی.

مدیرکل هنرهای نمایشی در بخش دیگر صحبت‌هایش با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در خصوص اقتصاد مقاومتی گفت: یکی از مهمترین زیر شاخه‌های اقتصاد مقاومتی ابلاغی مقام معظم رهبری فعالسازی کلیه امکانات به منظور توسعه کارآفرینی و افزایش مشارکت آحاد جامعه است. تأسیس این تماشاخانه مصداق دقیق این بند است. امیدوارم با تسهیل مقررات و گسترش مشوق های لازم که یکی دیگر از بندهای سیاست‌های اقتصاد مقاوتی است شاهد گسترش فعالیت هنرمندان در این عرصه باشیم.

وی توجه به تئاتر کودک و نوجوان ، تئاتر مدارس، توجه به ظرفیت بی‌نظیر زائران رضوی در مشهد، توجه به گونه‌های تئاتر در فضای باز و منحصر نکردن تئاتر به تئاتر حرفه‌ای بزرگسال را از دیگر موارد مهم برای گسترش فرهنگ تئاتر در جامعه دانسته و ضمن تشکر از مدیر این سالن تازه تأسیس گفت: مسلماً دیگرانی هم در تأسیس تماشاخانه‌ها به شما خواهند پیوست و این اقدام باعث افزایش تعداد، کیفیت و ارتقا تماشاخانه های غیردولتی خواهد شد.

وی تصریح کرد: این سالن قطعاً از جانب اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مشهد و انجمن هنرهای نمایشی استان مورد حمایت قرار خواهد گرفت. ما هم به سهم خود در کنار شما هستیم. اعطای وام های کم‌بهره به مؤسسات تک‌منظوره در حال پیگیری و انجام است .

شفیعی یاد مرحوم کمال علوی و مرحوم جوان از هنرمندان پیشکسوت تیاتر مشهد که در سال گذشته دار فانی را وداع گفتند را زنده کرد و به خانواده ایشان تسلیت گفت و راه‌اندازی این مجموعه را به هنرمندان و مدیران تئاتر این شهر تبریک گفت.