تحلیل جشنواره موسیقی فجر در شبکه چهار

در بیستمین نشست برنامه شب موسیقی که از شبکه چهار سیما پخش می شود، جشنواره موسیقی فجر مورد بررسی قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاری موج، در برنامه شب موسیقی، صارمی گفت : آیین نامه ای برای جشنواره موسیقی فجر تصویب شد که تقریبا تمام اتفاقاتی که در جشنواره افتاد از روی آن آیین نامه بود. اینکه ما تا چه حدی موفق بوده ایم بحث دیگری است. در مورد کیفیت جشنواره هم مخاطبین و اهل موسیقی باید نظر دهند. ارتباطات من با همه هنرمندان بسیار قوی و وسیع است و من از تمام این پتانسیل برای دعوت دوستان استفاده کردم. حدود 90 اجرا در اجناس مختلف موسیقی، داشتیم. موضوع بعدی که بسیار برای من مهم بود، حضور مراکز آکادمیک موسیقی مثل دانشگاه تهران بود. چند گروه بعد از 15 سال در جشنواره حضور پیدا کردند. از نوجوانان نیز اجراهای بسیار خوبی را شاهد بودیم.

حضور آثار استاد فرهت در جشنواره به عنوان دبیر جشنواره، مورد انتقاد قرار گرفته است. ایشان در پاسخ به این انتقاد گفت: من نمی دانم که آیا در این مورد چیزی در آیین نامه هست یا خیر، اما من حدود 15 سال بود که هیچ کاری را در ایران اجرا نکرده بودم و همه در اینباره به من اعتراض می کردند. من کار کنسرتو ویولون را برای امین غفاری و به درخواست ایشان ساختم و کار دیگر را نصیر حیدریان پیغام داد که اگر شما کاری برای زهی دارید، من می خوام اجر کنم. در مورد تیریو من اصلا نگفته بودم و خود گروه آن را اجرا کردند. در آخر من فکر می کردم برای ایران پرستیژ است و کار خوبی را انجام می دهم.

اعضای هیئت انتخاب چگونه انتخاب شده اند؟

صارمی پاسخ داد: این انتخاب بر اساس آیین نامه بوده است. وی در ادامه قسمتی از آیین نامه را خواند.

صارمی افزود: امسال اولین سالی بود که فراخوان داشت. حدود 25 گروه از بخش فراخوان انتخاب شدند. هیئت انتخاب بر اساس نمونه ارسالی نظر می دهد.

فرهت در مورد انتخاب آثار خارجی گفت: من آثار را به تنهایی انتخاب نکردم و نظر هیئت انتخاب بوده است. اما انواع موسیقی ها از پیچیده تا بسیار آسان در جشنواره بوده است.

آیا جشنواره نگاه گیشه ای داشت یا علمی؟

صارمی بیان کرد: موسیقی جشنواره باید در چهارچوب موسیقی ای باشد که در کشور هست. اما بیشتر اجراها به جز پاپ گیشه ای نبودند.

فرهت جنبه گوناگون بودن موسیقی در جشنواره امسال و اجرای کارهای ایرانی توسط گروه های خارجی و شناساندن هنر ایرانی به غیر ایرانی ها را از رخدادهای پر رنگ جشنواره دانست.

 صارمی در پاسخ به برخی انتقادات در مورد کم بودن اجراها در این دوره آمار دوره های قبل را که تعداد اجراهایشان کمتر بوده را خواند. وی در مورد حضور بانوان در جشنواره گفت: امسال 35 درصد از هنرمندان در جشنواره خانم بوده اند که تعداد بیشتری نسبت به سالهای گذشته است.

فرهت در مورد مسئله ی داوری آثار گفت: سالهایی که جشنواره رقابتی بود می گفتند مگر اینجا مسابقه است و سالهایی که نبود می گفتند چرا نیست. به دلایلی امسال تصمیم گرفتیم جشنواره رقابتی نباشد.

در ادامه برنامه، رضا مهدوی  از وزارت ارشاد، دکتر حسینی ،و به خصوص معاونت امور هنری که در مدت کوتاه حضورشان، دفتر موسیقی را ارتقا داده اند و سبب تصحیل کارها شده اند، تشکر کرد.

چرا جشنواره موسیقی فجر تبدیل به برند نشده است؟

صارمی پاسخ داد: در حوزه فرهنگ باید برنامه ریزی دراز مدت شود. هر وقت این کار را کردیم جشنواره ما نیز برند می شود. 

صارمی در صحبت پایانی گفت : من به مسئولین گفته ام که دیگر هیچ وقت در هیچ جایی که با این ترکیب بخواهد کار موسیقی انجام شود حضور پیدا نخواهم کرد. ظرفیت جامعه موسیقی بسیار پایین است. متاسفانه یک عده تنها در حاشیه دیده می شوند.