سخنگوی دستگاه قضا با انتقاد از اظهارنظر برخی افراد که از پروندهها اطلاعی ندارند، گفت: خیلی از اوقات برخی افراد هستند که از ماهیت یک حکم و جزییات و روند قضیه اطلاع ندارند؛ با این حال شروع به اظهارنظر میکنند و هرکس یک چیز میگوید.
به گزارش مرور نیوز، حجتالاسلام و المسلمین محسنی اژهای، معاون اول دستگاه قضا در مراسم تودیع و معارفه رییس کل دادگستری استان چهارمحال و بختیاری که صبح امروز برگزار شد، با بیان اینکه وقتی دیانت، شجاعت، غیرت، بصیرت و وفا با هم جمع شد چه درمورد یک فرد و چه در مورد یک جامعه و یک ملت چهها که نمیکند و آنجاست که خداوند با او میشود و او خدایی میشود، اظهار کرد: این مجموعه اوصافی است که در مورد مردم استان چهارمحال و بختیاری صدق میکند.
وی در وصف مردم استان چهارمحال و بختیاری شجاعت، دیانت، غیرت، وفا، بصیرت، عمل و تصمیم به موقع، همراهی با جندالله و ولی الله، رعایت تقوا و ایستادگی آنها در مقابل دشمنان در طول تاریخ را مورد اشاره قرار داد.
معاون اول دستگاه قضا با قدردانی از زحمات رییس کل سابق دادگستری استان چهارمحال و بختیاری گفت: کار دشوار و خطیری است و کار بسیار باارزشی است که انسان بعد از 35 سال خدمت در امر قضاوت که حدود 17 سال آن در سمتهای مدیریتی و رییس کلی قرار داشته، دعای خیر دیگران را پشت سر خود داشته باشد.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای با بیان اینکه اگر یک نفر در بین ما پیدا شود که خدمت و یا عمل صادقانهای انجام دهد، ما خود را مدیون او میدانیم، تصریح کرد: خدای تبارک و تعالی همه نعمتها را برای رسیدن ما به کمال فراهم کرده و به لحاظ لطف و کرمش هر آنچه لازم بوده در اختیار ما قرار داده است. انسان را به عنوان مخلوق برتر آفریده و علاوه بر عقل، استعدادی در او قرار داده تا از سایر موجودات متمایز باشد و 124 هزار پیغمبر هم برای ما فرستاده و متعاقب آن هم زمین را خالی از حجت نگذاشته و امامان معصوم (ع) را یکی پس از دیگری مقرر فرموده است و این نعمت را هم بر ما ملت ایران افزوده که در غیاب حجت خدا بر روی زمین موهبت شخصیتی حکیم، عالم، وارسته و خداگونه در طول حدود 39 سال، در مرتبه اول حضرت امام راحل (ره) و امروز مقام معظم رهبری امام خامنهای (مدظله العالی) را در اختیار ما قرار داده است.
وی با طرح این سوال که آیا انصاف، عدالت و وجدان اقتضا ندارد که شاکر خداوند باشیم و نعمتهای او را پاس بداریم، به حمایتهای خداوند از ملت عزیز ایران اشاره کرد و افزود: از اول انقلاب تا به امروز چه مقدار از گرفتاریها، فشارها، توطئهها و انواع و اقسام مشکلاتی که فراروی این مردم و این انقلاب ایجاد کردند، با همت، دیانت، شجاعت، بصیرت، اطاعت شما از، ولی و کمک خداوند یکی پس از دیگری پشت سر گذاشته شده است و آیا این خوشحالی و مسرت و شکرگزاری ندارد؟
معاون اول قوه قضاییه با طرح این سئوال که امروز ما چه وظیفهای داریم، خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم خداوند را برای همه نعمتهایش و نعمت انقلاب سپاس بگوییم، باید اهل انصاف و عدالت باشیم.
انصاف را رعایت کنیم
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای با طرح این سوال که آیا اولین اقتضاء عدالت و انصاف این نیست که هوای خداوند، ملت و فضای صمیمیت و مهربانی را داشته باشیم، در رابطه با ملزومات آن گفت: یکی از لوازم اینکه جامعهای بانشاط، باصفا، همدل، با روحیه جهادی و انقلابی و امیدوار به آینده داشته باشیم، این است که انصاف را رعایت کنیم.
وی بیان داشت: امروز دشمن از یک طرف برای ایجاد افتراق، ناامیدی و یاس نسبت به بعضی از امور این همه فشار میآورد و شیطان هم که در این قضیه کوتاهی نمیکند و هوای نفس هم که وجود دارد و اگر ما در مورد آنچه که میشنویم و میخواهیم بگوییم و میخواهیم عمل کنیم دقت نکنیم، آیا میتوانیم آن جامعه ایدهآل خودمان را داشته باشیم.
شایعهای که در عرض یک دقیقه به میلیونها نفر میرسد
معاون اول قوه قضاییه توضیح داد: یک مطلب را شایعه میکنند و به دست منِ نوعی میرسد و من هم بدون اینکه توجه کنم از چه منبعی آمده و محتوای آن چیست، آن را در عرض یک دقیقه انتقال میدهم که به میلیونها نفر ممکن است برسد. گاهی حتی درنگ نمیکنم که ببینم به صورت ظاهر این مطلب درست است یا نادرست است.
وی بیان داشت: گاهی وقتها حتی شک میکنم که غلط است، ولی باز آن را انتشار میدهم و گاهی وقتها تقریبا مطمئن میشوم که غلط است، ولی باز هم آن را منتشر میکنم بدون آنکه توجه کنم که این کار چه پیامدی با خود دارد؟
برخی از ماهیت حکم اطلاع ندارند اما اظهار نظر میکنند
سخنگوی دستگاه قضا با انتقاد از اظهارنظر برخی افراد که از پروندهها اطلاعی ندارند، ادامه داد: خیلی از اوقات برخی افراد هستند که از ماهیت یک حکم و جزییات و روند قضیه اطلاع ندارند؛ با این حال شروع به اظهارنظر میکنند و هرکس یک چیز میگوید. چه بسا گاهی وقتها از زبان یک مسئول و یک فردی که اصلا از ماجرایی خبر ندارد و میگوید "من گمان میکنم"، این اظهارنظرها صورت میگیرد. حرف بنده این است که اگر اطلاع ندارید، چگونه درباره چیزی که یک سال (کمتر و یا بیشتر) روی آن کار شده، 10 الی 15 قاضی آن را دیدهاند، در دادسرا رسیدگی شده و فرضا بازپرس مربوطه اعلام داشته که برای بنده این اتهام یا این تبرئه محرز شده اظهارنظر میکنید و چگونه چنین اظهارنظری را در جامعه پمپاژ میکنید؟ در اینصورت چگونه انتظار داریم یک جامعه باصفا و با سلامت برایمان باقی بماند.
وی از رعایت انصاف و عدالت به عنوان یکی از مسائلی که امروز به شدت به آن نیازمند هستیم، نام برد و تاکید کرد: این عدالت و انصاف فقط در قضاوت، گفتن و نوشتن و برای یک فرد خاص نیست؛ کمااینکه وقتی از انصاف سخن میگوییم، از هرکسی یاد میکنیم. به عنوان مثال میگوییم فلان کارگر، استاد و مکانیک منصف است. پس از همه طبقات جامعه این انتظار هست و اگر این را رعایت کنیم، بسیاری از مسائل امروز و این تنشها و مشکلات و مسائلی که هست، وجود نخواهد داشت.
معاون اول قوه قضاییه با اشاره به آیه «انَّ بعضَ الظنِّ اِثم» تصریح کرد: با وهم، توهّم و با یک گمان مسائل را نسبت میدهیم و بعد این مسائل شیوع پیدا میکند و گاهی وقتها چیزهایی که قطعا اشاعه آن حتی بر فرض درست بودن، حرام است، به این ترتیب ترویج میشود. مثلا درباره موضوعی که به دادگاه رفته و دادگاه آن مطلب را ثابت ندانسته، کسی، چیزی را که در ذهنش هست، ترویج میکند. موضوع این است که حتی به فرض صحت برخی مسائل، اشاعه آن حرام است تا چه برسد به اینکه چیزی که اصلا اتفاق هم نیفتاده باشد، اشاعه داده شود.
این مسئول عالی قضایی با بیان اینکه انصاف اقتضا میکند که ما خود را جای دیگری قرار دهیم، گفت: اگر چیزی را به ما نسبت بدهند و آن فعل، گناه، حرام، جرم و بد باشد، ما خودمان چه توقعی داریم؟ آیا توقع داریم اگر چیزی را به ما نسبت دادند، قبل از اینکه توضیح بخواهند و از خودمان بشنوند، همه جا منتشر کنند؟ حتما توقع داریم که این کار را نکنند؛ پس ما هم نسبت به دیگران آنچه را که نمیپسندیم، نپسندیم.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای با تاکید بر اینکه اساس کار همه ما باید تقویت ایمان و تقوی باشد، گفت: اگر این را داشتیم، هرآنچه که نداشته باشیم، دیگر مهم نیست؛ ولی اگر این را نداشته باشیم، هرچه داشته باشیم دیگر فایده ندارد.
هجمهها علیه قوه قضاییه نه تنها صحیح نیست، بلکه بی انصافی است
وی با طرح این پرسش که قوه قضاییه که امروز از زبان برخی بدخواهان، دشمنان و به تعبیر بنده بعضی از غافلان، این مقدار مورد هجمه قرار میگیرد، آیا این هجمه انصاف است یا بی انصافی است، بیان داشت: البته من نمیخواهم قوه قضاییه را تبرئه کنم یا هر فرد منتقدی را مورد مذمت قرار دهم. قوه قضاییه حتما ایراد و اشکال دارد و ممکن است مسائلی در آن باشد که نه تنها قابل نقد است، بلکه قابل اعتراض و برخورد هم هست؛ اما آیا آنچه که گفته میشود، همه صحیح است؟ بنده عرض میکنم و شهادت میدهم و خدا را شاهد قرار میدهم که همه اینها نه تنها صحیح نیست، بلکه بی انصافی است.
معاون اول قوه قضاییه ادامه داد: آیا بی انصافی نیست به کسانی که در یک سنگر پرخطر، زندگی و تلاش میکنند و همه حیثیت خود را گذاشتهاند، اینگونه ظالمانه و بی انصافانه هجمه شود.
وی بیان داشت: چند ایراد به قوه قضاییه میگیرند و عنوان میکنند که به پروندههای ما دیر رسیدگی میشود؛ باید چندین بار رفت و آمد کنیم و چند سال طول میکشد. یک اشکال دیگر این است که میگویند در دادگاه، به حقِ مورد نظرم نرسیدم یا عنوان مینمایند که رفتار کارمند و یا قاضی در دستگاه قضایی رفتار خوبی نبوده است و مسائلی از این قبیل را مطرح میکنند.
حجتالاسلام و المسلمین محسنی اژهای تصریح کرد: تقریبا هرکسی که به نفعش حکم صادر نشود، اینطور قضاوت میکند که حتما طرف مقابل پارتی داشته و یا یک نوع کار غیرقانونی کرده است. این هم مطلبی است که گفته میشود. یک مطلب غیرمنصفانه هم این ایام از زبان برخی تکرار میشود؛ برخی از کسانی که خودشان مسئولیتهای بسیار سنگین در این نظام و کشور داشتند و بخش اعظم مسئولیتهای مهم کشور در اختیارشان بوده و خودشان میدانند که مشکلات کار کجاست و چگونه است، چه تعابیری که نسبت به این قضیه نمیکنند.
حداقل بودجه سال 97 ، بیست و سه هزار و هشتصد میلیارد تومان
سخنگوی قوه قضاییه در رابطه با این انتقادات به بیان توضیحاتی پرداخت و گفت: برآورد کردیم که سال 97 بر اساس تکالیفی که قانون برعهده ما گذاشته، حداقل بودجهای که نیاز هست 23 هزار و هشتصد میلیارد تومان است.
وی افزود: البته تنگناهای دولت را قبول داریم؛ ولی دولت محترم هشت هزار و هفتصد یا هشتصد میلیارد تومان در نظر گرفته است. ملاحظه میکنید که بودجه پیشنهادی دولت برای ما تقریبا یک سوم بودجه مورد نیازاست. در مجلس هم کاملا همکاری کردند و هشتصد میلیارد اضافه کردند؛ ولی باز هنوز فاصله از کجا تا کجاست. ما همه تلاش خودمان را در این مورد در تعامل با دولت و مجلس کردیم. البته آنها نیز تنگناهایی دارند؛ ولی اگر به ما کمتر از 15 هزار و هشتصد میلیارد تومان داده شود که تا الان هیچ روزنهای نداریم که این مبلغ را به ما بدهند، بسیاری از تکالیف ما در سال 97 زمین میماند.
معاون اول قوه قضاییه خاطرنشان کرد: در برنامه ششم توسعه همه تلاش را کردیم و نمایندگان مجلس نیز همکاری کردند و قرار شد ازبودجه عمومی کل کشور حداقل ۲.۹ دهم درصد به قوه قضاییه هرساله اختصاص پیدا کند. آن بودجهای که در کمیسیون تلفیق مجلس تصویب شد، حدود 424 هزار میلیارد تومان است که ۲.۹ دهم آن را ندادند و آن مقداری هم که در مجلس اضافه شده به نصف چیزی که ما نیاز داریم، نمیرسد.
وی بیان داشت: در برنامه پنجم به قوه قضاییه اجازه داده بودند که هر ساله 800 قاضی گزینش کنیم و بکار بگیریم. دولت اصرار کرد که در برنامه ششم حق استخدام کارمند و قاضی نداشته باشیم. عنوان کردیم که حجم کار اینگونه است و مشکلاتی که در جامعه هست، مثل بیکاری یا مواد مخدر حجم پروندهها را افزایش میدهد؛ لذا در برنامه ششم تلاش شد و مجلس هم همراهی کرد که در طول برنامه ششم 4000 قاضی بگیریم. آزمون برگزار کردیم؛ امتحان گرفتیم و عدهای را متوقع کردیم به عنوان اینکه این موضوع در برنامه ششم آمده است؛ ولی یک ریال بودجه برای این قضیه منظور نشده و اکنون معاونت راهبردیِ قوه به منابع انسانی اعلام کرده که یک قاضی هم تا الان نمیتوانی به کار بگیری؛ چون بودجهاش تامین نشده است.