این روزها خبرهای متعددی پیرامون استعفای دولتمردان آمریکایی بهگوش میرسد. خبرهایی که از ابتدای روی کار آمدن تیم ترامپ درکاخ سفید کم وبیش شنیده میشد.
به گزارش مرور نیوز، علیاکبر فرازی دیپلمات درسرمقاله ای در روزنامه آرمان، آورده است:دولت ترامپ از ابتدا بهعنوان دولتی منسجم و یکدست معرفی نشد بدین جهت میتوان گفت اخلاقیات و خلق وخوی خاص ترامپ نیز در نحوه چینش کابینه بیتاثیر نبوده است. بنابراین برخی از افراد به دلیل نزدیکی با دیدگاههای تجاری و فعالیتهای اقتصادی، برخی به علت نزدیکی به حزب و برخی با انگیزههای متعدد دیگر از او حمایت میکردند.
با گذشت زمان و جدی شدن کار در کابینه مشکلات یک به یک نمایان گشت و مشخص شد که شخصیت دمدمی مزاج ترامپ میتواند اثراتی سوء بر هماهنگی اعضای کابینه نیز داشته باشد. دراین راستا بحث استعفای افراد در سطوح مختلف دولت ترامپ مطرح شد که این افراد یا استعفا دادند یا اینکه کاخ سفید به نحوی افراد دیگری را جایگزین آنها کرد. یکی دیگر از عواملی که موجب عدم ثبات کابینه ترامپ شد مسائل و مشکلاتی بود که در طول این مدت گریبانگیر ترامپ شد.
بحث اعتبار نفوذ روسها در نتایج انتخابات آمریکا از یک سو و قضیه تماس نزدیکان ترامپ با عوامل روس از سوی دیگر دست به دست هم دادند تا بهانههای جدی بهدست گروههای دیگر بیاید تا بیش از پیش متوجه حرکات ترامپ باشند و رفتار و برنامههای او را زیر ذره بین قرار دهند. اگر چه در مسائل کوچکتر نسبت به عملکرد ترامپ چشمپوشی صورت گرفت اما در مسائل بسیار مهم مانند سیاست خارجی عملکرد ترامپ با دقت بیشتری زیر نظر گرفته شده است. اکنون آمریکا با بیرون آمدن از معاهده پاریس و بیتوجهی به برجام از سویی روابط مناسبی با اروپا ندارد و از سوی دیگر ارتباط این کشور با روسیه نیز روز بهروز بحرانیتر میشود.
کما اینکه وزیر خارجه روسیه اعلام کرد که آمریکا پر از بمبهای عمل نشده است که هر لحظه حالت انفجاری به خود میگیرد. این امر نشانگر این است که کاخ سفید موضعگیری مشخصی در قبال مسائل جهان، منطقه، روابط دوجانبه و چندجانبه آمریکا ندارد و خط سیر مشخصی را دنبال نمیکند. تیم ترامپ تاکنون با همکاری عربستان به بحران سازی در خاورمیانه پرداخته که این امر در صحنه داخلی و بینالملل آمریکا عایدی مناسبی نخواهد داشت. بهنظر میرسد هرچه فشارها زیادتر شود ترامپ برای رهایی از فشارهای داخلی مجبور خواهد شد به اعمال پیشبینی نشده دست بزند.
بدین جهت است که در روزهای اخیر رکس تیلرسون وزیرخارجه آمریکا سخن ازکنارهگیری از کابینه ترامپ را مطرح کرده، چرا که میبیند ایالات متحده در صحنه بینالملل بیش از پیش در حال منزوی شدن است. ترامپ تلاش دارد دست تیلرسون و وزارت خارجه آمریکا را از برجام کوتاه کند غافل از اینکه برجام قراردادی دوجانبه میان ایران و آمریکا نیست بلکه قراردادی چندجانبه و بینالمللی است.
اگر آمریکاییها دست به اقدامات یک جانبه برای نقض برجام بزنند حتما اروپاییها و سایر طرفهای برجام نیز رفتارهایی مناسب و متناسب با آمریکا خواهند داشت. در این راستا آرامشی که مردم آمریکا از ترامپ توقع داشتند فعلا در صحنه بینالمللی عملی نشده است. در ارتباط با برجام نیز باید حتما به دو نکته بپردازیم. از سویی ایران هیچگاه رأسا و به تنهایی بحث خروج از برجام را مطرح نخواهد کرد. ایران در38 سال گذشته و در سختترین شرایط نشان داده که به تعهدات بینالمللی پایبند بوده وکماکان نیز به این تعهدات از جمله برجام پایبند خواهد بود.
از سوی دیگر اگر آمریکاییها بخواهند در راه اجرای برجام سنگ اندازی بیشتری کنند و روح، ماهیت و دستاوردهای برجام را هدف قراردهند و ایران را از دستاوردها محروم کنند طبیعتا همانطور که مقامات عالیرتبه از جمله وزیر امور خارجه و ریاست مجلس اشاره کردند ایران ابزارهای مناسب برای پاسخگویی در قبال رفتار خارج از عرف بینالملل آمریکاییها را خواهد داشت. این رفتارهای مناسب در زمان خود و متناسب با رفتارطرف آمریکایی تعریف و ارائه خواهد شد.