متهم دیواندری گفت: دستغیب من را با عوامل بیگانه مرتبط دانست، البته من در این باره او را به زودی در دادسرا ملاقات میکنم، در تمام دفاعیات خود به صراحت گفتم که اگر فردی از وجوه بانکی سوء استفاده کرده باشد، باید به سزای اعمالش برسد و من هیچ حمایتی از هیچ فردی نداشتم.
به گزارش مرور نیوز، دادگاه رسیدگی به اتهامات علی دیواندری از مدیران سابق بانک ملت امروز سه شنبه در دادگاه ویژه مفاسد اقتصادی به ریاست قاضی موحد برگزار شد.
گفتنی است، تا جلسه دوازدهم این دادگاه اتهامات به صورت علنی رسیدگی و چند جلسه هم بدون حضور رسانهها برگزار شد.
علی دیواندری مدیرعامل سابق بانکهای ملت و پارسیان است. وی هماکنون رئیس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی است. در این پرونده به جز دیواندری نام ۹ متهم دیگر هم مطرح است که یکی از آنها فلاحتیان از بدهکاران کلان بانکی است.
این پرونده به خاطر اقدامات متهمان در انجام فعالیتهای پوششی در قالب شرکتهای تراستی برای دور زدن تحریمها تشکیل شده است.
بر اساس آنچه رسول امیرقهرمانی؛ نماینده دادستان اعلام کرد؛ دیواندری به اخلال عمده در نظام ارزی کشور از طریق تشکیل و سردستگی شبکه کلاهبرداری و خیانت در امانت به مبلغ ۱۶ هزار دلار و سفرهای محرمانه و مشارکت در قاچاق حرفهای ارز به مبلغ پنجاه هزار یورو متهم است.
در ابتدای این جلسه متهم علی دیواندری با قرار گرفتن در جایگاه به دفاع از خود پرداخت و گفت: جلسه قبل جلسه تخریب من بود، تخریب یک مدیر ضد تحریمی به نفع مملکت نیست.
متهم دیواندری با اشاره به جزییات جلسه غیرعلنی دادگاه گفت:من در جلسات غیر رسانهای حقایقی را گفتم که نماینده دادستان آنها را کتمان کرد، این عادلانه نیست که مواردی خلاف واقع گفته شود.
* من با هیچ کسی رابطه سری نداشتم
وی گفت: من با هیچ کسی رابطه سری نداشتم و اگر مدیری در قوه قضائیه در معرض اتهاماتی است که هنوز تحقیقات آن تمام نشده لازم نیست این حرفها در این دادگاه گفته شود.
وی تصریح کرد:برخی از موارد خارج از کیفر خواست بیان میشد که من آنها را رد میکنم.
دیواندری ادامه داد: من اولین مدیر عامل بانکی هستم که تحریم شده ،نماینده دادستان تحت اظهارات دستغیب چیزی را گفت که حقیقت نداشت. گفت اگر سند آورده شود و در آن سند گفته شود که من بر اساس برجام از تحریم خارج شدم، او از من عذر خواهی میکند، آقای قهرمانی من سند وزارت امور خارجه را به شما نشان میدهم که سال ۹۴ بر اساس عهدنامه برجام از تحریم خارج شدم.
وی افزود: دستغیب من را با عوامل بیگانه مرتبط دانست، البته من در این باره او را به زودی در دادسرا ملاقات میکنم، در تمام دفاعیات خود به صراحت گفتم که اگر فردی از وجوه بانکی سوء استفاده کرده باشد، باید به سزای اعمالش برسد و من هیچ حمایتی از هیچ فردی نداشتم.
وی با بیان اینکه ۲۵۰ برگ سند به دادگاه ارائه کردم، گفت: از بین تمام آن اسناد تنها به یک سند اکتفا شده و میتوانم بگویم که کیفرخواست از روی بغض و انتقام جویی شخصی نوشته شده است.
قاضی موحد در واکنش به سخنان متهم گفت: انتقام شخصی باید دلیل داشته باشد، اما شما هنوز هیچ سندی ارائه ندادید و حتی درباره اتهاماتی که به کارشناس زده اید هم سندی نیاوردید.
قاضی خطاب به متهم گفت شما پول را بدون وثیقه و ضمانت دادید به همین دلیل مسئول هستید و نمیتوانید که بگویید سعادتی پول داده است.وقتی ما از شما میپرسیم چرا استعلام نکردید؟ در پاسخ میگویید به دلیل اینکه به ما نگفته بودند باید استعلام شود، این پاسخ غیر قابل قبول است. شما ابوالحسنی و سعادت باید پاسخگوی اموال به باد رفته بیت المال باشید.
قاضی موحد در ادامه گفت: در پرونده بابک زنجانی هم متهمان بسیار دیگری داریم که پرونده آنها مفتوح است اما نسبت به خود بابک زنجانی حکم اعدام صادر شد.
وی خطاب به دیواندری گفت: البته فکر میکنم شما هم خود در آن پرونده متهم هستید.
متهم در واکنش به سخنان قاضی گفت:من در آن پرونده اتهامی ندارم.
نماینده دادستان در واکنش به سخن متهم خطاب به وی گفت: نگران نباشید، دیر یا زود درباره آن موضوع هم بررسیها صورت میگیرد.
دیواندری در ادامه دفاعیات خود گفت: چرا در سالهای ۹۳-۹۴ اعتبارسنجی نشد؟ دلیل مطرح کردن موارد مختلط برای به تعویق انداختن بدهی آقایان در پرونده خرید کشتی است.
* فلاحتیان بدهیهای خود را پذیرفته است
وی ادامه داد: فلاحتیان بدهیهای خود را پذیرفته و در حال پرداخت آنها است.
قاضی موحد در واکنش به سخن متهم توضیح داد: پرداخت بدهیها هم به دلیل آن است که دو بار چک ایشان برگشت خورد و ما دیگر ناچار شدیم با التماس و قسم از او بخواهیم تا بدهی خود را پرداخت کند، شما در دادگاه از اتهامات خود دفاع کنید نیازی نیست که درباره اتهامات فردی دیگر صحبت کنید.
متهم دیواندری گفت: دستغیب من را با عوامل بیگانه مرتبط دانست، البته من در این باره او را به زودی در دادسرا ملاقات میکنم، در تمام دفاعیات خود به صراحت گفتم که اگر فردی از وجوه بانکی سوء استفاده کرده باشد، باید به سزای اعمالش برسد و من هیچ حمایتی از هیچ فردی نداشتم.
در ادامه نوبت عصر دادگاه قاضی موحد از بهروز مختاری متهم ردیف سوم پرونده خواست در جایگاه قرار بگیرد
مختاری در دفاع از خود گفت: ۷۰ ساله، فوق لیسانس با ۴۰ سال سابقه مدیریت صنعتی، رئیس هیئت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی هستم. دو تابعیتی آمریکایی_ایرانی هستم.
مختاری افزود: بنده هیچگونه بدهی بانکی، مالیاتی و بیمه اجتماعی ندارم. در طول زندگی همیشه به قوانین و مقررات و شرع منتظم بودم و در طول هفتاد سال زندگی هیچگاه پایم به دادسرا کشیده نشده و این پرونده اولین پرونده است.
وی افزود: بدون اینکه رابطه با شخصی داشته باشم، طی ۴۰ سال مشغول فعالیت تولیدی و تجارتی بودم نه واسطه گر بودم، نه سوداگر و کلیه فعالیتهایم بر اساس مجوزهای رسمی بوده است. من با پروانه پالایشگاهی دارو قاچاق نکردم.
این متهم ادامه داد اکنون با تعیین وثیقه ۳۵۰ میلیارد تومانی باید پاسخگو باشم. در اوایل تشکیل پرونده برای من وثیقه ۱۰۰ میلیارد تومانی تعیین کردند و من نیز صادقانه با بازپرس پرونده همکاری کردم.
وی افزود: پس از اینکه بازپرس پرونده عوض شد، به یک باره متهمین اصلی را که سازنده پرونده هستند از موضوع کنار گذاشتند.
مختاری ادامه داد: وقتی بازپرس برای آخرین بار بنده را خواستند من در دوران تست بیماریم بودم اما بلافاصله از دورترین نقطه جهان به ایران برگشتم اما آنها وسیله را از ۱۰۰ میلیارد به ۳۵۰ میلیارد تبدیل کردند. آیا دو پاسپورتی بودن جرم است در صورتی که من فقط برای خرید دستگاه به پاسپورت دیگری احتیاج داشتم؟
قاضی موحدی گفت: در کیفرخواست دو پاسپورتی بودن به عنوان جرم نیامده است. ما هم آن را به عنوان اتهام به شما تفهیم نکردیم.
مختاری در ارتباط با پالایشگاه بندرعباس هم گفت: در زمان بازداشت در مسیر ساخت و ساز پالایشگاه بندرعباس بودم که قرار بود در دهه فجر افتتاح شود اما به دلیل بازداشت من کار عقب افتاد. چنانچه بنده ذرهای سوء نیت داشتم به هیچ عنوان از خارج از کشور به خاطر احضاریه به کشور نمیآمدم و مثل خاوریها که به محض دیدن احضاریه از کشور گریختند فرار میکردم.
این متهم تصریح کرد: من با داشتن دو کشتی فعال و دو پایانه در بنادر از ۲۶ سال پیش در بندرعباس به نام خودم محل ثبت کردم. ۱۸ سال است که صادرات گسترده دارم. سالها پیش نامهای به اتحادیه فرآوردههای نفتی برای انتقال حسابهای بانکی به بانک ملت زده شد و سالها بعد بانک ملت به دلیل انتقال حسابهای اعضای هیئت مدیره تبدیل به بانک انرژی شد.
در ادامه قاضی موحد با اشاره به جزییات یک سند گفت: این سند نشان دهنده ارتباط مجید سعادتی با متهم مختاری است.
وی افزود: یک سندی در دست ما است که نوع ارتباط سعادتی با مختاری و نوع تبانی را نشان میدهد که در آن سعادتی میگوید پرونده را به واسطه افرادی که به حرفش گوش میدهد میبندد.
وی خطاب به مختاری گفت: طبق این سند سعادتی به شما وعده میدهد به واسطه افراد ذی نفوذ پرونده را میبندد و وثیقه را آزاد میکند.
متهم مختاری در دفاع از خود گفت: اوایل صحبت شما را تأیید میکنم، اما یک کلمه خلاف واقعیت صحبت نمیکنم.
قاضی موحد خطاب به متهم گفت: شما واقعیت را نمیگویید و هیچ توجیه منطقی و معقولی نسبت به ورود و خروجتان در خصوص کشتی ارائه نکردید این نوع برخوردها و پاسخها نمیتواند شما را نجات دهد.
قاضی موحد با اعلام ختم جلسه دادگاه گفت: جلسه بعدی روز یکشنبه برگزار میشود. دیواندری با قرار وثیقه ۵ میلیارد تومانی و ابوالحسنی با قرار ۱ میلیارد و ۸۰۰ میلیونی آزاد بود و با توجه به نوع اتهام و برگزاری ۲۴ جلسه دادگاه، اکثر دفاعیات دیواندری، ابوالحسنی و مختاری اخذ و قرار این سه نفر مناسب نیست.
در نتیجه قرار وثیقه هر ۳ متهم به قرار بازداشت موقت تبدیل میشود.