حسین تاریخی جزئیات برنامههای تابستانه اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان را تشریح و گفت: ما طرح تابآوری دانشآموزان در منزل را با هدف تعامل دانشآموزان با والدین در خانه مطرح کردیم.
به گزارش مرور نیوز، حسین تاریخی دبیرکل اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان در نشست خبری که امروز در ساختمان مرکزی آموزش و پرورش برگزار شد، اظهار کرد: دغدغه تحول در آموزش و پرورش از سالها پیش یعنی ۱۳۷۹ از سوی رهبر معظم انقلاب مطرح بوده است و این دغدغه به صورت جدی از سال ۱۳۸۴ پیگیری و ماموریت سپری شد.
وی ادامه داد: این مهم از آن سال به صورت مکرر در دیدارهای رهبر معظم انقلاب در جمع معلمان و اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح شد تا اینکه در سال ۱۳۹۰ سند تحول بنیادین به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید و ابلاغ شد.
تاریخی اضافه کرد: اگر مبدا این دغدغه را نه از سال ۱۳۷۹، بلکه از سال ۱۳۸۴ بدانیم، این فرآیند 6 سال طول کشیده است ولی به هر حال امروز یک سند داریم که اجمالاً مورد تأیید همه دغدغهمندان فلسفه تعلیم و تربیت است.
وی تصریح کرد: ایجاد تحول واقعی و بنیادین منوط به تغییرات در روندها، فرایندها، آییننامهها، ساختار، برنامه درسی ملی و غیره است که متاسفانه پس از گذشت 9 سال، پیشرفت چشمگیری در این حوزه نداشتهایم.
دبیرکل اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان با اشاره به الزامات تحول، گفت: اولین نکته، تحول محتوایی است؛ بخشی از تحول مربوط به محتواست و به صورت ویژه باید کتاب درسی متحول شود تا تحول بنیادین محقق شود البته تحول در محتوا منحصر به کتاب درسی نیست.
وی افزود: تعلیم و تربیت ما متاسفانه به صورت عجیبی محصور در کتاب درسی است در حالی که امروز ابزارهای آموزشی در دنیا گسترش یافته است؛ استفاده از محصولات چند رسانهای، گسترش کار عملی، آزمایشگاهی و کارگاهی نیازمند تفکر جدی در آموزش و پرورش است.
* لازم است الگوی تربیت معلم به روزرسانی شود
تاریخی به تحول فرایندی اشاره کرد و ادامه داد: بخشی از تحول مورد نیاز مربوط به فرآیندهاست یعنی باید رویکردهای ما متحول شوند؛ اینکه نظام آموزشی ما باید از حافظه محوری دور شود منوط به این نیست که یک واحد درسی و کتاب درسی به عنوان فکرپروری اضافه کنیم بلکه باید این رویکرد در همه دروس ما و فرایند یاددهی و یادگیری جاری و ساری شود که نیازمند کار دقیق است.
وی با اشاره به تحول در برنامه درسی ملی، بیان کرد: هرقدر درباره تحول بنیادین آموزش و پرورش سخنرانی کنیم، به جایی نخواهیم رسید مگر اینکه تغییرات جدی در برنامه درسی ملی داشته باشیم؛ به عنوان مثال در سند تحول درباره تربیت چند ساحتی به جای تربیت تک ساحتی صحبت میکند که شامل ساححت تربیت اعتقادی، عبادی و اخلاقی، ساحت تربیت اقتصادی و حرفهای، ساحت تربیت علمی و فناوری، ساحت تربیت اجتماعی و سیاسی، ساحت تربیت زیستی و بدنی و ساحت تربیت زیباشناختی و هنری است.
دبیرکل اتحادیه انجمن های اسلامی دانش آموزان اضافه کرد: اگر تقسیم بندی ساعات را در نظر بگیریم، میبینیم که اکثر ساعات درسی به ساحت تربیت علمی و فناوری اختصاص دارد و اگر در این زمینه هم عالی عمل کنیم، بقیه ساحات خالی از توجه است؛ البته با رویکرد فوق اینکه ما چند ساعت هنر داشته باشیم به معنی تربیت زیبایی شناختی و هنری نیست بلکه کل فرایند تعلیم و تربیت ما باید به این مهم کمک کند.
تاریخی به تحول در نیروی انسانی اشاره کرد و افزود: تحول بنیادین در آموزش و پرورش نیازمند نیروی انسانی متناسب با آن است؛ به همین دلیل لازم است الگوی تربیت معلم به روزرسانی شود و دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه شهید رجایی متحول شوند؛ ضمن اینکه آموزشهای ضمن خدمت فرهنگیان تغییرات اساسی پیدا کند.
* تشکلهای دانشآموزی یکی از بازوهای مهم تحول بنیادین در آموزش و پرورش هستند
دبیرکل اتحادیه انجمن های اسلامی دانشآموزان با اشاره به تحول در نگاه به تشکلهای دانشآموزی اظهار کرد: بر این باوریم که تشکلهای دانشآموزی یکی از بازوهای مهم تحول بنیادین در آموزش و پرورش هستند و بخش عظیمی از تربیت به معنای کلان آن در محیط های غیررسمی اتفاق میافتد.
وی با بیان اینکه مشارکت پذیری مخاطب در ایجاد تغییرات عمیق در افراد یک اصل تربیتی است و حضور داوطلبانه دانشآموزان در تشکلها یک فرصت بزرگ برای تأثیرگذاری است، ادامه داد: فعالیت محور بودن تشکلهای فرصت اساسی برای تربیت است اما مثل کلاس درس به عنوان القای مفاهیم نیستیم و دانشآموزان در بستر فعالیت و مهارت یاد میگیرند و همچنین تشکلها در بسیاری از ساحتهای ششگانه فوق دارای ظرفیت ویژه هستند.
* برگزاری جلسات نقد و بررسی کتب درسی متوسطه دوم
تاریخی اضافه کرد: فعالیت های اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان در راستای تحول بنیادین آموزش و پرورش شامل برگزاری جلسات نقد و بررسی کتب درسی متوسطه دوم توسط دانش آموزان و برگزاری سلسله جلسات اندیشه ورزی با عنوان «گره تحول» با هدف بررسی و نقش عناصر مختلف وابسته به نظام تعلیم و تربیت در تحول بنیادین آموزش و پرورش و نقش تشکلهای دانشآموزی در این عرصه و ارائه راهکارهای عملیاتی با حضور فعالان و صاحبنظران عرصه تعلیم و تربیت است.
وی افزود: پیشبینی و آماده سازی حضور دانشآموزان در راستای مشارکت در تولید و تدوین کتب درسی و تعامل دو سویه با مخاطب، نسبتگیری برنامههای اتحادیه با سند تحول بنیادین در جهت تحقق زیرنظام های سند با تقویت راهکارهای عملیاتی برنامهها، برنامهریزی در جهت پوشش حداکثری راهکارهای سند ذیل برنامههای تشکل و برگزاری جلسات مطالبهگری دانشآموزان از مسؤولان تعلیم و تربیت در سطوح مختلف شهری استانی و ملی، از دیگر فعالیتهای این اتحادیه در راستای تحول بنیادین آموزش و پرورش است.
* اجرای طرح تابآوری دانشآموزان
تاریخی به برنامههای تابستانی برای دانشآموزان اشاره کرد و گفت: برنامههای تابستانه اتحادیه انجمنهای اسلامی دانش آموزان با با سه رویکرد پیش بینی شده است؛ رویکرد اول، با توجه به شرایط کرونا، لزوم در خانه ماندن مطرح است و ما طرح تابآوری دانشآموزان در منزل را با هدف تعامل دانشآموزان با والدین در خانه مطرح کردیم.
وی افزود: رویکرد دوم، مهارت افزایی دانشآموزان با هدف تقویت مهارتهای فردی نوجوانان و رویکرد سوم، غنی سازی اوقات فراغت نوجوانان در فضای مجازی با تأکید بر تولید محتوای مفید و اثرگذار است..
دبیرکل اتحادیه انجمن های اسلامی دانش آموزان اظهار کرد:راهاندازی ۴۲۰ پایگاه تابستانی در سطح کشور در قالب فضای مجازی، پیشبینی تشکیل بیش از ۱۰۰ گروه مربی و متربی در قالب فضای مجازی، طراحی گیمیفیکیشن تعاملی با مخاطب در قالب چالش، سؤال، آزمون در درگاههای مجازی، پیشبینی حضور ۱۰۰ هزار دانشآموز در قالب دوره مجازی، تولید محتوای دیجیتال(وبسری) ویژه دانشآموزان در قالب کلیپ، موشن با پیشبینی ۳ هزار و ۵۰۰ دقیقه محتوا و پیش بینی محتوا ذیل نقطه 9 سرفصل، 147 موضوع و بیش از 300 جلسه از جمله اقدامات این اتحادیه است.