رئیس سازمان بهزیستی هزینه نگهداری ماهانه هر سالمند در مراکز نگهداری این سازمان را به ازای هر نفر ۹۴۵ هزار تومان عنوان کرد.
به گزارش مرور نیوز، وحید قبادی دانا رئیس سازمان بهزیستی کشور با تشریح آمارهایی از تعداد پرسنل و افراد و مراکز تحت پوشش بهزیستی گفت: سازمان بهزیستی ۲۱ هزار نفر پرسنل دارد و حدود ۱۰۰ هزار همکار در مراکز غیردولتی داریم. ۱۵هزارمهدکودک و ۳۳۰۰ مرکز مشاوره تحت نظر ما فعالیت دارند.
هزینه نگهداری ماهانه هر سالمند در مراکز نگهداری
وی با اشاره به اقدامات این سازمان در زمان شیوع کرونا گفت: وقتی کرونا در چین شایع شد، ما دیدیم که بیشترین موارد در معرض ابتلا "سالمندان" هستند. در مراکز نگهداری از سالمندان که توسط خیریهها و مراکز غیردولتی به صورت شبانه روزی اداره میشود و تحت نظر و برنامه ریزی سازمان بهزیستی است، به ازای هر نفر ۹۴۵ هزار تومان در ماه کمک هزینه نگهداری پرداخت میشود، گرچه هزینه بیش از اینهاست.
ابلاغ اولین بخشنامه بهزیستی به مراکز برای کنترل کووید-۱۹ در پنجم بهمن ماه/ محدودیت ترددها به مراکز نگهداری
وی با بیان اینکه در مراکز ما حدود ۷۰ هزار نفر به صورت شبانه روزی نگهداری میشوند، ادامه داد: اقدامی که همکاران ما انجام دادند، زودهنگام بود. یعنی همزمان با شیوع بیماری در چین و در تاریخ پنجم بهمن ماه اولین بخشنامه سازمان بهزیستی برای کنترل کووید-۱۹ به مراکز ابلاغ شد که این روند ادامه پیدا کرد و تا کنون ۸۰ بخشنامه و دستورالعمل مختلف بسته به شرایط مختلف ارسال شد.
ویروس کرونا چگونه وارد مراکز شد؟
رییس سازمان بهزیستی کشور افزود: ما مهدهای کودک و مراکز توانبخشی روزانه را تعطیل کردیم تا پیشگیری شود. مراکز نگهداری شبانهروزی را هم قرنطینه کردیم. اتاق ایزوله ایجاد شد و رفت و آمدها را چه برای خیرین و چه برای خانوادهها محدود کردیم. دستورالعملهایی در مورد تغذیه، حفظ فاصله گذاری و ... صادر کردیم. با برنامههای انجام شده و ایزولاسیون و قرنطینه زودهنگام به نتایج خوبی رسیدیم و متاسفانه در تمام مراکزی هم که آلوده شد تقریبا میتوانم بگویم به جز چند مورد استثناء، ورود ویروس از طریق پرسنل بود. پرسنلی که بدون علامت هم بودند.
قبادی دانا اضافه کرد: در این مراکز هم ملاقات ممنوع شدند و هم پذیرش ممنوع شدند، مگر در مواردی خاص باحکم قضایی که این افراد هم باید دو هفته در اتاقهای ایزوله قرار بگیرند و بعد وارد فضاهای عمومی شوند.
تمهیدات ویژه بهزیستی برای دور زدن کرونا
وی ادامه داد: ما از روز سوم اسفند ماه یعنی فردای روز انتخابات برای تمام مراکز نگهداری شبانه روزی مبالغی را در کارت تمام متولیان مراکز شارژ کردیم تا ماسک و مواد ضدعفونی کننده تهیه کنند. در اسفندماه هنوز خیلیها در حال و هوای کرونا نبودند اما ما تمهیدات ویژه داشتیم. در همان اواخر اسفند ماه بود که علاوه بر یارانهای که پرداخت می شود، مبلغ ۵۰۰ هزار تومان به عنوان سرانه تهیه اقلام بهداشتی مجدا شارژ شد که این اقدام به تامین اعتبار ۲۴ میلیاردی انجام شد.
رییس سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه پزشکان، پرسنل و ... در مجموعه بهزیستی واقعا زحمت طاقت فرسا کشیدند، ادامه داد: ما الان مراکزی داریم که بیش از ۱۰۰۰ مددجو در آن نگهداری میشود و خوشبختانه تاکنون هیچ مورد کرونایی در آنجا گزارش نشده است.
جدیدترین آمارها از بهبودی و مرگ مددجویان مبتلا به کرونا
قبادی دانا ادامه داد: در مجموع از بین ۷۰ هزارنفری که عرض کردم، تست ۱۷۱۷ نفر از ابتدای شیوع کرونا تا الان مثبت شده که شامل معلولان، سالمندان، خردسالان، بیماران و افراد دارای اعتیاد و ... هستند. ۷۵۳ نفر از این افراد همچنان تحت درمان هستند و ۸۲۰ نفر خوب شدند. متاسفانه ۱۴۴ نفر هم تاکنون فوت شدند که اکثریت قریب به اتفاق سالمند بودند و بین فرزندان تحت پوشش نیز هیچ مورد فوتی نداشتند
وی در مورد مبالغ واریز شده نیز گفت: این مبالغ به حساب شخص نیست بلکه به حساب مراکز نگهداری از این افراد واریز شده است.
میزان مستمری پرداختی
رییس سازمان بهزیستی در مورد میزان واریز کمک هزینهها ازسوی بهزیستی نیز گفت: طبق ماده ۷۹ قانون برنامه ششم توسعه باید برای کسانی که تحت پوشش بهزیستی یا کمیته امداد هستند، ۲۰ درصد مبلغ حداقل حقوق ماهانه به اینها پرداخت شود. این مبلغ در گذشته خیلی کمتر بود و مثلا در سال ۹۶ حدود ۵۳ هزار تومان برای هر فرد بود، اما الان این رقم از محل سازمان هدفمندی یارانهها افزایش یافت؛ یعنی الان برای یک فرد تحت پوشش سازمان بهزیستی مبلغ ۶۳ هزار تومان از محل اعتبارات بهزیستی و همچنین مبلغ ۱۰۸ هزار تومان نیز از محل هدفمندی یارانه ها واریز میشود. این حداقل مبلغ برای یک نفر است. مثلا خانواده ۴ نفره یک ۱۲۰ هزار تومان و یک ۴۱۶هزار تومان میگیرد که به این مستمری میگویند.
قبادی دانا با بیان اینکه این مبلغ بیش از ۵۰۰ هزار تومان نسبت به سال ۹۶، بین سه تا پنج برابر شده است، اظهار کرد: اما شرایط تورمی و گران شدن قیمتها کمرشکن است. همه این مبالغ هم ناچیز است. کسانی که تحت پوشش بهزیستی هستند هم نیازمندند و هم نیازهای خاص دارند. مثلا فرد دارای معلولیت نیاز به تجهیزات و مواد خاص هم دارد. به عنوان مثال ما ۲۷هزار معلول ضایعه نخاعی در کشور داریم که تحت پوشش بهزیستی هستند که علاوه بر مستمری برای هرکدام از اینها در ماه ۲۰۰ هزار تومان حق پرستاری داده میشد که تلاش کردیم این مبلغ 2.5 برابر شود که البته این هم کم است. یا مثلا برای تهیه مواد ضدعفونی کننده و بهداشتی توانستم رقم پرداختی را دو برابر کرده و به حدود ۱۶۰ هزار تا ۲۰۰ هزار تومانی برسانیم. اینها برای مددجویان در مناطق کمتر برخوردار بسیار کمک کننده است و می تواند بخشی از مشکلات را حل کند.
پاسخی به چرایی راه دشوار فرزند گرفتن از بهزیستی
وی درباره اینکه چرا فرزندگرفتن (فرزندخواندگی) از بهزیستی سخت است، اظهارکرد: بحث فرزندخواندگی یکی از مواردی است که دنبال میکنیم و در این میان نگاه ما این است که بهترین محل برای پرورش هر فردی خانواده است، اعم از سالمند، معلول و ... . اگر فرزند بیسرپرستی هم باشد که سرپرست موثری ندارد باید به یک خانواده سپرده شود اما باید صلاحیت آن فرد طوری باشد که بتواند نگه داری کند.
قبادی دانا افزود: حالا فرزندی که جز خداوند کسی را ندارد و دولت و مملکت متولی وی هستند، ما وظیفه داریم خیلی دقت کنیم. قانونگذار هم شرایط را مشخص کرده و حتما باید با حکم قضایی باشد و دادستان تایید کند، باید خانواده تحت مددکاری قرار بگیرند. البته قبول دارم که برخی شرایط هم سخت بوده و ما داریم مواردی را که اگر قانون اجازه دهد تسهیل می کنیم. الزاما یک خانواده پولدار پدر و مادر خیلی خوبی برای یک فرزند نخواهند بود و ممکن است یک خانواده متوسط بتوانند به خوبی فرزند را پرورش دهند.
تعداد متقاضیان فرزندخواندگی از تعداد فرزندان قابل واگذاری بیشتر است
وی از راه اندازی سامانه ملی فرزندخواندگی خبر داد و گفت: این سامانه برای به حداقل رساندن رفت و آمد و دردسرها و بعضی وقت ها پارتی بازیها و ... ایجاد شده است. تعداد متقاضیان فرزندخواندگی از تعداد فرزندان بی سرپست و کسانی که شرایط سپردن به خانواده ها را دارند بیشتر است. البته برخی بچهها هم هستند که شرایط فرزندخواندگی را ندارند مثلا پدر و مادر در زندان است یا پدر اعتیاد دارد. خب اینها برمیگردند، ما اگر اینها را به یک خانواده بدهیم و بعد پدر و مادر بیایند و فرزندشان را بخواهند فیلم هندی می شود. باید جوانب مختلف سنجیده شود.
قبادی دانا افزود: ما ۴۰ سال است داریم این کار را می کنیم و به لحاظ اداری باید سازوکاها تسهیل شود. ما این کار را کاملا تخصصی انجام می دهیم و اینطور نیست که سنگ اندازی کنیم. در ۹ سال اخیر ۱۰ هزار فرزند ما به فرزندخواندگی سپرده شده است. این روند بسیار سخت و پیچیده بود.
پرداخت کمک هزینه نگهداری به خانوادههای جایگزین فرزندان بهزیستی
وی ادامه داد: همین حالا از ۲۶ هزار فرزند، ۱۶ هزار تا در خانواده جایگزین مانند عمو و عمه و ... هستند که دولت از دهه فجر پارسال ۶۵۰ هزار تومان کمک خرج به اینها میدهد. حدود ۱۰ هزارنفر در مراکز و شیرخوارگاه ها به شبه خانوادهها سپرده شده و فرزندان دیگر مثل فیلمها در آسایشگاه و یتیم خانه نیستند. یعنی ۱۰تا ۱۵ تا از این بچهها با یک شبه پدر و مادر هستند و کنار مددکاران هستند و دولت ماهانه مبالغی را برای نگهداری این افراد به حساب خیریهها واریز میکند که آنها هم بخشی را تامین میکند.
قبادی دانا در پایان با اشاره به شرایط کرونایی و سختیهای آن برای مردم گفت: خواستم بدانید که بسیاری از افراد دارای معلولیت ما در تمام عمر شرایطی مانند دوران کرونا دارند. آنها نمی توانند به راحتی سوار تاکسی و اتوبوس شوند. برای تردد در شهر و معابر مشکل دارند و طراحی بانک مغازه و... برایشان مناسب نیست. امیدوارم در طراحی شهرها و امکانات به افراد معلول رسمیت بدهیم. شرایط را برای افراد معلوم مناسب سازی کنیم و این حق آنهاست.