به گزارش مرور نیوز، سید پرویز فتاح رئیس بنیاد مستضعفان همزمان با یکسالگی حضورش در بنیاد مستضعفان در برنامه زنده نگاه یک با تبریک عید غدیر خم و روز خبرنگار، با تشریح عملکرد این بنیاد طی یک سال گذشته اظهار کرد: طی یکسال گذشته علی رغم اینکه سال سختی را پشت سرگذاشتیم و تغییرات مدیریتی را تجربه کردیم، خوشبختانه برنامه سال ۹۸ بنیاد مستضعفان ۱۰۰ محقق شد و ۱۱ درصد فراتر رفت و بیش از ۳۰ درصد نسبت به عملکرد سال ۹۷ رشد داشته است و به تمام اهداف خودش رسید.
امسال بیش از ۳,۶۰۰ میلیارد تومان هزینه محرومیت زدایی میشود
رئیس بنیاد مستضعفان درباره وضعیت فروش و سودآوری بنیاد مستضعفان گفت: در حال حاضر بنیاد مستضعفان ۱۶۹ شرکت ثبت شده دارد که البته برخی از این شرکتها سودده، برخی ضررده و برخی نیز عملکرد سر به سر دارند؛ در حال حاضر نیز با توجه به اینکه مجمع بنیاد مستضعفان به دلیل کرونا هنوز برگزار نشده، ولی کل فروش بنیاد مستضعفان در سال ۹۸، حدود ۳۶ هزار میلیارد تومان بود که شامل فروش ملک یا کالا بوده و با کم کردن هزینهها، حدود ۷ هزار میلیارد تومان سود ناخالص بنیاد مستضعفان قبل از کسر مالیات بود.
وی با بیان اینکه حدود ۱,۰۰۰ میلیارد تومان مالیات سال ۹۸ خواهد بود گفت: این سود کسب شده به نسبت ۶۰ درصد و ۴۰ درصد بین بنیاد مستضعفان و شرکا تقسیم میشود که سهم بنیاد مستضعفان از سود خالص تقریباً ۳ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان میشود.
رئیس بنیاد مستضعفان در ادامه با تاکید بر اینکه سال گذشته ۶۷۰ میلیارد تومان مالیات از سوی بنیاد مستضعفان پرداخت شده است گفت: بنیاد مستضعفان هیچگونه معافیت مالیاتی ندارد و سازمان مالیاتی نیز اعلام کرده که بنیاد مستضعفان جزو خوش حسابترین مودیان مالیاتی بوده است.
وی با تشریح نحوه هزینه کرد سودهای سالانه بنیاد مستضعفان گفت: ما موظیم تمام این سود را صرف محرومیت زدایی در کشور کنیم و این نوید را میدهم که امسال بسیار بیشتر از ۳,۶۰۰ میلیارد تومان صرف محرومیت زدایی در کشور خواهیم کرد.
فتاح در ادامه در پاسخ به سوالی درباره شفافیت فعالیتهای بنیاد مستضعفان گفت: گزارشات سالانه ما و مجامع همه شرکتهای بنیاد مستضعفان، اعلام میشود و در دسترس عموم قرار خواهد گرفت و سازمان بازرسی کشور، شرکت مفید راهبر به عنوان حسابرس، گزارشهای ما را حسابرسی میکند؛ همچنین حضور ما در بورس، یک مؤلفه شفافیت برای این ۳۲ شرکت ما است که در بورس حضور دارند.
به گفته وی یکی از ابزارهای مهم شفافیت، استفاده از ظرفیت رسانهها و اطلاع رسانی و شنیدن نکات رسانهها است.
تمام ارز صادراتی بنیاد مستضعفان در نیما فروخته شد
رئیس بنیاد مستضعفان در خصوص صادرات شرکتهای بنیاد مستضعفان گفت: در وهله نخست، هدف ما تأمین نیازهای داخلی مردم و کشور است، ولی مازاد تولیدات ما، صادر میشود؛ مثلاً در بحث فولاد، سیمان، برق و برخی نهادههای کشاورزی صادرات داریم و سال گذشته حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیون دلار صادرات به کشورهای منطقه و حتی کشورهای دوردست داشتیم.
وی با تاکید بر اینکه تمام ارزهای صادراتی بنیاد مستضعفان به کشور بازگشته است افزود: من در دیداری که با آقای همتی رئیس کل بانک مرکزی داشتم، ایشان از ما تشکر کردند چراکه جزو معدود سازمانهایی بودیم که تمام ارز صادراتی خود را از طریق سامانه نیما به کشور بازگردانده بودیم. من با صدای رسا اعلام میکنم تمام ارز صادراتی ما به کشور برگشته است.
فتاح در پاسخ به سوالی درباره استفاده شرکتهای بنیاد مستضعفان از ارز ۴۲۰۰ تومانی گفت: اگر منظور ارز ۴۲۰۰ تومانی در مقطع سال ۹۷ است، بنیاد مستضعفان به هیچ وجه ارز ۴۲۰۰ تومانی نگرفته است و استفادهای از این ارز دولتی نداشته است.
از فعالیتهای اقتصادی غیرمرتبط خارج میشویم
وی با اشاره به برنامه ریزی ۵ ساله بنیاد مستضعفان برای خروج از برخی رشته فعالیتهای اقتصادی گفت: استراتژی ما این است که تعداد شرکتهای ما کم خواهد شد و قطعاً از برخی رشته فعالیتها خارج خواهیم شد. ما معتقدیم اگر مردم در یک رشته فعالیت، میتوانند وارد شوند، بنیاد مستضعفان نباید در آن رشته فعالیتها وارد شود؛ لذا انتظار است که بنیاد مستضعفان در فعالیتهای اساسی و زیرساختی وارد شود.
رئیس بنیاد مستضعفان اضافه کرد: مثلاً بعد از تحریمها همه شرکتهای خارجی که در حوزه نفت فعال بودند از ایران رفتند، ولی با اعتمادی که وزارت نفت به بنیاد مستضعفان داشت، سعی کردیم کاری بر روی زمین در این حوزه نماند؛ به عنوان مثال در حال حاضر در حوزه حفاری، انتقال نفت از گوره به جاسک و مواردی از این دست که خلاء حضور خارجیها وجود داشت، حاضر شده است.
فتاح ادامه داد: حتی در حوزه نیروگاهی نیز اگر سرمایه گذاری بخش خصوصی کفاف میداد قطعاً وارد نمیشدیم، ولی چون اعلام نیاز به سرمایه گذاری بنیاد مستضعفان شد ورود داشته ایم.
رئیس بنیاد مستضعفان با بیان اینکه بنیاد مستضعفان در برخی رشته فعالیتها از جمله امنیت غذایی، حضور جدی دارد گفت: ما در همین اوضاع، سعی داریم تا تولیدات کشاورزی، گوشت و شیر را برای تأمین نیازهای داخل کشور افزایش دهیم.
تعداد شرکتهای بورسی بنیاد مستضعفان تا پایان سال به ۵۰ میرسد
وی با تاکید بر لزوم مشارکت دادن مردم در فعالیت و سود شرکتهای بنیاد مستضعفان گفت: تا پیش از حضور من در بنیاد مستضعفان، ۳۱ شرکت بنیاد در بورس حضور داشتند؛ ولی در یکسال گذشته ۲ شرکت دیگر وارد شدند و ۴۰ شرکت دیگر در صف ورود به بازار سرمایه هستند که امسال تصور میکنیم ۲۰ شرکت بنیاد مستضعفان در بورس وارد شوند و تا پایان سال شرکتهای بورسی بنیاد مستضعفان به بیش از ۵۰ شرکت برسد.
رئیس بنیاد مستضعفان گفت: فروش سهام شرکتهای بنیاد مستضعفان در بورس، به معنای مردمی شدن آنها و مشارکت دادن مردم در سود شرکتها است.
فتاح در ادامه در پاسخ به سوالی درباره حضور بنیاد مستضعفان در بورس املاک و مستغلات گفت: ما از این موضوع استقبال کردیم و حتماً املاکی که برای عرضه در بورس مناسب هستند را در بورس املاک و مستغلات عرضه میکنیم.
برای بازپس گرفتن املاک مستضعفان روی حرفمان هستیم
وی در پاسخ به سوالی درباره نتیجه خط و نشانی که برای بازپس گیری املاک از دست برخیها گرفته بود گفت: ما بر روی همان حرفی که در روز معارفه زدیم هستیم؛ این موضوع نیز از دانشکده خبر شروع شد تا خبرش به همه برسد و انصافاً آنها بزرگواری کردند و بعد از مذاکرات، مهلت گرفتند و دانشکده خبر تحویل ما شد و ما دست بوس آنها هستیم.
رئیس بنیاد مستضعفان افزود: خوشبختانه برخیها به گفته ما برای بازپس دادن و تعیین تکلیف املاک مستضعفان عمل کردند و برخی نصفه نیمه عمل کردند و متأسفانه برخی نیز علی رغم پیگیریها عمل نکرده اند.
ماجرای تخریب کاخ مرمر
وی در مورد برخی از اسامی مطرح شده در رسانهها نیز گفت: یکی از املاکی که سر و صدا کرد، کاخ مرمر بود که زمانی دست مجمع تشخیص مصلحت نظام بود و حتی قبل از مرحوم هاشمی رفسنجانی نیز دست عده دیگری بود و بعد از ایشان هم مدتی در اختیار مجمع تشخیص مصلحت نظام بود؛ بعد از آمدن من به بنیاد، دولت تصمیم داشت آن محل را به دلیل نزدیکی به کاخ ریاست جمهوری، تبدیل به محلی برای تشریفات مهمانان خارجی کند که من از آقای روحانی خواستم که این کاخ به موزه تبدیل شود و خوشبختانه دولت هم همراهی کرد و این کاخ به موزه هنر ایران تبدیل شد.
فتاح با اشاره به تلاش ۴ ماهه مشترک بنیاد مستضعفان و میراث فرهنگی برای مرمت و بازسازی کاخ مرمر گفت: من قبلاً هم گفتم که نباید مسئولین جمهوری اسلامی در این کاخها مستقر میشدند؛ ولی به هرحال متأسفانه این کاخ آسیب دیده بود؛ ما تلاش کردیم مینیاتوری آن را بازسازی کنیم، ولی در این کاخ آسانسور گذاشته بودند، کنده کاری کرده بودند و در طبقه دوم، حمام و جکوزی ساخته بودند؛ ولی ما بجز این موارد، مابقی را بازسازی کردیم تا مردم ببینند رضاشاه و فرزند ناخلفش چه کردند.
وی ادامه داد: یکی دیگر از موارد مطرح شده، مدرسه آقای دکتر حداد عادل بود که برای اداره مدرسه فرهنگ این ملک را در منطقه فرشته و الهیه خیابان چناران گرفته بودند که اجاره آن چند بار تمدید شده بود و الان هم مدت اجاره تمام شده است؛ البته مبلغ اجاره این ملک، مبلغ اجاره به روز نبود و با ملاحظه بود.
رئیس بنیاد مستضعفان گفت: در حال حاضر با توجه به اتمام زمان اجاره این ملک، آقای حداد عادل باید تصمیم بگیرند یا اجاره روز را بپردازند که با توجه به گرانی اجاره بها، حتماً برای آنها به صرفه نخواهد بود، یا اینکه این ملک را به ما برگردانند که هنوز با این کش و قوسها برنگشته و ارزش آن بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان است و اگر ما آن را تحویل بگیریم حتماً آن را میفروشیم و برای خرج کردن آن برای محرومان، درنگ نمیکنیم.
فتاح اضافه کرد: علاوه بر این ملک، آقای حداد عادل یک زمین گرفته بودند تا در آن مدرسه بسازند و مدرسه فرهنگ خیابان فرشته را تخلیه کنند؛ این زمین سالهای سال دست ایشان بود، ولی متأسفانه به دلیل قرار داشتن آن بر روی گسل، نتوانستند از شهرداری مجوز بگیرند؛ این زمین ۸ هزار متر و در منطقه هروی است؛ البته ایشان بزرگواری کردند و با پیگیریهای ما آن را در چند ماه گذشته تحویل دادند که ارزش آن بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان است و ما آن را میفروشیم و حتماً آن را برای محرومیت زدایی هزینه میکنیم.
وی در ادامه با اشاره به توئیت فرزندش درباره ملک مدرسه فرهنگ، از آقای حداد عادل عذرخواهی کرد.
ماجرای بازپس گیری ملک بنیاد از مرکز مطالعات زنان
فتاح همچنین با اشاره به بازپس گیری ملکی که از سوی بنیاد مستضعفان در اختیار مرکز مطالعات زنان بود گفت: یکی از املاک بنیاد مستضعفان در اختیار مرکز مطالعات و تحقیقات زنان و خانم ابتکار و مولاوردی و دیگران قرار داشت که قبل از من تخلیه شده بود؛ آنها البته با مجوز آنجا بودند، ولی ادعایی داشتند که آن ملک باید در اختیار آنها بماند، ولی بنیاد توانست آنها را برای تخلیه قانع کند، ولی آنها بابت تخلیه این ملک و با توافق بنیاد مستضعفان، ۵ میلیارد تومان گرفته بودند؛ بعد از حضور من و پس از بررسیها ایراداتی مطرح شد؛ این کار خلاف بود چراکه کسی که سالهای سال در ملکی نشسته بود باید اجرت المثل هم بپردازد؛ ولی آنها ظاهراً جایی را تهیه کردند و البته ما نامه نگاری کردیم و امیدواریم که برگردد و مشکل حقوقی و قضائی پیدا نکند.
رئیس بنیاد مستضعفان همچنین با اشاره به ملک در اختیار آقای خاتمی رئیس جمهور اسبق نیز گفت: این ملک که برای مؤسسه باران بود قبل از حضور من در بنیاد مستضعفان تخلیه شده بود و بعد از کرونا با همکاری وزارت بهداشت و درمان آنجا را تبدیل به محلی برای قرنطینه بیماران کرونایی کردیم و الان هم در اختیار وزارت بهداشت قرار گرفته است.
وی با اشاره به لزوم ایجاد ضابطهای برای تأمین دفتر کار رؤسای جمهور سابق بعد از اتمام دوره مسئولیتشان گفت: همین مساله با آقای احمدی نژاد وجود دارد؛ ایشان در حال حاضر با مجوز، در ملکی به مساحت ۱۸۰۰ متر مربع در منطقه ولنجک هستند که البته اطرافیان ایشان به ما پیغامی دادند که حاضرند به ملکی در منطقه دیگری در مرکز شهر یا پایین شهر نقل مکان کنند. البته ما ملکی با این مشخصات در اختیار نداریم، ولی از روحیه مردمی ایشان انتظار داریم که این ملک به مردم برگردد.
فتاح ادامه داد: یکی دیگر از املاک بسیار خوب و ارزشمند ما در ضلع جنوب کاخ نیاوران است که قبلاً در اختیار مجمع تشخیص مصلحت نظام بود و حالا در اختیار مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی است که قبلاً آقای کاظم جلالی مسئول آنجا بودند؛ لذا حالا که شنیده ام آقای زاکانی مسئول این مرکز شده و ما حتماً سراغ ایشان میرویم؛ باید اجاره داده آن شود؛ لذا ما حتماً از آقای زاکانی به عنوان یک بسیجی انتظار داریم اولین کار انقلابی ایشان تخلیه آنجا و نقل مکان این مرکز به جای دیگری در محدوده مجلس شورای اسلامی باشد.
انتقاد فتاح از ساخت و ساز مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت
رئیس بنیاد مستضعفان با انتقاد از ساخت و ساز در ملک متعلق به بنیاد مستضعفان توسط مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: در کنار مرکز پژوهشهای مجلس و در همان منطقه نیاوران، در ملکی که در اختیار مجمع تشخیص و مرکز تحقیقات استراتژیک بود، یک ساختمان عجیب ۹ طبقه آن هم بدون مجوز ما و بدون داشتن پروانه و پایان کار ساخته شده و حتی بخشی از آن در حریم یک مالک خصوصی دیگر ساخته شد؛ البته خوشبختانه آنجا را پس گرفته ایم، ولی این ساختمان که معلوم نیست کاربری آن تجاری است، اداری است یا مسکونی، استخر به این بزرگی را برای چه میخواستند؟ یا چه کسانی میخواستند در آن اقامت کنند؟
فتاح خاطرنشان کرد: در حال حاضر ما آن جا را تحویل گرفتیم و به کسی اجازه نمیدهیم آن جا برود و نسبت به آن ادعا داریم و اگر لازم شد مرجع قضائی باید درباره آن حکم صادر کند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر بنیاد مستضعفان دهها پرونده قضائی در قوه قضائیه دارد خاطرنشان کرد: ما قطعاً کوتاه نخواهیم آمد مگر بنده از بنیاد مستضعفان بروم.
از مردم و رسانه انتظار حمایت داریم
فتاح در ادامه با انتقاد از بازپس ندادن برخی املاک بنیاد مستضعفان که در اختیار نیروهای مسلح است گفت: متأسفانه یکی از جاهایی که ما حریفشان نمیشویم نیروهای مسلح هستند که قانونا نمیتوانیم از آنها شکایت کنیم؛ مثلاً زمینی متعلق به بنیاد مستضعفان در یک جای بسیار خوبی در منطقه کوهک، در اختیار نیروی دریایی ارتش است که علی رغم موافقت رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و فرمانده ارتش، ولی این زمین همچنان به ما برنگشته است.
رئیس بنیاد مستضعفان اضافه کرد: حتی یک ملک بسیار خوب ما در دست سپاه، ولی امر است که ارزشی بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان دارد، ولی حتی من را به عنوان مالک راه نمی دهند؛ لذا آقای جباری، شما عزیز مایید، اما ملک را بدهید.
وی با تاکید بر اینکه حتماً از حقوق مستضعفان دفاع خواهد کرد گفت: ما از مردم و رسانهها انتظار داریم تا از این اقدامات بنیاد مستضعفان حمایت کنند.
اعلام آمادگی فتاح برای فروش ساختمان بنیاد مستضعفان
رئیس بنیاد مستضعفان با اشاره به اینکه باید این بنیاد نیز از زمین و ساختمانی که در آن مستقر است نقل مکان کند گفت: ما این انتقاد را به خودمان هم داشته ایم؛ شما میدانید جایی که ما در آن مستقر هستیم بسیاری جای خوبی است و ۱۹ هکتار است؛ من در کمیته امداد که بودم ساختمان سوهانک را فروختیم و پول آن را خرج مددجویان کردیم؛ خدا شاهد است همان ماه اول بعد از انتصابم در بنیاد مستضعفان هم، پیش آقای جهانگیری رفتم و از این ایشان خواهش کردم این ساختمان و زمین را که به درد دولت میخورد از ما بگیرند؛ حتی آقای حناچی را دعوت کردم تا همان کار را بکنیم؛ به دانشگاه آزاد گفتم و همین جا نیز اعلام میکنم حاضریم این زمین و ساختمان را به هر مجموعهای که میخواهد بفروشیم و درآمدش را صرف محرومان کنیم؛ البته آن را به قیمت واقعی میفروشیم.
وی در ادامه با تقدیر از همکاری آیت الله رئیسی گفت: در حال حاضر حدود ۱۱ هزار پرونده در مجامع قضائی داریم و این موضوعات را حتماً پیگیری میکنیم.
۹۲ هزار سند از املاک غصب شده توسط رضاشاه به صاحبانش برگشت
رئیس بنیاد مستضعفان در پاسخ به سوال دیگری درباره برگرداندن زمینهای مصادره شده توسط خاندان رضا شاه به مالکان اصلی آنها نیز گفت: ما در دهه فجر برای نخستین بار چندین دفتر از اسناد املاک رضا خان را رونمایی کردیم که دستنویس و شامل چندین هزار روستا است و طی سالهای اخیر با اذن مقام معظم رهبری، در تلاشیم تا این اموال را به مردم برگردانیم و تا امروز نیز حدود ۹۲ هزار سند از این اسناد مصادره شده توسط خاندان پهلوی به مردم بازگشته و به زودی ۱۰ هزار سند دیگر نیز به دست مالکانشان خواهد رسید.
جزئیات پیشنهاد بنیاد مستضعفان به بانک مرکزی برای تأسیس بانک قرض الحسنه
فتاح در ادامه این برنامه در واکنش به سوال مجری درخصوص چرایی درخواست بنیاد مستضعفان از بانک مرکزی برای تأسیس بانک قرض الحسنه گفت: بنیاد مستضعفان مالک ۱۰۰ درصد بانک سینا بود، ولی بر اساس قوانین بانک مرکزی، یک مالک نمیتواند بیش از ۳۳ درصد سهم را در بانک داشته باشد و با توجه به اینکه سهم ما اکنون در بانک سینا ۷۲ درصد است پس متخلف هستیم و در مدت ۲۰ روز آینده در دو مرحله هر کدام ۹ درصد را در بورس عرضه میکنیم تا سهم ما کاهش یابد و البته دوباره بخشی از آنها را خواهیم فروخت تا سهم بنیاد در بانک سینا به ۳۳ درصد برسد.
وی با اشاره به مقاومت بانکها برای پرداخت وام قرض الحسنه افزود: حالا سوال اینجا است بعد از آنکه سهم ما به ۳۳ درصد این بانک رسید از کجا معلوم که بقیه شرکای ما حاضر باشند که ما در این بانک به صورت قرض الحسنه عمل کنیم، زیرا بانکداری خصوصی در پی سود است، اما قرض الحسنه سودی ندارد و ما در قرض الحسنه به دنبال سود نیستیم.
رئیس بنیاد مستضعفان با بیان اینکه توصیه بانک مرکزی این بود که بخشی از سرمایه بانک سینا را در حسابی به عنوان قرض الحسنه اختصاص دهیم گفت: ما این توصیه را بررسی کردیم، اما بررسی کارشناسان ما نشان داد پاسخ لازم را از این راهکار نمیگیریم. ما تجربه صندوق قرض الحسنه را در کمیته امداد داشتیم.
وی با بیان اینکه ما با تأسیس بانک قرض الحسنه به دنبال پرداخت وام قرض الحسنه به مردم و محرومان با استفاده از منابع خودمان هستیم نه منابع مردم، خاطرنشان کرد: ما میخواهیم پول خودمان را در قرض الحسنه قرار دهیم و از این محل به مردم تسهیلات قرض الحسنه بدهیم.
۱,۸۰۰ میلیارد تومان کمک بلاعوض و قرض الحسنه بنیاد مستضعفان به اقشار ضعیف بعد از کرونا
فتاح در بخش دیگری از این برنامه در پاسخ به سوال دیگری درباره کمکهای نقدی و غیرنقدی بنیاد مستضعفان طی ماههای اخیر به اقشار ضعیف و آسیب دیده از کرونا به اقدامات اخیر بنیاد مستضعفان از جمله اهدا ۱۰ هزار جهیزیه به نوعروسان یتیم تحت پوشش کمیته امداد اشاره کرد و گفت: علاوه بر این موضوع ما برای تأمین تبلت بچههای کمیته امداد نیز مبلغی را تخصیص دادیم.
وی اضافه کرد: ما در مجموع ۱,۸۰۰ میلیارد تومان را به صورت نقد و وام قرض الحسنه تخصیص دادیم که ۶۰۰ میلیارد تومان آن وام قرض الحسنه و ۱,۲۰۰ میلیارد تومان آن کمکهای بلاعوض بود که از این ۶۰۰ میلیارد تومان، ۱۵۰ میلیارد تومان وام ودیعه مسکن برای مددجویان کمیته امداد و بهزیستی بود و ۴۵۰ میلیارد تومان آن نیز وام قرض الحسنه برای اقشار آسیب دیده از کرونا بود.
پروانه پلاسکو تا یک ماه دیگر صادر میشود
پلاسکو ۶۴ درصد پیشرفت داشته و خوشبختانه تفاهم کردیم و تصمیم شورای عالی معماری و شهرسازی بر این شد که پلاسکو پارکینگ نداشته باشد؛ ولی ما موظف شدیم پارکینگ پروانه را مقاوم سازی کنیم و ظرف یک ماه آینده پروانه آن صادر میشود و انشالله تا پایان سال به تعهداتمان عمل میکنیم.