رسیدن آمار فوتی ها به بالای ۴۵۰ نفر در روز – که تازه گفته می شود بسیار بیشتر از این آمار و ارقام است – باعث شده تا کشور و بخصوص کلانشهر تهران، مرز وضعیت قرمز و شرایط بحرانی را نیز رد کند و پشت سر بگذارد.
به گزارش مرور نیوز، در تشریح بحرانی بودن وضعیت ویروسی این روزهای پایتخت، همین بس که بسیاری از رسانه های جهانی، ایران را بحرانی ترین کشور کرونایی جهان می دانند و در داخل نیز، برای نخستین بار از زمان انتشار ویروس کرونا، اعضا جلسه کمیته بررسی مشکلات حوزه سلامت استان تهران بر اتخاذ تصمیمات فوری-البته با در نظر گرفتن ملاحظات اقتصادی، اجتماعی و امنیتی در خصوص تعطیلی دو هفتهای استان تهران-ابتدا موافقت کردند.
این خبر زمانی اهمیت بیشتری پیدا می کند که اعضای این کمیته را بشناسیم. انوشیروان محسنی بندپی، استاندار تهران، عبدالحسین روح الامینی، اقبال شاکری و زهره الهیان اعضای کمیته سلامت مجمع نمایندگان تهران، محسن هاشمی رئیس شورای اسلامی شهر تهران، سردار حسین رحیمی، فرمانده انتظامی تهران بزرگ و رؤسای سه دانشگاه علوم پزشکی تهران و معاون شهردار تهران از اعضای حاضر در این کمیته و این جلسه بوده اند. به عبارتی این تصمیم توسط نمایندگان سازمان های اصلی درگیر در کرونای استان تهران اتخاذ شده است. این اعضا قطع زنجیره کرونا و ایجاد فرصتی برای بازسازی توان مدافعان سلامت را در گرو تعطیلی دو هفتهای تهران دانستند؛ همچنین در این جلسه مقرر شد، تا رایزنیهای فوری برای تحقق تعطیلی تهران و جلوگیری از شیوع بیش از پیش کرونا انجام شود.
انتشار این خبر اما، همانطور که پیش بینی می شد با واکنش های مختلفی از سوی مدیران شهری و کشوری همراه بود. چند ساعت بعد از این جلسه؛ محسن هاشمی، رییس شورای شهر تهران بالاخره محافظه کاری را کنار گذاشت و دوباره پیشنهاد تعطیلی پایتخت را مطرح کرد و گفت: متاسفانه ستاد مقابله با کرونا و دولت به این پیشنهادات توجهی نداشتند که از این بابت متأسفیم.
وی ادامه داد: اگر وضعیت اقتصادی کشور مناسب بود، مقابله با کرونا بهتر انجام میگرفت، ولی از آنجایی که وضعیت اقتصادی خوب نیست، پولی و اعتباری هم برای جبران خسارت ناشی از کرونا موجود نیست. واقعیت این است که به دلیل نبود شرایط اقتصادی مناسب، نتیجه وضعیت کرونا شرایط فعلی و شیوع بیشتر ویروس شده است.
رییس شورای شهر علاوه بر این اظهارات، در سخنان روز یکشنبه خود در مورد آمار فوتی ها در صحن شورای شهر گفت: در موج جدید کرونا تعداد فوتی ها نسبت به سال گذشته دو برابر شده و باز هم این آمار رو به افزایش است. برای همین لازم است ما پیش از آن که کرونا اثرات خود را بگذارد تصمیمات خود را بگیریم نه این پشت کرونا حرکت کنیم.
به گفته وی، دیر کرد تصمیم گیری تعطیلی دو هفته ای برای تهران یکی از این موارد است که باید به سرعت انجام شود.
تصمیم گیری در وقت اضافه
اما اظهار نظرها نسبت به تعطیلی دو هفته ای تهران محدود به اعضای شورای شهر نمی شود. اقبال شاکری نماینده مردم تهران، در مجلس شورای اسلامی نیز با اعلام رسمی خبر تشکیل ستاد عملیاتی مبارزه با کرونای استان تهران گفت: قرار است هفتهای یکبار این ستاد جلسه تشکیل دهد و موضوعات را بررسی کنیم.
وی در مورد احتمال تعطیلی دوهفته ای پایتخت نیز گفت: در حال مذاکره هستیم. اگر قرار است تهران تعطیل شود باید راهکارهای آن درنظر گرفته شود، اما در هر صورت باید جلوی انتقال این ویروس گرفته شود و زنجیره را قطع کنیم.
شاکری در پاسخ به این پرسش که آیا دولتیها با این پیشنهاد موافق هستند یا خیر؟، گفت: قبلا که این پیشنهاد مطرح شد، دولتیها مخالف بودند و هنوز هم کار به جایی نرسیده است. البته آقای زالی رئیس ستاد مبارزه با کرونای استان تهران چندین بار این موضوع را مطرح کرده است، اما مورد قبول نبوده است.
این نماینده مجلس در خصوص تعیین تکلیف در خصوص وضعیت تهران با توجه به شیوع گسترده ویروس کرونا گفت: اوایل هفته آینده، برای تعطیلی تهران و یا اینکه چه پیشنهادی جایگزین تعطیلی تهران شود تصمیمگیری میکنیم. یکی از پیشنهادات، تعطیلی دوهفتهای تهران است، چرا که روشهای دیگر کارآمد نبوده است و پیشنهاد دیگر، اعمال قانون حداکثری است و ممنوعیتهایی که گفتهاند باید اجرا شود چرا که تاکنون این ممنوعیتها به درستی اجرا نشده و نظارتی هم نبوده است.
شعار هماهنگ تعطیلی
اما اینها تنها اظهار نظرها در مورد وضعیت بحرانی تهران نیستند. عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور هم در نخستین جلسه قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مبارزه با کرونا، با سخنانی که حکایت از نارضایتی وی از وضعیت موجود داشت گفت: چندین بار تاکید شده است که وزارت صمت متولی موضوع کمبود ماسک است و بر خلاف اعلام مسئولان هنوز در برخی از مناطق دسترسی به ماسک سخت است لذا باید وزارت صمت و بهداشت به این موضوع ورود پیدا کنند.
وی در ادامه با ذکر اینکه ظرف یک هفته گزارش تمام اقدامات باید به قرارگاه ارسال شود تا نقاط ضعف را احصاء کنیم گفت : اجرای طرح غربالگری و تشخیص باید به صورت وسیع در اولویت قرار گیرد و تمام دستگاه ها به وزارت بهداشت کمک کنند . درکنار اینها دادستان نیز باید ضمانت اجرایی آن را بدهد.
وزیر کشور سپس با سخنانی که به نوعی اعتراف به کاستی های کنونی تشخیص و شناسایی و حتی درمان بیماران کرونایی در کشور است تاکید کرد: باید بتوانیم هر کسی که به ویروس کرونا مبتلا می شود را ردیابی کنیم و افراد مرتبط با او را شناسایی و از لحاظ بیماری تحت نظر قرار دهیم. دامنه غربالگری وسیع می شود و از این که آمار ابتلا افزایش پیدا می کند نباید نگران باشیم. چرا که وقتی زود بتوانیم مبتلایان را شناسایی کنیم آمار فوتی ما کاهش پیدا می کند.
رحمانی فضلی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع شاخص آلودگی هوا و ارتباط آن با شیوع ویروس کرونا و افزایش فوتیها نیز اشاره کرد و افزود: وزیر بهداشت باید با همکاری سازمان محیط زیست این ارتباط را شناسایی کنند تا شاخصهای تعطیلی ما بر اساس آن تغییر کند. استانداران و فرمانداران متناسب با سیاست ها باید عمل کنند و اختیاراتی در چارچوب قانون داده خواهد شد.
باز هم رسانه های خارجی!
سعید نمکی، وزیر بهداشت نیز در همین جلسه با نقبی به عملکرد وزارتخانه مطبوعش در ابتدای شیوع کرونا در ایران در حالیکه تلاش می کرد تا بخشی از مشکلات را نتیجه سیاهه نمایی رسانه های خارجی و دشمن عنوان کند گفت: اگر به گذشته بر گردیم در یک دوره ۶۰ روزه اتفاقی در این مملکت افتاد که تقریبا دنیا را به حیرت واداشت.
وی سپس با خطاب قرار دادن رسانه های منتقد داخلی و خارجی گفت : از رسانه های خارجی که هر کار مثبت ما را با تشکیک و تشویش اذهان عمومی مواجه میکنند، میگذریم. اما در همان ۶۰ روز آغازین شیوع ویروس کرونا نماینده سامان بهداشت جهانی در پاسخ به خبرنگاری که پرسید آیا کرونا در ایران پایان مییابد، گفت که بله، ایران توان کنترل آن را دارد و همانطور که در سیل بهار با این گستردگی سیلاب و لاشههای حیوانات در ایران، یک مورد اپیدمی گزارش نشده است.
نمکی اشاره ای هم به تعداد تخت های موجود کشور برای بیماران کرونایی کرد و گفت: امروز یک و ۶ دهم تخت به ازای هر ۶ هزار نفر داریم، درحالیکه فرانسویها با وجود دست کم ۶ تخت برای هر هزار نفر جمعیت، سالمندان و پیران خود را رها کرده و جوانان را درمان میکنند.
وی با ذکر اینکه تستها را با حضور ۴۰ هزار نیروی بسیج انجام دادهایم و همکاری بسیج در ریشه کنی فلج اطفال کار خودم بوده است گفت: اولین کاری که باید انجام میدادیم این بود که یک سنگر آرایی مقابل ویروس داشته باشیم؛ یعنی اگر حمله طوفانی داشت باید موفق میشدیم تا در مقابلش صف آرایی خوبی داشته باشیم، خوشبختانه همینطور هم شد.
وی تصریح کرد: دومین اقداممان هم حمله به این ویروس بوده است. در این راه از طریق بسیج ملی مبارزه با کرونا، با همکاری سازمانهای مردم نهاد و بسیج ۳۰۰ هزار اکیپ امدادی تشکیل دادیم، ضمن آنکه با راه اندازی سامانه ۴۰۳۰، ۷۸ میلیون نفر را در مرحله نخست و ۴۳ میلیون نفر را در مرحله دوم غربالگری کردیم که این اتفاق در تاریخ مدیریت اپیدمی در جهان بی نظیر بود.
وزیر بهداشت این غربالگری گسترده را از افتخارات نظام جمهوری اسلامی دانست و با ذکر اینکه باید محکم از این موفقیت دفاع کنیم گفت: دستاوردهای خوبی در این زمینه داشتیم. مثلا ناگهان تست هایمان را از روزی ۱۲۰۰ به ۲۵ هزار نفر افزایش دادیم که در سال حدود هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان بابت آن هزینه شد. باید تستها را حداقل به ۶۰ هزار مورد میرساندیم که دچار نقصان منابع شدیم و سازمان توسعه مدیریت منابع نهایت تلاش خود را انجام داد.
نمکی با تاکید براینکه برای جمهوری اسلامی هیچ سالی سختتر از امسال نبوده است، گفت: با توجه به تحریمهای ظالمانه در شرایط اقتصادی سختی به سر میبریم.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه اپیدمی کرونا در دموکراتیکترین کشورها نیز با خواهش و تمنا جمع نشده است و در برخی مواقع نیاز است که از قانون استفاده شود، گفت: وزارت بهداشت به اندازه کافی بدنه مقتدر و برنامه های دقیقی دارد و با وزیر کشور اجرای مصوبات را هم دنبال خواهیم کرد.
وی سپس با اشاره به طرح جامع خانواده محور اضافه کرد: طرح خانواده محور یعنی در درون خانواده از اعضای خانواده برای خودمراقبتی استفاده میشود و منابع این طرح در حال تامین است.
در کنار تمامی این اظهار نظرها شاید جالبترین نظری که در مورد شیوه مبارزه با کرونا و آمارهایی که در این زمینه ارایه می شود را فرمانده ستاد کرونای تهران داده باشد! علیرضا زالی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا آمار اعلام شده از اعضای شورای شهر مورد تأیید است یا خیر، اظهار کرد: موضوع آمار یک بحث پیچیده است و نمیتوان به راحتی به این سوال پاسخ داد و تحلیل میخواهد اینکه منبع دوستان ما در شورای شهر کجا است را اطلاعی نداریم.
سخنان فرمانده ستاد مقابله با کرونا در تهران در این جلسه نیز بیشتر به لزوم انجام تست های کرونا بر می گشت. وی با بیان اینکه آماری که در تمام جهان به آن استناد میشود در مورد بیمارانی است که آزمایش PCR آنها مثبت اعلام شده است گفت: این افراد طبق پروتکل ملی و آزمایش PCR مثبت چه علائم داشته باشند و چه نداشته باشند موارد قطعی ابتلاء به کرونا تلقی میشوند.
زالی در خصوص احتمال خطا در آمار وزارت بهداشت گفت: البته نقص آماری ما در مواردی است که محتمل به این بیماری هستند البته الان سازمان بهداشت جهانی تعاریف خود را از ابتلای به بیماری کرونا گسترش داده است. به عنوان مثال شما اگر با فردی در ارتباط باشید که آن فرد تست PCR او مثبت باشد، میگوئیم تا زمانی که تست PCR شما منفی نشده شما هم در گروه محتمل به کرونا هستید.
اما برای حل مساله آمار متناقض در ایران چه باید کرد؟ سوالی که زالی در پاسخ به آن گفت: برای اینکه مساله آمار حل شود و بتوانیم آمار دقیقتری در ایران و یا در کشورهایی که چنین مشکلاتی دارند اعلام کنیم، باید مخرج کسر که میزان تعداد مبتلایان است به عدد واقعی نزدیکتر شود.
به گفته وی برای حل این موضوع پیشنهاد شده تا به خصوص در تهران هر چه سریعتر میزان سرانه تست PCR به صورت هوشمند افزایش پیدا کند.
وی در پاسخ به این سوال حاضران که چگونه می خواهید مردم را مجاب به انجام تست PCR که هزینه بالایی را برای خانواده ها به دنبال دارد، بکنید؟ گفت: برنامه ما این است که انجام تست PCR را به مراکز جامع سلامت محول کنیم و بر اساس نظر مراقبان سلامت هر فردی که به این تستنیاز داشته باشد، به این مراکز مراجعه کند.
فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران، افزود: پیشنهاد ما به ستاد مقابله با کرونا این بوده است که تست PCR رایگان شود و یا با حداقل قیمت در مراکز جامع سلامت ارائه داده شود تا آمارها واقعیتر شوند که البته این پیشنهاد در ستاد تصویب شده و ما منتظر تأمین مالی آن از سوی رئیس جمهور هستیم.
وی با بیان اینکه مراقبان سلامت تمامی محلهها را رصد میکنند و هر ۲۵۰۰ نفر تحت پوشش یک مراقب سلامت است گفت: این مراقبان جزئیات وضعیت جسمی و بیماری هر فرد را ریز به ریز میداند و میتواند اعلام کند چند نفر باردار هستند، چند نفر در گروه بیماریهای خاص قرار دارند و .... بدین ترتیب اگر یک مراقب سلامت اعلام کرد شخصی باید تست PCR دهد بر اساس تحقیق است و تستهای PCR بی خودی استفاده نمیشوند.
ولی شاید جنجالی ترین اظهاراتی که روز گذشته در مورد کرونا در تهران بیان شد، صحبت هایی بود که رییس سازمان بهشت زهرا تهران در گفتگوی زنده با یکی از شبکه های تلویزیونی عنوان کرد. وی با ذکر اینکه در حال حاضر ۵۰ در صد متوفیان کرونایی کشور در سایت کامپیوتری این سازمان ثبت شده اند.
وی بیان اینکه روزانه در حالت عادی ۲۰۰ متوفی در بهشت زهرا پذیرش میشوند وضعیت کنونی را بحرانی خوانده و گفت: علاوه بر این تعداد ۱۰۰ تا ۱۵۰ کرونایی نیز تطهیر شده که برای آنها امکانات، تجهیزات ونیرو بیشتری نیاز است.
وی با بیان اینکه تعطیلی کامل این سازمان برای بستگان اموات ممکن نیست، گفت: در بازدیدی که روز گذشته از این محل داشتم به وضوح دیدم هر مراسم حدود ۱۰تا ۱۲ نفر از بستگان حضور داشتند که به علت برگزار نشدن مراسم سوم، هفتم و چهلم دچار سوگواری خاموشی شده اند.
او با تاکید براینکه متوفیان در فروردین ماه ۱۱۹ نفر بود که با رعایت پروتکل های بهداشتی در اردیبهشت ماه شاهد ثبت ۹ متوفی در تهران و در کشور ۱۵ مورد بودیم گفت: برای کاهش مرگ و میر چاره بجز رعایت پروتکل های بهداشتی، کاهش دید و بازدیدها نداریم . مردم هم اگر کادر درمان و بهشت زهرا را دوست دارند به این موضوع توجه کنند.