محمدمهدی گویا رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت از تاثیر طرح شهید سلیمانی بر کاهش آمار فوتی های کرونا در کشور خبر داد.
به گزارش مرور نیوز، محمدمهدی گویا رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت از کاهش 40 درصدی فوتی های کرونا با اجرای طرح شهید سلیمانی خبر داد و افزود: طرح بسیار ارزشمند شهید سلیمانی در رابطه با کنترل همه گیری کووید19 و گسترش برنامه های پیشگیری از ابتلای به این بیماری در سراسر کشور برای ما از اهمیت بسیار ویژه ای برخوردار است.
وی افزود: برنامه های اجرا شده در این طرح در همین مدت کوتاه نشان داده که تا چه اندازه توانسته آثار موفقیت آمیزی به همراه داشته باشد. به طوری که در یک بازه زمانی بسیار کوتاه کمتر از یک ماه موارد مرگ ناشی از این بیماری حدود 40 درصد کاهش یافته است.
وی ادامه داد: همکاری تنگاتنگ بین سازمان بسیج مستضعفین و نیروهای بهداشتی تاکنون دستاوردهای ارزشمندی برای کشور به همراه داشته است. آن هم در شرایطی که ایران تحت شدیدترین تحریم های ناعادلانه و ظالمانه از سوی آمریکا قرار دارد. برای خیلی از افراد شاید قابل باور نباشد که ایران در چه شرایط سختی در حال اجرای چنین طرحی است.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر اعلام کرد: هدف کلان این طرح مدیریت و کنترل همه گیری کرونا از طریق مشارکت مردمی، همکاری بین بخشی، بهره گیری از نیروی بسیج و داوطلبان مردمی است.
گویا افزود: من به عنوان فردی که شاید قدیمی ترین مدیر وزارت بهداشت هستم بیشترین سابقه را در رابطه با همکاری با بسیج در کنترل و پیشگیری از بیماری های واگیر داشته ام.
وی بیان کرد: در رابطه با ریشه کنی فلج اطفال سال ها با همکاری نیروی مقاومت بسیج به درب منازل مردم مراجعه می کردیم و قطره فلج اطفال را برای تمام مردم مناطق شهری و روستایی کشور در اختیار کودکان زیر پنج سال قرار می دادیم.
وی توضیح داد: ثمرات پربار این همکاری همان سال های اول به بار نشست و از سال 1379 تاکنون حتی یک مورد هم از ابتلای بیماری فلج اطفال با ویروس وحشی در کشور مشاهده نشده است. این در حالی است که ایران در همسایگی تنها دو کشور دنیا یعنی افغانستان و پاکستان است که هنوز درگیر این بیماری هستند.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر گفت: سال گذشته نیز توانستیم گواهینامه حذف بیماری سرخک را از سازمان جهانی بهداشت دریافت کنیم. این گواهینامه به معنای این است که بیش از سه سال است در کشور ما موردی از بیماری سرخک و سرخجه مادرزادی گزارش نشده است.
گویا بیان داشت: در حالی که هیچکدام از کشورهای منطقه مدیترانه شرقی به جز جمهوری اسلامی ایران و دو کشور کوچک بحرین و عمان چنین توفیقی به دست نیاورده اند. شیوع بیماری سرخک در سراسر اروپا و منطقه ما سال گذشته بیداد می کرد.
وی افزود: دریافت چنین گواهینامه ای در چنین شرایطی باورکردنی نیست. این کار مهم هم اینگونه حاصل شد که از سال 1382 عملیات حذف سرخک را با واکسیناسیون 33 میلیون نفر ظرف کمتر از یک ماه با همکاری و مشارکت نیروی بهداشتی و نیروهای بسیج به سرانجام رساندیم.
وی به اشاره به اینکه به این دستاوردها که حاصل چنین مشارکتی بود دنیا افتخار می کند نه فقط ایران، تصریح کرد: هم اکنون گام مهم بعدی که کنترل بیماری کووید19 باشد را برداشته ایم. این بیماری برخلاف آنچه که هر روز رسانه های بیگانه و ضد انقلاب وانمود کرده و علیه ما تبلیغ می کنند، در تمام کشورهای دنیا در حال گسترش است و فقط معدودی از کشورها هستند که از آن در امان مانده اند.
وی خاطرنشان کرد: ظرف هفته های اخیر نیز افزایش موارد این بیماری در کشورهای دنیا کاملاً مشهود و غیرقابل انکار است و موج سنگینی از این بیماری را در دنیا از جمله کشور خودمان شاهد بوده ایم. بعضی از رسانه های معاند طوری وانمود می کنند که گویی بیماری در کل دنیا مهار شده و فقط ایران درگیر کووید19 است.
وی ادامه داد: ستاد ملی کرونا در کشور تصمیم گرفت با همکاری سازمان بسیج مستضعفین و هماهنگی بین بخشی با سایر سازمان ها، با مشارکت خود مردم برای کنترل این بیماری اقداماتی برای افزایش اطلاع رسانی صورت دهد.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر گفت: برای این منظور هفت استراتژی انتخاب شد. استراتژی اول تشدید نظارت بر اجرای پروتکل های بهداشتی و اِعمال قانون است. استراتژی دوم افزایش موارد انجام تست در مناطقی است که گمان می کنیم می توانیم بیشترین تاثیرگذاری را در مهار بیماری داشته باشیم.
گویا افزود: مناطقی که احتمال می دادیم افرادی زیادی هستند که مبتلا به عفونت کرونا هستند که یا علایم ندارند یا دارای علائم خیلی خفیف هستند. این اقدام کمک می کند که بیماری را زودتر تشخیص داده و درمان کنیم و اجازه ندهیم کار کسی به بیمارستان ها بکشد.
وی ابراز داشت: تلاش می کنیم با بیماریابی فعال و شناسایی موارد کم علامت و بدون علامت کاری کنیم که این افراد زودتر شناسایی، مراقبت، ایزوله و قرنطینه شوند تا بیماری را به دیگران به ویژه به سایر افراد خانواد خود یا همکاران محل کار خود منتقل نکنند.
وی ادامه داد: در طرح شهید سلیمانی با آموزش و اطلاع رسانی، رهگیری هوشمند بیماران در مناطقی که تجمع افراد مشکوک به کووید19 بیشتر بوده و رفت و آمدهای بیشتری دارند انجام می شود.
گویا افزود: استراتژی بعدی در این طرح آموزش، اطلاع رسانی و فرهنگسازی است. کووید19 زندگی افراد و جوامع را تغییر داده است. اگر به یکسال گذشته نگاه کنیم خیلی از نگرش ها، رفتارها و عادات ما تغییر کرده است. خیلی از این تغییرات ممکن است سال های سال یا حتی برای تمام عمرمان باقی بماند.
وی بیان کرد: راهبرد بعدی حفاظت از گروه های آسیب پذیر است. همکاری سه جانبه بین نیروهای وزارت بهداشت، بسیج و داوطلبان مردمی موجب رفتن به سراغ کسانی شده است که ممکن است به دلیل بیماری زمینه ای یا مشکلات دیگری که دارند امکان مراجعه به مراکز درمانی و بهداشتی را نداشته باشند.
وی تصریح کرد: به ویژه باید سراغ افراد سالمند برویم و به آنها خدمات ارائه کنیم. در این استراتژی خدمات را به داخل محیط برده و از آنجا کنترل و پیشگیری از کووید19 را شروع می کنیم.
وی افزود: راهبرد ششم ما ایجاد یکسری محدودیت ها با مشارکت خود مردم است. یعنی مردم به این باور برسند که محدودیت ها برای سلامت خودشان، خانواده هایشان و مردمی است که با آنها زندگی می کنند.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر گفت: وقتی که گفته می شود در ایام تعطیلات به مسافرت نروید یا در شب یلدا دورهمی نداشته باشید، اول باید مردم را خوب توجیه کنیم تا همکاری کنند. یکی از مهم ترین راهبردها این بود که محدودیت ها هدفمند و برای مردم باورپذیرتر شود.
وی اضافه کرد: استراتژی آخر این است که افراد سرپایی درمان شوند و از مراجعه بیهوده شان به مراکز درمانی و بیمارستانی جلوگیری کنیم. برای افرادی که به خدمات بیمارستانی پیشرفته نیاز ندارند و در منزل هم امکان درمان آنها وجود ندارد، در مراکز خدماتی خاص خدمات ارائه کنیم.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر گفت: به عنوان مثال فردی دارای بیماری است و در کنار دریافت دارو به اکسیژن هم نیاز دارد. لذا فقط برای رفع نیاز به اکسیژن، به بیمارستان مراجعه نکند.
گویا افزود: به من ماموریت دادند که به منطقه سه کشور شامل استان های کردستان، کرمانشاه، ایلام و همدان در غرب کشور مراجعه کرده و فعالیت های جاری طرح شهید سلیمانی را رصد کنم.
وی تصریح کرد: هماهنگی بین نیروهای بهداشتی، دانشگاه های علوم پزشکی، هلال احمر و بسیج در این استان ها با حمایت های خوب استانداری ها به خوبی شکل گرفته بود. سازمان های مختلف و استانداری ها در غرب کشور وارد صحنه شده و به خوبی طرح را اجرا می کنند.
وی خاطر نشان کرد: کارها از آنچه ما فکر می کردیم بهتر جلو می رفت. تقسیم وظایف به شکل مطلوبی انجام گرفته و مشکل فنی وجود نداشت. فقط مشکلاتی بر سر راه اجرای طرح، تامین برخی تجهیزات آزمایشگاهی و اختصاص بودجه وجود داشت.
وی اظهار داشت: فرآیندهای مراقبت های سرپایی کاملا مشخص شده و با شاخص های تعیین شده همین الان هم استان های غربی کشور به بسیاری از اهداف خود دست یافته اند.
گویا گفت: نتایج بعضی از شاخص ها در طول زمان به دست می آید. ولی کشف بیماری به صورت سرپایی و زودهنگام در این استان ها تا چهار برابر افزایش داشته و این همان چیزی است که دنبال آن هستیم.
وی اضافه کرد: طبیعی است وقتی تست ها در سطح گسترده ای انجام شوند، تشخیص تعداد موارد سرپایی افزایش یافته و بار مراجعه به مراکز درمانی کاهش می یابد. کشف موارد سرپایی به این معنی نیست که بیماری در حال گسترش است بلکه این نشان دهنده فعالیت موثر همکاران ماست که توانسته اند بیماران را زودتر شناسایی کنند.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر گفت: شاخص بسیار مهم میزان مرگ و میر است که در کل کشور حدود 40 درصد کاهش یافته و در استان های غربی (منطقه 3) شاهد کمترین فوتی ها بر اثر کووید19 هستیم. به نحوی که ظرف 10 روز اخیر در برخی استان ها این رقم به تعداد انگشتان دست هم نمی رسد.
وی افزود: امیدواریم طرح شهید سلیمانی با همین شکل پیش رود و روزی برسد که در آینده نه چندان دور اعلام کنیم موارد مرگ به حد قابل قبولی رسیده و بیماری کووید به طور کامل تحت کنترل درآمده است.