درحالیکه حدود ۲ سال قبل ایران با افتخار، خبر از ریشه کنی سرخک در کشور داده بود، گزارش های منتشر شده طی چند روز آینده حکایت از اوج گیری مجدد این بیماری در بسیاری از استان های کشور دارد.
به گزارش مرور نیوز، انتشار اخباری از شیوع سرخک در شهرستان های مختلف بین کودکان، گرچه ابتدا با سکوت چند روزه مسئولان همراه بود اما نامه ای که رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت به شخص وزیر نوشت، نشان داد که وضعیت شیوع سرخک در کنار ویروس کرونا، شرایط خطرناکی را برای کشور به وجود آورده است.
در این نامه محمد مهدی گویا، ضمن هشدار نسبت به شیوع دوباره سرخک در کشور از وزیر بهداشت خواسته تا وضعیت کیفیت واکسیناسیون از نظر نحوه نگهداری واکسن، آماده سازی و تزریق صحیح پایش و مناطق پرخطر شناسایی و اقدامات لازم در بیماریابی و واکسیناسیون تکمیلی بعمل آید.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر در این نامه اعلام کرد: موارد بیماری سرخک تاکنون در استانهای سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی، هرمزگان، تهران و آذربایجان شرقی مشاهده شده است (۲۵ مورد). وی در نامهای خطاب به معاون بهداشت دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی خواستار ارتقاء پوشش واکسیناسیون واکسنهای روتین در تمامی مناطق شد.
وی در این نامه ضمن آنکه شناسایی "سریع" موارد مشکوک بیماری و هشیار کردن مطبها و پزشکان و کادر مراکز درمانی سرپایی و بستری را خواستار شده نوشته است: چنانچه موارد بستری در بیمارستانها مشاهده شد نسبت به جلوگیری انتقال بیمارستانی از طریق جداسازی بیماران، واکسیناسیون تکمیلی پرسنل و موارد در معرض تماس اقدام شود.
اما شاید جالب ترین بخش ماجرا این باشد که گویا اکثر نوزادانی که به سرخک مبتلا شده اند، قبلا واکسن این بیماری را زده بوده اند! این خبرمی تواند بیانگر حقیقتی جدید باشد. اینکه ممکن است سرخک به شکلی جدید درآمده و جان نوزادان کشور را تهدید می کند. این وضعیت وقتی ملموس تر و عینی تر می شود که بدانیم حدود ۶ ماه قبل سازمان بهداشت جهانی نسبت به اوج گیری مجدد سرخک هشدار داده بود! آخرین اخبار درمورد سرخک در ایران نیز به اظهار نظرسخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان بر می گردد که اعلام کرده، سه کودک سه تا ۱۲ساله که با وجود تزریق واکسن، به سرخک مبتلا شده بودند، در بندرعباس، رودان و قشم شناسایی شده اند.
فاطمه نوروزیان با ذکر اینکه با توجه به برنامه واکسیناسیون عمومی کودکان و برنامه کشوری حذف سرخک، حتی یک مورد ابتلا به این بیماری از نظر پزشکی طغیان محسوب می شود گفت: به دنبال شناسایی سه کودک مبتلا به سرخک، در مجموع ۹۸ کودک دیگر که با آنها در تماس بودند، شناسایی شدند که هیچ یک از آنان مبتلا نبودند و مورد واکسیناسیون مجدد قرار گرفتند.
مدیر روابط عمومی و امور بینالملل دانشگاه علوم پزشکی استان ادامه داد: از این تعداد از ۲۰ کودک مشکوک نیز نمونه گرفته شد ولی هیچکدام مثبت نشدند.
نوروزیان اضافه کرد: بیماریابی خانه به خانه و آموزش چهره به چهره در مناطق محل سکونت کودکان مبتلا، از دیگر اقدامات دانشگاه علوم پزشکی در این زمینه است.
این مقام پزشکی از خانواده ها خواست: واکسیناسیون به موقع کودکان را جدی بگیرند و در صورت مشاهده تب و علائم شبه سرماخوردگی به همراه دانه های جلدی در پوست کودک، ضمن جلوگیری از تماس کودک با دیگران، بلافاصله به پزشک مراجعه کنند.
بدین ترتیب به نظر می رسد هراس مردم برای ابتلای فرزندانشان به سرخک چندان هم بی دلیل نباشد؛ چرا که اگر به فوریت فکری برای شناسایی و مهار آن نشود، در کنار ویروس کرونا می تواند به قاتلی بسیار خطرناک بدل شود. بخصوص آنکه ممکن است ماهیت جدید و البته ناشناخته ای نیز پیدا کرده باشد!