سخنگوی قوه قضائیه روحیه اعتماد به نفس در جوانان را از دستاوردهای دفاع مقدس دانست و گفت: امروزه اگر در صنایع موشکی، هستهای، نانو و... پیشرفت داریم ناشی از روحیه اعتماد به نفسی است که جوانان ما در دوران دفاع مقدس به دست آوردند.
به گزارش مرور نیوز، ذبیح الله خداییان سخنگوی قوه قضائیه صبح امروز در دومین نشست خبری خود با گرامیداشت هفته دفاع مقدس اظهار کرد: دفاع مقدس تجسم عینی تجسم کربلا است. در جنگ تحمیلی ما عزیزانی را از دست دادیم که مثل و مانندی در این کره خاکی ندارند اما همین جنگ دستاوردهای بی نظیری برای ما به ارمغان آورد.
وی افزود: حضرت امام فرمودند که ما در این جنگ انقلاب را به جهان صادر کردیم و ما در این جنگ دوست و دشمن را شناختیم.
سخنگوی قوه قضائیه روحیه اعتماد به نفس در جوانان را از دستاوردهای دفاع مقدس دانست و گفت: امروزه اگر در صنایع موشکی، هستهای، نانو و... پیشرفت داریم ناشی از روحیه اعتماد به نفسی است که جوانان ما در دوران دفاع مقدس به دست آوردند.
اقدامات صورت گرفته در زمینه حفظ حقوق متهمان و محکومان
سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سئوالی در مورد اظهارات رئیس قوه قضاییه پیرامون حفظ حقوق متهمان و محکومان و اقدامات صورت گرفته در این زمینه، تصریح کرد: رئیس قوه قضاییه شناخت عمیقی از دستگاه قضایی و فرآیندهای رسیدگی به پرونده ها دارد. راهکارهایی که ارائه می دهد کاربردی است و در راستای رفع آسیبهاست و راهکارهایی است که در عمل به اجرا گذاشته می شوند.
وی با اشاره به برخی از تاکیدات رئیس قوه قضاییه در این زمینه گفت: ریاست قوه قضاییه تاکید دارد که جلب و دستگیری افراد حتما در موارد خاص و بعد از احضار آنها صورت گیرد؛ یعنی به گونه ای نباشد که به صرف یک گزارش ضابط بلافاصله دستور جلب و دستگیری افراد صادر شود؛ بلکه باید افرادی که اتهامی متوجه آن ها هست، احضار شوند و در جریان اتهام قرار گیرند و با آمادگی بتوانند از خودشان دفاع کنند.
خداییان تاکید کرد: حتی احضار افراد باید مستند به دلیل و مدرک باشد و تا زمانیکه قرائنی علیه افراد وجود ندارد از احضار آن ها خودداری شود. احضار به صورت الکترونیکی و کاغذی برای مردم جنبه حیثیتی دارد و باید زمانی کسی به دادگاه یا مرجع انتظامی احضار شود که دلایل کافی علیه وی وجود داشته باشد.
وی ادامه داد: در همین مرحله اگر کسی احضار و جلب و دستگیر شد، بلافاصله تفهمیم اتهام صورت گیرد و اگر چنانچه صورت گرفت و قاضی قرار تامین در مورد وی صادر کرد از قرار تامین هایی استفاده شود که امکان آزادی شخص وجود داشته باشد. اینگونه نباشد که قاضی سریعا قرار بازداشت موقت صادر کند و جز در موارد خاص نباید قرار بازداشت موقت صادر شود.
سخنگوی دستگاه قضا بیان داشت: اگر در مورد کسی قرار تامین کیفری از نوع کفالت یا وثیقه صادر شد این امکان به این فرد داده شود که کفیل یا وثیقه معرفی کند و قبل از اعزام به زندان زمینه آزادی خود را فراهم کند.
وی یادآور شد: اگر کسی حتی جلب و دستگیر و قرار بازداشت موقت برای وی صادر شد نیز به خانواده و وکیل دسترسی داشته باشد.
خداییان با اشاره به تاکید رئیس قوه قضاییه پیرامون تحت نظر قرار دادن افراد و احتیاط لازم در این زمینه، افزود: به جز در مواردی که ضروری است و قاضی تشخیص میدهد، از اعزام فرد به تحت نظرگاه خودداری شود.
وی ادامه داد: در مورد بازرسیها نیز ریاست قوه قضاییه تاکیدات خاصی داشت که بازرسی منازل و اماکن تحت نظر قاضی و با تکیه بر دلیل و مدرک باشد و به راحتی اجازه ورود به منزل افراد داده نشود و از اعطای اختیار کلی به ضابطین خودداری گردد و بازرسی به صورت موردی انجام شود.
سخنگوی قوه قضاییه ادامه داد: ریاست قوه قضاییه تاکید کرده که از اطاله دادرسی در محاکم جلوگیری به عمل آید. آرای صادره مستند و مستدل باشد. در مرحله صدور حکم از مجازات حبس خودداری به عمل آید و اگر کسی محکوم به حبس شد، دقت لازم در رعایت حقوق محکومان در زندان به عمل آید. دادستان ها و روسای کل، نظارت بر زندان ها داشته باشند. در خصوص کارشناسی ها به گونه ای عمل شود که موجب اطاله دادرسی نشود و نباید اختلاف فاحش بین نظرات وجود داشته باشد.
خداییان بیان داشت: دستگاه های نظارتی نظارت می کنند که تاکیدات رئیس قوه قضاییه به مرحله اجرا درآید.
انتقال ۱۱۰ نفر از زندانیان خارج از کشور به زندانهای ایران
سخنگوی قوه قضاییه گفت: در شش ماه اخیر ۱۱۰ نفر از زندانیان ما از خارج کشور به زندان های ما منتقل شدند.
خداییان با بیان این خبر که ۶ نفر از زندانیان خارجی به خارج از کشور منتقل شدند گفت: سال گذشته حدود ۲۵۶ نفر از ایرانیان مقیم زندان های خارج به داخل کشور منتقل شدند و بیش از ۶۰۰ نفر از زندانیانی که در زندان های ما نگهداری می شدند به خارج از کشور منتقل شدند.
حسین فریدون، رضوی و نعمت زاده در زندان هستند
سخنگوی قوه قضاییه گفت: مرخصی زندانیان اختصاص به گروه خاصی ندارد و اینطور نیست که افراد خاصی از مزایایی بیشتری استفاده کنند و یا مرخصی بیشتری به آنها داده باشیم.
وی افزود: حدود ۲۶ هزار و ۷۰۰ نفر از زندانیان ما در مرخصی هستند که وابستگی به فرد و افراد خاصی ندارند و ۲۳ هزار و ۳۲۰ نفر از مرخصی پایان حبس استفاده کردند.
خداییان بیان اینکه افرادی مانند فریدون، نعمت زاده، رضوی و هاشمی الان در زندان هستند گفت: این افراد مرخصی رفته بودند و بازگشته اند و بقایی در مرخصی استعلاجی است و طبق گزارشات واصله در خارج از زندان تحت معالجه است.
سخنگوی قوه قضائیه درباره وضعیت اسفندیار رحیم مشایی نیز اظهار کرد: اقای مشایی در مرخصی بودند و غیبت کردند و اگر کفیل ایشان در موعد مقرر نسبت به معرفی وی اقدام نکند از طریق ضابطین نسبت به جلب فرد اقدام می شود.
بازداشت ۸ نفر در پرونده کریپتولند
سخنگوی قوه قضائیه در ارتباط با وضعیت متضررین رمزارزها گفت: پروندههایی در مورد رمزارزها در مراجع قضائی تشکیل شده است که مهمترین آنها پرونده «کریپتولند» است که در این پرونده ۸ بازداشتی داریم، افراد زیادی در این پرونده متضرر شدند، این شبکه حدود ۲۸۹ هزار نفر کاربر داشته است و میزان مطالبات آنها ۲۰۰ میلیارد تومان است.
وی گفت: اقدامات خوبی در جهت شناسایی متهمان و اموال آنها صورت گرفته است، بیش از ۱۶۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان و همچنین ۷ میلیون دلار از این شبکه کشف شده است، تاکنون ۱۳۰ میلیارد تومان و حدود ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار دلار بین افراد متضرر توزیع شده است.
روشهایی که مردم میتوانند به صورت مستقیم با مسئولان دستگاه قضا ارتباط برقرار کنند
خداییان در پاسخ به سوالی در خصوص راههای ارتباط مردمی با مسئولان قوه قضاییه گفت: مراجع مختلفی در درون دستگاه قضایی برای پاسخگویی به مردم و پیگیری امور آنها تعبیه شده است و چنانچه شهروندی از قضات و سایر مسئولان قضایی گلایه و شکایتی داشته باشد میتواند از طرق مختلف این موضوع را منتقل کند. شماره ۱۲۹ شماره مرکز ارتباطات مردمی قوه قضاییه است که شهروندان میتوانند مسائل و موضوعات خود را با تماس با این شماره مطرح کنند و پس از آن موضوعات مطرح شده پیگیری خواهد شد. همچنین شماره ۱۳۶ نیز مخصوص سازمان بازرسی کل کشور است و چنانچه شهروندی از مسئولی یا فردی در درون دستگاه قضایی گلایه داشته باشد میتواند با تماس با این شماره موضوع خود را مطرح کند. همچنین شماره ۱۵۸۰ نیز شماره حفاظت و اطلاعات قوه قضاییه میباشد.
سخنگوی دستگاه قضا تصریح کرد: در تمام سازمانها و بخشهای مرتبط با قوه قضاییه از جمله سازمان ثبت، سازمان بازرسی و سازمان قضایی نیروهای مسلح سایتی تعبیه شده که در بخشی از آن سایت امکان ارتباط مستقیم مردم با مسئولین آن سازمان تدارک دیده شده است. برای نمونه اگر فردی از یکی از همکاران ما در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور شکایت داشته باشد میتواند شکایت خود را در سایت سازمان ثبت کند و این شکایت مستقیماً به دست رئیس سازمان خواهد رسید و پس از پیگیری و حصول نتیجه این موضوع به استحضار فرد شاکی میرسد؛ از سوی دیگر تمامی روسای کل دادگستریها در سراسر کشور و مسئولین سازمانها و بخشهای مختلف دستگاه قضایی ملاقاتهای عمومی و مردمی نیز دارند و مردم از این طریق نیز میتوانند مستقیماً به مسئولان مربوطه مراجعه کنند و مطالب خود را مطرح کنند.
درخواست از دبیرخانه مناطق آزاد برای همکاری بیشتر جهت تسریع در صدور اسناد کاداستری جزایر
وی در ادامه در پاسخ به سوالی پیرامون وضعیت پیشرفت طرح کاداستر در جزایر کشور گفت: طرح کاداستر یک طرح ملی است و تمام قلمرو کشور جمهوری اسلامی ایران اعم از سرزمین اصلی، جزایر، خشکی و قلمرو دریایی را شامل میشود. طی سالهای اخیر به خصوص در ۶ ماه گذشته پیشرفتهای خوبی در اجرای طرح کاداستر به خصوص در رابطه با اراضی ملی و دولتی و منابع طبیعی حاصل شده است.
خدائیان افزود: سند مالکیت تمام جزایر کشور ما از قبل صادر شده و این اسناد مالکیت به صورت دفترچهای متعلق به مردم و بخشی دیگر متعلق به دولت است و سند بخش متعلق به دولت به نام کشور جمهوری اسلامی ایران صادر شده است. در رابطه با طرح کاداستر در برخی جزایر پیشرفتهای چشمگیری داشتیم که از جمله آنها میتوان به جزایر کیش و قشم اشاره کرد.
سخنگوی قوه قضاییه بیان داشت: بیشتر اراضی که به نام دولت یا مناطق آزاد یا سازمان جنگلها و مراتع در جزایر است، سند کاداستری آنها صادر شده است و مردم هم چنانچه ملکی دارند و مراجعه کرده اند نسبت به صدور سند کاداستر آنها اقدام شده است. البته از دبیرخانه مناطق آزاد این درخواست را داریم که همکاری بیشتری داشته باشند تا در اسرع وقت بتوانیم طرح کاداستر را در تمام جزایر به اتمام برسانیم.
سیاست کاهش جمعیت کیفری زندانها؛ دستور کار همیشگی دستگاه قضایی
خداییان در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره سیاستهای کاهش جمعیت کیفری، تأکید کرد: سیاست کاهش جمعیت کیفری زندانها همیشه در دستور کار دستگاه قضایی بوده است و رئیس قوه قضاییه تأکید دارد که قضات حتی الامکان از صدور حکم به مجازات حبس جز در موارد خاص خودداری کنند. آن کسانی هم که بعد از صدور حکم، به مجازات حبس محکوم میشوند در دورهای که تحمل حبس میکنند، باز هم می توانند از نهادهای ارفاقی استفاده کنند. یکی از طرق جایگزین حبس، استفاده از مراقبتهای الکترونیکی است که به پای زندانی پابند زده میشود و زندانی تا یک محدوده خاصی آزاد است و در کنار خانوادهاش زندگی میکند.
سخنگوی قوه قضاییه ادامه داد: این روش، روش مناسبی است. ما بر آن تأکید داریم که همکاران از آن استفاده کنند؛ منتهی اعمال این نوع مجازات و استفاده از نهادهای ارفاقی ضوابطی دارد و در بعضی از حبسها قابل اعمال نیست. به عنوان مثال در حبسهای درجه یک، درجه دو، درجه سه و درجه چهار یعنی از پنج سال به بالا حتماً باید زندانی یک چهارم از محکومیتش سپری شده باشد تا مشمول این حکم قرار گیرد. علاوه بر آن شرایط دیگری هم وجود دارد از جمله اینکه باید حسن اخلاق داشته باشد و سایر موارد باید رعایت بشود.
خداییان در ادامه افزود: از طرفی، چون این نهاد یک نهاد جدیدی است، حقیقتاً قضات کمتر به سراغ آن میروند و من خواهشم از همکاران قضایی این است که از این نهاد بیشتر استفاده کنند. با این وجود در حال حاضر حدود چهارهزار نفر مشمول این طرح هستند (چه متهم و چه محکوم) و تحت نظارت الکترونیکی، آزادند. ضمن اینکه به اندازه کافی پابند وجود دارد و اگر همکاران قضایی حکم به اجرای آن بدهند تعداد بیشتری مشمول اجرای آن خواهند بود.
تشکیل پرونده در خصوص تخلفات صورت گرفته در آزمون وکالت
خداییان در پاسخ به سوال خبرنگاری در رابطه با افشای سئوالات آزمون کانون وکلا در سال ۹۹ و اقدامات صورت گرفته در رابطه با این موضوع، گفت: آزمونی تحت عنوان آزمون وکالت با کمک سازمان سنجش و کانون وکلا برگزار شد و حفاظت و اطلاعات قوه قضاییه در این خصوص پروندهای تشکیل داد. ظاهراً تخلفاتی در جریان برگزاری این آزمون صورت گرفته بود. این پرونده به دادسرای عمومی و انقلاب تهران ارجاع شده است و در حال رسیدگی است که انشاءالله زمانی که تمام متهمان شناسایی شوند، متعاقباً گزارش آن اطلاعرسانی خواهد شد.