رئیس جمعیت هلال احمر بر لزوم برنامه‌ریزی و سیاستگذاری مشخص برای تعیین اقدامات هلال احمر در حوزه خدمات سلامت برای سال‌های آینده تاکید کرد.

به گزارش مرور نیوز، سیدامیرمحسن ضیایی در همایش معاونین بهداشت، درمان و توانبخشی جمعیت هلال احمر با بیان اینکه امیدوارم در این همایش پیشنهاداتی ارائه شود تا چرخ ارائه خدمت در جمعیت هلال احمر را روان‌تر کند، گفت: ما باید برای اجرای مناسب کارهایمان تا حد امکان به صورت غیر متمرکز عمل کنیم؛ به طوریکه نیاز استان‌ها را برایشان برآورده کنیم و خودمان هم در ستاد کار نظارت را انجام دهیم.

وی با بیان اینکه شعب جمعیت هلال احمر در استان‌ها احاطه‌شان به مشکلات بیشتر است، افزود: بنابراین می‌توان برخی اختیارات را به استان‌ها واگذار کرد، اما طبیعتا با دادن اختیارات بیشتر باید نظارت‌ها تقویت شوند و بر این اساس می‌توانیم برخی اختیارات را که در ستاد است به استان‌ها واگذار کنیم.

ضیایی، جمعیت هلال احمر را مجموعه‌ای یکپارچه دانست و ادامه داد: باید بتوانیم مجموعه سلامت و ارائه خدمات سلامت و سایر بخش‌هایی که در این حوزه فعالند را با هم مرتبط کنیم. بر این اساس دستگاه‌ها و بخش‌های مختلف در مجموعه می‌توانند هماهنگ شوند و خروجی مناسب‌تری را که به نفع مردم است، داشته باشند.

لزوم تعامل هلال احمر با وزارت بهداشت

ضیایی در ادامه صحبت‌هایش با بیان اینکه جمعیت هلال احمر در خارج از کشور دارای دو مرکز درمانی عمده است که این مراکز می‌توانند به عنوان نماینده هلال احمر در آنجا فعالیت کنند، اظهار کرد: ما باید با مجموعه نظام سلامت کشور تعامل داشته باشیم که متولی این مجموعه بر اساس قانون و سیاست‌های کلی سلامت وزارت بهداشت است. در عین حال می‌بینیم که طرح تحول نظام سلامت از حدود سه سال گذشته از سوی وزارت بهداشت آغاز شد که البته ما نقدهایی را به این طرح داشتیم؛ چرا که عنوان تحول سلامت بسیار بزرگ است و شامل موضوعات بزرگی چون درمان می‌شود. البته جمعیت هلال احمر در برخی استان‌ها رابطه خوبی با دانشگاه‌های علوم پزشکی برقرار کرده است.

وضعیت مراکز درمانی هلال احمر

ضیایی ادامه داد: وقتی که تاریخچه جمعیت هلال احمر را نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که در طی ۹۰ سال گذشته تغییرات زیادی در آن ایجاد شده است، به طوریکه عمده فعالیت‌های جمعیت در قبل از انقلاب جنبه درمانی داشته و بیمارستان‌های خوبی را برای جمعیت هلال احمر قرار داده بودند و اختیارات خوبی در سطح شهرستان‌ها وجود داشت. بر این اساس هلال احمر در آن زمان از نظر ارائه خدمات درمانی بسیار خوب عمل می‌کرد و تئوری‌های درمانی کنونی را در آن زمان در هلال احمر می‌دیدیم؛ به طوریکه طرح‌هایی مانند فی فور سرویس و تمام وقتی جغرافیایی هم در آنها اجرا می‌شد.

وی افزود: در سال ۴۹ وقتی دیدند که اینگونه ارائه خدمات درمانی به نفع مردم است، تمام مراکز بهداری را هم به جمعیت هلال احمر دادند؛ به طوریکه در انتهای سال ۵۷ جمعیت هلال احمر ۲۰۰ بیمارستان را اداره می‌کرد و ۵۰۰ موسسه وابسته به سلامت در جمعیت هلال احمر وجود داشت.

رئیس جمعیت هلال احمر کشور همچنین گفت: در طی پنج سال اخیر نیز اقدامات درمانی جمعیت هلال احمر مفصل بوده است و این جمعیت در حوزه توانبخشی نیز وارد شده است، اما بعد از اینکه حوزه درمان تا حد زیادی از جمعیت گرفته شد ما بیشتر در حوزه پاسخ به حوادث و سوانح و امداد و نجات عمل می‌کنیم.

وی افزود: در زمان جنگ هم نقش جمعیت هلال احمر در ارائه خدمات دارویی بسیار برجسته شد، به طوریکه در آن زمان چندین میلیارد دارو را برای کشور تامین و توزیع می‌کردیم.

۲ برنامه ۵ ساله هلال احمر

وی با بیان اینکه وجود دانش سازمانی و نقش آفرینی جمعیت هلال احمر در حوزه سلامت بسیار مهم است، گفت: بر این اساس ما باید حرکت را به سمت ارتقای خدمات سلامت در جمعیت هلال احمر تنظیم کنیم. البته بخشی از این راهبرد ۱۰ ساله در راهبردهای سازمانی جمعیت نهفته است که هدفگیری هلال احمر را در طی ۱۰ سال آینده مشخص کرده و اهداف‌مان را روشن می‌کند. در عین حال ما دو برنامه ۵ ساله در ذیل این برنامه راهبردی ۱۰ ساله داریم که بخشی از آن مربوط به حوزه سلامت و ارائه خدمات سلامت است.

برخی خدمات درمانی هلال احمر در خارج از کشور در شان ایران نیست

ضیایی با اشاره به ارائه خدمات سلامت از سوی جمعیت هلال احمر در خارج از کشور گفت: ارائه خدمات سلامت در خارج کشور ارزش‌های فرهنگی زیادی دارد، اما باید خدمات را به صورت مناسب و بدون اشکال ارائه کنیم و ارائه خدمت را به سطح استاندارد برسانیم. چرا که اگر استانداردها در کشور میزبان بالا روند و خدمات ما ارتقا نداشته باشد، درست نیست.

وی با بیان اینکه برخی از خدمات ما در مراکز خارج از کشور در شأن هلال احمر نیست ادامه داد بر این اساس معتقدیم اگر نمی‌توانیم خدمات را با کیفیت ارائه کنیم بهتر است اصلا آنها را ارائه ندهیم. البته باید توجه کرد که ارائه خدمات بشردوستانه هم نیازمند مجوز است که خوشبختانه هلال احمر ایران جزو جمعیت‌های اول و دوم دنیاست و امیدواریم همواره بتوانیم این خدمات را به صورت استاندارد ارائه دهیم.

وی ادامه داد: اگر فکر می‌کنیم جمعیت هلال احمر در سطح بین المللی است و باید خدماتمان نیز در سطح بین المللی باشند. بنابراین نمی‌توان با شعار و حرف این موضوع را ایجاد کرد. در عین حال می‌توانیم علاوه بر ارائه خدمات درمانی، خدمات بهداشتی و آموزشی را هم ارائه دهیم.

لزوم ارایه خدمات درمانی در شرایط اضطرار

ضیایی تاکید کرد: ما باید بتوانیم ارائه خدمات درمانی در زمان اضطرار داشته باشیم؛ به طوریکه تیم‌هایمان آماده باشند و در زمان لازم فراخوان داده شده و برای ارائه خدمت بروند. در زمینه ارائه خدمات عادی نیز نیازمند سیاستگذاری هستیم و باید مشخص کنیم که آیا می‌خواهیم وارد خدمات درمانی شویم و همچنین تعیین کنیم که آیا می‌خواهیم به مردم خدمت دهیم یا به دنبال کسب منابع هستیم؟

بیمارستان‌داری در شرایط فعلی برای هلال احمر مقدور نیست

وی با بیان اینکه البته مصلحت نیست که هلال احمر وارد همه حوزه‌های سلامت شود، گفت: بنابراین باید به حوزه‌هایی وارد شویم که در آن دارای مزیت هستیم و خدمات مناسب را با توجه به نیاز جامعه ارائه کنیم؛ به طور مثال خدماتی مانند توانبخشی را ارائه کنیم که جمعیت هلال احمر ظرفیتش را دارد و در کشور نیز به آن نیاز داریم، چرا که به طور جدی مورد توجه قرار نگرفته است. البته اخیرا وزارت بهداشت اقداماتی را در حوزه توانبخشی انجام داده اما هلال احمر هم می‌تواند چنین خدماتی را ارائه دهد.

ضیایی در بخش دیگری از صحبت‌هایش گفت: اینکه ما در جمعیت هلال احمر بخواهیم کار بیمارستان داری را انجام دهیم، به نظر من در این زمان و به دلیل پر هزینه بودن این کار مقدور نیست، اما باید مشخص کنیم که برای سال‌های آینده می‌خواهیم چه اقداماتی را در این حوزه انجام دهیم.