خیلیها معتقدند هزینههای بالای مشاوره و تراپی، بیشتر روح و روانمان را به هم میریزد تا اینکه بخواهد درمانش کند؛
به گزارش مرور نیوز، خیلیها معتقدند هزینههای بالای مشاوره و تراپی، بیشتر روح و روانمان را به هم میریزد تا اینکه بخواهد درمانش کند؛ بنابراین ترجیح میدهیم عطایش را به لقایش بخشیده و با توسل به راهکارهای دیگر مانند مطالعه کتابهای روانشناسی، صفحات مجازی روانشناسان و ... حالمان را خوب کنیم. موضوعی که رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور آن را قبول ندارد و معتقد است نه تنها نرخ مشاوره و تراپی درمانی بالا نیست، بلکه پایین بودن نرخ مشاوره باعث تعطیلی تعداد زیادی از واحدهای درمانی مشاوره شده است. او همینطور در دفاع از همکارانش وعده افزایش ۵/۱ برابری تعرفه مشاوره و روانشناسی را در سال آینده میدهد و معتقد است پوشش بیمهای خدمات روانشناسی از اولویتهای مهم و اساسی ماست.
مشاورهای که فقط یک جلسه بود!
درست است تا قبل از کرونا هم آمار و ارقام، از نیاز بخش قابل توجهی از مردم کشور به خدمات رواندرمانی خبر میدادند، اما بعد از دوران کرونا این آمار حسابی تکان خورد. علتش هم تأثیرات منفی کرونا بر زندگی اجتماعی مردم است. از بحرانهای معیشتی و آموزشی کرونا که بگذریم، تغییر سنتها و روابط اجتماعی در کنار محدودیتهای کرونایی همه و همه دستبهدست هم داد تا آمار متقاضیان استفاده از خدمات مشاوره و روانشناسی افزایش یابد.
آزاده جانبزرگی، یکی از این افراد است که پدر و مادر خود را به خاطر کرونا از دست داده و حالا ۲ سال میشود که به قول خودش زندگی روی خوشش را به او نشان نداده است: «چند ماه بعد از فوت والدینم به اصرار یکی از دوستان نزدیکم نزد مشاور رفتم. بعد از اتمام جلسه اول وقتی برای پرداخت حق مشاوره مبلغ را پرسیدم، مغزم سوت کشید. باید به ازای هر ۱۵ دقیقه صحبت حدود ۴۰۰ هزار تومان پرداخت میکردم. من حدود یک ساعت در اتاق مشاورهگران قیمت بودم و حدود یکمیلیون و ۲۰۰ هزار تومان باید پرداخت میکردم! درمانم به همان یک جلسه خلاصه شد و در نهایت بیخیال این نوع درمان شدم. این در حالی است که به شدت به این درمان نیاز دارم.»
دوسوم درآمد برای تراپی درمانی
فریده ۵۸ ساله هم که تجربه شرکت در جلسات تراپیدرمانی را دارد، میگوید پرداخت یکمیلیون تومان به ازای هر ساعت مشاوره برایش خیلی سخت است، اما چارهای ندارد. «قبل از این به جلسات تراپیدرمانی رایگان در مراکز بهداشت محله میرفتم، اما روانشناس مقابلم بسیار کم سن و سال بود و تجربه کافی نداشت، بعد از ۶ ماه مراجعه مستمر هم نتیجهای عایدم نشد! الان هزینه زیادی پرداخت میکنم شاید دوسوم درآمدم را، اما چارهای نیست!»
فاطمه و مهدی هم زوج جوانی هستند که از جلسات مشاوره و روانشناسی برای حل مشکلاتشان کمک گرفتهاند، اما با پرداخت بهایی سنگین: «متأسفانه در کشور ما نه وزارت بهداشت به این خدمات بهایی میدهد نه ارگانهای اجتماعی. چرا نباید این خدمات تحت پوشش بیمهها باشد؟ الان شرایط طوری شده که خدمات روانشناسی به خدماتی لاکچری تبدیل شده و همه مردم توان استفاده از آن را ندارند. اقشار متوسط هم که از سر اجبار مجبور به استفاده از این خدمات هستند باید مدتها تاوان این تصمیمشان را بدهند!»
این نرخها را قبول نداریم
نرخهایی که مردم از تجارب خود در تراپی درمانی مطرح میکنند با آنچه دکتر محمد حاتمی، رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور اعلام میکند زمین تا آسمان فرق دارد. او میگوید طبق تعرفه سال گذشته سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور برای ۴۵ دقیقه جلسه مشاوره روانشناسان با مدرک دکترا ۲۰۷ هزار تومان و برای مشاورانی که مدرک کارشناسی ارشد دارند، ۱۷۶ هزار تومان بوده است.
حاتمی با بیان این که این نرخها بسیار اندک است و باعث خاموش شدن چراغ خیلی از این مراکز شده و تعداد زیادی هم در شرف تعطیل شدن هستند، به همشهری میگوید: «ظرف یک ماه آینده تعرفه خدمات روانشناسی سال ۱۴۰۲ را تقدیم شورای عالی بیمه سلامت و هیئت دولت میکنیم تا در سال آینده شاهد افزایش ۵/۱ برابری تعرفه این خدمات باشیم.»
به گفته او، مردمی که در ازای دریافت خدمات روانشناسی هزینههای هنگفتی میپردازند، باید مراتب را سریعاً به سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور خبر دهند تا به شدت با متخلفان برخورد شود: «این موضوع بارها و بارها از طریق رسانهها اعلام شده، اما مردم اهمیت چندانی نمیدهند و همین باعث میشود تا کل همکاران ما زیر سؤال بروند.»