مدیریت شهری تأکید دارد باید ساختمانهای ناایمن تعیین تکلیف شوند، زیرا جان شهروندان از اهمیت خاصی برخوردار است. از اینرو با مشخص شدن مختصات و نوع ناایمنی، نهاد قضایی در کنار دستگاههای اجرایی برای ضمانت اجرای رفع ناایمنی ساختمانها مشارکت و تمهیدات لازم را اتخاذ خواهد کرد.
به گزارش مرور نیوز به نقل از خبرگزاری موج، تهران شهری است با قدمت چند هزارساله و ساختمانهای بلند و کوتاه که هر کدام در دورهای خاص ساخته شدهاند و حالا حضور بیشمار ساختمانهای ناایمن در این کلانشهر بلای جان شهروندان شده است. در برخی از نقاط شهر شاهد حضور ساختمانهای ناایمن متعددی هستیم که در بافت فرسوده حضور دارند. موضوع تاب آوری و ایمن سازی پایتخت یکی از مأموریتهایی است که در دهههای گذشته مغفول مانده و بافت فرسوده در تهران باید یک مطالبه جدی باشد، مجموعه این مطالبهگریها در شهر به طور عمده معطوف به ضرورت تعریف پروژههای عمرانی گسترده است.
شاید بتوان گفت پس از فروریختن ساختمان پلاسکو در دی ماه سال ۹۵ بود که مدیران شهری بر آن شدند تا لیستی از ساختمانهای ناایمن تهیه کنند. همین پیگیریها سبب شد تا سازمان آتشنشانی در سال ۹۸ بیش از ۳۳ هزار ساختمان ناایمن از جنبه حریق در تهران را شناسایی کند. ۳۶۰ ساختمان ناایمن در تهران نیاز به مداخله شدید داشت اما لیست جنجالی که به لیست ساختمانهای بسیار پرخطر تهران معروف شد، ۱۲۹ ساختمان را در خود جا داده بود. موضوع ایمن سازی ساختمانهای ناایمن تهران با توجه به اینکه این کلانشهر یکی از شهرهای پر مخاطره است از مسائل مهمی است که باید مورد توجه مدیران شهری قرار بگیرد. به گفته «قدرت الله محمدی» مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران، از ابتدای سال قبل، دستگاه قضا همکاری بسیار خوبی را با سازمان آتش نشانی و شهرداری تهران آغاز کرد و ما سال گذشته در همین زمان ۱۲۹ ساختمان ناایمن داشتیم که سالها در همین عدد مانده بود، ساختمانهایی بسیار پرخطر که جزو خط قرمزها بودند و همواره نگرانیهای متعددی در رابطه با این ساختمان ها داشتم مبادا اتفاقی رخ دهد.
ضرورت ایمنی سازی ساختمانها و لزوم مدیریت شهری
مسئولان و کارشناسان شهری معتقدند تهران به عنوان یک کلانشهر شرایط بسیار بحرانی را به لحاظ ایمنی ساختمانهای مسکونی و کارگاهی دارد، سازههایی که با تراکم جعیت بالا مراحل ساخت و ساز را به لحاظ ایمنی طی نکردند و به طور قطع با وقوع بحرانی امدادرسانیها با مشکل روبه رو میشود، به نظر میرسد مدیریت شهری باید نسبت به موضوع ساختمانهای ناایمن در شهر تهران حساسیت بیشتری خرج کند، موضوعی که به طور مستقیم با جان شهروندان تهران ارتباط دارد و باید این موضوع را بسیار جدی گرفت و اگر در بحث ایمنسازی ساختمانهای تهران غفلتی صورت بگیرد میتواند عواقب بسیار خطرناکی برای شهر تهران به همراه داشته باشد. در همین زمینه «جلال ملکی» سخنگوی سازمان آتشنشانی تهران در گفت وگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری موج، با بیان اینکه ساختمانهای تهران طبق پایشی که چندسال پیش صورت گرفت به چهار دسته کم خطر، میان خطر، پرخطر و بسیار پرخطر تقسیم میشوند، گفت: در این میان 129 ساختمانی وجود داشت که جزو دسته پرخطر هستند که تمام تمرکز سازمان آتشنشانی بر این است تا آنها را به ایمنی لازم برساند.
وی در ادامه بیان داشت: متأسفانه در این سالها هیچ حرکت و همکاری از سوی مالکان آنها انجام نشده است، در واقع مالکان، اتحادیههای مربوطه و دستگاههایی که مسئولیت نظارت و پیگیری دارند، میدانند آتشنشانی و همچنین شهرداری اختیارات قانونی نسبت به اعمال زور ندارند و همین عاملی برای همکاری نکردن آنها است.
ورود دستگاه قضا از خرداد ۱۴۰۱
سخنگوی سازمان آتشنشانی تهران، با بیان اینکه ورود دستگاه قضا از خرداد ماه سال 1401 در زمینه ساختمانهای ناایمن شهراتفاق بسیار خوبی در این زمینه بود، تصریح کرد: از خرداد 1401 که دستگاه قضایی به مسأله ساختمانهای ناایمن ورود کرد اتفاقات خوبی به وقوع پیوست. با سه گروه از مالکان جلسه گذاشتیم و خوشبختانه برخی از مالکان دلایل ایمنسازی ساختمانهایشان را پذیرفتند و ظرف همین چندماه گذشته 34 مالک ساختمان با تشکیل پرونده و روند پیگری توانستند نام ساختمان خود را از لیست ساختمانهای ناایمن خارج کنند. متأسفانه 95 مالک ساختمان هیچ کاری نکردند که این ساختمانها اکثرا عمومی هستند یعنی با آمد و شد عموم مردم سروکار دارند. سازمان آتش نشانی تا چند روز آینده اسامی این ساختمانها را با مشخصات کامل به دستگاه قضایی اعلام خواهد کرد و قطعا دستگاه قضا برخوردهایی خواهد داشت. در واقع حضور دادستانی و دستگاه قضا در ایمنسازی ساختمانهای ناایمن نقش بسزایی دارد.
ساختمانهای ناایمن تهدید بزرگ برای جان هزاران شهروند
ملکی با اشاره به این موضوع که وجود ساختمانهای ناایمن در شهر تهدیدی برای جان هزاران شهروند است که به این مراکز رفت و آمد میکنند، گفت: ورود جدی به این مسأله و تشکیل یک کارگروه مشترک متشکل از تمام نهادها و سازمانهای مسئول، حداقل اقدامی است که باید با قید فوریت در دستور کار قرار گیرد. همچنین با وقوع فاجعه پلاسکو و متروپل، دیگر جایی برای بهانهتراشیهای مختلف در عدم اعلام اسامی و لیست ساختمانهای ناایمن وجود ندارد و باید لااقل با اعلام و معرفی چنین ساختمانهایی، نسبت به تخلیه و تغییر کاربری آنها اقدام فوری صورت گیرد. آتشنشانی تهران این آمادگی را دارد که از ساختمانهای شهر تهران بازدید ایمنی کرده و موارد خطرناک و خلاهای ایمنی آنها را استخراج و به مالکان بیان کنند. سازمان آتشنشانی چند وقت پیش با اعلام فراخوانی (از اول اردیبهشت تا پایان خرداد 1402) از مالکان خواست که نسبت به ایمن سازی ساختمانهای خود اقدام کنند و آماده همکاری در تمامی مراحل با آنهاست و بهتر است تا قبل از اقدام جدی دستگاه قضا مالکان این ساختمانها با سازمان آتش نشانی همکاریهای لازم را انجام دهند.
فرهنگسازی در زمینه ایمن سازی ساختمانهای شهری
سخنگوی سازمان آتشنشانی تهران در ادامه فرهنگسازی در زمینه ایمنسازی ساختمانهای شهری را بسیار مهم دانست و بیان داشت: رسانهها چه مکتوب، تصویری و مجازی در اطلاع رسانی برای ایمن سازی ساختمانها بسیار موثر هستند که متأسفانه در این زمینه ضعیف یا به صورت جوگیرانه عمل میکنند. مثلا چندروز دیگر سالگرد حادثه متروپل است و تمامی رسانهها به این موضوع میپردازند و باز هم در سکوت خبری میروند. در واقع همانطور که دستگاه قضایی یکسال است که مدام در حال پیگیری این موضوع است رسانهها نیز باید پیگیری مستمر داشته باشند. چرا باید به اینجا برسیم که 95 ساختمان هیچ کاری برای ایمنسازی ساختمانشان انجام ندهند؟ برای اینکه ما در زمینه کارهای فرهنگی در حوزه ایمنی بسیار ضعیف عمل میکنیم. رسانهها، صدا و سیما و آموزش و پروش متولی فرهنگسازی در این زمینه هستند تا با انجام کارهای فرهنگی و اطلاع رسانی حوزه ایمنی کشور را تقویت کنند.