نشست رایزنی توسعه تعاملات علمی بینالمللی با دانشگاههای سوئیس پس از سفر رئیس دانشگاه و دکتر شرافت مشاور رئیس در امور بینالملل به آن کشور و بازدید از انستیتو تکنولوژی فدرال زوریخ (ETH)، مرکز تحقیقات انرژی این انستیتو، موسسه پلیتکنیک فدرال لوزان (EPFL) و بنیاد ملی علوم سوئیس، با حضور نمایندگان دانشکدهها برگزار شد.
به گزارش مرور نیوز، در ابتدای این نشست شرافت به تشریح رویه فعالیت دانشگاه های سوئیس برای همکاریهای علمی و بین المللی پرداخت و گفت: رویه دانشگاه های سوئیس برای همکاری علمی بینالمللی از پایین (به معنای سطح خُرد) به بالا (به معنای سطح کلان و مدیریتی) است. در واقع همکاری ابتدا مابین اعضای هیات علمی طرفین آغاز میشود و سپس تفاهمنامه منعقد میشود.
وی به برخی از پروژه های علمی انستیتو تکنولوژی فدرال زوریخ (ETH ) اشاره و در خصوص زمینه های همکاری با این دانشگاه اظهار داشت: یکی از پروژههای اصلی این دانشگاه "برنامه ریزی برای شهرهای هوشمند" در سالهای آتی است. این شهرها نیازهایی همچون تأمین انرژی و موضوع ترافیک را دارند. بنابراین میتوان در خصوص این پروژه با ETH همکاری نمود. درحال حاضر، مرکز مطالعات و برنامهریزی قدرت برنامهای دارد که با مشارکت وزارت نیرو باETH همکاری نماید. زمینه دیگر همکاری "شبکههای بیسیم ارتباطی و نسلهای بعدی" است که آن هم درحال پیگیری می باشد. همچنین، با بنیاد ملی علوم سوئیس مذاکراتی برای حمایت مالی از پروژههای مشترک انجام شده است.
شرافت در اشاره به زمینههای همکاری با موسسه پلیتکنیک فدرال لوزان (EPFL) گفت: زمینههای همکاری با EPFL وسیعتر است. یکی از موارد مورد تأکید برای همکاری حوزه Digital Humanities می باشد. در آینده نزدیک نمایندهای ازEPFL به ایران خواهد آمد که میتوان در زمینه دیجیتال با وی مذاکره نمود. اما یکی از پروژههای مهم این دانشگاه طرحBlue Brain است که فعالیتهای انجام شده از دانشگاههای مختلف دنیا در حوزه مغز را در یک سیستم ابر کامپیوتر متمرکز نمودهاند. به دانشکده علوم پزشکی پیشنهاد می دهم برای ورود به این پروژه با طرف سوئیسی مذاکره و اقدام کند.
مشاور رئیس در امور بینالملل دانشگاه بر ارتباط استاد محور با مشورت سایر همکاران به ویژه در ارائه طرح پژوهشی با طرف سوئیسی تأکید کرد.
در ادامه این نشست رئیس دانشگاه ضمن اشاره به این مطلب که بنیاد ملی علوم سوئیس رویکرد مثبتی نسبت به تعریف پروژه مشترک مابین محققین ایرانی و محققین دانشگاههای سوئیس دارد، افزود: دانشگاههای سوئیس از بودجه تحقیقاتی اتحادیه اروپا به خوبی بهرهمند شدهاند. موسسه پلیتکنیک فدرال لوزان در رده دوم (بعد از دانشگاه لندن) در جذب بودجه از اتحادیه اروپا است. از طریق دانشگاههای سوئیس میتوان از امکانات برنامه "افق 2020" اتحادیه اروپا نیز استفاده کرد. همچنین، استفاده از تجربیات آنها در خصوص نحوه گردش کار و مدیریت دانشگاهی در راستای چابک کردن دانشگاه از اهمیت بسیاری برخوردار است.
احمدی در تشریح زمینه های اصلی فعالیت موسسه پلیتکنیک فدرال لوزان گفت: این دانشگاه Big Data and Digital Sciences را به عنوان حوزه اصلی تمرکز خود قرار داده است. در آموزش، پژوهش، نوآوری، و زیرساختها، فعالیتهای موثری را تعریف کردهاند. یکی از فعالیتهای شاخصEPFLسیستم آموزش از راه دور (Moocs) است که با کمک سیستمهای کامپیوتری عظیم این فعالیت را انجام میدهند. یکی دیگر از موارد که باید بدان اشاره کرد ماشین زمان ونیز (Venice Time Machine) است؛ که تاریخ 2000 ساله اروپا را به صورت دیجیتال عرضه نمودهاند و تحول بزرگی در تاریخ، و روابط بینالملل است.
رئیس دانشگاه به پروژههای مشترک و همکاریهای EPFL با دانشگاههای ایران اشاره کرد و افزود: دانشگاه تربیت مدرس در میان دانشگاه های ایرانی که با مؤسسه پلیتکنیک فدرال لوزان به پروژه های مشترک می پردازند در رده هفتم تا دهم قرار دارد بنابراین بهتر است همکاری با طرف سوئیسی توسعه یابد.
احمدی همچنین پیشنهاد داد دانشکده علوم انسانی با دانشکدههای مهندسی برق و کامپیوتر و پزشکی در حوزه بین رشتهای و بهرهمندی از فناوری تعامل داشته باشد چرا که علوم انسانی در دنیای جدید با پشتیبانی تکنولوژی شکوفا میگردد.
در بخش دیگری از این نشست دکتر موحدین، دکتر اسماعیلی ساری، دکتر یاوری، دکتر میراسماعیلی، دکتر سادات، دکتر یمینی، دکتر جوان، دکتر نجفی، دکتر مرادی، دکتر سعیدی و دکتر ستایش، به بیان نظرات، سؤالات، تجربیات، پیشنهادات و زمینه های همکاری در حوزه های تخصصی خود با دانشگاه های سوئیس پرداختند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تربیت مدرس، در پایان نشست مقرر گردید سایت مؤسسات ETH و EPFL توسط اعضای هیات علمی برای تعریف همکاری مشترک بررسی شود و اساتید حاضر در نشست مباحث مطرح شده را به گروههای دانشکدههای مربوط برای حرکت به سمت اجرایی نمودن همکاری مابین طرفین ایرانی و سوئیسی انتقال دهند. همچنین مقرر شد طرح Blue Brain توسط گروه فیزیولوژی دانشکده علوم پزشکی و طرح "علوم انسانی دیجیتال" توسط دانشکده علوم انسانی جهت ورود به آن بررسی شده و دانشکده علوم انسانی همکاری با دانشکدههای مهندسی برق و کامپیوتر و علوم پزشکی برای بهرهمندی از تکنولوژی در علوم انسانی را آغاز کند. همچنین همکاری بخش مهندسی مواد در امور آزمایشگاهی با EPFL و ارائه طرح همکاری با طرف سوئیسی توسط این بخش و همکاری پژوهشکده انرژیهای تجدیدپذیر دانشگاه در حوزه انرژی با مرکز تحقیقات انرژیETH توسط دانشکده کشاورزی بررسی شود.