مصرف زیاد ویتامینها نه تنها فایده بیشتری برای بدن ندارد، بلکه میتواند برای بدن مضر نیز باشد. ویتامین D نیز از این قاعده مستثنی نیست. در این مقاله به بررسی ارتباط بین مصرف بیش از حد ویتامین D و نارسایی کلیه میپردازیم.
به گزارش مرور نیوز، پزشکان پس از آسیب کلیوی مردی به دلیل مصرف دوزهای بیش از حد ویتامین D به بیماران هشدار میدهند که درمورد میزان مصرف مکملهای ویتامین D مراقب باشند. در طی بیش از دو سال این مرد روزانه بین ۸۰۰۰ تا ۱۲۰۰۰ IU ویتامین D مصرف کرد. این مرد ۵۴ ساله افزایش کراتین خون را نشان داد که از علائم آسیب کلیه و اختلال در عملکرد آن است.
ویتامین D و نارسایی کلیه
به دلیل مقدار زیاد ویتامین D که این مرد مصرف کرد، مقدار زیادی کلسیم در خونش وجود داشت که منجر به آسیب کلیه شد. سمیت ویتامین D قبلا در متون پزشکی گزارش شده بود اما تا قبل از این، بسیار نادر بوده است. نارسایی کلیه قابل برگشت نیست. در این مورد، این بیمار با ۳۰ تا ۳۵ درصد عملکرد کلیه باقی ماند.
به گزارش مثبت سبز، بیماران مبتلا به نارسایی پیشرونده کلیه و معمولا با عملکرد کمتر از ۱۰ تا ۱۵ درصد به طور معمول برای پاکسازی سموم از بدن به دیالیز نیاز دارند. این بیمار در معرض احتمال بسیار بالایی برای نیاز به دیالیز در مقطعی از زندگی خود است. نارسایی کلیه او ناشی از سطح بالای کلسیم در خون بود که باعث رسوب کلسیم در قسمتهای مختلف کلیه و آسیب آن میشد.
میزان ویتامین D مورد نیاز
حالا شاید برای شما سوال شده باشد که چه مقدار ویتامین D نیاز داریم؟ ویتامین دی نقش مهمی در کمک به بدن برای ساخت استخوانهای قوی دارد. این ویتامین بدن را قادر میسازد تا سطوح کافی از کلسیم و فسفات را جذب کند و از این طریق استخوانها را سالم نگه میدارد.
افراد عادی بیشتر ویتامین D مورد نیاز خود را از نور خورشید دریافت میکنند. برای مصرف طبیعی ویتامین D میتوانید غذاهای غنی از آن را مصرف نمایید. از این غذاها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
روغن کبد ماهی کاد
ماهیهای چرب مانند سالمون
جگر گاو
پنیر
زرده تخم مرغ
بعضی از انواع قارچ
غذاهای غنی شده با ویتامین دی مانند شیر، آب پرتقال، ماست و غلات نیز میتوانند به تامین ویتامین D کمک کنند. مقدار مصرف توصیه شده روزانه ویتامین D بین ۴۰۰ تا ۱۰۰۰ IU است.
آیا به مکمل ویتامین D نیاز داریم؟
مکمل ویتامین D یک موضوع بحث برانگیز است. مکمل ویتامین دی برای بسیاری از ما مفید است، به شرطی که مسئولانه آن را مصرف کنیم. عوارض جانبی مصرف ویتامین دی بسیار نادر است. بعضی از مردم معتقدند ویتامینها، درمانها طبیعی بیخطری هستند و میتوانند در دوزهای بالا مصرف شوند. با این حال، همه نیاز به مصرف مکمل ویتامین D آن هم در دوزهای بالا ندارند.
پیام اصلی این است که مصرف دوزهای بالای ویتامین D لزوما با فایده بیشتر برابر نیست و حتی میتواند به آسیب قابل توجهی منجر شود که بیماران باید نسبت به آن آگاهی بیشتری داشته باشند.
پیشگیری از مسمومیت با ویتامین D
قطع یا کاهش مصرف مکملهای ویتامین D با دوز بالا میتواند از هایپرویتامینوز D جلوگیری کند. بیشترین حد قابل تحمل مصرف روزانه ویتامین D، ۴۰۰۰ IU در روز است. عوارض جانبی در افرادی که کمتر از ۱۰۰۰۰ IU در روز به مدت طولانی مصرف میکنند، دیده شده است.
همچنین پزشک شما ممکن است توصیه کند که مقدار کلسیم را در رژیم غذایی خود کاهش دهید. نظارت دقیق تا زمانی که سطح ویتامین D به حالت طبیعی بازگردد، ضروری است.