متاسفانه با همه ی تاکیدات مقام معظم رهبری که بخشی از فرمایشات ایشان را در متن گزارش آوردیم، در حال حاضر پرستاران عزیز کشورمان روزانه با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند از جمله مشکلات حال حاضر این عزیزان استاندارد نبودن نسبت پرستار به بیمار است.

به گزارش مرور نیوز، پنجم جمادی الاولی روز ولادت باسعادت بانوی قهرمان کربلا، پرچم دار نهضت پس از شهادت حسین علیه السلام، حضرت زینب کبری سلام الله علیها است. این روز را روز پرستار می نامند و علت نام گذاری این روز به نام «روز پرستار» این است که حضرت زینب پرستاری امام زمانش حضرت زین العابدین علیه السلام و دیگر بیماران و مصیبت زدگان اهل بیت را برعهده داشت، و ضمن این که رسالت مهم نگهداری و تبلیغ از نهضت حسینی را به خوبی انجام داد، از پرستاری بیمار کربلا نیز با تحمل آن همه سختی ها و ناملایمات، آنی فروگذار نبود و تا آخرین رمق، دین خود را به مکتب و رهبرش ادا کرد. درود بی پایان خداوند بر این بزرگ بانوی اسلام باد.

پرستار و پرستاری ، عجب واژه های آشنایی است. کلماتی که ناخودآگاه هر شنونده ای را به یاد آرامش پس از توفان، و به یاد شخصی می اندازد که در لحظات سختی، ناراحتی و ساعتی که به کمک نیاز داریم، یاری رسان ماست. انسان های بی ادعایی که به معنای واقعی کلمه، خالصانه کار می کنند و تمام تلاش خود را معطوف می سازند تا بیماران، دوران نقاهت خود را به آرامی سپری کنند.

این واژه، آدمی را به یاد مفاهیم دیگری هم می اندازد. یاد شب بیداری و یاد مردان و زنان سپیدپوشی که لحظه ای لبخند از سیمایشان دور نمی شود.

 

اهمیت پرستاری از نگاه مقام معظم رهبری

مقام معظم رهبری، درباره اهمیت پرستاری می فرماید: «برای حفظ سلامت در جامعه، اهمیت پرستاری در طراز اول قرار دارد؛ یعنی اگر بهترین پزشکان و جراحان، کار خودشان را با بیمار به بهترین وجه انجام دهند، اما از آن بیمار پرستاری نشود، به طور غالب، کار آن پزشک یا جراحِ عالی قدر، بی فایده خواهد بود». ایشان در جایی دیگر، نقش پرستار را معادل کار پزشکی ماهر می داند و می فرماید: «نقش پرستاری و بیمارداری در حفظ سلامت و بازگشت سلامت بیمار، نقش درجه اول است؛ معادل است با نقش یک پزشک ماهر. بسیاری از این نکته غفلت دارند. لذا آن وزن و ارزشی که باید برای پرستار در نظر گرفته شود، از ذهن آنها مغفول می ماند و به آن توجه نمی کنند».

 

ارج نهادن به مقام پرستاران از دیدگاه مقام معظم رهبری

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی، درباره ارج نهادن به مقام پرستاران می فرماید: «به مناسبت روز پرستار، یک جمله کوتاه در باب ارزش خدمت پرستاران عرض می کنم و آن، این است که همه موظفیم از این انسان های فداکار و پرعاطفه و دل سوزی که با عمل انسانیِ پرستاری خود، از بیماران در مراحل دشوار بیماری مواظبت و حمایت می کنند، به عنوان احترام به ارزش انسانی والا، قدردانی کنیم. پرستاری، حرفه ای انسانی و اسلامی است و جامعه و کشوری مثل ما، که سرشار از عواطف گوناگون است، و نقش عواطف در این جامعه، همواره نقش برجسته ای بوده است، باید به این حرکت عاطفی بزرگ ـ که دارای مبنای عقلانی و فکریِ راسخی هم هست ـ به چشم احترام بنگرد».

 

توصیه مقام معظم رهبری به پرستاران

مقام معظم رهبری به پرستاران اینگونه توصیه می فرمایند: «پرستاران هم ـ چه زن و چه مرد ـ قدر خودشان را بدانند واین حرفه را مقدّس بشمارند».

بعضی کارها تعطیلی بردار نیست و شخص همواره باید آماده خدمت رسانی باشد. پرستاری، از جمله این حرفه هاست. مقام معظم رهبری با توجه به این نکته، در مورد کار پرستاری می فرماید: «پرستار، از خانه، از همسر، از فرزندان، شب، روز، نیمه شب، ایام عید، روزهای جمعه و ایام تعطیل که مردم سرگرمِ تفریح و گذراندن تعطیلی خودشان هستند، دور است. پرستار نمی تواند بیمار و بیمارستان را رها کند. به این مسائل باید توجه شود. کار سخت، وقت نشناسی، همیشه حاضر بودن، جدایی از محیط زندگی، سختی کار را مضاعف می کند».

توصیف زیبای امام خمینی(ره) از پرستار و پرستاری

حضرت امام خمینی(ره) در بخشی از سخنان خود، به زیبایی حال مریض در بیمارستان و چگونگی رفتار پرستاران را با او ترسیم می کنند. ایشان می فرماید: «یک مریضی که از خانه اش آمده است به بیمارستان،این مریض، خودش را مثل یک غریب می داند. اگر این پرستارها با او با ملایمت، با رفتار انسانی، با محبت... رفتار کنند، این حس غربت از او منفصل می شود و آرامش برایش حاصل می شود و این آرامش روحی، در بهبودی او کمک می کند». ایشان همچنان در جایی دیگر در خصوص ارزش پرستاری فرموده اند: «پرستاری از بیمار، امر بسیار مشکلی است، لکن خیلی ارزشمند است. ... شما متوجه باشید که شغل شما، شغل بسیار شریفی است و از آن طرف، مسئولیتش هم زیاد است».

پرستاری، حرفه ای مقدّس و ارزشمند است؛ به طوری که رسول خدا صلی الله علیه و آله ، پرستار را در قیامت، هم نشین ابراهیم خلیل می داند و می فرماید: «هر کس یک شبانه روز از بیماری پرستاری کند، خداوند او را با ابراهیم خلیل محشور می کند».

اما متاسفانه با همه ی تاکیدات مقام معظم رهبری که بخشی از فرمایشات ایشان را در متن گزارش آوردیم، در حال حاضر پرستاران عزیز کشورمان روزانه با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند از جمله مشکلات حال حاضر این عزیزان استاندارد نبودن نسبت پرستار به بیمار است و کمبود پرستار در بیمارستان ها که باعث افزایش بی رویه کار پرستاران شده و به تبع باعث کاهش کیفیت خدمات به مراجعین.

به گزارش مرور نیوز به نقل از نظام پرستاری دکتر زینب فدایی اینگونه بیان می دارد: استاندارد نسبت پرستار به بیمار متناسب نیست و رعایت نمی شود و کمبود پرستاردر بیمارستان ها و مراکز درمانی به شدت وجود دارد.

وی خاطر نشان کرد: پرستاران با انبوه مراجعان و بیماران مواجه هستند، بطوریکه یک پرستار با ۱۲ تا ۲۰ و در برخی موارد تا ۲۵ بیمار در حال ارائه خدمات است، در صورتی که استاندارد نسبت پرستار به بیمار در بخش عمومی ۱ به ۵ و در بخش ویژه ۱ به ۱ است.

دکتر زینب فدایی افزود: کمبود پرستار یکی از مشکلات جدی پرستاران در مراکز درمانی محسوب می شود.

عضو شورای عالی سازمان نظام پرستاری افزود: در حال حاضر در تمامی بیمارستان ها نسبت بیمار به پرستار در بخش ویژه ۳ به ۱ و در بخش عمومی از ۱۰ بیمار آغاز می شود تا ۲۵ بیمار به ۱ پرستار می رسد.

وی از دیگر مشکلات پرستاران در بالین را معوقات آنان دانست و گفت: این معوقات به نوعی باعث بروز مشکلات خانوادگی و معیشتی شده است.

فدایی یادآور شد: بی عدالتی ها یکی دیگر از مشکلات پرستاران است که با اجرای تعرفه گذاری می توان به نوعی مشکلات پرستاران در بالین را کم کرد و از بین برد.
 
حال امیدواریم مسئولین محترم ذیربط با تمام توان بر رفع مشکلات این عزیزان همت گمارده تا در پایان سال مشکلات این قشر زحمتکش خدوم جامعه برطرف شده و بخشی از دعای ابتدای هر سال ("حول حالنا الی حسن الحال") در همان شروع سال شامل حال این عزیزان زحمتکش شود.