معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه برای دستیابی به زمین پاک نیازمند تلاشی در همه ارکان و آحاد جامعه هستیم، تصریح کرد: الگوی مصرف موجود در جامعه نیازمند بازنگری جدی است و بدون اصلاح رفتارهای فردی و گروهی و شیوه زندگی، دستیابی به زمین پاک رویایی دست نیافتنی است.
به گزارش مرور نیوز به نقل از محیط زیست ، معصومه ابتکار که قرار بود در افتتاحیه همایش روز زمین پاک سخنرانی کند به علت سفر نخست وزیر گرجستان به تهران و مذاکره با وزیر محیط زیست این کشور که نخست وزیر گرجستان را همراهی می کند، در پیامی خطاب به این همایش که توسط مجید فدایی مدیرکل روابط عمومی و دبیر شورای اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست قرائت شد، چنین آورده است:
توجه به وضعیت زمین و رهایی آن از آلودگی ها و تخریب ها بیش از هر دوره ای توجه بشر را به خود جلب کرده، چرا که هیچ گاه مخاطرات تا به این حد آشکار نشده و آثار مداخلات توسعه ای در طبیعت از مرز هشدار و بحران عبور نکرده بود.
از دلایل مهم این وضعیت، الگوی مصرف موجود جهان بوده که جامعه ما نیز در ابعاد مختلف درگیر آن است. مصرف آب، انرژی، غذا و دیگر مصارف به لحاظ پایداری سرزمین و توجه به حقوق نسل های آینده از الگوی صحیحی پیروی نمی کند و نیازمند بازنگری جدی است و روز زمین پاک فرصتی برای مرور وضعیت موجود و مسیر پیش روست.
در ایران، روز زمین پاک از سال ها قبل با فعالیت بر محور مدیریت مصرف، کاهش و بازیافت پسماند و زباله و پاکسازی آن از طبیعت متمرکز شده و البته در این زمینه، کشورمان صاحب قانون مدیریت پسماند است که در سال 1384 به تصویب رسید و شامل آیین نامه ها و دستورالعمل های اجرایی است.
در دولت یازدهم این قانون به عنوان یک اولویت در مدیریت شهری و مناطق روستایی در دستور کار قرار گرفت. به طوری که ضمن بازنگری آن، تسهیلات و حمایت های مختلفی در فعالیت های مرتبط با مدیریت پسماندها به تصویب رسیده است.
شهرداری ها، شوراهای شهرها و روستاها، دهیاری ها، فرمانداری ها و بخشداری ها و بالاخره آحاد مردم در این موضوع نقش مهمی دارند. مشکل اصلی در مدیریت پسماند، کنترل و کاهش میزان آلودگی از مبدا و اسراف در بسیاری از موادی است که می توانیم پس از بازیافت دوباره آنها استفاده کنیم، اما متاسفانه تبدیل به دور ریز و زباله می شوند.
فعالیت های آموزشی هدفمند اینک در سطوح مختلف تحصیلی با موضوع مدیریت پسماند و اصلاح الگوی مصرف مورد توجه است.
همچنین از سال 92 طرح مسیر سبز، ساحل پاک براساس یک تفاهم نامه جامع با استانداری ها، در مسیرهای گردشگری و تفرجی شمال کشور به اجرا در آمده و مدیریت پسماندهای صنعتی و بیمارستانی نیز با جدیت و براساس قانون پیگیری می شود.
در زمینه بازیافت وسایل الکترونیکی مانند تلفن های همراه و باتری نیز در حال برنامه ریزی و امضای تفاهم نامه همکاری مشترک با وزارت ارتباطات هستیم.برای دستیابی به زمین پاک و تغییر این وضعیت، نیازمند تلاشی در همه ارکان و آحاد جامعه هستیم.
با تشکر از برگزار کنندگان این نشست، امیدوارم رفتارهای فردی و گروهی و شیوه زندگی همگان نیز به کمک تحقق این مهم آید که بدون آن زمین پاک به رویایی دست نیافتنی مبدل خواهد شد.