برای برون رفت ازمشکل تعرفهها، لازم است کتاب CPT 2017 بدون دستکاری مبنای ارزش خدمات سلامت قرار گیرد، بهطور حتم مدیریت صحیح و صرفهجویی در هزینههای درمان بیش از کاهش تعرفهها در جبران بدهی بیمهها موثر خواهد بود.
به گزارش مرور نیوز،رئیس انجمن حقوقی انجمن رادیولوژی ایران با انتقاد از کاهش تعرفههای برخی از گروههای پزشکی گفت: برای برون رفت ازمشکل تعرفهها، لازم است کتاب CPT 2017 بدون دستکاری مبنای ارزش خدمات سلامت قرار گیرد، بهطور حتم مدیریت صحیح و صرفهجویی در هزینههای درمان بیش از کاهش تعرفهها در جبران بدهی بیمهها موثر خواهد بود.
علیرضا رادپور، رئیس کمیته حقوقی انجمن رادیولوژی ایران در گفت وگو با فارس گفت: بحث تعرفههای پزشکی همواره برای مردم، مسئولین و پزشکان و... جذاب است، اما موضوع مهم تفکیک ارزش یا بهای خدمات از هزینههای پزشکی است.
وی افزود: ارزش خدمات پزشکی مستقل از هزینههای پزشکی است، این موضوع با روشهای خاصی با در نظر گرفتن نوع خدمت، دانش ،مسئولیت، تجهیزات، سرمایهگذاری ،استهلاک و ... مشخص میشود که نمونه کامل وجامع آن کتاب cpt یا ارزش نسبی خدمات سلامت کالیفرنیا است که مورد استفاده اغلب کشورهای جهان قرار گرفته و هر چند وقت بازنگری واصلاح میشود.
رادپور بیان کرد: هزینه درمان، پولی است که از طرف بیمهها و مردم برای خدمات سلامت پرداخت میشود که بستگی به نظام سلامت، وضعیت اقتصادی کشور و توانمندی بیمهها دارد. آنچه برای مسئولین و مردم مهم تلقی میشود هزینه سلامت بوده و ممکن است هزینههای درمان درصدی از ارزش خدمات سلامت باشد.
به گفته رادپور یکی از مهمترین معضلات کشو دربحث تعرفه گذاری، عدم تفکیک ارزش خدمات از هزینه درمان است. زمانی که نگاهی به روند تعرفه گذاری خدمات سلامت در سالهای اخیر میاندازیم میبینیم که در سال 93 وزارت بهداشت در غالب طرحی کتاب ارزش نسبی خدمات سلامت را اجرا کرد که مبنای آن کتاب CPT 2015 بود که بومی سازی و تحت عنوان کتاب ارزش نسبی سلامت اجرا شد. بومیسازی و دستکاری به قدری غیرکارشناسانه بود که با کتاب مبنا فرسنگها فاصله داشت که دلیل آن تفکرات غلط ادغام ارزش خدمات سلامت و هزینه درمان بود.
وی تصریح کرد: دستکاری کتاب ارزش نسبی در ویرایش تا حدی اصلاح شد، امیدوار بودیم که در ویرایش سوم روند اصلاح کتاب ارزش نسبی تسریع شود ولی متاسفانه امسال شاهد درستکاری مجدد کتاب ارزش نسبی هستیم.
رادپور افزود: ارزش گذاری خدمات سلامت مقوله کاملا علمی است و مجریان و مسئولان وزارت بهداشت و بیمهها نباید در آن دخالت کنند، باید توجه داشت هزینه درمان با توجه به سیاستهای کلان سلامت و وضعیت اقتصادی سالانه تعیین میشود.
رئیس کمیته حقوقی انجمن رادیولوژی ایران گفت: وظیفه وزارت بهداشت و سازمانهای بیمهگر مدیریت هزینه درمان است که باید شرایط اقتصادی سلامت گیرندگان و خدمات ارایه دهندگان را در نظر گیرند. از آنجایی که طرح تحول بدون زیرساخت مناسب و مدیریت نامطلوب اجرا شد و در طی اجرا، ارادهای برای اصلاح مشکلات طرح در مسئولان دیده نشد،هزینهای سرباری زیادی به اقتصاد سلامت تحمیل کرد. وبهطبع باید این روند اصلاح شود.
این رادیولوژیست ادامه داد: مدیریت هزینه سلامت در سطح بیمهشدگان، ارایه دهندگان خدمت و در رأس آن وزارت بهداشت باید انجام شود که متاسفانه درسالهای گذشته این موضوع مغفول ماند. تعداد زیادی از مردم بدون توجه به سطح درآمد وب دون پیشبینی سرانه بیمه شدند. هزینههای سرسام آور سرباری طرح تحول عملا بودجه بیمه ها را تا چند سال آینده مصرف کرده است. بررسی وزارت بهداشت نشان داد که در مجموع 15 درصد هزینههای طرح تحول مربوط به نیروی انسانی است و بقیه مربوط به سایر قسمتها است.
وی توضیح داد: با توجه به شرایط بیمهها کاهش هزینههای درمان در دستور کار قرا گرفت و در تعرفه 96 در مجموع 5% افزایش تعرفه و برای برخی از گروههای پزشکی مثل بیهوشی و سونوگرافی کاهش تعرفه اعلام شد. مسئولان محترم وزارت بهداشت برای کاهش هزینهها آدرس اشتباه دادند، چون 85% درصد هزینهها در مواردی هزینه میشود که عمدا یا سهوا خارج از کنترل مسئولان وبیمهها است.
رئیس کمیته حقوقی انجمن رادیولوژی ایران افزود: به جای مدیریت علمی هزینهها و اجرای راهنمای بالینی با کاهش تعرفهها عملا باعث کاهش انگیزه نیروی انسانی که موتور متحرک طرح تحول هستند شدند.
رادپور گفت: عملکرد وزارت بهداشت و تصمیمات غیرکارشناسی، آسیبهای زیادی به نظام سلامت وارد نموده است و این سوال را در ذهن ایجاد میکند که آیا در تعیین تعرفههای سال 96 لابی مافیای تجهیزات پزشکی موثر نبوده است؟
وی افزود: برای پاسخ به این سوال چند سوال دیگر مطرح میکنم، کاهش تعرفه (بیهوشی ،سونوگرافی و....) چه میزان هزینههای درمان را کاهش میدهد؟ کاهش انگیزه در کادر درمان چه میزان هزینه مستقیم و غیر مستقیم به اقتصاد سلامت تحمیل میکند؟ آیا کاهش هزینه سرباری در موارد دیگری وجود نداشت؟ بهنظر میرسد مصوبه تعرفه 96 بدرستی کارشناسی نشده است.
وی توضیح داد: آنچه مسلم است کادر پزشکی ،علیرغم نامهربانیهای مسئولین، نقش مهمی در موفقیت نسبی طرح تحول سلامت داشتند وبه جرأت میتوان گفت که موفقیت نسبی طرح تحول مدیون هزینههای معنوی و مادی پزشکان است.
رادپور توضیح داد: برای برون رفت از مشکل تعرفه ها، لازم است کتاب CPT 2017 بدون دستکاری مبنای ارزش خدمات سلامت قرار گیرد و افزایش تعرفه حداقل معادل تورم سالیانه باشد همچنین مدیریت هزینه با جلوگیری از هزینههای غیرضروری بهخصوص در مراکز دولتی و اجرای راهنمای بالینی در دستور کار قرا گیرد، بطور حتم مدیریت صحیح و علمی و همچنین صرفه جویی در هزینه درمان بیش از کاهش تعرفهها در جبران بدهی بیمهها موثر خواهد بود.