رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه طی سالهای ۹۲تا ۹۵ مساحت مناطق آتشسوزی در مراتع و جنگلها ۶۷ درصد کاهش یافته است، گفت: مساحت مناطق آتشسوزی از ۶۷۰۰ هکتار به ۲۲۰۰ هکتار در محدودههای حفاظتشده رسیده است.
به گزارش مرور نیوز، معصومه ابتکار در حاشیه مانور منطقهای اطفای حریق در منابع طبیعی در جمع خبرنگاران گفت: آتشسوزی یکی از آسیبهای جدی است که به منابع طبیعی و محیطزیست وارد میشود و دلایل آن عمدتاً انسانها هستند که براثر بی بالاتی کشاورزان یا گردشگران، آتش به مراتع یا جنگلها سرایت میکند.
معاون رئیس جمهور در ادامه اظهار داشت: با اجرای طرح جامع مقابله با آتشسوزی در جنگلها و مراتع بویژه از سال ۹۳ که به طور جدی همه دستگاههای دولتی در کنار هم قرار گرفتند، همپیمانی خوبی به وجود آمد. مرکزی نیز با حمایت وزارت دفاع و همکاری نیروهای مسلح و نیروهای امدادی برای تجهیز، حمایت و پشتیبانی هوایی تشکیل شده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه در چهارمحال و بختیاری مساحت آتشسوزیها از ۱۴۳۰ هکتار در سال ۹۳ به ۴۰۰ هکتار در سال ۹۵ رسیده است،گفت: امسال تاکنون تنها ۶۰ هکتار آتشسوزی در مراتع و جنگلهای استان رخ داده است.
وی همدلی و همکاری خوب بیندستگاهی را بخشی از طرح جامع مقابله با آتشسوزی دانست و اظهارداشت: مانورهای اطفای حریق باید بهطورمنظم برای هماهنگی بیشتر بین دستگاهی، تمرین پروتکل مقابله با آتش و آگاهسازی دستگاهها نسبت به اهمیت کار خود برگزار شود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست مشارکت مردم در مقابله با آتشسوزیها را بسیار کلیدی دانست و گفت: تعداد زیادی از آتشسوزیها در روستاها اتفاق میافتد بنابراین آموزش و تجهیز مردم در طرح جامع مقابله با آتشسوزی دیده شده است.
ابتکار افروختن در مراتع و جنگلها را کاری غلط و خلاف دانست و اظهارکرد: مردم و گردشگران نباید در فصلهای خشک نسبت به افروختن آتش در این مناطق اقدام کنند.
ضرورت اصلاح الگوی مصرف در بخش کشاورزی
معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در جلسه شورای اداری استان چهارمحال و بختیاری گفت: اصلاح الگوی مصرف در بخش کشاورزی امری ضروری است و هنوز در بسیاری از نقاط کشور، کشاورزان با روشهای سنتی به کشت محصولاتی میپردازند که نه تنها توجیه اقتصادی ندارد بلکه منجر به هدررفت بخش بسیاری از منابع آب میشود و باید در این خصوص تحولات بزرگی به وجود آید.
وی با اشاره به پیامدهای ناشی از بحران آب گفت: بحرانهای اقتصادی و اجتماعی و به خطر افتادن امنیت انسانها بخشی از پیامدهای بحران آب است که ضروری است برای مقابله با آن چارهجویی شود.
ابتکار خاطرنشان کرد: حفظ و حراست از محیط زیست از سطح سیاستگذاری تا سطوح پایینتر نیازمند همراهی دولت، مجلس، بخش خصوصی، مردم و سایر نهادها است تا از این طریق شاهد رشد و توسعه پایدار کشور باشیم.
وی با تاکید بر لزوم استفاده از تجربیات گذشته کشور خودمان و حتی برخی کشورهای دیگر،اظهار داشت: تصویب قانون حمایت از تالابها و ابلاغ آن در ماههای گذشته از اقدامات خطیر مجلس بوده است. از سوی دیگر تا تحولات لازم در بخش کشاورزی اتفاق نیفتد تالابها و دریاچهها احیا نمیشود. احیای دریاچه ارومیه امر خطیری در حوزه زیست محیطی بوده است زیرا اگر این دریاچه خشک بود زندگی ۱۴ میلیون نفر ساقط میشد.
رئیس سازمان محیط زیست با بیان اینکه از ابتدای دولت یازدهم توجه خاصی به محیط زیست شده است، تصریح کرد: نگاه غیرعلمی و غیراصولی به محیط زیست در این دولت تغییر کرد. بحث آب نیازمند تغییر نگرش در مدیریت، نحوه ذخیره، تخصیص و توزیع و مصرف آب است. در همه این مباحث باید انقلاب و دگرگونی در نگاه ها اتفاق بیفتد.
وی با اشاره به اقدامات دولت یازدهم در حوزه محیط زیست و احیای تالابها گفت: تصویب قانون احیای تالابهای ایران و ابلاغ آن به شورای عالی آب و شورای حفاظت محیط زیست از جمله اقداماتی بوده که در دولت یازدهم انجام شده است ضمن آن که قانون حفاظت از خاک را نیز در دستور کار داریم.
رئیس سازمان محیط زیست با بیان اینکه تالابها نشانگر حیات هیدرولوژی هستند،اظهارکرد: مدیریت صحیح آب در دنیا تنها با نگاه به اکوسیستم امکانپذیر است و لازمه آن نیز همان تحولی است که در نگرشها اتفاق افتاده است.
وی تعداد تالابهای کشور را ۲۰۰ تالاب اعلام کرد و گفت: دو تالاب مهم و بزرگ چغاخور و گندمان در استان چهارمحال و بختیاری است و از آنها باید بهرهمند شد. با توجه به اینکه ارزش و کیفیت تالابها از کیفیت و مرغوبیت زمینهای کشاورزی بسیار بالاتر است باید در حفظ آنها کوشا بود.
ابتکار تصریح کرد: استان چهارمحال و بختیاری دارای طبیعت بکری است و با برنامهریزی و مدیریت صحیح میتوان به سرعت این استان را در ابعاد مختلف توسعه بخشید.
وی با اشاره به اجرای ۱۶۷ پروژه ملی بدون رعایت ارزیابی زیست محیطی در کشورتصریح کرد: اکنون باید تلاش کرد تا عوارض ناشی از اجرای این پروژهها را به حداقل رساند. ارزیابی تجمعی و راهبردی به این معناست که ابتدا عوارض ناشی از اجرای طرح را در نظر داشت سپس اقدام به اجرای طرح کرد.
معاون رئیس جمهور با تاکید بر تهیه کارنامه زیست محیطی در دولت یازدهم، گفت: طرح نکاشت طرحی کارساز در عدم فرونشست زمین است که با اجرای آن موافقت شده است.
ابتکار به اهمیت سند آمایش سرزمین اشاره و خاطرنشان کرد: سند آمایش سرزمین باید در دستور کار توسعه قرار گیرد اما متاسفانه هنوز در برخی موارد سلیقهای تصمیمگیری میشود و سند آمایش سرزمین مبنای توسعه قرار نگرفته است.