صنعت گردشگری در چهار سال گذشته با تحولات مثبت همراه بوده است. تاکید دولت یازدهم به افزایش درآمدزایی از این صنعت و همگام سازی دستگاه های اجرایی برای نزدیک شدن به استانداردهای جهانی از یک سو و اجرای برجام و افزایش امنیت در داخل کشور از سویی دیگر از عواملی بود که موجب رونق و توسعه این صنعت در کشورمان شده است به صورتی که شاهد ارتقای 48 رتبه ای ایران در شاخص جهانی گردشگری بودیم. آمارها نشان می دهد ورود گردشگران اروپایی به ایران در چهارسال گذشته، ٣٣ تا ٩٧درصد رشد داشته است.
به گزارش مرور نیوز، کارشناسان و فعالان حوزه گردشگری عمده ترین دلیل این مساله را توجه دولت به بهبود زیرساخت ها در حوزه گردشگری و اجرای برجام عنوان می کنند. پیش از این در سال های گذشته به دلیل مدیریت ناهمگون و نبود نگاه بلند مدت و حرفه ای، صنعت گردشگری با چالش هایی رو به رو شده بود و دچار عقبگرد شد و بر این اساس درآمدهای دولت از این محل با کاهش چشمگیر همراه بود. در واقع دولت یازدهم مجموعه ای را تحویل گرفت که هیچ کدام از استانداردها در آن رعایت نشده بود و این مساله کار را مشکل کرد. بر این اساس توسعه گردشگری به عنوان صنعتی درآمدزا و اشتغالزا در اولویت دولت قرار گرفت. حالا بعد از گذشت چهار سال شاهد توسعه و رونق گدشگری در کشور هستیم. بر اساس آمارهای سازمان میراث فرهنگی 17 میلیون گردشگر در دولت یازدهم از 15 کشور همسایه وارد ایران شدند و این میزان حدود ٣٢ میلیارد دلار درآمد برای ایران داشته است. البته به گفته کارشناسان همچنان تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله وجود دارد.
اصلاح زیرساخت های حوزه گردشگری
به باور کارشناسان حوزه گردشگری یکی از الزامات مهم برای توسعه این صنعت، اصلاح زیرساخت ها و حرفه ای شدن است. دولت یازدهم بهبود کیفیت خدمات گردشگری و استانداردسازی را در اولویت قرار داد و بر این اساس شاهد افزایش ساخت و ساز هتل، آموزش نیروهای راهنما در زمینه ایرانگردی و جهانگردی و رشد 35 درصدی آژانس های هواپیمایی بودیم. پیش از این در سال 94 تعداد آژانس های فعال در حوزه گردشگری 180 بود و این رقم در سال 95 به 300 رسیه است..
کمبود هتل یکی از چالش های اساسی بر سر راه توسعه گردشگری کشور بوده است. بر این اساس ساخت هتل با کمک دولت و بخش خصوصی با همکاری صندوق توسعه، بانکها و سازمان میراث فرهنگی در دستور کار قرار گرفت. بر اساس آمار در چهار سال گذشته تقریبا 55 هتل با سرمایهگذاری داخلی و خارجی ساخته شده است و از این تعداد حدود 27 هتل چهار و پنج ستاره هستند.
برجام فرصتی برای توسعه گردشگری
صنعت گردشگری به عنوان صنعتی درآمدزا محسوب می شود و یکی از مهمترین الزامات توسعه آن امنیت داخلی و خارجی است و این مساله با اجرایی شدن برجام امکان پذیر شد.
در طول دو سال گذشته تحولاتی اساسی در حوزه گردشگری کشور به وجود آمده است. افزایش 50 درصدی ورود گردشگران و انتخاب ایران به عنوان یکی از مقاصد گردشگران خارجی تنها بخشی از دستاوردهای اجرای برجام در حوزه گردشگری بوده است.
مهرداد بائوج لاهوتی، عضو فراکسیون گردشگری مجلس با اشاره به اجرای برجام و با بیان اینکه ایران توانست به عنوان یکی از امن ترین کشورهای دنیا مطرح باشد گفت: پس از برجام، فرصت مناسبی حاصل شده که ایران راه خود را برای رسیدن به این هدف بزرگ و مسیر طولانی طی کند و البته شرایط به گونه ای است که باید دقت بیشتری شود تا شرایط سخت و جو سازی علیه خود در دنیا را خنثی کنیم.
ناصر ریاحی، عضو کمیسیون گردشگری اتاق تهران نیز پیش از این در گفت گو با پایگاه اطلاع رسانی دولت با بیان اینکه با لغو تحریم ها شاهد افزایش چشمگیر ورود گردشگران به کشور بوده ایم گفت: صنعت گردشگری در کشور اشتغالزایی و ارزآوری زیادی به همراه دارد.
وی با اشاره به از بین رفتن ایران هراسی در دولت یازدهم گفت: با لغو تحریمهای هسته ای بسیاری از کشورها و به خصوص کشورهایی اروپایی که پیش از این از رفت و آمد به ایران منع شده بودند به کشور آمدند. ریاحی با بیان اینکه در حال حاضر ایران جز کشورهایی است که از امنیت خوبی برخوردار است گفت: تسهیلات برای جذب گردشگران خارجی در دولت یازدهم انصافا فراهم شده است، اگرچه هنوز راه طولانی در پیش داریم.