ضد آفتاب ماده ای ضروری برای قرار گرفتن درمعرض تابش نور خورشید به ویژه در فصل های گرم سال است که پزشکان استفاده از آن را به تمام گروههای سنی توصیه می کنند.
به گزارش مرور نیوز، پوست ما هر روز در معرض اشعههای خطرناک خورشید قرار می گیرد، چه در محیط سر بسته و چه در محیط باز پوست ما به محافظی در برابر اشعههای خطرناک خورشید احتیاج دارد. کرم ضد آفتاب یک راه حل تضمین شده برای حل این موضوع است.
هرچند که استفاده از کرمهای ضد آفتاب در تمام ایام سال توصیه می شود، اما مصرف آن در این روزهای گرم و آفتابی سال، کاملا ضروری است. با ما همراه باشید تا در این مورد بیشتر بدانید.
ضد آفتاب ماده ای ضروری برای قرار گرفتن درمعرض تابش نور خورشید به ویژه در فصلهای گرم سال است و پزشکان استفاده از آن را به تمام گروههای سنی توصیه میکنند؛ حتی ضد آفتابهایی مخصوص کودکان وجود دارد که در زمان مسافرت به سواحل دریا لازم است والدین برای پوست کودک از آن استفاده کنند.
بررسی ها نشان میدهد کرم های ضد آفتاب نقش موثری در کاهش پیری زودرس پوست و همین طور ابتلا به سرطان پوست در افراد دارند.پزشکان توصیه می کنند تا افراد به ویژه بانوان به جای استفاده از مواد آرایشی برای پوست تنها از ضد آفتاب استفاده کنند و بدانند که کرم های آرایشی پوست جای کرم ضد آفتاب را نمی گیرد و با بستن منافذ پوست سبب عدم خروج سموم و عرق از پوست و در نتیجه پیری زودرس در افراد می شود.
در بیشتر کرم های ضد آفتاب از دو ماده دی اکسید تیتانیوم و دی اکسید روی استفاده میشود که لایهای سفید رنگ برروی پوست ایجاد میکنند و درمواقع این مواد محافظ در برابر نور خورشید به شکل موقت هستند.
کرم ضد آفتاب استاندارد باید دارای قدرت محافظت در برابر هر دو اشعه UVA و UVB خورشید را داشته باشد؛ با وجود اینکه بیشتر نشانهای تجاری استانداردهای خود را از سازمان FDA دریافت میکنند، اما مجبور به ارائه محصولات خود به این سازمان نیستند، همچنین حتی برترین محصولات از نشانهای تجاری مشهور در دنیا تنها دو ساعت قابلیت محافظت دربرابر نور خورشید دارند و افراد برای حفظ سلامت پوست خود باید به شکل منظم استفاده از این محصول را تجدید کنند.
بیشتر مردم جهان، یک چهارم میزان مورد نیاز از کرم ضد آفتاب را استفاده میکنند، حتی بهترین ضد آفتابها هم اگر کم مصرف شوند، بی فایده خواهند بود.
کرم ضد آفتاب شما ممکن است به دلیل تعریق بدن بعد از مدتی پاک شود، پس اگر به صورت مداوم در آفتاب ایستادهاید، ضد آفتاب خود را هر دو ساعت یک بار تمدید کنید.
*مزایای استفاده از کرم های ضدآفتاب
کرم های ضد آفتاب میتوانند از ابتلا به عارضه ملانوما جلوگیری نمایند. همین طور می تواند در پیشگیری از کارسینوم سلول-سنگفرشی که گونهای از سرطانهای پوست میباشد مؤثر باشد.
شواهد بسیار کمی هم از تأثیر کرمهای ضدآفتاب در جلوگیری از سرطان سلول پایهای وجود دارد.
تفاوت بین UVA و UVB
یک کرم ضد آفتاب خوب با ایجاد یک لایه روی پوست میتواند اشعههای UVA و UVB را دفع کند و در عین حال رطوبت پوست را حفظ نماید.
اشعههای UVB خورشید موجب آسیب به لایهی رویی پوست و آفتاب سوختگی میشود.
اشعههای UVA مسئول به وجود آمدن چین و چروکها، پیری زودرس و آسیب رسیدن به DNA پوست هستند.
طبق بررسیهای صورت گرفته آنچه در نهایت موجب بیماریهای پوستی و به ویژه سرطان پوست میشود، اشعههای UVA است.
انتخاب کرم ضد آفتاب مناسب پوست
هنگام خرید کرم ضد آفتاب دنبال کلمههای Broad Spectrum (طیف وسیع) روی بسته بندی یا بدنهی ضد آفتاب بگردید. این عبارات نشاندهندهی آن است که کرم شما میتواند از پوست در برابر هر دو اشعه محافظت کند.
کرمهای طیف گسترده (broad spectrum)
کرمهای ضد آفتاب طیف گسترده، به محصولاتی گفته میشود که پوست ما را هم در برابر اشعه UVA و هم در برابر اشعه UVB محافظت میکنند. این اشعهها با تخریب سلولهای پوستی، باعث ابتلا به پیری زودرس پوست، آفتابسوختگی و در موارد شدیدتر هم سرطان پوست، میشوند. برخی از کرمهای ضد آفتاب، پوست ما را تنها در برابر اشعه UVA محافظت میکنند و از این رو، خیلی مهم است که هنگام خرید این محصولات، حتما عبارت «broad spectrum» را روی آنها ببینید.
SPF های 15 تا 50
SPF مخفف Sun Protection Factor است، به معنای میزان محافظت از نور خورشید. این اصطلاح میزان محافظت کرم ضد آفتاب از پوست دربرابر اشعههای سوزانندهی نور خورشید را نشان میدهد.
معمولا بیشتر افراد فکر میکنند که هرچه SPF یک کرم ضد آفتاب بالاتر باشد، قدرت اثر آن در برابر اشعههای مضر نور آفتاب هم بیشتر خواهد بود. این در حالی است که میزان SPF، نشاندهنده قدرت محافظت پوست در برابر نور افتاب است.
- SPF 15 میتواند جلوی ۹۳ درصد اشعههای مضر آفتاب را بگیرد.
- SPF 30 از برخورد ۹۷ درصد اشعههای UVB با پوست جلوگیری میکند.
- SPF 50 جلوی برخورد ۹۸ درصد اشعههای UVB با پوست را میگیرد.
- بررسیهای سازمان غذا و داروی آمریکا هیچگونه ارزشی را برای SPF بالاتر از ۵۰ قائل نشده است.
درصد این تفاوت، به اندازهای نیست که نیازی به خرید ضد آفتابهایی با SPF های بالا داشته باشیم. فقط حواستان باشد که همیشه تمام ضد آفتابها را هر ۳تا ۴ساعت یکبار روی پوست خود تجدید کنید تا بیشترین اثر ماندگار را از آنها بگیرید.
SPF 30 معمولا برای یک کرم ضد آفتاب مناسب انواع پوست، کافی است. در کنار SPF به محافظت کرم از پوست دربرابر اشعههای UVA هم توجه کنید.
فاقد چربیها
خیلی از افراد به بهانه چرب بودن کرمهای ضد آفتاب و ابتلا به آکنه در اثر استفاده از آنها، دور این محصولات را خط میکشند و سلامت پوستشان را به خطر میاندازند. این در حالی است که چنین افرادی میتوانند بدون دغدغه از محصولات فاقد چربی یا oil freeکه به وفور هم در بازار وجود دارند، استفاده کنند.
ضد آفتابهای رنگی
برخی از افراد هم هستند که علاقهای به استفاده از ضد آفتاب های بی رنگ ندارند و بههمین دلیل هم بهطور کلی دور مصرف تمام آنها را خط میکشند. از طرف دیگر، چنین افرادی معتقدند که کرمهای ضد آفتاب رنگی، همان کرم پودرهایی هستند که نمیتوانند اثر محافظتی چندانی در برابر نور آفتاب داشته باشند. بهتر است بدانید که قدرت اثر ضد آفتاب های رنگی و ساده، هیچ تفاوتی با هم ندارد و این رنگدانه ها، تنها برای جلب نظر مشتری و زیباتر جلوه داده شدن پوست به برخی از کرمهای ضد آفتاب اضافه میشوند.
ترکیبات ضد آفتاب
بهتر است که هنگام خرید کرمهای ضد آفتاب، نگاهی هم به برچسب مواد تشکیل دهنده آنها بیندازید. محصولات حاوی زینک، دیاکسید تیتانیوم و مکسوریول، گزینههای مناسبتری محسوب میشوند. بهطور کلی، بهتر است برای بچهها هم فقط محصولاتی را خریداری کنید که حاوی زینک اکساید و دیاکسید تیتانیوم باشند. ضمن اینکه ضد آفتاب باید بعد از ۶ماهگی برای بچهها استفاده شود.
ضد آفتابها جزو محصولات بدون نسخه هستند و در ۹شکل لوسیون، کرم، روغن، استیک، پماد، ژل، مایع، اسپری و پد در داروخانهها عرضه میشوند و اگر به درستی مصرف شوند میتوانند تاحدزیادی مانع اشعه فرابنفش آفتاب و اثرات منفی آن برپوست گردند.
حساسیت پوستی
اگر دارای پوست حساسی هستید، ممکن است با استفاده از ضد آفتابهای رنگی یا معطر دچار التهاب و تشدید حساسیت پوستیتان شوید. از این رو، توصیه میشود که در صورت بروز علایم حساسیت مانند قرمزی، خارش یا التهاب در اثر استفاده از یک ضد آفتاب جدید، حتما مصرف آن را قطع کنید و پزشک خود را در جریان بگذارید.
استفاده از ضد آفتاب در دوران بارداری
با اینکه برخی از خانم های باردار و شیرده نسبت به استفاده از کرمهای ضد آفتاب در این دوران مردد هستند، اما هنوز نتیجه هیچ تحقیقی ثابت نکرده است که استفاده از ضد آفتابها در دوران بارداری و شیردهی، ضرر دارد. اگر خانمهای باردار و شیرده بتوانند از ضد آفتابهای فیزیکی که حاوی زینکاکساید هستند، استفاده کنند، بهتر است؛ زیرا ترکیبات موجود در این محصولات جذب پوست و بدن نمی شوند.
ضد آفتاب های مقاوم در برابر آب
از آنجایی که تعریق یا شستن صورت میتواند اثر ضد آفتاب ما را بهسادگی از بین ببرد، بنابراین توصیه میشود که محصولات مقاوم در برابر آب را خریداری کنید.
در واقع یک کرم ضد آب، کرمی است که بتواند دربرابر شنا یا عرق کردن حدود ۴۰ تا ۸۰ دقیقه روی پوست، مقاومت کند.
اگر پوست چربی دارید، ضد آفتابهایی بر پایه ژل یا الکل بخرید. اگر پوستتان خشک است، محصولات بر پایه چربی را انتخاب کنید. اگر هم پوست حساسی دارید، ضد آفتاب مخصوص پوستهای حساس، بهترین گزینه برای شما خواهد بود.
کرم ضد آفتاب برای پوست های چرب
افرادی که دارای پوستی چرب و براق هستند، باید از کرم ضدآفتابی استفاده نمایند که SPF آن ها مبتنی بر آب باشد. این نوع ضدآفتاب ها یک حالت خشکی بر روی پوست ایجاد می کنند و به خاطر دارا بودن فرمولاسیون خاص، باعث ایجاد خنک کنندگی بر روی پوست می شوند. در صورتی که پوست ملتهب باشد، با استفاده از این نوع کرم ضدآفتاب، می توان به خنک کردن و آرام کردن پوست کمک نمود.
کرم ضد آفتاب برای پوست های خشک
افرادی که دارای پوستی خشک هستند، بعلت دارا بودن سطح پایین چربی، مستعد حساس شدن و سفتی بر روی پوست نیز می باشند. افرادی که دارای چنین پوستی هستند، باید از کرم ضد آفتابی استفاده نمایند که در آن مرطوب کننده های متعددی مانند سیلیکون،لانولین و روغن باشند. به هنگام خرید کرم ضدآفتاب های مخصوص پوست چرب، حتما به SPF30 به بالا فکر کنید و حتما در آن از مرطوب کننده هایی که گفته شد، استفاده نمایید.
کرم ضدآفتاب برای انواع پوست و آکنه
افرادی هستند که دارای پوستی مختلط بوده، یعنی در ناحیه ای از پوست صورت، خشکی و در ناحیه دیگر مانند بینی و یا گونه ها، پوستی چرب دارند. این چنین افراد بهتر است که، از کرم ضد آفتاب هایی مناسب برای پوست مختلط یا فاقد چربی، استفاده نمایند. برای آنکه نواحی از پوست که خشک است، دچار التهاب و حساسیت نشود، بهتر است که از یک کرم مرطوب کننده در آن نواحی استفاده نمایند و بعد کرم ضد آفتاب مخصوص پوست مختلط را استفاده نمایند. البته در صورتی که پوستی حساس یا دارای آکنه دارید، باید از ضد آفتاب هایی استفاده کنید، که دارای فیلتر UVB باشند، که این فیلتر نسبت به UVA، سبکتر بوده و همچنین باید فاقد چربی باشد.
روش صحیح استفاده از ضد آفتاب
30 دقیقه طول میکشد تا کرم ضد آفتاب خوب جذب پوست شود. پس پیش از آن که از خانه بیرون بروید، از ضد آفتاب استفاده کنید.
ضد آفتابهای حاوی اسید آمینوبنزوئیک، لیسادیمات، پادیمات و روکسادیمات را ۱ساعت قبل از خروج از منزل استفاده کنید؛ دیگر ضد آفتابها را نیم ساعت قبل.
یک کرم ضد آفتاب همیشه باید به عنوان آخرین مرحله از روتین مراقبت از پوست شما باشد. بنابراین هر کرم مراقبتی دیگری، مثل کرم آبرسان یا مرطوب کننده ای که استفاده میکنید باید زیر لایهی ضد آفتاب شما قرار گیرد.
- ۱۵ تا ۳۰ دقیقه پیش از خروج از خانه از کرم ضد آفتاب خود استفاده کنید.
- یک لایه از کرم را در تمام بخشهای پوست خود پخش کنید.
- این لایه را ماساژ دهید تا به خوبی جذب پوست شود.
- یک لایه ی نازک دیگر از کرم ضد آفتاب را اضافه کنید.
- اگر بدن یا صورت شما خیس شده است یا اگر بیرون از خانه در معرض نور خورشید هستید، هر ۸۰ دقیقه کرم ضد آفتاب خود را تمدید کنید.
- فراموش نکنید که حتی زیر سقف هم به کرم ضد آفتاب نیاز دارید.
استفاده از ضد آفتاب در مراحل آرایش صورت
- پس از استفاده از ضد آفتاب ۳-۵ دقیقه صبر کنید و سپس سراغ کرم پودر بروید.
- کرم پودر را به نرمی، با حرکات روی به پایین و بدون هیچ فشاری روی پوست بکشید.
- کرم پودر را بیش از اندازه روی پوست خودتان نچرخانید. قرار است کرم روی پوست را بپوشاند نه اینکه در پوست حل شود.
- بهتر است از کرم پودر یا کرم BB حاوی ضد آفتاب استفاده کنید.